Hirdetés

Xiaomi Mi 9 - egy híján

Eddig is volt jó csúcskészüléke a Xiaominak, most viszont a szoftvert és a kamerát is összetették, hogy ártól függetlenül a legjobbakkal versenyezzen.

Hirdetés

Forma, csomagolás

Méretbeli csodák nincsenek: a Mi 9 legfeljebb a kosarasoknak egykezes telefon, mások fogásváltásra vagy két mancs bevetésre kényszerülnek, mindezen nehezít a túlságosan csúszós kivitel. Elöl Gorilla Glass 6-os, hátul 5-ös üveg véd a karcoktól, 7000-es szériájú alumínium vázat szendvicsbe fogva olyan precíz illesztésekkel, hogy nem kellett volna már sok a por és a víz kívül tartására, ám ez kimaradt. A Mi 9 hátulról kifejezetten figyelemfelhívó, legyen szó a fekete vagy kék, de kiváltképp az itt látható, ibolya változatról, amely olyannyira tündököl a fényben, hogy nálam már kicsapta a giccsbiztosítékot, és úgy veri vissza a fényt, mintha a Hős utcában edződött volna.

A beeső fénytől függően a lila festés hirtelen mindenféle fényben pompázhat
A beeső fénytől függően a lila festés hirtelen mindenféle fényben pompázhat [+]

Pont emiatt amúgy egészen különleges színkavalkádot kölcsönözhet a máskor egyszínű hátlap, melynek síkjából némileg kiemelkedik a 48 + 16 + 12 megapixeles kamerarész széles, ultraszéles és 2x-es optikai zoomsorrendben. A LED villanó már kevésbé hivalkodó, a Mi felirat és a pársornyi minősítési szöveg pedig a legtöbbször elbújik a fénycsóvák, illetve sajnos a vastagon megtapadó, gondosan összegyűjtött ujjmaszat mögé. Ez a telefon is a használat első öt percéig csillog, aztán lehet törölgetni. Határeset, de a hangerőszabályzó és a bekapcsoló jobbra még pont kényelmes magasságba került, balra pedig az AI gombra bukkanhat könnyedén az ujj, ami szuper extra.


[+]

Egyszeri, dupla és hosszú lenyomásához is funkció társítható, még ha ezek listája szűkös is. Nincs tetszőleges alkalmazásindítás, viszont hasznát vettem, hogy egy lenyomásra indult a Google kereső, kettőre a kamera, hosszúra pedig fél másodperc alatt a legutóbbi alkalmazáshoz jutottam. Ahogy egy Xperiák kétlépcsős exponálója vagy egy OnePlus/iPhone némítókapcsolója, úgy a Mi 9 AI billentyűje is mutatja, egy egyszerű extra is a mindennapok hasznos kiegészítője lehet. Sokunk szerint mondjuk a jack kimenet is az, ám ezt már túlságosan ódivatúnak érezte a Xiaomi – miközben a fiataloknak szánt Mi CC9-re meg feltette. Hogy is van ez?.

A doboz is többféle színben töri meg a ráeső fényt
A doboz is többféle színben töri meg a ráeső fényt [+]

Jóval méretesebb kellék a kissé bazárian csillogó csomagolásban mellékelt, USB-C-s átalakító, a 3,5 milliméteres portnak simán jutott volna hely a monó hangszóró mellett. A csalódáson a felül elhelyezett infra enyhíthet, illetve a dobozból előrántható, átlátszó szilikontok, ami a védelem mellett tapadást hoz az ember mobilos életébe. A telep csak 3300 mAh-s, viszont gyorsan megeteti a 18 wattos, QuickCharge 3.0-s gyorstöltő, amihez USB-C kábelt is jár. A vezetékes töltés maximuma egyébként 27 watt, és a világon elsőként a Mi 9, Qi szabványon akár 20 watton is gyorstölthető, vezetékmentesen. A pakk még némi leírást és persze egy SIM tűt rejt, amivel balra két nano lapkának jut hely, microSD kártyának ugye nem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • 13 Xiaomi vált Android Q-ra

    Ennyit minimum garantál a gyártó, sokuk pedig még idén megkapja a nyár végére várt frissítést.

  • Xiaomi Mi 9 SE - csúcsimitátor

    Lehet-e százezer forintért kvázi-csúcskészüléket letenni csupa kijelzővel, négy kamerával, rengeteg funkcióval és korrekt mérettel? A Xiaomi megpróbálja.

  • Xiaomi Mi Mix 3 - kicsúszó szerelés

    A Mi Mix széria a hármas modellel sem okozott csalódást, a kialakítás ismét egyedi, a teljesítmény kifogástalan, az ára pedig mérsékelt.

Hirdetés