Hirdetés

Xiaomi Mi 9 - egy híján

Eddig is volt jó csúcskészüléke a Xiaominak, most viszont a szoftvert és a kamerát is összetették, hogy ártól függetlenül a legjobbakkal versenyezzen.

Hirdetés

Videó, multimédia

Sokrétű a videorögzítés felbontások és képkockasebesség tekintetében, korlátozott viszont abból a szempontból, hogy vagy a normál, vagy az ultraszéles optikával lehet felvételt indítani, és onnantól nincs váltás a lencsék között, kizárólag digitális zoom.

Ez sajnálatos, a 4K / 60 FPS opció mindenesetre csupa részlet rejt a főkamera esetében, az ultraszéles eredmény már darabosabb. Mivel optikai stabilizálás nincs, és ilyenkor hiányzik az elektronikus is, a remegős kép miatt jobb inkább 4K / 30-ra váltani.

Ilyenkor már van EIS, és jól teszi a dolgát forgás és lépés közben, plusz már nem csak a főkamera, az ultraszéles felvétel is tűéles. A sztereó hang tiszta és egész részletes, bár lehetne dinamikusabb és teltebb – a város morajlása például halkabb és kevésbé mély, mint ahogy én hallottam.

Mindazonáltal hangban is fejlődött a Xiaomi, plusz 1080p-s képminőségben is: ritkán ennyire részletes a Full HD felvétel, mindkét lencsével. A fókusz minden esetben stabil, a fehéregyensúly pontos, az automatika néha picit túlexponál.

Szelfivideó legfeljebb 1080p-n rögzíthető fixfókusszal, ami nem gond, mivel az arcom végig éles maradt, a mozgást pedig EIS tette kiegyensúlyozottabbá. Lassított felvétel, rövid pillanatok elkapására 1080p-n lőhető 960 FPS-sel, vagy folyamatosan 240-nel.

A MIUI-s Zene lejátszik minden ismert formátumot, a WMA-t beleértve. A szoftverhez több widget és rendezési mód jár, plusz hangsémák és hangszínopciók. FM-rádió nincs, ahogy jack port sem, az USB-C átalakítóval mindenesetre dinamikus, részletes hang áramlik a jól bejáratott fejhallgatókra, mobilhoz tervezett terméknél a hangerőre sem lehet panasz.

[+]

Az önálló hangkeltést a Mi 9 alul könnyen eltakarható hangszórójának egyedül kell megoldania, a beszélgetési egység félgőzzel sem tud besegíteni. A maximum ennek ellenére kifejezetten hangos, a szomszéd át fog kopogtatni, ha túl sokáig hagyjuk a bejövő hívást csörögni. Ennek mondjuk az is az oka, hogy 100%-on már sistergős és torz a helyzet. 80%-on szebben szól, bár továbbra sem kristálytisztán, mélyhangból pedig csak kevéssel érdemes számolni.


[+]

A videolejátszón nem fog ki a 4K / 60 FPS és a HDR10 kódolás sem, ezt egyébként maga a kijelző is támogatja, és az ilyen mozik baromi menőn néznek ki a méretes panelen, helyből vagy a YouTube-ról indítva. Ezért is furcsa, hogy bár a Widevine L1 CDM védelem adott, a Netflix ugyan Full HD-ban streamel, HDR-ben viszont nem, a Prime Video pedig csak alacsony felbontáson közvetít, mintha nem hitelesítették volna a Mi 9-et nagy felbontásra és dinamikára. Mindez azért még mutatja, hogy nincs teljesen tisztában a kínai központú Xiaomi a nyugati felhasználói elvárásokkal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • 13 Xiaomi vált Android Q-ra

    Ennyit minimum garantál a gyártó, sokuk pedig még idén megkapja a nyár végére várt frissítést.

  • Xiaomi Mi 9 SE - csúcsimitátor

    Lehet-e százezer forintért kvázi-csúcskészüléket letenni csupa kijelzővel, négy kamerával, rengeteg funkcióval és korrekt mérettel? A Xiaomi megpróbálja.

  • Xiaomi Mi Mix 3 - kicsúszó szerelés

    A Mi Mix széria a hármas modellel sem okozott csalódást, a kialakítás ismét egyedi, a teljesítmény kifogástalan, az ára pedig mérsékelt.

Hirdetés