Sony Xperia Z - a nagy varázsló

Hirdetés

Bevezető

Szintet léptünk. Megérkezett ugyanis a Sony legújabb csúcsmodellje, amely az első olyan, hazánkban (és Európában) is hamarosan kapható okostelefon, amely Full HD kijelzővel rendelkezik, azaz olyan felbontása van, mint egy lapostévének, csak éppen az átlója mondjuk ennek tizede. Ez egészen elképesztő ppi-értéket jelent, esetünkben konkrétan 441 ppi-ről van szó, amely messze túlmutat mindenen, amit a témában eddig volt alkalmunk látni, pedig az Apple már Retina kijelzőnek nevezte az iPhone 4 megjelenítőjét is, ami 330 ppi-t tud. És már az sem volt piskóta.

Sony Xperia Z
[+]

Ez a felbontás azonban azzal is jár, hogy a kijelző mérete is valamelyest megnőtt, egyelőre úgy fest, hogy minden gyártó nagyjából 5 inch körüli méretben képes ezt megvalósítani, ami sokak számára nagy. Számomra is, fogásváltás nélkül nem vagyok képes átérni a kijelzőt, bár nincs lapátkezem, de a nagy átlagba beleférek. A tavalyi Xperia S még pont a határon volt, az Xperia Z tényleg nagy, bár a vékonysággal és a szögletes kialakítással, valamint a minimálisra vett oldalsó kerettel ezt megpróbálja ellensúlyozni a gyártó.

Sony Xperia Z
[+]

Ez egy trend, amire lehet fújni ugyan, de amíg a Note széria olyan eladásokat hoz, hogy az összes gyártó nekiállt hatalmas öszvéreket gyártani, addig ez nem fog változni. Sokkal inkább kérdés az, hogy szükség van-e egyáltalán Full HD felbontásra ebben a méretben, s persze most kapásból rávágjuk, hogy alapvetően nincs, mert már a 720p-s kijelzők is abszolút élesek, de amikor az ember először megpillantja a Z-t működés közben, akkor azért kicsit átértékeli a kijelentést. Kicsit olyan ez, mint a Full HD és a 4K tévék közötti eltérés, nem tudod tökéletesen megfogalmazni, hogy mitől jobb a kép, csak egyszerűen érzed. És persze tök jellemző, hogy dr. Kind, Legendd és jómagam milliméterekről vizsgáltuk a kijelzőt, hogy látunk-e pixelt (nyilván nem), de igazából akkor jönnek ki a nagyobb felbontás kapcsán a "wow" érzések, amikor képeket, illetve filmeket kezdünk el visszanézni.

Sony Xperia Z
[+]

Egy ilyen felbontású kijelzőt meg is kell valamivel hajtani, ezért komoly hardvert kell alátenni. És itt van a másik kérdés: négymagos processzorok, izmos GPU-k kellenek ehhez, de vajon egyrészt elég lesz-e a jelenlegi teljesítmény, másrészt egyébként milyen más tevékenység az, ahol ezt a nyers erőt ki tudjuk használni. Allokáljunk drága hardvert a Full HD telefonba csak azért, hogy ezt a pixelszámot meg tudja mozgatni? És mennyiben növeli ez meg az egyébként is kritikus fogyasztási adatokat, amikor így is attól zengenek a felhasználói tapasztalatok, hogy gyűlölöm az okostelefonomat, mert egy napig sem bírja ki töltés nélkül? Persze a Sony-nak ez utóbbira van válasza, vagy legalábbis próbálkozásnak tekinthető kezdeményezése, de a tudatos felhasználás is kell ahhoz, hogy egy esti vacsoránál ne az legyen a beszédtéma, hogy már megint lemerült ez a retek.


Hivatalos reklámfilm

Mindenesetre az első fecske megérkezett, az Xperia Z hamarosan piacra is kerül, egyáltalán nem lesz olcsó (180 ezer forint felett nyit majd), viszont az eddigi olvasói visszajelzések zöme abszolút pozitív. A téma iránt fogékonyak számára egy ideig az Xperia Z lesz az egyetlen megvásárolható übergép, de zárkóznak a többiek is hamarosan. És bár az Xperia Z nem csak kijelzőben erős, hanem számos ponton kiváló teljesítményt nyújt, a reklámokban, a prospektusokban biztos azt emeli ki majd minden marketinges, hogy Full HD felbontást kapunk 5 inchen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia T - trónok harca

    A japán gyártó csúcsmodellje elegáns külsővel és nagy tudással érkezik, biztos helye van a felső kategóriában.

  • Sony Xperia S - rögtön a csúcsra

    Új néven, de a régi termékcsaláddal támad a Sony. Az első készülék a csúcskategóriában próbál szerencsét és jó esélyekkel indul harcba.

Hirdetés