Sony Xperia Z - a nagy varázsló

Kijelző

Az Xperia Z legfontosabb tulajdonsága természetesen a Full HD felbontású kijelző. Ez kétségtelenül odacsap, tényleg érezhetően jobb, mint eddig bármi, főleg akkor jön ki az érzés, amikor fotókat, vagy filmeket nézegetünk rajta, de egy sima böngészésnél is döbbenetes a látvány. Azonban a dolognak persze vannak árnyoldalai is, néhány alkalmazásban annyira kicsik lesznek a karakterek, hogy azok alig olvashatóak, s hát nem mindenhol tudunk belenagyítani a felületbe.

Sony Xperia Z
[+]

Ami csalódásra ad kicsit okot, hogy ha nem is egy kutyaközönséges TFT-vel van dolgunk, de azért kontrasztosságban, telítettségben a Sony által használt OptiContrast panel nem tudja felvenni a versenyt sem az AMOLED megoldásokkal, sem pedig az IPS-sel. Önmagában persze megállja a helyét, ám amint mellékerül mondjuk egy HTC One X, egy LG Optimus L9, vagy egy Samsung Galaxy S III, egyből látszik, hogy a Sony kijelzője fakóbb, s bár a fehér tényleg fehér, cserébe a fekete csak sötétszürke. Ez a fakó érzés a betekintési szöggel együtt erősödik, azaz kicsit oldalról nézve még inkább ködösnek érezhetjük a felületet.

Sony Xperia Z
[+]

A pixelsűrűség császárai
Sony Xperia Z Sony Xperia S Apple iPhone 5 Galaxy S III LG 50PM6800 TV
Felbontás 1080 x 1920 720 x 1280 640 x 1136 720 x 1280 1920 x 1080
Képátló 5 hüvelyk 4,3 hüvelyk 4 hüvelyk 4,8 hüvelyk 50 hüvelyk
Pixelsűrűség 441 ppi 341 ppi 326 ppi 306 ppi 44 ppi
Technológia HD Reality Display (TFT) LED háttérvilágítású TFT IPS Super AMOLED plazma
Subpixel-elrendezés RGB mátrix RGB mátrix RGB mátrix PenTile mátrix RGB mátrix

Ezen persze a Sony az említett OpiContast technológiával is igyekszik segíteni, ami minimalizálja az üveg, az érintőfelület és a panel közötti levegőrétegeket. Plusz bedobták a vízbe a Bravia Engine 2-t, ami képek és videók visszanézésekor a kontrasztot, a telítettséget és az élességet igyekszik szoftveres úton úgy korrigálni, hogy az a szemnek kellemesebb legyen. A dologban egyébként az az érdekes, hogy a Sony a CES-en hatalmas OLED tévékkel igyekezett durrantani, de valószínűleg ekkora ppi-vel még nem tudnak OLED kijelzőt előállítani, ezért maradtak a hagyományosabb technológiánál.

Sony Xperia Z
[+]

A felbontás viszont nem viccel, megpróbáltunk szemléltető ábrákat készíteni, a fenti fotón ugyanolyan távolságból készítettük a képeket, majd a lehetőségekhez mérten belenagyítottunk, hogy látszódjanak (ha egyáltalán látszódhatnak) a pixelek. Aztán egymás mellett ugyanolyan képet nézve is lefotóztuk a kijelzőket, ahol egyértelműen látszik, hogy a TFT fakóbb ugyan, mint a konkurens IPS/Super AMOLED megoldások, de a fényereje is kicsit magasabb. A lenti fotókon mindegyik készülék maximálisra tolt fényerőn volt, az Xperia Z-n pedig természetesen be volt kapcsolva a Mobile BRAVIA Engine 2.

Sony Xperia Z
[+]

Sony Xperia Z
[+]

Sony Xperia Z
[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • Sony Xperia T - trónok harca

    A japán gyártó csúcsmodellje elegáns külsővel és nagy tudással érkezik, biztos helye van a felső kategóriában.

  • Sony Xperia S - rögtön a csúcsra

    Új néven, de a régi termékcsaláddal támad a Sony. Az első készülék a csúcskategóriában próbál szerencsét és jó esélyekkel indul harcba.

Hirdetés