Sony Xperia 1 II - kettőt fizet, egyet kap

A Sony friss csúcsmobilja méregdrága, van pár hiányossága, külsejével és 4K HDR paneljével mégis odacsap.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az Xperia 1 II egy nanoSIM-et fogad be minden hazai LTE (Cat.13/19 átvitel) és az n1/n3/n28/n77/n78 5G sávok támogatásával, szóval az adatátvitellel nincs gond, viszont a dual SIM és az eSIM opció kimaradt. A beszélgetési hangminőség tiszta és remekül értettek a túloldalon, a hangerőre sem lehet panasz. A kétcsatornás WiFi 6 modem érzékenysége rendben (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2x2 MIMO, Direct, HotSpot). Adott a Bluetooth 5.1 (A2DP, LE, LDAC, aptX HD, High-Resolution Audio Wireless) és az USB 3.1 (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort), bár 3.1 Gen2-es Anker kábelemmel nem volt sokkal gyorsabb az adatátvitel a 2.0-s sebességnél. A navigálás megbízható és azonnali a fejlett szettel (A-GPS, GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo egy csatornán). Adott az iránytű, a gyorsulásmérő, a giroszkóp, az NFC, a hangszenzor és a légnyomásmérő, csak az infra maradt ki.


[+]

4000 mAh nem kevés, a 4K HDR kijelző ugyanakkor bátran fogyaszt belőle, így átlag ötórás, középmezőnybe kvalifikáló képernyőidők jönnek ki töltésenként. Ez régebben speciel jónak volt mondható, és a legintenzívebb nap neccesen, de túlélhető, épp csak szintet lépett a mezőny. Igaz ez a gyorstöltésre is: a mellékelt 18 wattos adapterrel közel két órát csüng az Xperia kábelen, és ennél is többet vezetékmentes töltőpadon. Ennél egy P40 Pro+ vezetékesen és vezetékmentesen is kétszer gyorsabb, és elődjét hónapokig 40 watton töltve sem csökkent az elérhető kapacitás. A Sony akkumulátorkímélő magyarázata tehát nem állja meg a helyét, főleg úgy, hogy ha a töltéstől nem, a 3D játéktól és a 4K felvételtől viszont jelentősen melegszik a ház, és nyilván jut belőle a telepnek is. A Realme X2 Pro adaptere négyszer gyorsabban tölt, az új BBK-s szabványok pedig nyolcszor.


[+]

Sony Xperia 1 II
Pro
Letisztult dizájn, hibátlan összeszerelés
Tűéles 4K panel, tiszta sztereó hangszóró
Fürge hardver 5G modemmel
Jack kimenet, FM rádió, IP68 védelem, Qi töltés
Kontra
Inkonzisztens kameraminőség
60 Hz-es képernyő közepes fényerővel
Átlagos üzemidő
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 6 pont
Indulóár (HUF) 409 900

Összefoglaló

Bárkinek nyomtam az Xperia 1 II-t a kezébe, kétszer esett le az álla: először a végletekig letisztult, noccsmentes kivitelt és a döbbenetes 4K OLED panelt meglátva, másodszor pedig a 410 ezer forintos magyar árcédulát meghallva – és sajnos nem ez az egyetlen ennyire drága telefon a piacon. Amit a Sony felvállalt, azt teljesíti: ez a telefon bátran odarakható exkluzív szórakoztatóelektronikai termékei mellé, és a sebesség, nagy átlagban pedig a fotós és a videós minőség is megvan, bár az üzemidő csak átlagos. Viszont az is hamar kiderül, miért nem lesz ebből az Xperiából se tömegtermék: ennyiért nem csak kevesebb káva, hanem jóval magasabb képfrissítés is akad, és egy sor 90/120 Hz-es mobilpanel után bizony nekünk feltűnik a 60 Hz hátránya. Plusz ez a Sony telefon is szeret 4K videózás és játék közben túlmelegedni, ami biztos nem tesz jót az elvileg megkímélt akkumulátornak. De igazából az apró kellemetlenségek tántorítottak el engem egy erősebb plecsni odaadásától. A lencseminőség, az autofókusz, a képfeldolgozás és a képstabilizálás oldaláról is van profibb kameratelefon a piacon, a 8 megapixeles, fixfókuszos szelfiegység a 4K-s, élő önvideózás korában pedig bántó múltidézés.

Az Xperia 1 II-nek sok erőssége van, de a konkurencia is erős
Az Xperia 1 II-nek sok erőssége van, de a konkurencia is erős [+]

A döbbenetes áremelésen átesett Mi 10 Pro remek példa, hogyan haladta meg a piac a Sonyt a vásárlóréteg ízlését eltalálva: kiforrottabb a kamerás szett, világosabb a panel, magasabb a képfrissítés és jobb az üzemidő. Szegény P40 család kapott a Google-hiány miatt hideget-meleget, pedig ezt leszámítva nagyon tuti készülékekről van szó, és a V60 ThinQ, Galaxy S20 Ultra vagy épp a OnePlus 8 Pro is erős alternatíva, nem beszélve a RoG III-féle gamer-specifikus ajánlatokról, amelyek más oldalról multimédiás telefonok. A plecsni viszont akkor is belefér, ha lesz majd, aki megkérdőjelezi, úgyhogy íme, a magyarázat: aki mozizáshoz pöpec 4K panelt akar zsebméretben, sztereó hangszóróval, és nem mondana le a jack port, a Qi töltés, az IP-védelem, az 5G modem, a Google-szoftverek és a noccsmentes, zavartalan képernyő egyikéről sem, mégis milyen alternatívája van 2020-ban? Na ugye...

Sony Xperia 1 II

Bone123 a.k.a. Hidegkuti Zoltán

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • Sony Xperia 1 - megérett a meggy

  Mozivásznas képaránnyal és 4K HDR OLED kijelzővel kapcsolja össze a Sony filmes és telefonos üzletágait. Kérdés, hogy kihúzza-e a tripla kamerás csúcsmobil a gyártót a csávából.

 • Sony Xperia 10 - aránytalan

  Formai szempontból újratervezés történt, ami rengeteg előnnyel és legalább ugyanannyi kényelmetlenséggel jár, de a kisebb Xperia 10 még így is szép lett. Csak kiforratlan és nagyon drága.

 • Sony Xperia XZ2 Premium - mi ez az ikzé?

  HDR-rel bővült a Sony 4K kijelzős sorozata, a kuriózumot ezúttal viszont a túloldal tartogatja. Mire mennek a japánok a dupla kamerával, és mitől hízott az XZ2 Premium negyedkilósra?

Hirdetés