IFA 2019: Miért Sony Xperia 5?

Na, erre a kérdésre pont valami elég homályos választ kaptunk, de sok más döntés okára is fény derült.

Hirdetés

A Sony exkluzív workshopján lehetőséget kaptunk ismét meghallgatni a Sony Xperia 5 (és egyébként Xperia 1) nagyszerűségét és képességeit, csak ezúttal kérdezni és társalogni is volt alkalmunk a Sony termékfejlesztési igazgatójától. A létszám nagyon szerény volt, Yosuke Someya pedig igen közlékeny, úgyhogy kaptunk magyarázatot egy rakás olyan dologra, ami nem biztos, hogy teljesen értelemszerű az iparág fogyasztói és elemzői oldalán sem.


[+]

Például, hogy a júniusban bemutatott Xperia 1 után miért az 5-ös sorszám következik. Elvileg azért, mert a számozás nem időrendiséget, hanem kategóriát és pozicionálást jelent, így a széria csúcsán az 1-es áll, az 5 pedig ehhez képest ott, ahol, a természetesen bizalmas roadmap szerint, a két számjegyű modellek között elfoglalt helye indokolja. A compact, plus és egyéb eposzi jelzőket a jövőben teljesen elhagyják, a .1 típusú jelzet még megfontolás tárgyát képezi.


[+]

Az mondjuk, még mindig nem világos, mit szándékoznak tenni, ha kifogynak a két számjegyű lehetőségekből és akkor most az Xperia 10 a legalja? (Egyébként nyilván nem, de lássuk be teljesen félreérthető az egész.) Az meg pláne nem, hogy, miért nem  éltek a lehetőséggel, mert ha valamire, akkor az Xperia 5-re, az 6,1-es képátló ellenére is rá lehetne fogni, hogy kompakt. És már maga a kifejezés is (kompakt csúcsmodell) számos felhasználó nyálelválasztását beindítja.


[+]

A dizájn viszont tökéletesen megalapozott koncepció eredménye, ami az Xperia 5 esetében egy nagyon masszív, de mégis légies és kifejezetten ergonomikus készüléket eredményezett. Az Xperia 5 nagyon apró arasszal is kifogástalanul kezelhető félkézzel, amennyiben maradunk a kijelző alsó harmadában. A szövegbevitel és a navigáció viszont iszonyú kényelmes, továbbra sincs szenzorsziget, a kivitelezés pedig szembeötlően prémium.


[+]

A készülék nagyon keskeny, a 21:9-es képarány viszont kitűnő egyrészt tartalomfogyasztásra, másrészt játékhoz. A Sony két, számukra kiemelt célcsoport specifikus igényeinek kielégítését célozta az Xperia 1 és 5 formatervének kialakításával és szoftveres felszereltségével, a Snapdragon 855 és 6 GB RAM, UFS 3.0-s szabványú bővíthető belső tárhellyel pedig általában mindenki másnak is megfelel. Azoknak meg különösen, akiknek kimagasló videós képességekre vagy harmadéval megnövelt látótérre van szükségük egy játékban.


[+]

A videókészítéshez optimalizált beállítási lehetőségek között a képkockaszámon, felbontáson és egyéb szokásos paramétereken kívül olyan tényezőket is módosíthatunk, mint a fehéregyensúly automatikájának kikapcsolása, vagy adott érték rögzítése a művészi összhatás érdekében. Felvétel közeben kérhetünk különböző képarányokat jelző segédvonalakat, hogy lássuk, hogyan fog mutatni a szetting 16:9 vagy 4:3-as képarány mellett. Manuális fókusz esetében nem csak a fókusztávot, de az autofókusz reakciós idejét is fixálni lehet.


[+]

A másik célcsoport pedig a mobil gaming. Az Xperia 5-tel bemutatott PS4 kontroller kompatibilitás nem egészen olyan, mint a rég óta elérhető Remote Play. Az Xperia 5 esetében a kontroller és a készülék között közvetlen Bluetooth kapcsolat létesül, így a kontroller a mobilon ténylegesen futó játékot irányítja. Egyrészt ugye nincs szükség PS4-re, nem helyhez kötött a felhasználó, másrészt nincs késleltetés, harmadrészt a precíziós irányítás pedig tippre behozhatatlan előnyt jelent a hagyományos felületen játszó játékosokkal szemben. Pláne, hogy a 21:9-es képaránynak köszönhetően körülbelül egyharmaddal többet is látnak a környezetükből.


[+]

Az már egészen extrémnek tűnik, hogy a júzer még a saját hangmagasságát és hangszínét is manipulálhatja, ha éppen közvetíteni kívánja a játékmenetet, lenne hozzáfűznivalója, de nem elégedett a saját hangjának csengésével. Hát, ilyen is van. Ennél egy fokkal földhözragadtabb funkció az időzíthető képernyőfelvétel. Játék közben van lehetőségünk egy gombnyomásra általunk meghatározott időtartamban (10-20 másodperc) képernyőfelvételeket készíteni, amiből kiválaszthatjuk a legjobb pillanatot megörökítő képet.

De ha ez mind pont nem hatja meg a felhasználót, még mindig csúcshardverről van szó és érdemes megnézni a színválasztékot. A meggypiros modell tényleg egészen káprázatosan mutat és egyáltalán nem csak azért mert női szemmel nézem. Kifejezetten neutrális árnyalatot választottak, ami egyszerűen csak szép.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

  • Beárazták az Xperia 5-öt

    Olcsóbb lesz Európában, mint 4K kijelzős társa, a kisebb, ám kompaktnak azért nem mondható ketyeréért mindenesetre szélesre kell nyitni a tárcát.

  • Bemutatkozott a Sony Xperia 8

    Ami az Xperia 5 a felsőkategóriában, az az Xperia 8 a középkategória drágább szegmensében, de egyelőre csak Japánban lesz kapható.

  • Sony Xperia 5 - adj egy ötöst!

    A „kompakt” csúcs-Xperia keskeny lett, ám nyúlánk, aláhúzva, miért nem feltétlenül jó az extrém képarány telefonon. Zsebmozira mondjuk pont alkalmas.

  • Kiszivárgott az Xperia 3

    Snapdragon 865 és 5G modem a tippek között, a forma nem sokat változik.

Előzmények

  • IFA 2019: Most az Xperia 5 a Sony zászlóshajója

    Nem Xperia 2 néven mutatták be az újdonságot, ami jobban kézbe simul, mint az Xperia 1, de ugyanazzal a képaránnyal érkezik októberben a magyar piacra is.

  • Sony Xperia 1 - megérett a meggy

    Mozivásznas képaránnyal és 4K HDR OLED kijelzővel kapcsolja össze a Sony filmes és telefonos üzletágait. Kérdés, hogy kihúzza-e a tripla kamerás csúcsmobil a gyártót a csávából.

  • Sony Xperia 10 - aránytalan

    Formai szempontból újratervezés történt, ami rengeteg előnnyel és legalább ugyanannyi kényelmetlenséggel jár, de a kisebb Xperia 10 még így is szép lett. Csak kiforratlan és nagyon drága.

Hirdetés