Sony Xperia 10 III - ez még mindig egyedi

Ha a felszereltséget és az árat nézzük, elvérzik a Sony középkategóriás ajánlata, a kamera sem lett az igazi, ám mégis van benne valami olyan stabilitás és egyediség, ami érdekes eszközzé teszi.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Az Xperia 10 III-ból létezik szimpla és dual SIM-es változat is, utóbbi értelemszerűen két nanoSIM-et fogad be, bár 5G kapcsolatra a N1, 3, 7, 28, 41, 66 és 78 sávokon ebben az esetben is csak az egyik képes. Természetesen adott minden hazai 4G sáv támogatása, a beszélgetési hangminőség pedig mindkét oldalról jó volt, pöpecül működik a Sony zajszűrése, és a hangszóróval sem akadt semmi probléma.

[+]

Megvan a kétcsatornás WiFi (802.11a/b/g/n/ac, Direct, HotSpot), mi mindent rendben tapasztaltunk az érzékenységgel is. A Bluetooth 5.1-es (A2DP, LE), a Type-C felületű USB pedig 2.0-s (MTP, OTG). Értelemszerűen adott GPS, GLONASS, Galileo és BeiDou műholdak kezelése két csatornán, azonnali pozíciószerzéssel és hatékonyan működő navigációval. Akad iránytű, gyorsulásmérő, giroszkóp, és NFC. Nincs infra és barométer.


[+]

Sony Xperia 10 III
Pro
Gorilla Glass elöl-hátul, IP68-as védelem
Kompakt és könnyű kialakítás
Remek üzemidő
Kontra
A három natív látószög ellenére gyengék a kamerás képességek
60 Hz-es kijelző
Közepes teljesítmény
Lassú töltés
Mono hangszóró
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 7 pont
Sebesség 7 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 7 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 5 pont
Indulóár (5G, 6/128 GB, HUF) 169 990

Komoly ugrás történt az elődhöz képest az akkumulátor terén, 3600 helyett immár 4500 mAh kapacitású telepről beszélhetünk, ami nagyjából a kategóriaátlag tetejét hozza. A 60 Hz-es kijelző, a modern rendszerchip és az always-on kijelzés hiánya nagyon jó üzemidőt hoz a midndennapi használat során, könnyedén lehet 5 órás kijelzőidőkkel számolni vegyes használat mellett, ha pedig szintetikus teszteket nézünk, akkor 16-22 órás szintre ugorhat fel a kijelzőidő, a kisebbik érték a böngészéshez, a nagyobbik pedig a videolejátszáshoz tartozhat.

Az Xperia 10 III tehát mind a kategóriájában, mind pedig abszolútértékben nagyon jó üzemidővel bír, töltési oldalról viszont okoz némi csalódást: 7,5 wattos adapter jár hozzá ugyanis, miközben már a 40-50 ezer forintos telefonokhoz is sokszor 10-15 wattos fej tartozik, a mobil árszintjén pedig 30-40 wattos töltők sem ritkák, így aztán a teljes töltési idő a kategórián belül szinte siralmas, körülbelül 3 órára rúg, ha pedig 0%-ról indulunk, akkor 20%-nyi töltés megy bele fél óra alatt. Egyéb, USB PD-s töltőfejről egyébként gyorsabb a töltés, elméletileg akár 30 wattos teljesítményt is támogat, ám nálunk egy efféle gyorstöltővel (igaz, nem a gyári Sony-val, hanem egy Apple-lel) sem lett jelentősen gyorsabb a töltés, úgy is bő 2 órát vártunk a teljes feltöltésre.

Összegzés:

Teljesen egyértelmű, hogy ha valaki specifikációs táblák mellett szeretné eldönteni, milyen telefont válasszon a középkategória felső szegmenséből, akkor a Sony elsők között fog kiesni a versenyzők közül: ennyi pénzért lehet kapni magasabb képfrissítési frekvenciájú, always-on kijelzős, erősebb hardverrel szerelt, sztereó hangszórós, gyorsabban tölthető, Wi-Fi 6-os eszközöket, és bár az IP68-as védelem, illetve a három hátlapi látószög erősen nyomja a mérleg másik serpenyőjét, csomagként az Xperia 10 III nem túl erős. Örömteli, hogy a Sony az újjáéledt megapixelháborút semmibe véve egyszerűen csak egy jó kameratriót szeretett volna a hátlapra tenni ultraszéles látóval és optikai zoommal, ám a helyzet sajnos az, hogy még a főkamera szenzora is kicsi ahhoz, hogy jó dinamikájú képek készüljenek, a két másodlagos egység fotóit pedig biztosan nem akarjuk majd óriásiban kinyomtatni vagy egy méretes OLED TV-n visszanézni a minőségük miatt, így magam részéről, a fotós végeredményt ismerve jobban örültem volna, ha a főkamerát rakják oda rendesen, egy minőségi optikai képstabilizálással, cserébe feláldozhatták volna a telefotót. Videós téren sajnos szintén nem túl erős a minőség, szóval a képalkotási oldal összességében kissé csalódáskeltő.


[+]

Ugyanakkor az Xperiák a többi okostelefonhoz még mindig nagyon egyediek, és van egy olyan, kissé megfoghatatlan minőségérzetük, ami miatt teljesen meg tudom érteni azokat az embereket, akik a mobiljukon is a Sony logóját szeretik látni. Az Xperia 10 III nem mellesleg kompakt, könnyű, kényelmesen használható eszköz, és így értelmezve az üzemideje is pazar, és ne feledjük el azt sem, hogy egy elöl-hátul Gorilla Glass 6-védettséggel rendelkező, valamelyest víz-és porálló eszközről beszélünk, és olyan finomságok is jutottak bele, mint a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, a microSDXC-s bővíthetőség, illetve a 3.1-es USB átvitel. Ha az Xperia 10 III az elődje 135 ezer forint körüli áráért lenne elérhető, és nem 170 ezret kéne érte fizetni, minden további nélkül tudtunk volna neki plecsnit adni, így viszont, olyasmi konkurensekkel, mint a Samsung Galaxy S20 FE 4G, a Galaxy A52 5G, a OnePlus 8T, a Poco F3 vagy épp a Motorola Moto G100, ez a kütyü egyszerűen túl drága, hiába fejlődött sokat a tavalyi változathoz képest.

szentkuti11

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Sony

Azóta történt

Előzmények

 • 5G-vel és OLED kijelzővel erősít az Xperia 10 III

  A Sony új középkategóriás modellje Snapdragon 690 rendszerchipet, három hátlapi kamerát, IP68-as védettséget és jack csatlakozót is kapott.

 • Masszív leak a Sony Xperia 10 III-mal kapcsolatban

  Az Onleaks igencska kitett magáért a Sony új középkategóriásával kapcsolatban. Idén érkeznek a "mark three" modellek.

 • Sony Xperia 10 II - forma-terv

  Úgy tűnik, a Sony még mindig dizájnban a legerősebb. A hagyományos formaterv, a prémium kialakítás, a csorbítatlan kijelző és a képarány miatt szinte kompaktnak érződő kivitel még mindig nagyon vonzó. De...

 • Sony Xperia 10 - aránytalan

  Formai szempontból újratervezés történt, ami rengeteg előnnyel és legalább ugyanannyi kényelmetlenséggel jár, de a kisebb Xperia 10 még így is szép lett. Csak kiforratlan és nagyon drága.

Hirdetés