Hirdetés

Sony Xperia 1 - megérett a meggy

Mozivásznas képaránnyal és 4K HDR OLED kijelzővel kapcsolja össze a Sony filmes és telefonos üzletágait. Kérdés, hogy kihúzza-e a tripla kamerás csúcsmobil a gyártót a csávából.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az Xperia 1 két nanoSIM-et fogad be, minden hazai LTE sáv támogatásával (Cat.19/13 átviteli rátával), átlagos vételi és beszélgetési hangminőséggel. A hangszóró kellően erélyes, hogy zajos környezetben is érteni lehessen a másikat, és egész tiszta. A telefon viszont annyira megnyúlt, hogy kifejezetten messze került a mikrofon a szájtól – mondjuk arra a nem panaszkodtak a túloldalon, hogy emiatt kevésbé értették volna a szavam. Sajnos még mindig újraindul a telefon, ha kinyitom a SIM tálcát, akár csak a microSD kártya cseréjére – előfordult, hogy kétszer is rebootolt. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac típusú (Direct, HotSpot), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE, LDAC, AptX HD), az USB pedig 3.1-es (Type-C, MTP, OTG). Az A-GPS természetesen adott, akárcsak a GPS és a GLONASS műholdak használata (ezeket a termékoldal jelzi), illetve a BeiDou csoporté (ez és a Galileo nem szerepel a hivatalos listán, bár most épp az európai navigációs rendszer működésképtelen). Akad iránytű, NFC, infra (a kamerához), gyorsulásmérő, giroszkóp, légnyomásmérő és hall szenzor, azaz lényegében minden.


[+]

A 3330 mAh-s telep a 6,5"-es 4K kijelzőhöz mérten szűkös, főleg úgy, hogy a méretes házba a Qi töltés se fért bele. Cserébe a 18 wattos gyorstöltő fél óra alatt közel félig tölti az akkumulátort, és bő másfél alatt meg van a 100%. No de mennyi az annyi töltésenként? Én naponta dugtam kábelre a telefont, 4-5 órás képernyőidőket elérve, ami éppenséggel nem rossz, bár különösebben nem is jó. A fotózás, a videózás és a 3D játék a szokásos főbűnös, ha merülésről van szó – ezeket visszafogva szerintem másfél nap kijöhet egy töltésből, kettőre az alacsony készenléti fogyasztás és a Stamina üzemmód takarékossága mellett se vennék mérget. Dicséretes, hogy látszólag nem zabálja fel a telepet a 4K felbontás, ám ettől még, ehhez a kijelzőhöz legalább 4000 mAh-s illett volna.


[+]

Összefoglaló

Értékelés: Sony Xperia 1
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8,5 pont
Audio 8,5 pont
Egyebek
Üzemidő 7,5 pont
Ár/érték aránya 7,5 pont
Hogyan értékelünk?

A Sony nemrég féllábbal kilépett a mobilpiacról – ehhez képest azzal a lendülettel letette az asztalra a piac egyik legszebb, bár nyúlánk formájával legfurcsább telefonját, eséllyel a legjobb kijelzővel. A YouTube 4K HDR tartalmait bámulva nem nagyon gondolkozik azon az ember, hogy kell-e ennyi OLED képernyőpixel, mert csak tátja a száját. Az odakint kellően fényes, éjjel pedig megfelelően sötét megjelenítőt tehát akkor villantja fel, amikor csak ideje engedi, a korrekt sztereó hang pedig kerekké teszi a multimédiás tartalomfogyasztást. Nem a tervező mérte el az arányokat: a Sony a szórakoztatóelektronikában és a mozivásznon aratja legnagyobb sikereit, és jól passzol ehhez az Xperia 1 és a 10 21:9-es, mozis panelje. Nem állt még telefonnak ennyire jól az osztott képernyős alkalmazáskezelés, a rendszerfelület Snapdragon 855-ön meg csak úgy süvít. Nappal rendben van a fotózás mindhárom hátlapi látószöggel, igaz, fókuszgondok zavarnak be kettő esetében is. Kifejezetten jó az ultraszéles optika, és akad jó pár videós opció, ugyanakkor a 4K minőségen és a stabilizáláson lehetne még csiszolni.

Összességében jó készülék az Xperia 1, csak nem vagyok benne biztos, hogy 300 ezer forintért megszülte a Sony a néptelefont, amivel megindul visszafele a lejtőn. Alanyunk inkább egy gyönyörű és letisztult presztízstermék, ami a Z és a Premium vonalat összegyúrva a japánok szórakoztatóipari erősségeit demonstrálja. Azért van a mai piacon nehéz gondja, mert ott van féláron a Xiaomi Mi 9, kevesebb kamerabakival és puff neki: hát csak FHD OLED kijelzővel. Kerekebb az aktuális Huawei, Samsung és Apple csúcstermék története is a méregdrága szegmensben, igaz: ezzel a kijelzővel az Xperia 1 közülük is ki tud tűnni, és efféle plusztulajdonsága például az LG G8S ThinQ-nek ugye nincsen. Én mindenképpen szeretném, ha a Sony Mobile versenyben maradna, és továbbra is magabiztosan szállítaná különlegességeit. Innentől viszont a vásárló ízlésére és igényeire van bízva, hogy a sokrétű piacon a megfelelő telefont megtalálja – alighanem az aktuális csúcs Xperiának is lesz pár boldog tulajdonosa. Már csak arra kellene odafigyelni, hogy ne hónapokkal a bemutató után, és kettővel a folytatás leleplezése előtt kerüljön polcokra.

Sony Xperia 1

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia 10 - aránytalan

  Formai szempontból újratervezés történt, ami rengeteg előnnyel és legalább ugyanannyi kényelmetlenséggel jár, de a kisebb Xperia 10 még így is szép lett. Csak kiforratlan és nagyon drága.

 • MWC 2019: Az Xperia 1 az első moziszabványú 4K mobil

  Ultraszélesvásznú kijelzővel és három hátlapi kamerával érkezett meg az 1-es számozású Xperia, de megtapogatni nem lehetett.

 • Sony Xperia 1: újratervezés?

  XZ4 helyett 1-es számozással futhat be a nyúlánk kijelzős, tripla hátlapi kamerás Sony csúcsragadozó, aminek a kameráihoz a Light.co tehet hozzá okosságokat.

 • Sony Xperia XZ2 Premium - mi ez az ikzé?

  HDR-rel bővült a Sony 4K kijelzős sorozata, a kuriózumot ezúttal viszont a túloldal tartogatja. Mire mennek a japánok a dupla kamerával, és mitől hízott az XZ2 Premium negyedkilósra?

Hirdetés