Aktív témák
-
villamos
őstag
Sajnos az a helyzet, hogy az én gépemben már itt terpeszkedik ez az MSI. Most vegyek egy másik lapot? Amúgy kerek perec, az Abit lap nem tetszik, mert csúnya piros!
Meg hogy néz ki egy piros alaplapban egy piros VGA? Az olyan snassz nem?
Mondjuk végül is poén lenne, mert eddig MSI lapban (piros) volt az Abit VGA (kék)... Most fordítva lenne...
[Szerkesztve] -
villamos
őstag
válasz
sütypapa #524 üzenetére
Eléggé változó hogy mennyire lehet húzni az adott cuccost... Én nem vagyok nagyon otthon a témában, de mostanság tapasztaltam egyet s mást, így megpróbálok segíteni.
Ugy gondolom hogy a te lapod is Nf4-es (a típusszámából ítélve) így sok különbség nincs.
Remélem alaposan átnézted a gép bios-át, és az alaplapleírást! Először próbáld meg alapfeszen növelni az FSB-t, de a szorzót ajánlatos lejjebb vinni, pl 10x -re, a HT szorzót pedig 4-re. Ha szerencséd van, akkor így 250-ig is eljuthatsz. Persze apró léptekben haladj (na nem megahertzenként, én pl. egyszerre csak 50 MHz-et emeltem..) Előfordul, hogy felhúzva ugyan a post lefut, de az oprendszer (pl. XP) nem indul. Ez teljesen normális, azt jelzi, hogy nem elég a procinak a feszültség. Ekkor óvatosan adj neki feszültséget, és próbálj újra bootolni. Ha sikerül elindítani az oprendszert, akkor tovább növelheted az FSB-t, de figyelj a memóriára, ha szükséges akkor oszd vissza, és a HT szorzóra, ha kell állítsd vissza 3-ra.Mindezen műveletek közben természesen figyelj a proci hőmérsékletére! (asszem ezeknél a prociknál talán 65 Cfok a maximum, de szerintem nem ajánlott eddig elmenni...)
Nem elég hogy az XP működik a procinak stabilnak is kell lennie ezt pl. a Superpi -vel lehet ellenőrizni, ez egy jó prociigényes progi. Ha a futtatása közben nagyon melege lesz, akkor ne húzd tovább, de a hűtő fordulatszámát növelheted, hogy ne legyen annyira melege. Jelöld ki mondjuk a 32M -es számolást. Ha eközben megáll a progi, a proci hibázik, és kell még neki egy kis feszültség.
Szerintem te is ki fogod tudni kisérletezni a 2600megát, akár többet is...
Előfordul, hogy a gép egyáltalán nem indul. Ilyenkor semmi pánik! Vagy a memóriának sok a freki, vagy a HT szorzót kell vissszavenni... Ilyenkor kapcsold ki, és reseteld a bios-t! Erről az alaplapleírás tartalmazhat infót, de lehet hogy van itt a fórumon topicja a lapodnak, ott is érdeklődhetsz. Ilyenkor a bios a gyári értékekre áll vissza. (érdemes megjegyezni a működő beállításokat)
Természetesen semmilyen felelősséget nem vállalok, mindössze (részben) saját tapasztalataimat írtam le. Remélem nem írtam zagyvaságot!
[Szerkesztve] -
villamos
őstag
válasz
Laraxior #521 üzenetére
Az hogy mennyire tudod tunningolni, függ a procid típusától, az alaplap által kiadható feszültségektől, és a memóriáktól. (A memóra nem biztos hogy bírja a nagyobb FSB-t vissza kell osztani...)
Ha húzva fagy, akkor a procinak több feszültségre van szüksége, de figyelj a hőmérsékletére, nehogy túlmelegedjen! -
villamos
őstag
Kálváriám nem ért véget. Ugyanis az új bios -szal, megpróbáltam felrakni 2600-ra, amin eddig jól ment. Szépen be is állítottam mindent, ahogyan szoktam. Restart után döbbenten tapasztaltam, hogy xp nem indul. Restart, setup ellenőriz, minden jól van e beállítva, újabb restart, xp ismét hulla. Pislogás, fejvakarás, értetlenkedés. Floppy berak 3.7 -es bios-szal, 3.8 lecserél. Restart, majd 3.7 beállít 2600 -ra, úgy ahogy szoktam. És voila! Működik!
[Szerkesztve] -
villamos
őstag
válasz
DeadMeat #515 üzenetére
Sajnos nincs olyan bios hozzá, ami a procifeszültséget növelné. Van egy alternatív mód, de ahhoz forrasztani kellene a lapon (ha jól láttam két ellenállás, vagy mi... lábát kellene összekötni). Ezt viszont nem tudom bevállalni. (két hetes sincs talán a lap)
[Szerkesztve] -
villamos
őstag
Készítettem egy pár képet a telefonommal az utóbbi pár percben... Kizárólag LuzZzer fórumtárs kedvéért.
[link] Ez az alaplap. Bár kicsit csillog, de tisztán kivehető, a márka, és a típus.
[link] Post közben. Jól látható, hogy a legújabb bios verzió van fennt.
[link] Egy részlet a setup cell menüjéből, annak is az alapfeszültséget beállító almenüjéből (Adjust CPU VID). Jól látható, hogy 1,400 V-os értéknél nagyobb beállítási lehetőség nincs.
[Szerkesztve] -
villamos
őstag
Kicseréltem a Biost a 3.8 -ra. A maximális alapfeszültség nem változott. Továbbra is 1,400 maradt...
Ezek szerint bios frissítéssel nem tudok több feszt kicsikarni ebből a dögből. (nehogy előgyertek a 9,9% -os extra feszültséggel, az már rég megvolt
) Forrasztgatni viszont nem akarom! Marad a kompromisszum...
[Szerkesztve] -
villamos
őstag
válasz
vincent4000 #499 üzenetére
Csak nézd, hogy én mit szenvedek itt a tuninggal. Ahhoz hogy stabil legyen hiányzik egy pár tized volt feszültség. A proci bika, de kicsi neki a karám!
Abból amit tapasztaltam az utóbbi napokban, azt javaslom, hogy olyan deszkát nézz, amiből legalább 1,6 V-ot ki lehet csikarni.
-
villamos
őstag
Ez nekem nem fog menni. Az én bios-omban ugyanis a legnagyobb feszültség alapban csak 1,400 .Nincsen 1,450 benne!
(De ezt már leírtam, igaz, egy másik topicban). Kérdésem, valaki legyen szíves mondja meg, hogy melyik verziós bios-ban tudnám elérni ezt a 1,45-ös alapfeszültséget? Mert a proci bírná a 2700-at is (meg lehet hogy még többet is), de így nem stabil, csak az XP fut, minden más fagy.
Igaz hogy eredetileg nem állt szándékomban tunningolni, de ha bírja (nem hajlamos a melegedésre), és elvileg teljesítmény növekedéssel is jár, akkor miért ne?
[Szerkesztve] -
villamos
őstag
Moddolt bios-szal lehet jobban növelni a proci feszt?
-
villamos
őstag
Próbáltam nagyobb feszt adni a procinak, 2700-on beállítottam a maximálisan adható feszültséget. (1,538V extrával együtt). Még így is fagyás lett a vége... Nem tehettem mást, minthogy lejjebb vettem az FSB-t 2600-ra. Így viszont életképesnek tűnik. Szépen lement a 32M -es teszt. Viszont hiába állítottam be a bios-ba a 1,538-at, XP alatt max 1,49 V-ot mér...
[link]
Attól tartok, hogy vagy a deszka nem bírja, vagy esetleg a táp? (Utóbbi 400-as Coolink..)
A hőmérséklet viszont nem ment 49 fok fölé... A proci ezek szerint még bírná?[Szerkesztve]
-
villamos
őstag
Kicsit visszavettem a procit, 2500Mhz-re. Ezt bírja alapfeszen is.
Superpi is lefut így... Vagy kicsit jobban dolgoztassam meg?
[link] -
villamos
őstag
A screenshot saját, nem a neten lőttem. A superpi-vel próbálkoztam, de hogyan kell azt beállítani? Vagyis hány k-n számolja? Amúgy nem egészen kerek a dolog, mert ha felhúzom a 2700-ra akkor azt írja ki hogy: Not convergent in sqr05... Ez mit jelent?
Próbálkozzak alacsonyabb szinten? Állítsak még valamit a bios-ban? Tudok még adni a procinak egy kevéske szuflát... Vagy a memóriát kellene állítgatni valahogy (azt csak leosztottam)
Igaz, mindezt gyári hűtővel próbáltam...[Szerkesztve]
Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- Hobby rádiós topik
- Megújult a PROHARDVER!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ASUS routerek
- Milyen videókártyát?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kompakt vízhűtés
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest