Hirdetés

Xiaomi Mi Mix 3 - kicsúszó szerelés

A Mi Mix széria a hármas modellel sem okozott csalódást, a kialakítás ismét egyedi, a teljesítmény kifogástalan, az ára pedig mérsékelt.

Hirdetés

Bevezető, kialakítás

Idéznék. 2018 a szenzorsziget éve [volt]. Már a februári MWC-n látszott, hogy nem fogjuk megúszni, hogy szinte mindenki ezt erőltesse, mert azon nem lepődtünk meg, hogy az ilyen-olyan kínai gyártók egyből nekiugrottak másolni az Apple-t, de amikor a Huawei, az ASUS és az LG is ezzel a megoldással rukkolt elő, akkor már lehetett tudni, hogy 2018-ban ez lesz. Volt is, viszont a panelt megtörő kialakítás elkerülésére tett kísérletek is hangsúlyosak voltak. A gyártók a flexibilis panelek felé indultak, közben pedig a Vivo, az Oppo és a Xiaomi kínált alternatívát a notch helyett.


[+]

A mechanikusan előkerülő vagy simán szétcsúsztatható szerkezetbe épített kameramodulok kézenfekvő megoldásnak tűnnek, viszont ab start elérhetetlen lesz az IP védettség, a mechanika élettartama pedig úgy is kérdéses, hogy a gyártók minden eszközzel igyekeznek bizonyítani, hogy gyakorlatilag képtelenség tönkrevágni a konstrukciót. A Mi Mix 3 valóban masszívnak érződik, Zack sem tudott érdemi kárt tenni a készülékben, az anyag- és összeszerelési minőség ezúttal is kifogástalan. Abszolút nincs az az érzetünk, hogy különösebben óvni kéne az eszközt. Ha nagyon rángatjuk, az előlap valóban mozog horizontálisan, de a mindennapi, rendeltetésszerű használatban ez nem tűnik fel, gondot pedig végképp nem okoz.


[+]

A 6,39 hüvelykes, 1080 x 2340 pixel felbontású, 19,5:9 képarányú FHD+ Super AMOLED panel valóban jelentős százalékát teszi ki az előlapnak. Valamennyi káva maradt, alul például vastagabb, mint felül, a készülék pedig majdnem pont akkora, mint egy 6,2 hüvelykes Galaxy S9+. Pontosan 157,9 x 74,7 x 8,5 milliméter, viszont lényegesen nehezebb, 218 gramm, ami inkább prémium érzetet kelt a kerámia hátlap tapintásával, mint ormótlanságot. A Mi Mix 3 fogása kitűnő, a hátlapi ívek miatt a csúszósság sem fokozott, az élek pedig tökéletesen eldolgozottak. Az elcsúsztatható előlap ellenére nagyon egyben van.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Xiaomi Mi Mix 3 Samsung Galaxy S9+ OnePLus 6T Pocophone F1 Huawei Mate 20 Pro
Képátló 6,39 hüvelyk 6,20 hüvelyk 6,41 hüvelyk 6,18 hüvelyk 6,39 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2340 1440 x 2960 1080 x 2340 1080 x 2246 1440 x 3120
Technológia Super AMOLED Super AMOLED Optic AMOLED IPS LCD Curved 2K OLED
Fehér fényerő 512 / 735 nit 340 / 646 / 1000 nit 430 / 576 nit 466 nit 402 / 601 / 1054 nit
Fehér fényerő (min.) 2,2 nit 1,6 nit 1,9 nit 0,9 nit 1,3 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0,28 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen 1664:1 végtelen
Színhőmérséklet 7650 K + kézi 7592 / 6414 K + kézi 7880 / 6708 K + kézi 7674 / 6037 K + kézi 8254 / 6589 K + kézi


[+]

A megjelenítési minőség szintén kifogástalan, az AMOLED panel olyan, amilyennek elvárjuk, gyakorlatilag végtelen, egyébként módosítható kontraszttal, erős maximum fényerővel és maximális betekintési szögekkel. A színhőmérsékletet szintén manuálisan állítható, van olvasó-mód, Alwasy on Display, plusz dupla koppos ébresztés. Telefonáláshoz nem szükséges szétcsúsztatni a készüléket, a maradék felső káván elfért egy pengevékony beszédhangszóró, illetve az automatikus fényerőszabályozáshoz szükséges érzékelő, mellett pedig ott lapul egy apró értesítő LED. Ezek után merje valaki azt állítani, hogy nála már pont nem fért el a LED. Pedig itt még AoD is van, ami helyettesíthetné. A közelségérzékelő ultrahang alapú, valószínűleg valahol a kijelző felső tartományában van.


[+]

Az előlapi kamerákat, LED segédfényt és egy plusz beszédhangszórót tartalmazó panel az előlap lehúzásával szedhető elő, amihez egy halom funkció rendelhető az alapbeállításon kívül. Ami nyilván a kamera megnyitása, értelemszerűen szelfi módban. De nem muszáj, hogy történjen bármi is. Amúgy bármilyen tetszőleges appot elérhetünk így. Noha a hátlapi ujjlenyomat-olvasó tökéletesen működik, én valamiért inkább az arc alapú feloldást preferáltam, ami villámgyors és nagyon kézreáll. Csak szét kell csúsztatni a készüléket és kész. Így viszont sajnálatos, hogy az összecsukáshoz nem tudjuk hozzárendelni a készülék zárolását. Egy csomó hangot és fényeffektet viszont igen. Az alapbeállítás tiszta Star Trek, imádtam.


[+]

A hátlappal integráns, fényes felületű és puha tapintású fém kereten alul mindössze kétszer öt hangszórófuratnak látszó lyuk és a Type-C USB csatlakozó található. Hang viszont csak a jobb oldaliból jön. 3,5 milliméteres jack csatlakozót hiába keresünk, az nincs, dedikált Google Asszisztens gomb viszont jutott a bal élre a két nanoSIM-et befogadó tálca alá. Az AI gombnak nevezett valamihez egy rakás funkciót rendelhetünk dupla nyomásra vagy nyomva tartásra, azt is, hogy ne történjen semmi, viszont teljesen inaktívvá nem tehetjük. Az Asszisztens felülete nyomásra mindig megjelenik, ami kissé bosszantó, de legalább nagyon gyorsan történik minden, így hamar korrigálhatunk.


[+]

A felső élen csak a másodlagos beszédmikrofon látszik, jobbra pedig a hangerőszabályzók és a bekapcsológomb érhető el, fogástól függően tökéletes magasságban. Ha az ujjlenyomat-olvasót használtam, nekem kicsit magasan volt a bekapcsoló, fogást kell váltani a zároláshoz, egyébként viszont kézre esett. Sajnos a szemközti AI gomb is jó helyre került, én állandóan megnyomtam, pedig egyáltalán nem akartam. A virtuális navigációs gombokkal is lehet bűvészkedni, bár teljes gesztusvezérlés nincs, a gombok sorrendje és láthatóságuk változtatható, illetve egy csomó opciót kínál a rendszer, például a vissza hosszú megnyomásával teljesen bezárhatjuk az aktuális alkalmazást. Ez elég kényelmes.


[+]

A kerámia hátlap továbbra is pazar, tükörnek is kiváló, viszont rettentően kényes. Karcolódni ugyan nem fog, de az ujjlenyomatokkal nem tudunk mit kezdeni. Azok vannak. Az arany színű MIX by Xiaomi feliraton kívül csak a felső harmad közepére pozicionált, minimálisan süllyesztett ujjlenyomat-olvasó és a bal felső sarokba vertikálisan rendezett kettős kamerarendszer került a hátlapra, roppant elegáns és letisztult megjelenést biztosítva. Ha szétcsúsztatjuk a készüléket, a panel hátulja alul ugye, hát, mondjuk kilóg. A felület bordázott textúrájú, érzésre inkább tűnik műanyagnak, mint bármi másnak. A töltőcsatlakozó így is szabad, a kábel nem akad és a hangszóró is akadálytalanul működik.


[+]

A Mi Mix 3 kétségtelenül kifogástalan, az anyaghasználat még mindig exkluzív, a megjelenés elegáns és sikkes, a konstrukció kellően átgondolt, a jack csatlakozó hiányát és a mechanika egyelőre ismertelen élettartamát leszámítva kompromisszummentes, a tartozékkínálat pedig szokatlanul gazdag. A matt fekete dobozból, már a készüléken kívül, nem csak egy 18 wattos, Quick Charge 3.0 szabványú gyorstöltőfej és Type-C kábel kerül elő, de kapunk egy 10 wattos vezetékmentes gyorstöltésre alkalmas Qi töltőpadot is. Ennek a dobozában található a Type-C – jack átalakítő és a matt, Mix feliratú tok is, ami tökéletesen passzol a készülékre és értelemszerűen nem akadályozza a csúszkálást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés