Sony Xperia Z - a nagy varázsló

Hirdetés

Külső, tartozékok

Mi fehér dobozt kaptunk - ez az egyik ára annak, hogy ilyen hamar megjött a készülék a szerkesztőségbe. A pakk tartalma azonban már végleges, microUSB kábel, töltőfej, korrekt, agybadugós (hallójáratos) headset (MH-EX300AP típusú) és egy dokkoló alkotja a tartozékok halmazát. Ezek közül ez utóbbi olyan, amit ritkán csomagolnak hozzá cégek a telefonokhoz, pedig nem egy különösebb űrbigyó. Egy erősen műanyag, hasábszerű tárgy, lent kaphat microUSB csatlakozást, a készülék pedig oldalára döntve ülhet bele és válhat digitális képkeretté, egérmozivá, vagy csak simán bámulhatjuk rajta az időt, s közben töltést is kap. A legnagyobb meglepetés azonban a gyárilag a telefonba tett microSD volt, amely 32 gigabájtos. Ez gáláns, egy 16 gigányi belső tárhellyel rendelkező készülékhez nem divat ilyesmit csomagolni.

Sony Xperia Z
[+]

Az Xperia Z termetes jószág, 139 milliméteres hosszúságához 71 milliméteres szélesség társul, viszont csak 7,9 milliméter vastag. Az én farmerem zsebébe gond nélkül belecsúszott, holott messze állok a gördeszkás stílustól. A 146 grammos tömeg is passzol a mérethez, nem érződik pehelykönnyűnek, de azért nincs is az a gondolatunk, hogy ólommal öntötték ki a belsejét. A felhasznált anyagok tekintetében az üveg és a plasztik dominál, előbbi elvileg nemigen törik, mivel a hátlapon is átlátszó borítás kocogtatás nyomán tutira nem tűnik üvegnek, pedig hivatalosan az is edzettüveg, az még kérdés, hogy ez Dragontrail Glass-e, ezt nem erősítette meg a Sony. Ami viszont tény, hogy irtózatos hatékonysággal gyűjti az ujjlenyomatot és a port is a hátsó fertály, nem szoktam a zsebemben homokvárat építeni, pedig miután ide beraktam a telefont, majd kisvártatva előszedtem teljesen az a benyomásom támadt, mintha a készüléket különösen rossz gyerekek kezébe adtam volna a játszótéren.

Sony Xperia Z
[+]

Ez egyébként talán nem is viselte volna meg túlzottan az Xperia Z-t, lévén a telefon megfelel az IP57-es ellenállósági szabványnak, ami azt jelenti, hogy por gyarkolatilag semmiféle körülmények között sem kerülhet a belsejébe, a vizet pedig 1 méteres mélységben 30 percig különösebb károsodás nélkül átvészeli. Ennek látszatja is van, hiszen az össze oldalsó csatlakozó fedett, mindenhol kis ajtócskák nyílnak, mint egy svájci bicskán. Felül a jobb csücsökben ül a 3,5 mm-es jack dugasz, egy viszonylag széles ajtót kell kihajtani, hogy hozzáférjünk, viszont ha a headsetet bedugjuk, akkor az ajtónak nincs helye, szabadon lifeg. Ha balról közelítünk a telefonhoz, akkor fent a microUSB csatlakozót rejtő panlet találjuk, alatta a microSD kapott egy hasonló üreget, a dokkolóhoz való interfész pedig ezek alatt látszik - egyedül ez fedetlen, de mivel itt csak érintkezők vannak, ezért víz és por itt sem fog befolyni.

Sony Xperia Z
[+]

A készülék jobb oldalára került a microSIM fiókja, szintén egy ajtó mögött meghúzva magát. SIM-et cserélni mütyürkézős művelet, nagyon puha műanyagból van maga a fiók, és sokat kell vele babrálni, mire a helyére csúszik, de ezt egy átlagfelhasználó keveset fogja piszkálni. Kicsit lentebb megtaláljuk (és el sem tudjuk téveszteni) a fémes színű, kerek gombot, ami a kijelző lezárását és feloldását szabályozza. Nem csoda, hogy ez oldalra került, itt legalább különösebb zsonglőrködés nélkül el tudjuk érni. Érdekes módon a hangerőt szabályozó billentyűk még ennél is lentebbre csúsztak, ezt viszont nekem szoknom kellett, folyamatosan a felső sarok felé kapirgáltam, mint egy vak tyúk.

Sony Xperia Z
[+]

Az előlapon a kijelző dominál, kezelőszerv sehol nincs, az androidos funkciókat a kijelző alsó sorával érjük el. A Sony felirattól balra ül az előlapi, 2 megapixeles kamera, jobbra pedig a fényérzékelő és az állapotjelző LED kapott helyet. Ez kéken és pirosan tud égni. A hátlap letisztult, egészen felülre ugrott a kamera, gyakorlatlan fotósoknak bele fog lógni eleinte az ujjuk a képbe, ezt tapasztalatból tudom. A telefon nem szétszedhető, ezért az akkumulátorhoz nem férünk hozzá, de ez az IP57-es szabvány miatt egyébként is valamelyest szükségszerű. Az összeszerelési minőség kifogástalan, a formaterv egyedi, a méret nem kicsi, mégis a határozott éleknek köszönhetően nem hajlamos kicsúszni a kezünkből az Xperia Z.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia T - trónok harca

    A japán gyártó csúcsmodellje elegáns külsővel és nagy tudással érkezik, biztos helye van a felső kategóriában.

  • Sony Xperia S - rögtön a csúcsra

    Új néven, de a régi termékcsaláddal támad a Sony. Az első készülék a csúcskategóriában próbál szerencsét és jó esélyekkel indul harcba.

Hirdetés