Xiaomi Mi 9 - egy híján

Eddig is volt jó csúcskészüléke a Xiaominak, most viszont a szoftvert és a kamerát is összetették, hogy ártól függetlenül a legjobbakkal versenyezzen.

Hirdetés

Bevezető, kijelző

Nem véletlenül került a Xiaomi a legjobb mobilgyártók közé: a jó ár/érték arányon és az előnyös piaci részesedésen túl van egy olyan hatalmasra duzzadt, fanatikus rajongóbázisa, amelyik akár vehemensen is kiáll a márka ajánlatai mellett. Amelyek nyilván nem makulátlanok, mert ha egyszer elkészülne a tökéletes telefon, a gyártók lehúzhatnák a rolót – mindig akad egy kis kellemetlenség, vagy ha úgy tetszik: tér a fejlődésre. Amit viszont a Mi és Redmi telefonok tudnak, az hardveresen és szoftveresen is helytáll, az árcédula ehhez viszonyítva mindig kedvező, a kétéves hazai jótállás pedig értékes extra.


[+]

Ez mind szép és jó, ám ha az a kérdés, melyik jelenleg a világ legjobb okostelefonja, előbb nevez meg a többség egy Galaxyt, iPhone-t, Huawei-t vagy OnePlust, mint mondjuk egy Mi Mixet, és a Xiaomi korlátozott nyereségessége is azt mutatja: elsősorban olcsóbb ajánlatai fogynak. Mivel manapság a jó összeszerelés nem kérdés, a kijelző és a vas is erős szokott lenni, kamerában lehet kitűnni, és minden nap megkapjuk olvasóinktól a kérdést: x forintért melyik mobil készíti a legjobb képeket? A Xiaomi tavaly csavarodott rá a fotós témára, erre szakosodott szekciót állítva cégen belül, aminek idén érett be a gyümölcse. Méghozzá olyan jól, hogy a tripla látószöges, a Xiaomi.hu-nál 150 ezres Mi 9 mellé befutott a Mi 9 SE, szintén három hátlapi optikával, 100 ezer forintért, és mindjárt meglett a belső konkurencia.


[+]

Az olcsóbbik modell fel is adta a leckét, mert tényleg nagyon jó lett, persze a Snapdragon 855-ös Mi 9-nek se kell szégyenkeznie: kényelmesen alávág a Zenfone 6 és a OnePlus 7-ek árazásának, és megmosolyogja az abszolút elit meghökkentő árcéduláit. A teszt két fő kérdésre keres választ: a hazai piacon, ennyiért mennyire valid ajánlat a gyártó aktuális legjobbja, illetve ártól függetlenül végre odakerül-e egy Xiaomi a létező legjobb okostelefonok közé? Ami persze részben szubjektív kategória, ki mit tart alapvető elvárásnak ugyebár, és lesz, akinek tíz másodperc múlva arcára fagy a mosoly. A Mi 9-ben ugyanis nincs se microSD foglalat, se jack kimenet, nem kapott semmiféle IP védelmet vagy sztereó hangszórót, ezekre márpedig sokan érzékenyek, ha szélesre tárják a pénztárcát.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Xiaomi Mi 9 Samsung Galaxy S10+ Huawei P30 Pro OnePlus 7 Pro Honor View 20
Képátló 6,39 hüvelyk 6,40 hüvelyk 6,47 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,40 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2340 1440 x 3040 1080 x 2340 1440 x 3120 1080 x 2310
Technológia AMOLED Dynamic AMOLED Curved OLED Fluid AMOLED IPS LCD
Fehér fényerő 429 / 808 nit 376 / 896 nit 533 / 921 nit 403 / 747 nit 480 nit
Fehér fényerő (min.) 2,3 nit 1,8 nit 2,0 nit 1,9 nit 1,7 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0,36 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen 1333:1
Színhőmérséklet 7798 / 6732 K + kézi 6427 / 6878 K + kézi 6968 K + kézi 7160 / 6698 K + kézi 7565 / 9098 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Ám ezzel a hiánylistának vége, és mindjárt a 157,5 x 74,67 x 9,61 milliméteren és 173 grammom roppant domináns, 6,39”-es Samsung AMOLED HDR10 panelre terelődhet a figyelem, mert az ízig-vérig topkategóriás. Kevés káva maradt körülötte, a 20 megapixeles kameracsepp a vékony profilú hangszóróval, az értesítő LED-del, a fénymérővel és a közelségérzékelővel alig zavar be. Furcsa viszont, hogy teljesen le kell takarjam a képernyőt a fülemmel híváskor, hogy az biztosan elsötétedjen. Előfordult ugyanis, hogy ha a mobil kis szöget zárt be, vagy picit messzebb került a fülemtől, a képernyő visszakapcsolt. A közelségérzékelő valahogy mindig trükkös a márka esetében, és ebben a Mi 9 se ártatlan. Akad egyébként a piacon az itt láthatónál is kevesebb káva (akár noccs nélkül), de így is hatalmas felület jut a zavartalan tartalomfogyasztásra, vétlen érintések nélkül a széleken. Az 1080 x 2340 pixel nem csak tűéles: a színek kellően élénkek, ami a kalibrációs sémák között tovább igazítható. A feketék és a kontrasztok tökéletesek, a napfény alatti fényerő bőven elegendő, este pedig kellően elsötétül minden.


[+]

A teszt publikálása után várható egyébként a DC dimming szakszóra hallgató opció befutása, ami szemkímélőbb módon szabályozza a fényerőt a minimumra, de egyébként már most besegít a kékfényszűrő. Mindig aktív kijelzőfunkció is akad az órával és az értesítésekkel, illetve pár háttérrel, bár ez növeli a készenléti fogyasztást. Lejjebb optikai ujjlenyomat-olvasó várja az előzetesen regisztrált bőrfelületet. Hatékonysága kettős: a telefont kézbe ragadva és a hüvelykujjat ráhelyezve tízből nyolcszor sikeres az azonosítás, ami fél másodperc alatt megvan. Amikor viszont a Mi 9 az asztalon van, és mutatóujjamat lapos szögből helyezem rá, gyakran elakad a dolog, ilyesmivel más eszközön eddig nem találkoztam.

A Mi 9 a P30 Pro tetején
A Mi 9 a P30 Pro tetején [+]

Arra a konklúzióra jutottam, hogy ha az ujjammal az érintőpanel azon részéhez is hozzáérek, ami alatt nincs bioszenzor, valamiért romlik a feloldás hatékonysága. Az ujjlenyomat-ikon egyébként a panel érintésére azonnal felvillan, de ha vakon téved oda az ujj, úgyis egy mozdulattal a főoldalra lehet jutni. 2D-s arcazonosítással is lehet próbálkozni, csak a jóval alacsonyabb védelmi szint miatt szerintem nem érdemes, még ha kellően gyors is. A teljes képernyős gesztusokat viszont azonnal be lehet kapcsolni, mert egész hatékonyan váltják ki a jó öreg gombokat. Az érintési érzékenység hibátlan, a rezgőmotor átlagos erejű.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • 13 Xiaomi vált Android Q-ra

    Ennyit minimum garantál a gyártó, sokuk pedig még idén megkapja a nyár végére várt frissítést.

  • Xiaomi Mi 9 SE - csúcsimitátor

    Lehet-e százezer forintért kvázi-csúcskészüléket letenni csupa kijelzővel, négy kamerával, rengeteg funkcióval és korrekt mérettel? A Xiaomi megpróbálja.

  • Xiaomi Mi Mix 3 - kicsúszó szerelés

    A Mi Mix széria a hármas modellel sem okozott csalódást, a kialakítás ismét egyedi, a teljesítmény kifogástalan, az ára pedig mérsékelt.

Hirdetés