Sony Xperia Z - a nagy varázsló

Hirdetés

Multimédia, kamera

A multimédiás vonalat egy zenelejátszó, egy FM-rádió és egy videólejátszó képviseli. Előbbi a Walkman névre hallgat, a rózsaszín ikont megbökve egy ízléses felület tárul a felhasználó elé. Megjeleníti az albumborítókat, kezeli a lejátszási listákat, a vizualizációt bepipálva muzsikálás közben animációkat nézhetünk, egy érintéssel kereshetünk a dalszövegre, az előadó adataira és a zenéhez tartozó videókra, valamint DLNA-n keresztül is kiküldhetjük a hangot. A beállítások között turkálva néhány hasznos opcióra bukkanhatunk: az ötsávos hangszínszabályzó mellett a mélyeket is erősíthetjük (ClearBass), fejhallgató használata esetén aktiválható a térhatású hangzás (PVT), illetve tetszés szerint monóvá is varázsolhatjuk a sztereó felvételeket. A Clear Phase a külső hangszóró minőségének automatikus hangolására szolgál, az xLoud a hangerőt növeli drasztikusan. A dinamikus normalizáció menüpont a zenék vagy videók között hangkülönbségeket csökkenti.

Sony Xperia Z Sony Xperia Z

Az FM-rádió magabiztosan teszi a dolgát, automatikusan feltérképezi az állomásokat, megjeleníti a velük kapcsolatos információkat, a felhasználói felületet négy választható vizualizációs megoldással dobták fel. A Filmek, azaz a videólejátszó is korrekt, valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy egy átlagos bitrátájú 1080p film meg sem kottyan neki (a killa sample azért hajlamos megröccenni). Az extra lehetőségek visszafogottak, a Bravia Engine 2 aktiválásán kívül DLNA-alapú megosztás is elérhető, a Full HD felbontású filmek egyébként elképesztően jól néznek ki a kijelzőn.

Sony Xperia Z Sony Xperia Z

A hátlap tetején ül a 13 megapixeles kamera, amely Exmor RS technológiát használ. Ez a Sony fejlesztése, egy nagyon kicsi méretű, integrált CMOS szenzorról van szó, kifejezetten mobil eszközökhöz készült. A gyártó szerint sokkal jobb minőségű és fényességű képek készülhetnek vele sötétebb környezetben. Az optika mellett ledes segédfény dolgozik, azonban eltűnt az Xperia S-ről ismert kamera gyorsgomb. Ugyanakkor lezárt képernyőről is egyből ugorhatunk a fotózáshoz, beállítás kérdése, hogy ilyenkor egyből exponáljon is.

Sony Xperia Z
[+]

A szoftver lehetőséget ad teljesen automata módon történő képkészítésre, ilyenkor az algoritmus megpróbálja felismerni, hogy melyik a legoptimálisabb környezeti beállítás, viszont valamilyen okból ebben az esetben "csak" 12 megapixeles az elérhető maximális felbontás. Ilyenkor is van egyébként mód kicsit finomítani az alapértelmezett beállítások egy részén, kapcsolgatható a vaku, a HDR mód, az önkioldó, a geotagging és a mosolyfotózás. Automata módban az alábbi képek készültek:

Normál módban pedig ezeket tudjuk mutatni:

Ha kikapcsoljuk az okosítást, akkor sok több babrálható opció köszön ránk. Már állítható az ISO, a fehéregyensúly, a fényérték, a fénymérés módja, valamint a képstabilizáció is. Ilyenkor 13 megapixeles lesz a felbontás, természetesen ebben a módban is fotózgattunk serényen. Csináltunk képet ugyanarról a témáról is automata és normál üzemmódban, ezek alant láthatóak, előbbi kicsit talán jobban mossa el a részleteket, de lényegi eltérés nincs. 100%-os képkivágások következnek, a teljes képért kattintani szükséges.

Sony Xperia Z Sony Xperia Z

A képek vizsgálata során elmondhatjuk, hogy mi ennél bizony többet vártunk. Egyrészt irtózatosan zajosak a fotók, erre mondjuk rá lehet fogni, hogy rossz volt az idő, de talán pár napja ugyanilyen időjárási körülmények között a Huawei Ascend D quad XL messze jobb eredményt produkált. Ráadásul a vonalélességgel is komoly gondok vannak, ez makró üzemmódban még jobban kijön, bizony ezen a kamerán még dolgozni kell, reméljük, hogy egy frissített szoftver a hibák egy részét orvosolja.

Van sorozatfelvételi mód, itt viszont az Xperia Z elmarad a HTC-től, mert csak csökkentett felbontás mellett képes viszonylag gyors egymást követő expozícióra. Létezik panorámafelvételi lehetőség is, s természetesen egyetlen gombnyomással átválthatunk videó üzemmódra, ahol Full HD felbontású filmek születhetnek, ám lassított felvétel rögzítésére nincs mód. Egy tesztmozi itt megtekinthető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia T - trónok harca

    A japán gyártó csúcsmodellje elegáns külsővel és nagy tudással érkezik, biztos helye van a felső kategóriában.

  • Sony Xperia S - rögtön a csúcsra

    Új néven, de a régi termékcsaláddal támad a Sony. Az első készülék a csúcskategóriában próbál szerencsét és jó esélyekkel indul harcba.

Hirdetés