Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
lao ce
aktív tag
a jo oldalon (amerika) meg kell emlitenem hogy rengeteg kritika eri a kormanyt hogy nem eleg penzzel es erofeszitessel segitenek. hat teny ami teny, egyelore nem vittek tulzasba, voltak itt osszehasonlitasok hogy egy nap irakban mennyivel tobbe kerul mint amennyit eddig felajanlottak. rogton magangyujtesek meg hasonlok indultak es eleg kemenyen kritizaljak az itteni bokrost is hogy nem reagalt a tragediara egybol.
no... most kereshetek mas morogni valot magamnak! koszonom!
[Szerkesztve] -
Szalma
őstag
(Azért elgondolkodtató, hogy sok órával a thai csapás után még Afrika partjainál is szedett áldozatokat a tengerár... Senki nem vette a fáradtságot, hogy legalább telefonon rájuk szóljon... A thai politikusok meg ritka nagy parasztok, hogy nem ''engedték'' a rádióba bemondatni...)
Szeretettel:
Szalma -
Dalai Láma
őstag
Engem is megráztak az események. Szerencsére nem szó szerint. Én tavaly elött karácsonykor és szilveszterkor voltam Thaiföldön a tengerparton. Eszembe sem jutott, hogy féljek az ilyesmitöl.
-
lao ce
aktív tag
igen, ezt a bunko okoskodast hallom sokat mostansag. azt nem ertem a kilenctizenegyet miert nem jeleztek elore maguknak. a seggfejek.
emlekszem arra fel volt otthon egyperces nema megallas lesz most is? vagy nem eleg amerikai turista halt meg hozza?
nojo. kimorogtam magam. ja, meg nem:
azt nem ertem hogy miert olyan javitgat leggyorsabban topikcimeket hatalmas onbizalommal aki nem ismeri a magyar nyelv szabalyait. valaki kijavithatna magyarra a cimet ugy ahogy eredetileg is szerepelt, ennyi felelosseggel kellene tartozni az embereknek akik olvassak. -
Drizzt
nagyúr
Jah, talán rötölöklubon is volt, de ott vagy húsz percig magyarázták, hogy milyen high-tech műholdak, meg eszközök kellenek még hozzá. Aztán jött valami usa-s szakértő, hogy nem is érti, miért nem volt ott ilyan előrejelző rendszer, hisz szerinte tök occsó. Ezt a pöcsöt. Egy műhold elvégre is tényleg kibeba****tul olcsó, nem?
-
Josh
tag
Hát ez valami tragédia....

De főleg az benne a szar, hogy nem értesítették a hatóságok a lakosságot, hogy talán el kéne húzni innen a francba, mert állításuk szerint kitört volna a pánik. Na de kérem a pánikot lehet kezelni a lakosság tájékoztatással, hogy kérem itt és itt ez történt, ennyi idő múlva fog ideértni, egy ilyen méretű hullám. Mindenki jól teszi, hogyha felmászik a hegy tetejére, vagy a felhőkarcolók tetejére. Nem mondom azt, hogy így senki sem halt volna meg, de legalább a sok napozó és strandoló embert nem gyűrte volna maga alá a víz, és mindenkinek lett volna ideje felkészülni a dologra, ahogyan van rá módja és lehetősége. Valószínűleg akkor is sokan beszartak volna, de talán nem lett volna akkora pánik, mint így, hogy ilyen hirtelen tört rá az emberekre a hatalmas áradat..... -
deedee
őstag
egyik ismerősöm szerint már megint a franciák robbantgattak a víz alatt atombombát és ez miatt volt az egész....
a franciák nem mikronézia és polinézia felé szoktak annakidején robbantgatni?/ha rosszul emléxem akkor bocsi minden földrajzszakos-tól és a nálamnál jobban informálódott emberektől..../ -
Yaye
őstag
Yikes!!
Azon töprengek, hogy állítólag az Indiai-óceánon eddig nemigen volt ilyesmi, azért is kicsit meglepődtek rajta. Jó hogy nem egy geológiailag túl aktív terület, de akkor előfordulhat mondjuk ugyanez Atlanti relációban is, és bármikor bekaphatja ugyanezt Liszabon vagy New York is? -
FAZ : Groteske Folgen der Flut, Nagapattinam, Indien

[Szerkesztve] -
-
''egy vallásos barátom tegnap azt mondta, hogy ''Isten talán meg akarta büntetni az ott nyaraló léha gazdagokat''''
Hát nem állhatom meg, hogy erre ne reagáljak.
ennél primitívebb hozzáállást...
arról már nem is beszélve, hogy kedves barátod nézze már meg, hogy abból a 80.000 eddigi áldozatból mekkora hányadot tesznek ki a turisták??? szerintem meglehetősen kicsit. -
lesaux
veterán
Még egy utolsó off:
Magyarul cunaminak írjuk, az angol nyelvterületen élők írnak tsunamit. Magyar átírást használunk a japán/kínai/orosz stb. nyelveknél, amelyek nem a mi betűinket használják. Pl. Alekszandr, Juscsenko, Kim Dzsong Il, Szaddám Huszein, cunami stb.
Valaki belinkelt egy weboldalt a japán nyelvről. Hát, elég érdekes olvasmány, mert a srác végig angol átírást használ, de még olyan szavaknál is, amelyek benne vannak a magyar helyesírási szótárban, illetve az idegen szavak szótárában. Fujinak írja a Fudzsit, Yennek a jent, Sushinak a szusit, Sumónak a szumót, Sakénak a szakét stb. -
deedee
őstag
nekem meg az a legnagyobb bajom,hogy meghúzták a kocsinkat és a pasas b@szott jönni,hogy megbeszéljük a további teendőket.nem baj,legfeljebb majd lepofozom....
szóval én kesergek és közben az történik az emberekkel ami és már nem is tűnik olyan nagy bajnak az a kis karcolás a kocsin... -
Vangelis
félisten
Ahogy olvasgatom a híreket egyre elszomorítóbb a dolog......

-
twollah
nagyúr
Kis szines Bővebben: link a temahoz.
-
EEdem_Dtx
csendes tag
Ebbel nem teljesen értek egyet veled, hisz ugyanez van az írott sajtó területén, és az interneten is. Érdemes levenni a hangot egyes hírek alatt, úgyis mindig mást mondanak, de ha kapnak egy képanyagot azt nem manipulálják és azok mindent elmondanak.
Ha jól tudom a HírTV-n vannak ilyen ''kommentár nélkül'' -i blokkok. -
CuKoR
senior tag
Elvből nem nézek TV-t ...tudna valaki linkelni képeket/videot ?

-
Integra
titán
válasz
bLaCkDoGoNe
üzenetére
szerintem a hírcsatornákon látott videók és beszámolók bőven hetelesek...
teherautók roskadásik rakva egymásra hányt halottakkal, hogy megelőzzék a járványt, szerintem ez elég sok mindent elmond
-
sharker
aktív tag
Hát gyerekek

-
hobizoli
nagyúr
A Krakatau felrobbanása - egy hírhedett vulkánkitörés története: Bővebben: link
hobizoli -
bLaCkDoGoNe
veterán
Egy barátom éppen a Maldív-szigeteken nyaral. Jól van, semmi baja nincs, csütörtökön jön haza. Kiváncsi leszek a beszámolójára, hitelesebb lesz, mint a hírek...
-
EEdem_Dtx
csendes tag
...de nem attól a részétől kell, aki megfogalmazza, leírja, beszerkeszti stb., hanem akik miatt ezt csinálják. Értem ezelatt azokat az embereket akinek az számít, h egy-egy 'sztár' hogyan éli meg a helyzetet, amikor ugyanolyan ember mint mi, főleg ilyen esetnél. Ezekszerint ezek az emberek magukat is lesz@rnák, ha ők kerülnének efajta szituációba.?
-
deedee
őstag
nincs ivóvíz....Már 1 millió eurót adományoztak a németek....
a helyi hatóságok nem tartják kézben a dolgokat,kapkodnak,nagy a káosz..../mondja a helyszíni tudósító/
[Szerkesztve] -
divot
veterán
Az Indexen most épp az az egyik hír, hogy Ciccolina hazatért, bár korábban eltűntnek hitték...
Néha egészen undorodom az emberiségtől. -
deedee
őstag
most van a sat1-en műsor.a feleségem fordítja nekem.1000 német tünt el.égetik a halottakat...

-
deedee
őstag
hihetetlen a pusztítás mértéke....
Viszont akkor sem értem,hogy miért nem tudták értesíteni az illetékesek a megfelelő forumokat?Mennyi élet,mennyí felesleges,értelmetlen halál.... 
-
Integra
titán
tegnap este néztem egy pár órát a cnn-t meg az n24-et.
egy rakás amatőr videót leadtak, döbbenet
és igazán durva még csak most lesz... -
m-bazsi
tag
A rengeteg luxus szálloda miatt lett ekkora az áldozatok száma, nameg a kormány miatt akik nem szóltak, pedig tudták előre. Azthitték kis kimenetelő lessz, amiből aztán tragédia lett

-
Drizzt
nagyúr
Jó, cunami lezárva, senkit nem érdekel, hogy irják, na. pont.
-
Wolverine
félisten
Ez így nem pontos. Szóltak volna, ha van kinek, csak épp nem volt... Az Indiai-óceán térségében nem működik katasztrófajelző-rendszer...
Az sem elhanyagolandó, hogy az érintett indonéz tartományban, Aceh-ben épp polgárháború van/volt...
mod: Drizzt, tudtommal az MTA állásfoglalása az idegen eredetű szavakkal kapcsolatban az, hogy kiejtés szerint (azaz fonetikusan átírva) kell őket alkalmazni, lásd hardver, szoftver és cunami...
[Szerkesztve] -
vicces
addikt
ha az elte szerverén beléptek a #magyar szobába, ott fogad ez a link. de eddig még senki nem mondta, hoyg mi ez a kép. én meg csak gondolom, hogy a témához van köze..
-
Vangelis
félisten
vannak még akkor páran

Bővebben: link -
dj.saabe
aktív tag
Szegény emberek !!
csak azt nemértem hogy miért nemtudnak kiépíteni egy ''figyelmeztető'' hálozatot mint pl balatonon mert az ilyen földmozgást is lehet érzékelni kb m,ár 1 órval előtte ! álítolag Newyorkban észlalték iss (hogy hogy nemtom) de basztak szólni.
-
Digital
addikt
Idióták...
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
Vangelis
félisten
akkoe már a nép...... sem tudja normálisan leírni..vagy magyarosítva van??? -
kíváncsi
őstag
R.I.P.

-
Digital
addikt
Rendszeres látogatója vagyok a rotten.com-nak
Nemcsak az élet szép oldalát kell megismerni.... -
zfarkas
senior tag
Teljesen egyetértek. A sok éhező miatt nem dobok ki szinte sosem kaját. Inkább odaadom valakinek (csöves, kutya, ...), csak ne vesszen kárba.
BTW a katasztrófáról: Bővebben: link -
EEdem_Dtx
csendes tag
Csak mint topiknyitó legyél tisztába a tényekkel. A híradóban nem 100 ezer halottról beszéltek eddig, hanem a vöröskereszt becslései szerint a fertőzések, éhinség miatt, az áldozatok száma elérheti később ezt a számot.(persze ők szándékosan olyan szövegkörnyezetben tálalják, h ezt ne az utóbbiképpen értsük). Nem az a lényeg, h mennyi áldozat van, sztem 1 gyerek halála is sok.
-
Drizzt
nagyúr
Nagyon örülök egyébként a nagy nemzetközi segitő összefogásokat, amiket ilyenkor tapasztalok, de sajnos mindig felmerül bennem a kérdés, hogy amikor nincsen ilyen hirtelen tömeges katasztrófa, akkor miért hagyjuk, hogy Afrikában milliók haljanak éhen. Azokat hogy tűrhetjük el?

Természetesen nagyon sajnálom ezt a mostani tragédiát, de úgy gondolom, hogy a nagy segitségnyújtásokra nem csak ilyen esetekben lenne szükség.
Minden hallott ember nyugodjék békében.
-
vicces
addikt
valami ilyesmi lehet?:
piros 18-as -
L@@-Yosh
tag
Bibliában is meg van írva: Ezret élünk ezreket nem.. Mind meghalunk el fog jönni a világvége. Nekem ezt sok vallásos ismerősöm mondta. Meg azt is hogy Isten nem fogja hagyni hogy az emberek elpusztítsák a Földet majd Ő elpusztítja.
De ez tényleg olyan volt mint a moziban a Holnap után csak ez nem film volt
Meg azok a képek amiket a bulvár szennyek csináltak. Mindent a pénzért...
Meg hogy még mindig utaznak ki emberek
Meg ez hülyeség hogy a gazdagokat megbüntetni ezzel. Mondták, hogy mennyi halász meg szegény ember halt meg
Meg tényleg 1/3 a halottaknak gyerek
[Szerkesztve] -
zfarkas
senior tag
válasz
duracell89
üzenetére
meghalt 10-15ezer üdülő gazdag, és ki tudja mennyi ártatlan civil
LOL, ez nagyon jóóóó!!!!!
-
Szeke
senior tag
''Szakértők szerint emberéletek sokaságát lehetett volna megmenteni, ha a térség kormányai időben figyelmeztetnek a közeledő cunamira. Indonézián keveset lehetett volna segíteni, hiszen a földrengés epicentrumához közeli falvakat perceken belül elöntötte az ár. Thaiföldet viszont egy órával, Indiát és Srí Lankát két és fél órával a földrengés után érte el a szökőár, Malajziát, a Maldív-szigeteket, Mianmart és Bangladest még később. Ez idő alatt ki lehetett volna üríteni a veszélyeztetett partszakaszokat.''
Engem ez zavar a legjobban
Hány emberéletet meg lehetett volna menteni... 
[Szerkesztve] -
Wildmage
senior tag
Megjegyzem, hogy tsunami a becsületes neve a dolognak.

Így már több találatot dob ki a búvárszemüveg is.
[Szerkesztve] -
corm
senior tag
Ésakkor arról ugye még nem volt szó, hogy a Föld kimozdult a pályájáról és hosszabbak is lesznek a napok, stb...
[Szerkesztve] -
Vangelis
félisten
Sajnos már a hiradó is mondta, hogy 100k fölött van az áldozatok száma......és mondták, hogy az eggyik legnagyobb természeti katasztrófa.....vazze szerintem a legnagyobb.
-
Vangelis
félisten
Egy cikket másoltam be...tudom nem ide illik (ph! ra) és nem találtam a cunami szóra semmit........de nagyon szomorú és elgondolkodtató téma....esemény gondolom mindenkinek van véleménye.

A dél-ázsiai természeti katasztrófát a tengerfenék alatti földrengés okozta, s az így keletkezett szökõár, a cunami tette végzetessé. Az Indiai-óceánban december 26-án reggel bekövetkezett tenger alatti földrengés a negyven éve mért legnagyobb, a Richter-skálán 9-es erõsségû volt.
Tóth László, az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézetének munkatársa szerint a térség szeizmológiai szempontból a világ legaktívabb része. Az elmúlt másfél évtizedben valamennyi, a nyolcasnál erősebb földrengés ebben a régióban pattant ki. Megtudtuk, a Richter-skálán kilences erősségű földmozgás 30-40 évente egyszer tapasztalható. A katasztrófát egy szökőár okozta, japán elnevezése alapján a cunami (cu: óriás, nami: hullám). Ezt tenger alatti földrengések és vulkánkitörések okozhatják, mégpedig úgy, hogy a felszabaduló gigászi erők hatására a tenger aljzatában óriási tömegáthelyeződés megy végbe. A megbomlott egyensúly következtében a terület fölött gyűrű alakú hullám keletkezik, amely aztán nagy sebességgel terjed tova. A nyílt óceánon az esetek többségében mindössze egy-két méteres hullámok akár 800-850 kilométert is befuthatnak óránként. A hullámhosszuk is igen nagy, ami gyakran azzal jár, hogy a széles hátú hullám - írta egy korábbi szökőár nyomán az Élet és Tudomány - észrevétlenül rohan el az útjába kerülő hajók alatt. Tóth László szerint a jelenséget régen is ismerték a tengerészek. A víz mélységének csökkenésével mérséklődik a hullám sebessége, majd közel a parthoz az addig veszélytelen hullámnak a tengerfenékkel érintkező része a hirtelen megnövekvő súrlódás miatt lelassul, belső egyensúlya megbomlik - a parton állók pedig szemben találják magukat a félelmetesen morajló, dübörgő vízfallal.
A cunamik mérete változó, szűk öblöknél, tengerszorosoknál vagy folyótorkolatoknál emelkednek a legmagasabbra a hullámok. Széles, sziklás öblökben gyorsan elvesztik erejüket, s nyomukban többnyire csak az észlelhető, hogy a víz szintje kissé emelkedik.
Szakértők szerint emberéletek sokaságát lehetett volna megmenteni, ha a térség kormányai időben figyelmeztetnek a közeledő cunamira. Indonézián keveset lehetett volna segíteni, hiszen a földrengés epicentrumához közeli falvakat perceken belül elöntötte az ár. Thaiföldet viszont egy órával, Indiát és Srí Lankát két és fél órával a földrengés után érte el a szökőár, Malajziát, a Maldív-szigeteket, Mianmart és Bangladest még később. Ez idő alatt ki lehetett volna üríteni a veszélyeztetett partszakaszokat. A szegény államok nem, a térség egyik leggazdagabb állama, Japán viszont fenn- tart egy cunami-előrejelző hálózatot. A japán előrejelző rendszer legutóbb november 28-án riasztott. Akkor a hétfokozatú japán skálán ötös erősségű, de jelentős károkat nem okozó rengés volt Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón. A japán meteorológiai intézet cunamiriasztást is kiadott, de a földmozgás okozta tengerár mindössze tíz centi magas volt.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L490 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - Titanium Black - 12/512GB - Biztosító által cserélt - ÚJ
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21Fe
- Asus STRIX RTX 3090 24GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R5 9600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070XT 16GB Lian Li LANCOOL II Mesh C RGB 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Hány emberéletet meg lehetett volna menteni...