- Poco X6 Pro - ötös alá
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- OnePlus One - Kína már itt One
- Android szakmai topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor Play - játék az árakkal
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
mcwolf79
veterán
Zajlik az élet AMD fronton.
[Itt az új WHQL driver] -
mcwolf79
veterán
-
mcwolf79
veterán
Lehet láma kérdés lesz:
Alapfeszen semmi piszkálás mellett ,csak a GPU órajelét veszem fel 1070 Mhz-re.
Miért melegszik jobban a VRM ,ha feszt nem is emeltem, Power limit-et sem módosítottam???Hisz ilyenkor ugyanannyi feszt kap, mint alapon. -
mcwolf79
veterán
Vajon amikor a képernyő kikapcsolásából (power saving opció) nem jön vissza a kép az valami Zero core bug?
-
-
mcwolf79
veterán
Na csináltam egy "emelt feszes" tesztet.
1115 Mhz GPU /VRAM alap.
MSI AB-ben 0,25mV-ot adtam neki.power limit 50 %-on.
Valley lefutott, 1 fps-t javult.
3DMark-ban 200 ponttal csinált többet.Konklúzió: marad alapon,pontosabban alapfeszes CCC Overdrive tuningon. Jobb a békesség.
-
mcwolf79
veterán
válasz
HoReSz1975 #3523 üzenetére
A ref 290 most lassan 100k környékére esik, sztem a custom hűtésű modellek bele fognak férni 125k-ba.
(legalábbis ezt mondta az üveggömb)
-
mcwolf79
veterán
Még annyi "tapasztalat" a blokk felszerelése után:
Akinek nincsenek lematricázva a hűtést tartó csavarok,és érez ambíciót szétszedni, az pasztázza át a GPU-t, mert azt a gyurmát,amit paszta címen raktak a GPU-ra vétek rajtahagyni.
Nem azt mondom,hogy ezzel meg lehet váltani a világot, de akkor is. -
mcwolf79
veterán
válasz
#35434496 #3425 üzenetére
Blokk van rajta, szal most már legalább kussban van.
Elpida VRAM van rajta :-/ Ezt dobta a gép :-/
Valamikor csak restart-nál kezdi el dobálni, de akkor addig nem is tudok vele mit csinálni. Mikor betölti a CCC-t,jön a BS. Csak miután 2-3-szor újraindul,és visszaáll alapra akkor tudom megint állítani.
Ez van,antituning példányt fogtam ki. GPU-nak is 1070-1080 Mhz körül van vége. -
mcwolf79
veterán
Egy szimpla és egy dupla, mindegyiken a ventik 600-700 körül tekernek.
Mondjuk én számítottam rá, hogy nem lesz ilyen über 40-50 °C. A 780-am is felmelegedett ugyanennél a rendszernél 52-53 °C-ra, a 290 annál meg ugyebár forrófejűbb.Ennél a blokknál a VRM-ek (hosszú sor) felé is megy víz, vagy annak a hője csak átadódik a blokktesten keresztül a vízáramnak?
Igen ,CPU is van rajta.
Mennyinek mondható a biztonságos VRM hőfok?
-
mcwolf79
veterán
Na egy kutyafuttában csinált Valley teszt alatt (bő 15 perc) GPU max. 63 °C, VRM1 max. 79 °C, VRM2 max. 52 °C.
Nem tom az 1-essel valami nem stimmelhet. Sokallom azt a 79 °C-t.Lehet holnap szétszedem, de sztem felfexik rendesen. -
mcwolf79
veterán
Na blokk a kártyán, Vga a helyén. Jelenleg a rendszer átmosása zajlik, nemsokára feltöltés s légtelenítés. Belekukkantottam a Ccc - e. Ide hőfok 58 ¢ helyett 34 lett. Terheléses teszt később, ha a gyerek elaludt.
-
mcwolf79
veterán
Na ma megérkezik a blokk a VGA-ra.
Este már nem kell hallgatnom az asszonyt, hogy "k hangos a gép!!!" -
mcwolf79
veterán
-
mcwolf79
veterán
válasz
adamssss #3335 üzenetére
Hát Abu szerint nem érdemes CCC-n kívül mást is használni, mert instabilitást okoz. Eszerint igen, csak alapfesszel lehet tuningolni.
El lehet vele lenni, ha pl. fülessel játszol és a gép nem a hálószobában van ,aol az asszony is alszik, mert tuti fel fogja dugni a gépet a se**edbe,hogy ne legyen hangos. -
mcwolf79
veterán
Az szerintetek lehet a 290-re flash-elt 290X BIOS hibája, hogy az asztalon az ikonok és feliratok egyszer csak olyanok lesznek, mintha grafit ceruzával átsatírozták volna őket?
BF4 alatt nem tapasztaltam hibát, ez idle jött elő.
Vagy lehet hogy driverhiba? Esetleg az Elpida VRAM hibája (az még a régi driver-rel volt) ?
Most a sima 290-es Sapphire által kiadott bios van rajta, így nem tapasztaltam ezt , bár most a legújabb driver van fent. -
mcwolf79
veterán
Azt nem értem, hogy a CCC Overdrive funkciója miért nem tudja ezt,mint az MSI AB???
Alapon van minden,itt nyílegyenes minden csík, nincs ugrálás, GPU & VRAM tartja azt az órajelet amit kell. A ventin valamelyest picit emelnem kell a profilban, de így sem vészes (90 °C alatt van így is).
Remélem jövő héten megérkezik rá a blokk is végre. -
mcwolf79
veterán
Ha nem jön elő nálad a hiba akkor szerintem ne tedd fel.
Ha gyári állapotban akarod használni (95 °C-os hőfok limittel) akkor felteheted, de ha lejjebb akarod venni ,akkor felejtős, mert kikerült valamiért belőle az Overdrive funkció,amivel tudod szabályozni a hőfoklimitet.Upsz, még befértem volna az időlimitbe. Bocsi
-
mcwolf79
veterán
Magánvélemény:
Sajna jelen pillanatban nem lehet okosnak lenni. A Mantle elvileg elég nagy boost-ot ad az azt támogató játékoknak, valamint a nextgen konzolokban is full AMD cucc csücsül. Elvileg időtállóbb a 290X,a GCN architektúra kezd beérni, de nem lehet tudni NV mit rejteget a tarsolyában. A Maxwell még nagyon odébb van, és az is igazán az újabb Arm-os procival fogja jól érezni magát (amin a régebbi szoftverek bajosan fognak futni - max. patch segítségével). AMD mellé illik majd egy Kaveri APU,hogy teljes legyen a kép.
Én nem bántam meg egyelőre hogy megvettem a 290-et. Rakok rá egy vizesblokkot, oszt csákány. Zaj és meleg kilőve. -
mcwolf79
veterán
válasz
ricshard444 #3020 üzenetére
Más előnye lehet a 290X-es bios-nak a 290-en?
Itt rákerestem a fórumban a BIOS flash -re,és valahol írták,hogy a 290-ek jobban mennek 290X BIOS-szal.
Szal megéri rajta hagyni ha stabil, vagy inkább menjen rá vissza a gyári 290 BIOS? -
mcwolf79
veterán
válasz
mcwolf79 #3012 üzenetére
Na nem nyert
A GPU-Z szerint a GPU órajele 1000 Mhz, viszont a shader-ek száma maradt 2560.
Ami még változott, hogy a 290X feszültségét kapja a VGA 1000 Mhz-en.Ez ha így hagyo okozhat instabilitást? Gondolom igen, mert nemhiába kap alapból magasabb feszt a sima 290.Motion_Blur:
Gondoltam hátha szerencsém lesz,és a shader-eket is unlock-olhatom -
mcwolf79
veterán
válasz
Motion_Blur #3015 üzenetére
Sapphire kártyára is felmegy?
-
mcwolf79
veterán
Üdv!
Gondoltam próbátteszek,és megpróbálom beflash-elnia 290x bios-át. De sajna valami nem stimmel,mert azt írja ki, hogy a bios file-t nem találja.
A Techpowerup-ról szedtem le a gyári Sapphire 290X bios-t.
Ugyanazt a kötegelt fájlt használtam,amit fenteb linkeltetek a speckó Sapphire BIOS-nál, csak a flash.bat fájlban a rom nevét átírtam a 290X rom nevére. De ennek ellenére azt írja nem találja.
Ez van benne:
atiflash -p -f 0 Sapphire.R9290X.4096.130930.romMi lehet a gond? A BIOS kapcsoló hátulra van állítva, a videó kimenetek felé.
-
mcwolf79
veterán
Na egyéb cicergős AMD tulaj??? Egyéb problémák és furcsaságok?
Legyen mire maszturbálnia a sok trollnak a GTX780 topicban -
-
mcwolf79
veterán
válasz
Motion_Blur #2681 üzenetére
Hmmm...
Driver uninstaller-rel leszedtem az új driver-t, gondoltam "tisztán" újrarakom.
Most már nekem sincs Overdrive fül(Nem flame-keltés, de még hogy nincsenek gondok az AMD driver-ekkel
NV-vel sosem volt ilyesmi gondom)
-
mcwolf79
veterán
Másnál működik az Overdrive az új driver-rel?
Hiába állítok be valamit, rákattintok az Alkalmaz gombra, de ha bezárom a CCC-t,és utána újra megnyitom megint minden alapállapotban van. -
mcwolf79
veterán
Alapfeszen léggel úgy fest,hogy nálam 1075/1350 a vége a VGA-nak.
Efelett már black-screen befigyel.
Feszt mennyit érdemes/ajánlott ezeknek adni? Vagy lehet adni neki,csak bírjam hűteni? -
mcwolf79
veterán
válasz
mcwolf79 #2465 üzenetére
Na a BIOS kapcsolót visszaállítottam (a videó kimenetek felé) , így már "bevette" az emelt órajeleket.
60 %-ra belőttem a ventiket fixre, így 79 C°-ra ment fel maximum 3D mark és Valley alatt.
Eddig próbaképp 1050 Mhz-re lőttem be a GPU-t, 1350-re a VRAM-ot.
Valley-ban alig hozott plusszt a tuning (2-3 fps), 3D mark Firestrike tesztben 500 ponttal lett így több.
Kíváncsi leszek vízzel ,esetleg a feszt is emelve mit lehet majd kihozni belőle.
780-ban egyedül ez nem tetszett: arra hiába rakom a vizet, a feszkorlát miatt (nem Lightning-nál) alig lehet a feszültséget emelni. Tényleg csak arra jó, hogy ne ugráljon a GPU órajel a hőmérséklet miatt. -
mcwolf79
veterán
290-et mivel lehet/kell tuningolni?
Mert CCC-ben kikapcsoltam az Overdrive-ot, MSI AB-ben felhúztam az értékeket (+50 % Power target, 1045-re a GPU-t, 1350-re a VRAM-ot, 100 % ventifordulat,feszültséghez nem nyúltam),de semmi sem történt. 3D Mark alatt ugyanúgy alapórajelen futott a VGA -
mcwolf79
veterán
Világoljatok már fel, hogy a 290-nél mi a különbség a 2 kapcsoló állás közt?
-
mcwolf79
veterán
Azért az durva, hogy intenzív BF4 alatt a GPU beáll szépen 660 Mhz-re ,és nem megy feljebb.
Mindezt 85 °C-os hőfoklimittel,és 47 %-os ventilimittel teszi.
(Megjegyzem, hogy a ventilátor így is bőven 50 % felett teker. A "folytás" ellenére is)Nem baj, jövő héten érkezik rá a vizesblokk, addig elvegetálok a gyári helikofferrel
-
mcwolf79
veterán
Megéri egy gyengébb Geforce-ot betenni a 290 mellé Physix-nek?
Egy 560/Ti mennyit dobna a Physix-et használó játékokon? -
mcwolf79
veterán
válasz
Mr Bond 007 #2351 üzenetére
Alig észrevehető??
A gép a szomszédban van? Esetleg fül-orr-gégész látott mostanában? -
mcwolf79
veterán
válasz
#35434496 #2345 üzenetére
De még így is bőven a léghűtés hőfokai alatt lesznek, a csendesebb működésről nem is beszélve.
A 780 nem ment 52 °C fölé. Mivel a 290 többet csócsál, ergó több hőt is ad le lehet ennél magasabb lesz az érték, de nekem az a célom, hogy az "antiboost" ne buzerálja a GPU órajelét,és úgy menjen ,ahogy én beállítom. Gyanítom a 290 sem fog 54-55°C-nál feljebb menni.
A CPU Linx alatt felmegy 68 °C-ig is, de ez valszeg kupaktalanítás nélkül nagyon nem csökkenthető. -
mcwolf79
veterán
válasz
SkyS1gn #2334 üzenetére
Én így oldottam meg:
A port ne nézzétek, ha megjön a blokk a 290-re úgyis szét lesz szedve a gép, és ki lesz takarítva.
Még 1 radi van a hátsó 12-es helyen,és lőn csend és hűvös.Goldmen75:
+1 az asszonyos dologhoz. Sztem nekem már 1 golyóm sem lenne, ha az asszony tudná, mennyi pénz figyel a számítógépházban -
mcwolf79
veterán
válasz
Goldmen75 #2249 üzenetére
Le merem fogadni, hogy te sem láttál/hallottál még vizezett gépet működés közben.
Megnézném, te hogy tudsz minden fontosabb komponenst (CPU,VGA) 50 °C-ra lehűteni léggel (és ez még nem is olyan kevés hőfok). Arról nem is beszélve, hogy így az összes hőt ki lehet pakolni a házból, ami mindenre jótékony hatással van.
Nekem 3 12-es venti hűt le mindent ,amelyek kb.600 rpm-mel forognak. Szerinted mennyi hangja van? A szivattyú hangosabb,mint a ventik.
Drága, de valamit valamiért. -
mcwolf79
veterán
Azt ismét elfelejted, hogy a 290 is húzható. Mint írtam is , jelenleg ne mtudom eldönteni,melyik a jobb (BF4 szépen fut rajta, bár NV-vel sem volt gond), mert a 780-nak előnye volt.
SLI-m volt már egyszer 680-ból, elég is volt. Nem tudtam megbarátkozni az input laggal,amit okoz.
Persze, lehet most mondani,hogy bullshit,"mert nem is érzékelni", de engem igenis zavart. Ahol be kellett kapcsolnom a V-sync-et. ott különösképp zavaró volt. Ilyen pl. a BF3 (is). Ott is V-sync nélkül sok pálya iszonyat mód "törik", ha meg be van kapcsolva a V-sync ,akkor meg kegyetlen input lagja van.
És igen, a Mantlira is kíváncsi vagyok.
Úgy néz ki hogy majdnem 1-1-ben tudok cserélni (na persze valamennyi - lesz, de nem vészes), úgyhogy annyira nem bukó, hála a 2 cég eltérő árazási poltikájának.Erdei88:
vizesblokk megy rá. Nem kell nekem házfűtő hűtő -
mcwolf79
veterán
válasz
stargazerhu #2066 üzenetére
Még nem tudok nyilatkozni.
Jelen állás szerint biztos hogy gyorsabb a 780. De nem fair az összehasonlítás, mert azon a vizesblokk miatt stabilan be tudtam lőni a GPU sebességét, és nem vette vissza a hőfok miatt.
Most a hőfok miatt a 290 GPU sebessége ugrál,mint a nikkelbolha, ezért nem lenne fair most összehasonlítani őket.
Majd ha megjön hozzá a vizesblokk, és ez is stabilan tudja majd tartani a belőtt GPU sebességet,akkor majd mérvadó lesz az összehasonlítás. -
mcwolf79
veterán
Aztakurta
Beállítottam a célhőfoknak 85 °C-t, elkezdtem futtatni egy Valley benchmark-ot...
EZ KURTA HANGOS !!! A vizes 780 után fülsértően üvölt.
Nagyon kell erre a vizesblok!!! -
mcwolf79
veterán
Ma úgy néz ki megérkezik a 290-em.
De a vizesblokk még várat magára 1-2 hétig (a Merlinnél annyit írtak beszerzésre), és a jelenlegi 780-amról nem akarom leszedni a blokkot (nincs még kedvem leüríteni, szétszedni, újra feltölteni, légteleníteni,elég lesz egyszer megcsinálni a feltöltési procedúrát).
Gondoltam egy "őrültet",hogy addig benthagyom a 780-at is Physix-nek, de valszeg a 625-ös Enermax tápom nem bírná el a kettőt.
Tehát mit tudok tenni:
Arra gondoltam, hogy addig átrakom egy másik PCI Express slotba, tápkábel nélkül, hogy amíg meg nem érkezik a vizesblokk a 290-re elpihenget a másik slotban üzemen kívül. Ez megoldható?
Vagy fektessem rá a tápra addig?
Javaslatok?
THX -
mcwolf79
veterán
válasz
Motion_Blur #1948 üzenetére
Én kereken 100 gurigáért zsebeltem be egy 290-et
Utolsó és kihagyhatatlan alkalom volt
Meglátjuk mit tud a 780 ellen -
mcwolf79
veterán
"Sima" 290-re honnan lehet/érdemes vizesblokkot rendelni?
Itthon van már egyáltalán? -
mcwolf79
veterán
Most akkor hogy van ez a fogyasztás és feszültség a 290 és 290X VGA-kon?
A 290 terhelve többet fogyaszt ill. magasabb a boost-feszültsége?
[Eszerint az Anandtech-es review szerint igen]Nem az lenne a logikus, hogy a gyengébb VGA kevesebbet eszik? Vagy mi ebben a logika?
Mert pl. a PH-s teszt szerint ha jól rémlik fordítva van,ahogy amúgy logikusabb is lenne. -
mcwolf79
veterán
válasz
fatal1ty1984 #1797 üzenetére
Western lenne már halott lennél. Én voltam a gyorsabb
-
mcwolf79
veterán
válasz
KillerKollar #1339 üzenetére
Nem fogja minden FB3 motorral futó játék támogatni.
Legalábbis kb. 1 hete valamelyik AMD-s vagy EA-s csóka azt nyilatkozta, hogy még nincs eldöntve, hogy melyik játék fogja támogatni. Szal nem mindegyik.
(most nem tudom megkeresni,mert melóhelyen azok tiltva vannak)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Milyen routert?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Futás, futópályák
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- További aktív témák...
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged