Sony Xperia 1 II - kettőt fizet, egyet kap

A Sony friss csúcsmobilja méregdrága, van pár hiányossága, külsejével és 4K HDR paneljével mégis odacsap.

Hirdetés

Videó, multimédia

Automata módban 4K / 30 fps a videofelvételi plafon mindhárom kamera esetében, remek minőséggel: helyén van a dinamika, a fehéregyensúly, a képélesség és a fókusz. Igaz: létezik kiegyensúlyozottabb felvétel a piacon, a zoomminőségen különösképp javítana némi extra elektronikus stabilizálás. Nagyobb gond, hogy nincs ezen a felbontáson váltás az optikák között felvétel közben, ergo le kell állítani, látószöget váltani és új felvételt indítani. Amúgy leáll a melegben az Xperia 1 II maga, ha túlságosan megizzasztja a 4K felvétel – a túlmelegedést évek óta nem tudják kiküszöbölni, márpedig ez a felbontás 2020-ban (főleg egy 4K kijelzős telefontól) alap.

Lőhető HDR felvétel is 4K-ban, igaz: csak 24 fpssel, amitől eléggé szaggatottnak tűnik a mozgókép, főleg ha sétál, fordul vagy gyors tárgyat követ az ember. Nyilván HDR-képes készüléken érdemes ezeket a felvételeket visszajátszani. Régen opció volt a szuperlassítás 960 fps-sel, 1080p-n, most pedig csak 120 fps van 720p-n, ezt vajon mi magyarázza?

A 4K / 60 fpst az amúgy sokrétű profi videóalkalmazásban lehet elérni (egész pontosan az 59,94 fps-t), és itt aztán lencsénként mindent állítani tudunk. Kivéve automatikusan az expozíciót, amit kézzel kell szabályozni, és ha az ember fordul egyet sötétebb témáról világosabbra, máris kiég a felvétel. Azért is gond az expozíciót kézzel szabályozni, mert napfény alatt pont nem látszik a becsillanó mobilképernyőn, hogy precízen állítottuk-e be, így eséllyel lesz a végeredmény alul- vagy túlexponálva. Végül hiába választok 16:9-es keretezést az élőképen, a profi mód felvételei rendre 21:9 arányon rögzülnek.


[+]

A sztereó hangminőség szerencsére tiszta, ki-be kapcsolható zajszűréssel szél esetére, és ha marad az ember az automata módnál, az eddigi legjobb xperiás videofelvételt kapja. Egyszerűen csak más szint egy iPhone a mozgóképek kiegyensúlyozottságában, és 410 ezer forintért nem okés, hogy felvétel közben csak digitálisan lehet nagyítani, amikor van három látószög.

[+]

A Google a Play Zenét nyugdíjazta, úgyhogy kapóra jön a Sony saját lejátszója több widgettel, digitális hangzásfeljavítással és Dolby Atmos sémákkal. Szerencsére adott a jack kimenet és az FM-rádió, a fülesekre pedig dinamikus, részletes és kellően hangos zene árad. Az előre sugárzó sztereó hangszóró is jófajta: kellően erélyes, közép és magas tartományban a maximumon is tiszta marad, némi mélyhangot pedig a Dolby Atmost bekapcsolva tudunk előcsalni.


[+]

Profi az Xperia 1 II, ha ultraszélesvásznú mozizásról van szó, és lejátssza a 4K HDR videókat is remek OLED kijelzőjén – ezt az opciót amúgy a YouTube is felkínálja. Nem gond a nagyfelbontású lejátszás a Netflixszel sem, amelyik fájlformátumot a telefonon saját szoftvere nem indítja, egy VLC Player megoldja. Ha akarjuk, multimédiás lejátszáshoz bekapcsolhatjuk a dinamikus rezgésfunkciót, amely minden határozottabb hangeffektnél megrezegteti a telefont, ám speciel ez nekem sosem hozott plusz élményt, inkább zavart.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia 1 - megérett a meggy

  Mozivásznas képaránnyal és 4K HDR OLED kijelzővel kapcsolja össze a Sony filmes és telefonos üzletágait. Kérdés, hogy kihúzza-e a tripla kamerás csúcsmobil a gyártót a csávából.

 • Sony Xperia 10 - aránytalan

  Formai szempontból újratervezés történt, ami rengeteg előnnyel és legalább ugyanannyi kényelmetlenséggel jár, de a kisebb Xperia 10 még így is szép lett. Csak kiforratlan és nagyon drága.

 • Sony Xperia XZ2 Premium - mi ez az ikzé?

  HDR-rel bővült a Sony 4K kijelzős sorozata, a kuriózumot ezúttal viszont a túloldal tartogatja. Mire mennek a japánok a dupla kamerával, és mitől hízott az XZ2 Premium negyedkilósra?

Hirdetés