Sony Xperia Z - a nagy varázsló

Hirdetés

Üzemidő, összegzés

A megbonthatatlan burkolat alatt 2330 mAh teljesítményű akkumulátor látja el energiával a telefonszörnyet. A brutális felbontás és az igen izmos hardver elég húzós mennyiségű áramot fogyaszt, úgyhogy kímélő technológia ide vagy oda, nem számíthatunk jobb üzemidőre, mint az előző generációs modelleknél. A rövidke teszt végén az lett a konklúzió, hogy leginkább a kijelző eszi a naftát, érdemes az automatikus fényerőt legalább bekapcsolva hagyni, mert ha nem figyelünk rá oda, akkor gyorsan eltűnik az élet a készülékből. Folyamatos nyüstölés (böngészés, telefonálás, fotózás, videózás) mellett maximum négy-öt órát bírja az eszköz, de ez nyilván nem a mindennapos felhasználást jelenti. Abban viszont a rövid tesztidőszak miatt nincs tapasztalatunk, de a Sony-nál dolgozó kollégák azt mondták, hogy az egy napot meg tudja ugrani az eszköz.

Sony Xperia Z Sony Xperia Z

Éppen ezért a Sony igyekezett mindenféle trükkökkel kitolni az üzemidőt. A legfontosabb a STAMINA mód, ami kikapcsolja a háttérben futó adatátviteli szolgáltatásokat akkor, ha a kijelző is sötét. Itt beállíthatunk kivételeket, tehát például a céges fiókba érkező levelekkel azért foglalkozzon a masina, de mondjuk a Facebook értesítések várhatnak addig, amíg egyébként is a kezembe veszem az eszközt. Ezek mellett van helyfüggő WiFi is, ami viszont okos megoldás. A készülék megjegyzi, hogy az általunk ténylegesen használt és ismert WiFi hálózatok melyik mobilcellákban működtek, s csak akkor kapcsolja be a WiFi-t, ha pont arra kolbászolunk. Ha a felhasználó alapos, akkor pedig nekiállhat beállítani szinte minden akkumulátorigényes folyamat használati idejét, tehát a komplett adatátviteli listát kiiktathatja éjszakára. Ha mindenre kellően odafigyelünk, akkor javulhat az üzemidő, de csodára ne számítsunk, főleg, ha a kijelző relatív sokat megy.

Sony Xperia Z
[+]

Értékelés: Sony Xperia Z
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. A Sony Xperia Z mindenképpen egy lenyűgöző mérnöki produktum, egy fantasztikusan összerakott kommunikációs berendezés, irtózatosan komoly felbontású kijelzővel és morcos hardverrel, IP57-es szabvánnyal. Mindenképpen egy úttörő termék, még ha nem is tökéletes. Jókora mérete miatt sokaknál élből kiesik a vásárlás lehetősége, a kamerán pedig bizony még kellene dolgozni. Az is látszik, hogy hiába a bivalyerős vas, tökéletes, teljesen akadásmentes felületet még ez sem tud biztosítani ilyen felbontás mellett, de persze ezzel távolról sem azt akarjuk sugallani, hogy kompromisszumokra kényszerít a hardver. A Full HD videók visszajátszása új szintre emeli a telefonos filmnézést, a csúcsra fejlesztett adatkommunikációs képességek is messze az átlag fölé emelik a Sony üdvöskéjét, a felhasználói felület pedig egyre ügyesebb, egyre jobban testreszabható és egyre többet tud. Jó lenne, ha hazánk nem maradna ki a Sony ökoszisztéma szolgáltatásaiból, s persze az is jó lenne, ha esne egy kicsit a készülék ára. Ám erre még biztos várnunk kell addig, amíg a konkurencia nem lesz képes piacra hozni a már bejelentett, vagy kipletykált újdonságokat, mert a Sony sem akarja magát tökönszúrni azzal, hogy egy unikumnak tekinthető modellen ne keressen egy fillért sem. Az Xperia Z egy kiváló okostelefon, ugyan nem tökéletes, de a mai kínálat egyik legjobb, ha nem a legjobb darabja, éppen ezért tőlünk kiérdemli az Ajánlott plecsnit annak ellenére is, hogy az akkumulátoros üzemidő talán kevés lesz. Viszont aki Full HD telefont szeretne venni, az nem csak hogy nem talál jobbat, de pillanatnyilag semmi mást sem talál. Akiket a kijelző nem nyűgöz le, de hosszabb üzemidőt szeretnének, azok számára természetesen nem ajánlott, viszont a Sony gondolt rájuk is az Xperia V-vel.

Sony Xperia Z

Bog feat. dr.Kind

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia T - trónok harca

    A japán gyártó csúcsmodellje elegáns külsővel és nagy tudással érkezik, biztos helye van a felső kategóriában.

  • Sony Xperia S - rögtön a csúcsra

    Új néven, de a régi termékcsaláddal támad a Sony. Az első készülék a csúcskategóriában próbál szerencsét és jó esélyekkel indul harcba.

Hirdetés