Sony Xperia Z - a nagy varázsló

Hirdetés

Adatkommunikáció, böngészés

Adatkommunikációs szempontból nincs szégyenkezni valója az Xperia Z-nek, a Sony szinte minden manapság menőnek számító szabványt beépített az újdonságba. A négysávos GSM-modul (850/900/1800/1900 MHz) és a kétnormás UMTS-chip (900/2100 MHz) mellett egy LTE-egységet is találunk, azaz tesztalanyunk 4G-támogatással is rendelkezik. Mobilhálózaton lógva utóbbi esetben elméletben 100 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebességre számíthatunk, 3G-re váltva az értékek 42 és 5,76 Mbps-re változnak. Telefonálás közben a hangminőség korrekt volt, a beszéd tiszta és érthető mindkét oldalon.

Sony Xperia Z Sony Xperia Z

A kétsávos WiFi (802.11a/b/g/n) alapfelszereltség, mellé WPS-, DLNA- és WiFi Direct-támogatás jár, a telefon kezeli a Miracast-szabványt is. A WiFi jelerőssége nem tökéletes, valami miatt nem minden hálózatot kezelt megfelelően. Pozicionáláshoz GPS- és GLONASS-műholdrendszert tud használni az Xperia Z, a jelet gyorsan megtalálja a telefon, a pontossággal is minden rendben van. Ezek mellett egy 4.0-s Bluetooth-egységet kapunk, amely többek között az A2DP szabványt is támogatja. Végül, de nem utolsósorban egy NFC-egységgel is számolhatunk, mely az Android 4.0-ban debütáló Beam szolgáltatáson kívül az úgynevezett One Touch Mirroring funkcióra is képes. Utóbbi csak NFC-képes Sony Bravia televíziókkal működik, a mobilt a távirányítóhoz érintve a TV-re küldhető a kép.

Sony Xperia Z
[+]

Az internet böngészésére a Chrome szolgál, mely a Jelly Bean óta tagja az alapszoftverek kínálatának, lecserélve az előző generációs browsert. A lassan egy éve piacon lévő alkalmazás jól teljesít, arról nem is beszélve, hogy az öt hüvelykes Full HD kijelzőn remek élmény az internetezés. A funkcionalitást tekintve rendben vagyunk, szinte mindent tud a Chrome, amit az ember elvár egy mobil böngészőtől. Az alkalmazás Google-fiókkal szinkronizálható, így telefonról is elérhetjük a számítógépen legutoljára megtekintett oldalakat és az előzményeket (ez persze fordítva is így van). Természetesen egyszerre több lap is nyitva lehet, köztük akár egy vízszintes irányú mozdulattal is válthatunk. Flash-támogatás nincs (ez szintén a 4.1-es Android verzió óta van így), probléma továbbá, hogy a szoftver nem tördeli a bekezdéseket az aktuális szélességnek megfelelő méretűre. Utóbbin javíthatunk a beállítások menü kisegítő lehetőségek pontjában, itt ugyanis meg lehet adni, mekkora legyen az alapértelmezett betűméret a dupla klikkes nagyítás után, ez azonban csak félmegoldás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia T - trónok harca

    A japán gyártó csúcsmodellje elegáns külsővel és nagy tudással érkezik, biztos helye van a felső kategóriában.

  • Sony Xperia S - rögtön a csúcsra

    Új néven, de a régi termékcsaláddal támad a Sony. Az első készülék a csúcskategóriában próbál szerencsét és jó esélyekkel indul harcba.

Hirdetés