Megérkezett a Sony Xperia Z

Nemrég zajlott le a Sony sajtótájékoztatója, a 4K felbontású OLED TV bemutatása és a Walkman visszatérése mellett mobil telekommunikációs vonzata is volt az eseménynek. A japán gyártó a tavalyi Xperia S bejelentéshez hasonlóan idén is a CES-t választotta ki az új csúcskészülék beharangozására. Az Xperia család legújabb tagja a Z utótagot kapta (kíváncsi vagyok, mi lesz jövő ilyenkor, vészesen fogynak a betűk), mely nem volt nagy meglepetés, megfelelt az előzetes szivárgásoknak és pletykáknak.

A név mellett több részlet is megfelelt az előzetes spekulációknak. A készülék a trendeknek megfelelően egy öt hüvelykes képátlójú, 1080 x 1920 képpontos felbontású kijelzőt kapott, a pixelsűrűség így az egeket (azaz a 440 ppi értéket) verdesi. A technológiát tekintve az úgynevezett HD Reality van a porondon, mint azt az Xperia T esetén is tapasztalhattuk, mindez Mobile BRAVIA Engine 2-vel megtámogatva. Ez egyébként egy TFT-LCD panelt takar, a megjelenített színárnyalatok száma 16 millió, a képernyő a hivatalos sajtóanyag szerint törés- és karcálló.

Hirdetés

Szintén hasonlít az Xperia T-re az előlapi gombok hiánya, a vezérlést így virtuális billentyűkkel oldhatjuk meg. A mindössze 7,9 milliméter vékony készülék 139 x 71 négyzetmilliméteres alapterülettel rendelkezik, a tömege 146 gramm. A megszokott fekete és fehér színek mellett egy lila kivitel is piacra kerül majd, extraként IP55 és IP57 (nem tudni, miért két számot adtak meg) minősítéssel rendelkezik, mely korlátozott por- és vízállóságra utal. Utóbbi miatt a microSD- és microSIM-foglalatokat, valamint a 3,5 milliméteres kimenetet és a microUSB-aljzatot egy-egy műanyag ajtócska védi. A kijelző felett egy 2 megapixeles kamera csücsül, mely FullHD videók rögzítésére is alkalmas. A hátlapi fényképező 13 megapixeles, autofókuszos, LED villanóval és Exmor RS szenzorral rendelkezik, képes HDR fotók és videók készítésére.

A borítás alatt egy Qualcomm APQ8064 csücsül (egy MDM9215M hálózati egységgel megtámogatva), mely a negyedik generációs Snapdragon család Pro fertályához tartozik, a csíkszélessége 28 nanométeres. A négymagos processzor ARMv7 utasításkészlettel és magonként 1,5 GHz-es órajellel operál, mellette egy Adreno 320 grafikus gyorsító, 16 GB belső tárhely és 2 GB RAM csücsül. Hardveres tekintetből tehát nem lehet panasz a telefonra, gyakorlatilag a ma elérhető csúcshardver került az Xperia Z bendőjébe.

A telefonon Android 4.1 fut, a Jelly Bean művésznevű rendszerverzió alap felhasználói felületét egy saját megoldásra cserélte a gyártó. A saját UI mellett a zenei szolgáltatásokra is ráment a Sony, a zenelejátszó beállításai közt jó néhány speciális opciót elérhetünk. Utóbbira példa a már ismert xLoud, mely mellett 3D surround hangzás, Clear Audio+, Clear Bass, Clear Stereo és Clear Phase is aktiválható, valamint elérhető a dinamikus normalizáló is.

Adatkommunikációs szempontból is jól áll az Xperia Z. A GSM-, UMTS- és LTE-modemek mellett Bluetooth 4.0, WiFi és NFC is található, pozicionálásra a GPS mellett a GLONASS is használható. Extraként DLNA és WiFi hotspot funkciókkal számolhatunk, a microUSB-port pedig MHL-ként funkcionál, azaz megfelelő átalakítóval HDMI-kivezérlésre és USB-hoszt viselkedésre is rá lehet bírni, valamint egy speciális, One-touch (ennek az Alcatel nem fog örülni) névre hallgató tartalommegosztó szolgáltatást is kapunk.

Fontos kiemelni továbbá az üzemidőt, a STAMINA üzemmódnak köszönhetően a gyártó szerint akár négyszer hosszabb üzemidő is elérhető. Az akkumulátor kapacitása 2330 mAh, nem cserélhető. Az Xperia Z 2013 első negyedévében kerül piacra, a várható ár egyelőre nem ismert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés