Hirdetés

Xiaomi Mi 9 - egy híján

Eddig is volt jó csúcskészüléke a Xiaominak, most viszont a szoftvert és a kamerát is összetették, hogy ártól függetlenül a legjobbakkal versenyezzen.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Mi 9 két nanoSIM-et fogad be, minden hazai LTE sáv támogatásával (B1/2/3/4/5/7/8/12/20/28), kettős 4G és VoLTE HD opcióval. A beszélgetési hangminőség átlagos, a vékonyka hangszóró inkább erélyességével üti meg a kívánt szintet, semmint tisztaságával. Zajos környezetben mindenesetre értettük egymást a túloldallal. A kétcsatornás, 802.11a/b/g/n/ac szabványú WiFi modem érzékenysége jó (Direct, HotSpot, WPA3, 2x2 MIMO), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE, TrueWireless Stereo Plus, LDAC, aptX, aptX-HD). Az USB viszont csak 2.0-s (Type-C, MTP, OTG). A kétcsatornás navigációs modul remekel (A-GPS, GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou), egy ponton a Mi 9 42 műholdra látott rá és 39-et használt, villámgyors pozíciószerzéssel, akár szobabelsőben. Akad iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp, infra és NFC. Nincs barométer.


[+]

A 3300 mAh-s telep a 6,39”-es kijelzőhöz mérten szűkösnek hangzik, ám szerencsére a 7 nm-es Snapdragon lapka ügyesen takarékoskodik. A képernyőidők 4 - 5,5 óra között mozogtak a tesztidőszakban – maximális fényerőn fotózva és játszva nyilván az előbbi, szobabelsőben, szöveges alkalmazásokat használva az utóbbi volt a jellemző. Nálam a legintenzívebb napot is kihúzta az esti töltésig, szokásos, visszafogottabb használatommal pedig másfél napos rátára rendezkedtem be. A legtakarékosabbak a két napot is kihozhatják, bár néha picit megugrik a készenléti fogyasztás.


[+]

Egy 4000 mAh-s Redmi kitűnő üzemideje tehát messze, cserébe 18 watton másfél órán belül megvan az etetés, az igazi kuriózum pedig a vezetékmentes Qi töltés. Nem ennek puszta jelenléte, hanem a 20 wattos gyorstöltés lehetősége – bár otthon csak 15 wattos kiegészítő volt nálam, az két órán belül letudta a dolgot. Pár akkukímélő trükk mellett előnyt hoz a sötét rendszertéma bekapcsolása és a mindig aktív kijelző kikapcsolása. 150 niten 12,5 órán át lehet netezni egy töltésről, vagy 18 órán át videózni.


[+]

Értékelés: Xiaomi Mi 9
Külső
Ergonómia 8,5 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9,5 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9,5 pont
Multimédia
Vizuális 9,5 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

Eddig is volt jó csúcskészüléke a Xiaominak, engem viszont az érdekelt, hogy össze tud-e rakni egy igazi prémium modellt, egy-két Mi Mixet és Pocophone-t jellemző, bosszantó hiba nélkül, hogy a szűk elit mellé oda lehessen tenni, ártól elvonatkoztatva. Szerintem most jutott el erre a szintre a gyártó: a Mi 9-et nem csak pöpecül egyberakták, a MIUI 10 süvít a Snapdragon 855-tel, a 6 GB RAM-mal és a villámgyors, 128 GB-os tárolóval, bár a bővítés hiánya fájó. Meg az IP védelemé. A sztereó hangszóróé. A jack port is lemaradt, az üzemidő meg inkább szimplán jó, semmint kiemelkedő, és nem mindig hibátlan a közelségérzékelő. Ám ennyivel letudtam a kritikai részt, a Xiaomi ugyanis nagyon odafigyelt, hogy a rendszer makulátlanul fusson, a gesztusvezérlés kényelmes legyen és az AI gombbal még praktikus extra is bekerült a képletbe.

Elsőrangú és sokrétű a Full HD AMOLED panel, elfogadható kávákkal és korrekt szelficseppel, végre pedig kimondhatom: szuper lett a hátlapi kamerás összkép. Önmagában semmit nem jelent a három látszószög, ha nincs jól megvalósítva, és ha akarom, még mindig bele tudok kötni némi megmaradt zajszűrésbe és túlélesítésbe. Ám nappal nagyon ott van a képminőség és este a főkamera is rendben van, a másik kettő pedig Google Camera Moddal válik kifejezetten versenyképessé. A videók is rendben vannak, nincs túlszűrve a hang, csak azért kár, hogy felvétel közben nem lehet váltani az optikák között.


[+]

A plecsnikérdést az árazás zárja rövidre: 150 lepedőért, két év gyártói jótállással a Zenfone 6-nak is vastagon alávág, miközben kamera és kijelző oldalról lepipálja, de már a OnePlus 7 Pro se villoghat flagship killer szlogenjével, mert elszállt az árcédula, és még mindig külföldről kell rendelni. És akkor ott a P30 Pro, a Galaxy S10 Plus, a Pixel 3 XL vagy az iPhone Xs Max többszörös horrorára, miközben csak itt-ott tudnak némi előnyt felmutatni. Üzemidő? Fotózás koromsötétben? IP68 védelem? Sztereó hangszóró? Oké, a Mi 9 nem tud mindent, de 150 ezerért többet nyújt, mint bármi ennyiért a piacon. A Xiaomi csak azon izgulhat, hogy 100 ezerért a Mi 9 SE is jó vétel, sebességben nincs szintekkel lemaradva, ott a három látószög és az AMOLED panel. Ám ezért is dübörög a Xiaomi gépezete, és adja el tízmillió számra ár/érték bajnokait, most pedig van egy csúcskészüléke, ami akkor is remek vétel volna, ha kétszer annyiba kerül. De nem kerül.

Xiaomi Mi 9

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A tesztkészülék a Xiaomi.hu jóvoltából jutott el hozzánk, a vásárláshoz, kérjük, kattintson ide!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • 13 Xiaomi vált Android Q-ra

    Ennyit minimum garantál a gyártó, sokuk pedig még idén megkapja a nyár végére várt frissítést.

  • Xiaomi Mi 9 SE - csúcsimitátor

    Lehet-e százezer forintért kvázi-csúcskészüléket letenni csupa kijelzővel, négy kamerával, rengeteg funkcióval és korrekt mérettel? A Xiaomi megpróbálja.

  • Xiaomi Mi Mix 3 - kicsúszó szerelés

    A Mi Mix széria a hármas modellel sem okozott csalódást, a kialakítás ismét egyedi, a teljesítmény kifogástalan, az ára pedig mérsékelt.

Hirdetés