Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- One mobilszolgáltatások
- One UI 7 frissítés: volt, nincs
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- iPhone topik
-
Mobilarena
AMD Radeon™ RX Vega 64 / 56 Téma összefoglaló !
Új hozzászólás Aktív témák
-
AtHoS
nagyúr
válasz
monchichi20 #12775 üzenetére
Első blikkre a Radeon szoftver telepítési üzenetéből úgy gondolom, hogy FW moddolt a kártya és elvileg nem sima 64-es FW lett rátéve, mert akkor hasonló hibaüzenetekkel többen is jöttek volna a topikba korábban.
Viszont, ha 2 kijelző is van a kártyára kötve, akkor lehet a másodlagos kijelzőn (jellemzően TV) is meg kellene nézni, hogy ad-e képet. Az elsődleges kijelző felcserélődhetett
-
AtHoS
nagyúr
Próbáld meg a linkelt leírásban szereplő különböző leállításkori várakozást meghatározó registry értékek csökkentését illetve a javasolt kulcsok létrehozását. Az alap várakozási értékek elég magasak, emiatt több processz esetén sokszor 10...15 másodpercnyi várakozás is összejöhet. Ezt tudod ezekkel lecsökkenteni. Ha meg ennyire összetett a gép, akkor új win verzióhoz valószínű lesz új meghajtóprogram is pl. tunerekhez. Ha meg nincs, akkor gépészkedni kell
Amúgy meg, ha régebbi driverrel rendben van a gép, működik minden használt programod, akkor lehet nem is kell mindenáron megjavítani
szerk.
AMD oldaláról ezeket lehet leszedni Vega64-hez [Radeon™ RX Vega 64 Previous Drivers]
plusz ugye ott van még a Radeon™ Pro Software is, amit az aktuális drivernél lehet leszedni, azt is megnézheted, mivel Pro mivolta miatt stabilitás az alapja -
AtHoS
nagyúr
válasz
Raggie #12735 üzenetére
Én úgy vettem észre, hogy az új W10 verzióknál a leállítási folyamat során a winyókat leállítja (mondjuk a nálam SSD-n van a rendszer, tehát azt nem hallani, hogy leállna), monitort lekapcsolja és közben még folytatja a leállítást, majd pár másodperc múlva a házventik, proci hűtő, stb.. is leállnak, ekkor lesz ténylegesen kikapcsolva a gép.
Nála ez utóbbi nem történik meg valamiért. valószínű valamelyik processz "beragad" amit nem tud kilőni a win.
Anno XP-nél registry-ben lehetett turkálni a leállításkori várakozási idők csökkentéséhez, amivel igen sok másodpercet lehetett "spórolni", amivel gyorsabbá vált a beragadt processz, illetve lehet, hogy processzek kényszerített kilövése
-
-
AtHoS
nagyúr
válasz
koni016 #12670 üzenetére
Gyorsan rákerestem Cyberpunk multi gpu-ra, de lényegi infót nem találtam. reddit-es topikban reménykednek, hogy támogatja a játék. Viszont 1070-el SLI-ben tesztelték [link] több játékkal egyetemben és futott.
Amúgy alaplapi támogatás is szükséges lehet hozzá. m.2 SSD-t használsz amúgy? Bár, ha felismerte a rendszer mindkét VGA-t, akkor biztos nem. Csak mert a lap manual-ja azt írja: * If M2_1 is occupied, PCIE4 will be disabled
Érdemes lenne CDPR-nél rákérdezni a multi gpu támogatásra Radeon mellett
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Northlorien #12622 üzenetére
Mi a monitorok pontos típusa?
-
AtHoS
nagyúr
válasz
DacMalac #12573 üzenetére
Olyan kép kellene a szituról, ahol a MAX hőfokok látszódnak és nem 6%-os GPU terheltséghez tartozó már ~20 fokot esett GPU hőfok. A képedből következtetve a GPU 80 fok közelében/fölött volt, amihez a 3000 körüli FAN rpm nem meglepő. Persze ezt lehet korlátozni, csak akkor számítani kell, hogy magasabb lesz a hőfok/visszavesz az órajelből és alacsonyabb lesz a leadott teljesítmény is
Itt Powercolor Red Dragon 56-nál 60 fokos GPU mellett 2300 rpm FAN [link] vagy Powercolor Red Devil 64-nél 70 fokos GPU-hoz 3000 rpm FAN [link] tartozott őszi/téli körülmények között
Hogy érthető legyen számodra: a korcsi által berakott képen nem véletlenül van MAX felirat abban a 2 sorban! Így kellene azt beállítanod a GPU-Z programban:
A beállításokban az 1., 2. és 3. pontok szerint VAGY csak simán a 4. pontnál lenyitható menüből.
Méretezhető a program látható ablaka, így el lehet érni, hogy egyszerre látszódjanak a beállításokban kiválasztott értékek (pl. GPU frekvencia egyszerre látható a GPU és HotSpot hőfokokkal, GPU terheléssel, FAN Speed-del) -
AtHoS
nagyúr
válasz
TeeBee73 #12428 üzenetére
Azért jó pár játéknál nincs semmi extra nyereség, ahol figyelmet fordítottak az "esélyegyenlőségre"
pl. D3 pont arról híres, hogy bizonyos képarányoknál levág a látható területből. Dell u2410 16:10-es képarányú monitoromon alul felül fekete kerettel kellett használjam, mert levágott kétoldalt az alap (16:9-re tervezett) területből. Szóval D3 ebből a szempontból pont nem fog profitálni az "írtózatos" képernyő felbontásokból, mivel szándékosan figyeltek erre a fejlesztésnél.
A többi írt játékot nem ismerem, de wow blizzes játék lévén hasonlóan működhet, mint a D3
Mondjuk 21:9-es felbontású monitorom nem volt
-
AtHoS
nagyúr
20.5.1-től OnT-ből 0.2.9 beta1 verzió kell [link]
Ami oldalt linkeltél ott:
VBIOS Version: 016.001.001.000.008772Referencia blower hűtős kártyát vettél?
Én teszt erejéig egy winyóra/ssd-re raknék ideiglenesen friss OS-t, minimál belakással - csak ami épp szükséges játék futtatáshoz - és megnézném játékok alatt marad-e a hiba.
Amúgy pedig ha végül visszaviszed a boltba kérdezd meg milyen gari is a 6 hónap, mert ref blower kártyára nem igen van már gyári, azok ideje már kifutott szvsz. Emiatt valószínűsíthető, hogy bolti a garancia, ha pedig ez utóbbi a helyzet, akkor pasztáztasd velük újra, így maradhat a "garancia" amit adnak.
-
AtHoS
nagyúr
válasz
SimonPh0enix #12297 üzenetére
W10 frissítéses topikban merült fel, hogy a win nem kezeli megfelelően a készenléti memória mennyiségét, ami intenzív játék alatt mikrostutteringet okozhat. Olyat, amit te is tapasztalsz.
Ezt a programot használják ennek elkerülésére, ami a beállítások szerint automatán üríti a készenléti memóriát [link]
Az új 2004-es win frissítésben elvileg megfelelően működik (bár a lentebbiek figyelembe vételével előző buildeken is lehet jól működő) és nem kell mellé extra program [link] viszont ahogy írva vagyon az sem mindegy mennyire van széttúrva a win mindenféle optimalizáló/registry pucoló/Tweak programmal
-
AtHoS
nagyúr
válasz
SimonPh0enix #12326 üzenetére
vsync hogy áll?
bővített szinkronizálást kapcsolgattad-e?
Chill-el próbáltad-e a monitorod képfrissítéséhez fixálni adott játéknál az fps-t? -
AtHoS
nagyúr
válasz
SimonPh0enix #12305 üzenetére
16GB RAM-ból 12GB-ot engedélyeztél HBCC-nek?
Gép újraindítás megvolt kikapcsolás után?
Esetleg driver letakarítása AMD Cleanup progival csökkentett módban, majd friss telepítés -
AtHoS
nagyúr
válasz
SimonPh0enix #12299 üzenetére
Jaj de csúnya ez az Asus progi. Használd inkább a GPU-Z-t [link] ez kiírja a valós értéket MB-ban és nem %-ot a Sensors fülön. Vagy HWInfo-t [link] (indításkor pipa a Sensors only-hoz) ez egy picit profibb, de konfigolni kell hozzá
Beállításokban: jobb felül hamburger ikon, majd sensors fül kapcsold be az összes szenzort vagy amit látni szeretnél hagyd csak bekapcsolva
Egyébként vsync-el hogy állsz használatban? Ha a játékbeli fps szám átlép a monitor frissítési frekvenciáján is előfordulhat ilyen jelenség amit írtál. Erre "találta" ki AMD a bővített szinkronizálást.
Globálisan bekapcsolni: Radeon szoftver -> jobb felül fogaskerék -> Grafikus rendszer
Speciális részen tudod az említett HBCC-t ki/be kapcsolni, ami a rendszer memóriából foglal le a VGA számára területet, így 8GB-nál nagyobb memória igényű felbontásokkal/részletességgel is megbirkózik a VGA. Olvass utána, van olyan játék ami valamicskével jobban fut bekapcsolt állapotában, de a rendszermemória egy részének "beáldozása" szükséges hozzá, no meg lehet az sem árt, ha az legalább jó gyors is
vagy
Lokálisan játékonként: Bal felül Játék -> Játékok -> kiválasztod/(hozzáadod: jobb felül 3 pötty egymás alatt -> Játék hozzáadása) a játékot és azon belül tudod ki/be kapcsolni
-
AtHoS
nagyúr
válasz
TestamentDNR #12291 üzenetére
-
AtHoS
nagyúr
válasz
icerockk #12269 üzenetére
Hja hagytam abban a slotban amiben működött és azóta is ott figyel és működik. Nem vesződtem hibafelderítéssel, betudtam alaplapi problémának, ami lehet BIOS szintű és ehhez a laphoz jó régen volt kiadva BIOS (Z170), de mivel működik így nem érdekel. Persze mikor megvettem a kártyát, majd beraktam és nem működött azért biztosan nem volt őszinte a mosolyom
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Speed® #12266 üzenetére
Erre ne vegyél be mérget [link]
Én "használt" gépbe raktam be a VEGA-t mikor megvettem. Előtte 470-el üzemelt a gép, de a VEGA-val abban a PCI-E slotban nem indult be. Átrakva másik PCI-E x16 slotba gyönyörűen indult (azóta is abban figyel). Visszadobtam a 470-et eredeti helyére, gond nélkül indult a gép, míg a VEGA ugyanabban a slotban blokkolta a rendszert
-
AtHoS
nagyúr
Kommersz kártyák tavaly ősszel kerültek bele a használható hardver csokorba és a lista szerintem nem is lesz ezekkel sosem bővítve, mivel a certification is kimondottan a pro kártyákra van kihegyezve, de ugye attól, hogy nincsenek kommersz kártyák a listában még talán mutatja, hogy milyen programokban lehet előnye ennek a driver verziónak.
No meg gondolom a certification-ért fizetni is kell, ami lényegében egy whql minősítés szint lehet (még, ha nem is szó szerint).
Én nem használok ilyen progikat, de érdekességként azért megemlíthető ez driver a topikban, mert valószínűleg vannak jó páran, akik kommersz kártyával dolgoznak, hátha jól jön nekik az infó
-
AtHoS
nagyúr
Itt van pár terület, ahol sebességnövekedést is mutatnak: [link] de inkább itt lehet nézelődni: Radeon Pro Software Certified ISV Applications, hogy milyen alkalmazásokban lehet érdemleges előnye
szerk.
Folding@home-ra elvileg külön figyelnek AMD-éknél [link]
Illetve a driver notes felületen ennyit írnak:
"Radeon™ Pro Software is certified in over 100 workstation applications including Autodesk® AutoCAD®, Adobe® Premiere® Pro, Autodesk® Maya®, and many more" -
AtHoS
nagyúr
válasz
fejesg2 #12241 üzenetére
Nem vagyok otthon a Pro kártyákban, de régebbről mintha az rémlene, hogy a "kommersz" kártyák esetén driver szinten szoftveresen korlátozva van a számítási teljesítményt "üzleti" alkalmazásoknál, ezért a Professional kártyákra más driver készül.
Ezt a drivert lehet most telepíteni a "kommersz" GPU-khoz is, remélhetőleg a korlátozás is megszűnik rájuk.
Amit még írtak a Pro Software-rel kapcsolatban, hogy a 2019-es kezelőfelülettel rendelkezik és nem az új 2020-as Adrenalin-é van benne.Comparison Radeon 20.1.4 vs RadeonPro 20.Q1 (Gaming Benchmarks)
-
AtHoS
nagyúr
válasz
dpalotas #12239 üzenetére
Szia!
Ebbe is kukkants bele [link] , mondjuk úgy a 13. oldal végétől olvasd
Szerk.
Amúgy azoknak a kártyáknak amiket ide bemásoltál saját profiljuk van a driver keresőben Professional Graphics névvel, ennek ellenére amit írtam típusokat azoknál megtalálható a letöltési listában és a doksi alapján már 19.Q2-től kezdődően engedélyezte AMD a pro driver használatot
-
AtHoS
nagyúr
Hátha valakit érdekel:
AMD driver letöltő oldalán megjelent a Radeon™ Pro Software for Enterprise verziójú driver letölthetőként (pl. Vega, RX 5xx, HD7xxx, R5 2400G, R5 3400G, stb... GPU-knál) 20.Q1.2 verzióval.....játékok alatt is elvileg rendben teszi a dolgát, lassulás nélkül, de ez bizonyára hardver/szoftver környezet függő is
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Ferke77 #12235 üzenetére
ONT tartalmaz PPtable Editort.
Rendszergazda módban indítva jobb klikk a címsorán. GPU-Z-vel előzőleg kimentett BIOS-t megadod neki és HEXA számolgatás nélkül szerkesztheted a kívánt értékeket, majd Save és el is menti a regisztrációs adatbázisba. Az itt szerkesztett értékeket tölti vissza GPU crash és egyéb malfunkciós win leállások esetén a driver, tehát ide valóban stabil értéket illik csak beírni, amivel probléma után működőképes lesz a VGAA szerkesztést kimentheted későbbi vagy közvetlen használatra .reg fájlba, hogy gyorsabban tudj váltogatni a "profilok" között
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Ferke77 #12232 üzenetére
Mondjuk nekem már ez is furcsa: "bat fálj létrehozás a win auto indításhoz"
Mit raktál bat fájlba? Milyen célból?
Én ilyet még soha nem műveltem hozzá. Elindítom az ONT, bekattintom ami kell (illetve ugye megfelelően beállított profilba el van mentve és azt betöltöm), nyomok egy Apply gombot és kilépek. Innentől a *huszonhatodik* win indításkor is, ha elindítom újra az ONT-t látom a betöltött profil adatokat. Tehát semmit sem futtatok rendszerindításkor ami matatná a VGA beállításokat, ONT meg végképp nem fut rendszerindításkor.
Ami még talán szükséges lehet:
- a hibernálást kikapcsoltam, ami auto kikapcsolja a gyors rendszerindítást, ami ugye a beállítások "elfelejtéséért" felelős
- az ONT nem a C/rendszer partíción van, illetve mindig rendszergazda módban indítomFurcsa a nálad lévő jelenség, de egyelőre nincs több ötletem
Milyen verziójú drivert használsz?
Bár a 0.2.8 az Adrenalin 2019 megjelenése óta (azaz a win10-64bit-radeon-software-adrenalin-2019-edition-18.12.2-dec12.exe verziótól kezdődően) minden telepített verzióval működött nálam (a mostani 20.4.1-el is)
A 0.2.7 pedig a korábbi verziókkal (for driver 17.7.2 - 18.12.1.1) előtte pedig más néven futott az előd progi (WattTool) -
AtHoS
nagyúr
válasz
Ferke77 #12202 üzenetére
hmmm...érdekes. Akkor annyit tudok még javasolni, hogy használd az OverDriveNTool progit a wattman helyett.
Viszont ajánlott a wattman-t teljesen kiiktatnod. A kibontott telepítő Bin64 mappájában megtalálod az AMD cleaner cuccát: AMDCleanupUtility.exe
lekapod a gépet a netről, elindítod a AMDCleanupUtility.exe-t, beszól, hogy nem csökkentett módban fut és rákérdez akarod-e ott futtatni, megadod neki az engedélyt, újraindítja a gépet csökkentet módban, ott automatán elindul és leszedi a drivert, majd restartolod normál módba és telepíted az előzőleg már leszedett neked tetsző verziót. Ha feltelepült, újra netre rakhatod a gépet és bekattintgathatod OverdriveNTool-ban a neked tetsző beállításokat -
AtHoS
nagyúr
Én kezdetektől az OverdriveNTool progit használom, ami működik az új 2020-as driverekkel is, legalábbis a 0.2.8-as verzió [link]
pptable editor-ban átírom amit fontosnak tartok, így tényleg szabad kéz mindenben, de ugye elvileg erre már nincs szükség, ha jól emlékszem a 2019-es driverekben már a wattmanban is minden state-et korlátlanul lehet állítgatni. Persze ezt sem megerősíteni sem megcáfolni nem tudom, mert maradtam az OnT-nál és a wattman-t nem szoktam aktiválni a driverben
-
AtHoS
nagyúr
válasz
gratzner #12156 üzenetére
MEM VRM-re gondolt, csak lemaradt a VRM. Asus kártyáknál a VRM-re nem jól illeszkedik alapesetben a borda/hőcső. Olvass vissza (jó sokat) lesz rá tipp hogyan lehet "javítani", már, ha akarod, mert 120 fokot írnak itt-ott, hogy addig semmi para a VRM-el, de ugye ha hűvösebb abból nagy baj nem lehet.
ha már alapból van 2-3 venti a házban, akkor a ház hűtéssel túl sokat nem fogsz tudni elérni (max. 1-2 fok), szóval súlyos pénzeket ne ölj bele "extra" ventikbe
-
AtHoS
nagyúr
válasz
chopin42 #12131 üzenetére
No a cache törlése után az I2C force-al mikor éppen megjelent a HWInfo monitoring ablaka fekete képernyő és a ház ventik maxon kezdtek pörögni -> reset kellett
Újraindítást követően megnéztem mi történik akkor, ha I2C force nélkül az ADL-t engedélyezem: megjelent 2 új szekció. GPU Core fejlécűnél a VRM feszültségeket mutatta, míg a másiknál a VRM hőfokokat, de kb. fél...1 perc múlva ugyanaz a jelenség játszódott le, mint az előbb
-
AtHoS
nagyúr
válasz
chopin42 #12123 üzenetére
Mint a korábbi kép mutatja nálam is I2C-n keresztül közvetlenül kezeli a GPU-t, csak nem kell hozzá a Force - "erőltetés" bekapcsolása.
Mondjuk azt nem vágom milyen különbségek vannak ilyen tekintetben a kártyák között, de lehet a gyártói tervezésű kártyák ebben eltérnek az AMD gyári megoldásaitól
-
AtHoS
nagyúr
válasz
chopin42 #12117 üzenetére
Nálad valami kavar van a rendszerben, mivel a 20.3.1-es drivert is problémásan tudtad csak felrakni. Valamilyen probléma megmaradt így is, mivel nálam 20.3.1-el HWinfo 6.24 és GPU-Z 2.30 is minden probléma nélkül mutatja a VRM hőfokokat.
HWinfo-ban így néz ki nálam az SMBus/I2C beállítások
Mondtam volna, hogy nyomj rá a cache ürítésre, de ha GPU-Z is ugyanezt a hibát hozza, akkor rendszer szinten lesz nálad a gond és nem program szinten, mert 20.3.1-el is rendben működnie kellene a VRM hőfokok kiolvasásának.
Win: 1909 b18363.720
Esetleg megnézheted a biztonsági programod nem blokkol-e véletlenül valamit a driverből
-
AtHoS
nagyúr
válasz
david_97 #12031 üzenetére
Nem egyszerűbb Chill-el belőni egy szűkebb tartományt? pl. nálam 50-70 fps és így használható marad a Freesync
Amit írsz képfrissítés vs. színösszetétel igaz lesz, nálam pl. win alatt 120Hz-es frissítésnél 10bpc színmélységet enged állítani, a fölötte lévő lépcső 144Hz, ahol viszont csak 8bpc-t. Ez alapján is be lehetne lőni a chill tartományt
Alsó határ alatt pedig a frame többszörözés miatt észlelhető flicker. Aki érzékeny rá azt zavarja
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Simi37 #12018 üzenetére
Elég régi drivert használhatsz, ha OnT-ben min-max és target temp állítási lehetőség van nálad, ugyanis ez csak a 18.12.1.1 driver verzióig volt így, tehát több, mint egy éve már így néz ki az OnT (18.12.1.1 utáni driverekhez !!!)
Jobb oldali rész (bal oldali ugye az általad is említett SoftPowerPlay Table Editor, loptam a képet korcsi-tól [használati ismertető] )
wooqt
Félreértések elkerülése végett a Wattman (bár nem tudom, hogy az új szoftverben megmaradt-e ez az elnevezés) nem más, mint a Radeon Szoftver TUNING része, amiben nem lehet "a chill és a képélesítés" beállításait módosítani, ugyanis nem arra való.
Wattman részen az órajeleket, feszültségeket, ventivezérlést, stb.. lehet matatni (Adrenalin v2020 verzióban - Radeon Szoftveren belül a Teljesítmény -> Hangolás részen KELL engedélyezni és ezt kövezően lehet a TUNING-gal kapcsolatos beállításokat eszközölni.
Ha nem engedélyezed, attól még a Chill, képélesítés, Anti-lag, Radeon Boost, stb... opciókat tudod állítgatniszerk.
Én pl. nem használom a "Wattman" szekciót, minden tuninggal vagy UV-tal kapcsolatos dolgot OnT-ben eszközlök, mivel ez nem felejti el a beállításokat, driver csere esetén is pár kattintással visszahozható a korábbi elmentett állapot, na meg nálam bevált és rendben működik
egyszerű, de nagyszerű.
Wattman előnye, hogy játékon belül overlay felületen kutyafuttában is lehet módosítgatni "kitabolás" nélkül - már akinek ez igénye
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ballazol #11945 üzenetére
Nálam egyetlen driverrel sem jelentkezett ilyen tünet, a mostani 20.1.1-el sem [link]
szerk.
Mondjuk nálam teljesen más FS monitor van használatbanÉn Win alatt visszadobtam 120Hz-es képfrissítésre, mivel itt még választható driverben Kijelzőnél a 10 bpc színmélység, míg 144Hz-nél 8bpc a max
-
-
AtHoS
nagyúr
válasz
fejesg2 #11935 üzenetére
Nem jól gondolod, nem BIOS-ban kell. Driverben lévő Wattman vagy OverdriveNTool, esetleg Afterburner (első kettő ajánlottabb).
Alulfeszelés pedig annyit tesz kb., hogy minimum az utolsó lépcsőben csökkented a feszültséget, majd kiteszteled, hogy a kártya bírja-e? Ha igen, akkor mehetsz lentebb a feszültséggel...ha nem bírja, akkor egy lépcsőt visza
-
AtHoS
nagyúr
Egy tipp: lehet kábel probléma? [Displayport HDMI kábel miért nem működik?]
-
-
AtHoS
nagyúr
Emiatt érdemes nem az árukereső-ben olvasható leírásra hagyatkozni, hanem ránézni a kiszemelt bolt oldalára is (no meg a gyártónál leginkább...ha megtalálható a termék). pl. oázis-nál - ahonnan volt már korábban vásárlásom - nem is említik a HDMI-t csak a DVI-t írják, ráadásul szépen fel is van tüntetve a 3 hó garancia.
Mikor éppen 100k nagyságrendű összeget akarunk kiszórni az ablakon valóban érdemes előbb körbepuhatolózni, bár nem éppen az összeg nagysága a mérvadó a "puhatolózás"-hoz
Szóval a kérdező jól tette, hogy erre tévedt és bekérdezett.
-
AtHoS
nagyúr
Mint ahogy a viccben is van: Hány éves is vagy? .....XY....! És még hiszel a mesékben?
Hallottál már olyanról, hogy webshopoknál feltüntetett specifikáció eltérő volt a gyártó oldalán megtalálhatótól? Mondjuk jelen esetben ASUS oldalán sajnos nem találni ezt a típust
Shkiz0 nem beszél félre, valószínű több ilyen kártyát látott, mint itt itt jó páran együttesen
-
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Pokesz007 #11815 üzenetére
Múlt hétvégén felraktam én is a 2020-ast, egy kevés D3 ment vele probléma nélkül. Tuning "csak" undervolt-tal némi optimalizálás (topikban jó régen dobtam be több infót is róla) + minimális venti"görbe" módosítás, viszont ezeket OverdriveNTool progival oldom meg és rendben is van, teszi a dolgát rendesen
-
AtHoS
nagyúr
válasz
chopin42 #11379 üzenetére
Én Pstate tuning közben tapasztaltam azt, hogy a stresszelő programokat (TimeSpy extreme, Firestrike ultra, Valley ultra, Heaven ultra, Superposition 1080extreme) "kenterbe verte" a Metro Last Light 1440p (igaz nálam a Redux verzió van meg). A stressz progikkal stabilnak tűnő beállítások (60+ perc, kivéve Superposition, azt ingyenes verzióban nem lehet loop-oltatni) hamar megfeküdtek Metro benchmark alatt, így megfordítottam a tesztelést és Metro bench-el kezdtem ami nyerő lett a végére. A Metro bench alatti stabil beállítás (1h környéki folyamatos teszt) a többi progi alatt is megugrotta a lécet. Persze lehet van olyan játék ami ezt is hazavághatja, de eddig én még nem szaladtam bele ilyenbe
-
AtHoS
nagyúr
Kap egy kis UV-t és 27k fölött lesz egyből a graphics score
Vega 64 LC normális UV-tal hoz nálam ~26,5k graphics score-t alap 0% Power Limit mellett (264W). Ha odacsördítek a fogyasztásnak és jól meg tudom hűteni, akkor 27k felső harmadába ugrik, de ilyenkor 400W környékét feszegeti
szerk.
Driver crash nálam sem fordul elő, nem hogy napi 4-5 alkalommal
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ballazol #11145 üzenetére
Ülj le nyugodtan, egyes
Senki nem írt érvet, nem tudom ez honnan jött le számodra
megoldási javaslat volt említve, ami több éve forog "közszájon"
R3laX #11146
Amit Bib írt kikapcsolja a hibernálást, de amúgy a gyorsindítást itt lehet módosítani
Vezérlőpult (start menüt megnyitva kezd el gépelni: Vezérlőpult beadja majd találatnak), itt pedig Rendszer és biztonság, majd Energiagazdálkodási lehetőségek és végül a bal oldali menürészen A főkapcsoló funkciójának megadása -> ezen ablak alsó részén tudod kivenni a pipát a Gyorsindítás elől.
Ha szürke, akkor felül előbb kattintani kell az A jelenleg el nem érhető beállítások módosítása szövegen -
AtHoS
nagyúr
válasz
ScomComputer #11090 üzenetére
Abban lehet, hogy nem, mivel nem szoktam a relive részt telepíteni
de a relive-nak a Radeon Settings felületen saját beállítási panelje kellene legyen. Ott sem lehet kikapcsolni?
Mondjuk érdekes, hogy nem is jön be nálad a Radeon Overlay felülete alapértelmezetten ALT+R
Bár erre rá tud kavarni egyéb program, amiben szintén van billentyűzet vezérlés, hátha fut nálad a háttérben ilyesmi (pl. autohotkey és társai)
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ScomComputer #11088 üzenetére
Írtam a hsz-ban: OverDriveNTool
Nem BIOS-t lehet vele szerkeszteni, hanem alap esetben a driveres wattman féle beállításokat
Viszont a Win registry-ben a felső részen látható SoftPowerPlayTable Editor-ral lehet létrehozni egy bejegyzést, ahol a különböző amúgy nem állítható értékeket is át lehet írni: pl. maximális Power Target %-ot 50-ről akármire pl. 100 %-raAz új driverek mellett 18.12.2+ GPU Pstate-eknél nincs sok jelentősége a programnak, mivel innentől wattmanban is lehet az összes Pstate-et módosítani (persze a Pt %-ot és a memória alsó state-eket nem)
Ha alapfelhasználásra kell, akkor csak simán elindítod és módosítod a GPU Pstate-eket és a memória P3-at, esetleg a Power target és venti fordulat értékeit
Ha mélyebbre nyúlnál, akkor rendszergizdaként indítva a program fejlécén jobb klikkes menüből elérhető a SoftPowerPlayTable Editor, ahol betallózod a kártya előzőleg pl. GPU-Z-vel lemenettett BIOS-át és akkor megkapod a felső képen látható felületet. De mondom, itt extraként az alaphoz képest csak a memória state-ek és a power target %-os értékét tudod állítani az alapban is elérhetőkhöz képest.
18.12.1 előtti drivereknél volt inkább ennek jelentősége, mert ott csak a P6 és P7 volt szerkeszthető a GPU részen
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ScomComputer #11003 üzenetére
Itt van egy topik Firestrike/superpostion eredmény statisztika gyűjtő tábla [link]
Kvg fórumtárs arra gondolt az idézett mondattal, hogy a hűtőcserének köszönhetően a PowerColor Red Devil Vega 56 Firestrike GS pontja a Vega 64 kártyák alap értékére emelkedett
szerk.
Na Shkiz0 rövidebben összefoglalta a lényeget
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ScomComputer #10956 üzenetére
Ez a stat jól néz ki
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ScomComputer #10926 üzenetére
Hol kell a monitorra kattintani?
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ScomComputer #10921 üzenetére
A gyors rendszerindítás újraindításkor éppen nem működik, de leállítást követő indításkor igen.
Hibernálást kikapcsolva biztosan inaktiválódik ez a "sikeres" gyorsindító funkció Rendszergizdai parancssorban:
powercfg -h off
Mostanában nem használtam az overlay-t, de korábban nem volt vele gondom. Esetleg a radeon settings beállításainál nézd meg a gyorsbillentyű mire van állítva hozzá, vagy nincs-e kikapcsolva
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ScomComputer #10893 üzenetére
Ha 5.99.4936 beta verziót vagy attól régebbit futtatsz Aida64-ből, akkor nincs ez a hiba, bármelyik driver verziót használhatod a Vega-hoz. Persze, ha nem fut az Aida64, akkor szintén nincs hiba. HWInfo is tökéletes progi monitorozáshoz, talán több infót is tud mutatni a VGA-ról
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ScomComputer #10890 üzenetére
Azt biza Aida64 okozza, semmi köze a Vega órajel-OC-hőfok-driververzió részhez sajna [link]
Lépj vissza 5.99.4936 beta verzióra, az a legutolsó (régi kernel driver-es), ami még nem okozza ezt a jelenséget. Az összes többi új verzióval ez van ami nálad is előjött
és mint a linken olvasható Fiery sem tudja mi okozza ezt az alattomos hibajelenséget
-
AtHoS
nagyúr
válasz
korcsi #10862 üzenetére
Attól függ, hogy aki a monitor előtt ül mennyire érzékeny a frameduplázásra
szerk.
Én pl. észreveszem, mert darabosabbnak tűnik egyből a megjelenítés, így inkább jó messzire állítom a chill alsó határát a monitor FS alsó határától (40 -> 55), hogy véletlenül se essen be alá
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ArmanD. #10860 üzenetére
Ha a mérete megfelelő, akkor nem lesz gond a monitorral, ráadásul Freesync-es is, benne van az előbb linkelt FS monitor listában 48-144Hz tartománnyal DP és HDMI esetében is támogatja, ráadásul LFC-t is támogatja
Ha chill-el kb. 55 magassága legyen az alsó FS érték, így ha pár FPS-t be is esik játék közben sem fog kikerülni a freesync tartományból
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ArmanD. #10858 üzenetére
A monitor adatlapját lessétek meg, mert azon fel lesz tüntetve. HDMI-n is megy a 144Hz, ha a monitor elektronikája támogatja. Kis lista a Freesync monitorokról [link]
Bár a Freesync lényegtelen ebben az esetben, de több olyan monitor van a listában, ami HDMI-n keresztül támogatja a Freesync-et 144Hz-es felső képfrissítéssel
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Törzsúr #10741 üzenetére
Nem tudok adni linket a Metro Redux Benchmark-hoz, mivel ez a megvásárolt játék alaptartozéka. A feltelepített játék mapparendszerén belül megtalálni a ......benchmark.exe fájlt. Ezt kell elindítani és az indítópanelen eszközölni a kívánt grafikai beállításokat, illetve, hogy mennyi kört fusson (1 kör ~171sec)
A VGA stabilitás teszthez topikban javasolt játékok közül ez volt meg nekem, azért ezzel teszteltem, de ha visszalapozol, akkor volt több egyéb javaslat játékokra, melyek hasonlóan megfelelőek lehetnek.
-
AtHoS
nagyúr
válasz
ArmanD. #10712 üzenetére
Stabilitás tesztre tudom saját tapasztalatból javasolni a Metro Last Light Redux beépített benchmark-ját.
Nemrég tesztelgettem a különböző Psate-ek "minimum" feszültségeit és az előbb említett benchmark-kal igencsak jól meg lehet rogyasztani a kártyát. Bár nem ezzel kezdtem a tesztelgetést, de végül ez lett a mérvadó terhelés (javasoltak több játékot is a topikban, amivel hasonlóan lehet terhelni a kártyát, de azok közül választottam, ami meg is volt a saját gyűjteményben).10 körrel indítottam (~28,5 perc) a feszültség keresgélést és, ha ez lefutott, akkor ráeresztettem 30 kör erejéig (~85,5 perc)
Ezt lett a vége [link]
szerk.
A táblázatban szereplő egyéb alkalmazások alacsonyabb feszültséggel is hiba nélkül futottak 60+ perceken keresztül
No ezt még belinkelem: [link] igaz "csak" TimeSpy és Firestrike eredmények, de jól látható, hogy a feszültségek módosításával hogyan változik a kártya perf/maxwatt aránya
-
AtHoS
nagyúr
válasz
expendables #10680 üzenetére
No igen, HDMI-n nem tud NV Freesyncet, gondolom ezért nincs a driverben bekapcsoláshoz opció.
Ha 1:1-ben tudod cserélni, akkor én biztosan megejteném a cserét...nagyon jók a gyári vizes Vega-kMonitorod Freesync tartománya 48....75 Hz, tehát a játékokat ide kell majd belőnöd pl. a driverben lévő Chill paraméterezésével vagy frame target beállítással (driver FRTC vagy Rivatuner SS fps limiter vagy magában a játékban korlátozni az fps-t, ha van benne ilyen lehetőség)
-
AtHoS
nagyúr
válasz
expendables #10674 üzenetére
Nem írtad milyen FS monitorod van, de első lépésben próbáld ki hogyan működik a 1080-addal (2019-es NV driverek-kel bekapcsolható a FS)
Ha problémás 1080-al a Freesync és minimális ráfizetéssel megúszod (bár ezt csak te tudod mennyit ér meg számodra egy ilyen csere), akkor hajrá.
LC verzió nagyon jó kártya
, korábbi hozzászólásaimban találsz róla némi infót. Freesync tartományban használva pedig nem csak jobb lesz a játékélmény, hanem fogyasztás is sokkal kedvezőbben alakul
Saját tapasztalat: pl. Division 2 2560x1440 Ultra grafika Freesync 55-70 fps -> 60...100W átlagfogyasztásSeasonic 620W-os táppal használtam több, mint egy évet és korrektül működött
-
AtHoS
nagyúr
Vsync ON fixálja az fps-t a monitorod képfrissítésére -> adatlapodon lévő megjelenítők 60 Hz-esek, tehát vsync on esetén kizárt a 110 fps
Érdemes lenne a Bővített szinkronizálást bekapcsolni
vsync amúgy input lagot okoz, tehát kerülendő és helyette FRTC vagy Chill használata ajánlott, de sokan esküsznek arra, hogy játékból vagy RTSS-el kell fixálni az fps-t, mert így kisebb lesz az input lag. Division 2-ben pl lehet játék beállításoknál fixálni. Viszont ehhez a játékhoz megemlíteném, hogy DX12-ben játszogatok vele - már amikor éppen van rá időm, összvissz 59 óra körüli a játékidőm benne - és egyszer nem fagyott nálam. NV tulajok viszont folyamat panaszkodnak random kilépésre, stb...
Amúgy a vsync-on -t játékban kellene bekapcsolni, ha eddig nem ott tetted ezt, de előbbiek okán nem igazán ajánlott a használata
-
AtHoS
nagyúr
válasz
chopin42 #10581 üzenetére
Triviális megoldás: Ne engedd a monitort lekapcsolni
Ám ez win probléma lesz nem VGA driver -> v19.4.2 beraktam 1 perce a monitor lekapcsolást és simán IDLE maradt a Vega, ahogy monitor lekapcsolása előtt is volt
Rendszertakarító programok egyik mellékhatása szokott lenni hasonló tünet, aminek megoldása tiszta win telepítés és nem használni registry takarító szarokat...no persze széttweakelt win telepítő is tud ám okozni finomságokat
Rakj friss wint ideiglenes meghajtóra és mindenféle progik telepítése nélkül ellenőrizd ott is előjön-e ez a tünet
szerk.
Itt a topikban már biztos olvastunk róla arról, ha 56 -> 64 BIOS "upgrade" mellékhatása lenne ilyen tünet
TTomax
hmmm...látod ez is lehet még
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Steven #10561 üzenetére
Biztos elkerülte a figyelmed, nemrég raktam be táblát 30 körös Metro Last Light Redux Benchmark-kal kitesztelt Pstate MHz-mV értékekről (normál mindennapos venti használattal), abban van TimeSpy GS pont is feltüntetve.
1738 MHz volt a max GPU clock alap TimeSpy teszt alatt, de hogy ne kelljen keresgélned max 264W beállítás mellett 1702MHz-1140mV -> 8001 GS pont-ot teljesített.
Tavaly év végi teszten csutkára odatekerve a ventit max 300W-os GPU csúcs mellett 1700MHz-1150mV -> 8154 GS-t teljesített
Amúgy meg itt szemezgethetsz [link], mert elég széles tartományban teszteltem (amint látod volt 8030-as GS pontú eredmény is, de ott MLL Benchamrk 30 kör nem futott le - 13. körben elhasalt ~37 perc, 46 perc Valley-t viszont simán vitte), bár itt max boost órajel éppen nincs feltüntetve. Ha valamelyik beállításnál érdekel egyéb infó ami a táblában nem látható, akkor meglesem a lementett HWInfo képekből pl. a hozzá tartozó boost órajel értékét
-
AtHoS
nagyúr
Végül ez lett a Pstate tesztek vége
A végső P7 feszültség értéket a Metro Last Light Redux Benchmark 1440p Very High Quality 30 körös (kb. 85 perc) tesztje emelte a táblázatban látható értékre. A többi teszt (TimeSpy Extreme Graphic test 2, Firestrike Ultra Graphic test 1 and 2, Heaven 1440p x8 AA, Valley 1440p x8 AA) alacsonyabb feszültséggel is stabilan futott 60 percen keresztül, miközben a MLL pl. 13. körben eldobta magát.
Az előbbi táblázat értékei OverdriveNTool-lal szemléltetve
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Synthwave #10527 üzenetére
Még mindig "csak" ezt tudom leírni/linkelni saját tapasztalat alapján táp teljesítmény ügyben: 620W : Vega64LC + 50% PowerLimit (264W + 132W = 396W)
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Plasticbomb #10437 üzenetére
-
AtHoS
nagyúr
válasz
dudu5130 #10416 üzenetére
Nálam jó egy évig SEASONIC M12 II Evo 620W bőven elegendő volt Liquid verziónál +50% Power Limit-hez is (első időszakos tesztelgetéseknél elengedtem a fogyasztási gyeplőt), ami már ~400W fogyasztást engedett a VEGA-ra, viszont nincs tapasztalatom a nálad lévő táppal. Ha hasonlítod az előbbi Seasonic-hoz, akkor leszűrheted, hogy a 12V-os ág terhelhetősége/osztása mennyire hasonlít avagy különbözik a nálad működő be quiet pure power 11 600 W táphoz/tól
t@ki által említett Division 2 futásakor monitoringoztam private béta időszak alatt 1440p beállítás mellett + Vega64 LC alap Power Limit-et használva, ami 264W [Teljes rendszer MAX fogyasztása 471W] - Corsair Link által mért/mutatott grafikonon a PowerOUT értéke - bal szélső fekete ablak
Proci: i7 6700k 4400 MHz@1.25V
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Steven #10413 üzenetére
A táp hatásfokot miért kevered bele? A 12V-os ágon leadható teljesítmény a lényeges
600W-os táp 600W leadására kell képes legyen, semmi köze a hatásfoknak a leadott teljesítményhez, ugyanis az a falból felvett teljesítményt befolyásolja -> a tápon magán elhasználódó teljesítményt mutatja meg, de ettől a max leadott még a tápra írtnak kell lennie.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti VISION OC 8G - újrapadozva és pasztázva
- ASUS GTX 1660 SUPER 6GB GDDR6 DUAL OC EVO Eladó!
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! AMD!
- Asus TUF RTX 4090 24GB GDDR6X OC Gaming Videokártya! BeszámítOK!
- Hibás/Kis hibás/Hiányos,Működő/ Teszteletlen Hardverek és egyéb 500ft-tól.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HP ProBook 430 G3 laptop Pentium 4405U CPU (hibás)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest