Hirdetés

Sony Xperia 10 - aránytalan

Formai szempontból újratervezés történt, ami rengeteg előnnyel és legalább ugyanannyi kényelmetlenséggel jár, de a kisebb Xperia 10 még így is szép lett. Csak kiforratlan és nagyon drága.

Külső, kialakítás

A Sony új középkategóriás szériája ugyan nem kapott olyan professzionális megjelenítőt, mint a Sony Xperia 1 4K OLED HDR panelje, de a formátumot hozzák a középkategóriában. Az Xperia 10 és 10 Plus kevéssé izgalmas hardverrel és a kategóriában elvárható képességekkel mutatkoztak be, csak sajnos erősen túlárazva. A formaterv viszont teljesen új és bár a megjelenítő nem HDR, a Sony figyelt rá, hogy a 21:9-es képarány mellé a Google Widevine L1-es biztonsági szintje is adott legyen, így a Netflix, akivel szoros együttműködést alakítottak ki, HD-ban streameli a 21:9-es képarányú tartalmakat.

Sony Xperia 10 és 10 Plus Sony Xperia 10 és 10 Plus [+]

Tulajdonképpen ez a lényege az Xperia 10-nek (és jó eséllyel a nagyobb képátlójú Xpreia 10 Plusnak is), mert a Snapdragon 630-ra, a 2870 mAh-s akkumulátorra és az egyszerű kétkamerás rendszerre annyira nem érdemes felvágni, főleg nem 120 ezer forintos árszinten. A Sony megint nem lett olcsó, cserébe tud olyasmit mutatni, amit a konkurencia, legalábbis egyelőre, nem. Kérdés, hogy a natív mozis képarány és a HD közvetítés (de sztereó hangzás nélkül) nekünk megéri-e. A gyönyörű megmunkálás, a keskeny kivitel és a szaténfényű, minőségi plasztik Gorilla Glass 5-tel kombinálva viszont meggyőző.

Hirdetés

[+]

Az Xperia 10 bizonyos szempontól egészen kompaktra sikerült, a 156 x 68 x 8,4 milliméteres és 162 grammos készülék például kifejezetten keskeny, viszont meglehetősen hosszú. Az egykezes használat igazából ezen hasal(na) el (ha nem lennének szoftveres megoldások a probléma kezelésére). A kijelző felső tartományának elérése azért problémás, de a keskeny készülék könnyen átfogható, a majdnem matt műanyag felület tapadása kitűnő, kevéssé koszolódik, a sonysan szögletes forma ellenére pedig a sarkok és a hátlapi élek kellemesen íveltek.

[+]

Az ujjlenyomat-olvasó tökéletes helyre és magasságba került. A felület enyhén belesüllyed a jobb oldali élbe, így könnyen kitapintható, a külön kialakított bekapcsológomb viszont picit magasabban is van, illetve kényelmetlenül belesimul a keretbe. A hangerőszabályzók viszont sehogy sem esnek kézre, már amennyiben megtaláljuk őket. Sem ránézésre, sem tapintásra nem volt egyértelmű, hogy szintén a jobb élen, az ujjlenyomat-olvasó alatt kéne keresni őket. Tulajdonképpen igen meglepő volt, hogy ott egyáltalán vannak még gombok. Sem álló, sem fekvő nézetben nem ideális az elhelyezkedésük és úgy lapulnak a síkba, mintha ott sem lennének. A hardveres gombok nyomáspontja is nagyon alacsony, elég nehezen kezelhetőek.

[+]

A másik oldalon viszont szolgáltatói és/vagy memóriakártyákat tolhatunk a készülékbe. Továbbra is értékeljük a SIM-tű nélküli megoldást: a kártyahelyeket takaró panel segédeszköz nélkül eltávolítható. Apropó, IP védettség nincs. A kártyák behelyezése viszont nem egyértelmű. Első körben inkább megbizonyosodtam róla, hogy oda valóban be lehet pakolni egy microSD kártyát és nem ártok azzal, ha kipiszkálom a műanyag bigyót, ami a másodlagos SIM helyén látszólag elállja az utat. Az elsődleges kártyát csak be kell tolni a készülékbe, a másik slot viszont rejt egy tálcát, amit állati nehéz kibányászni a helyéről. Nincs rugós mechanizmus, nincs célszerszám, azt onnan ki kell imádkozni valahogy. Egyébként vagy egy SIM, vagy egy microSD fér rá.

[+]

Tulajdonképpen ennyi kifogásunk van a kialakítással kapcsolatban. A szokatlan képarány miatt az egykezes kezelhetőség annak ellenére sem jön össze, hogy a készülék keskenysége miatt mindig ösztönösen megpróbáljuk; a SIM-tálca simán csak nagyon béna, a gombokkal meg nem tudjuk, mi volt a tervük, de nem igazán jött össze. Cserébe három oldalon közel kávamentes kijelzőt kapunk szenzorsziget és egyéb megjelenítőbe rondító síkidom nélkül. Ennek érdekében a Sony szinte teljes egészében meghagyta a felső kávát, amin legalább értesítő LED is van, ha már nem kifejezetten keskeny.

Kijelző-teszt (frissítve, a táblázat szétnyitható)
Mérés Sony Xperia 10 Xiaomi Mi 8 Lite Huawei Mate 20 Lite Pocophone F1 Asus ZenFone 5
Képátló 6 hüvelyk 6,26 hüvelyk 6,3 hüvelyk 6,18 hüvelyk 6,2 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2520 1080 x 2280 1080 x 2280 1080 x 2246 1080 x 2245
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 559 nit 410 nit 447 nit 466 nit 464 / 560 nit
Fehér fényerő (min.) 5,5 nit 0,9 nit 1,2 nit 0,9 nit 3,4 nit
Fekete fényerő 0,38 nit 0,30 nit 0,35 nit 0,28 nit 0,32 nit
Kontrasztarány 1471:1 1367:1 1398:1 1664:1 1451:1
Színhőmérséklet 7836 K + kézi 8295 / 7510 K + kézi 7520 K + kézi 7674 / 6037 K + kézi 7155 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A 6 hüvelykes, különösebb extra képességekkel nem rendelkező panel kifejezetten nyúlánk. Az 1080 x 2520 pixeles FHD+ felbontás 457 képpontot jelent egy hüvelyken és kifejezetten éles megjelenítést a valóságban. A maximális fényerő megfelelő, a színhőmérséklet állítható (alapértelmezett módon kicsit hűvös), a betekintési szögek változása pedig maximum fényerőcsökkenést okoz. A széleken azért minimális fényszivárgást produkál az IPS panel, de összességében ez egy nagyon jó minőségű panel, csak a minimum fényerő erős kicsit.

[+]

A beszédhangszóró, a fény- és közelségérzékelő és a 8 megapixeles szelfikamera is kényelmesen elfér a felső tartományban, alul viszont alig maradt holttér. Az arcfelismerés valahogy kimaradt. A hátlap nagyon egyszerű és elegáns, horizontális elrendezésben a felső harmadba került a 13 megapixeles főkamera és az 5 megapixeles segédszenzor, a LED segédfény és egy halvány NFC logó. A márkajelzés középen, az Xperia felirat pedig legalul, mindkettő alig észrevehető. Töltőkábelt alul Type-C portba dughatunk a monó multimédiás hangszóró mellett, fülhallgatót pedig a felső élen lévő 3,5 milliméteres jack csatlakozó fogad.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés