Sony WH-1000XM5 - hallgasd a csend dalát!

A japánok megint csináltak egy fejhallgatót, amit fájó szívvel vesz le az ember. A baj csak az, hogy már az előd is ilyen volt, szóval ha vásárolnánk, előtte érdemes pontokba szedni, mi kell nekünk biztosan, mert nem feltétlen jön majd be minden újítás a friss modellben.

Bevezető, doboz

Nem lehet azt mondani, hogy a Sony a semmiből robbant be az aktív zajszűrős Bluetooth fejhallgatók piacára, hat évvel ezelőtt érkezett az MDR-1000X, rá egy évre gyors névváltással a WH-1000XM2, aztán a Sony ezt a formulát csiszolta tovább 2018-ban a WH-1000XM3-mal, 2020-ban pedig a WH-1000XM4-gyel. Eljött 2022, s a Sony úgy érezte, fel kell rúgnia az eddigi gyakorlatot és nagyobbat kell ugrania, mint az elmúlt években és két részre kell bontania az aktív zajszűrős prémium fejhallgatók vonalát. Hogy miért, arra részben a Bluetooth fej- és fülhallgatókra való egyre növekvő igény és a konkurencia termékpalettája ad választ. A mainstream márkák között Bose például viszi tovább a legendás QC vonalat, de mellé odatette az NCH 700-at, az Apple betoppant a piacra az AirPods Max-szal (és egy hatalmas, részben fanatikus vásárlóbázissal), a Bang and Olufsen a HX mellé versenybe küldte a H95-öt, a Sennheisernek pedig ott a HD 450BT mellé a Momentum 3 Wireless, és ez csak a jéghegy csúcsa.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

Bár nem kommunikálja sehol a japán vállalat, de érezhető, hogy a konkurensek lépéseire reagált a WH-1000XM5-tel, ami mellett megmaradt a WH-1000XM4 is a kínálatban, így referenciaként használom a cikkben. Főleg azért, mert idén nincs az az egyértelmű “ebben X számú dologban jobb az új, ezért megéri az Y forintnyi felárat, ha van rá keret”, mint az eddigi generációváltásoknál, apró nüánszokon dőlhet el, hogy kinek melyik változat lesz a megfelelő, ha pénztárcája megengedi. De azért tegyük hozzá, hogy egyik eszköz sem olcsó: az újonc WH-1000XM5 hazai induló ára 155 ezer forint, a 2020-as WH-1000XM4 pedig 130 ezer forint a Sony hivatalos magyar oldalán (márkaboltjukban 116 ezer forint).

Környezetvédelmi értelemben zöld a csomagolás, egyébként szürke.
Környezetvédelmi értelemben zöld a csomagolás, egyébként szürke. [+]

Pénzünkért idén már környezetbarát csomagolásban kapjuk kézhez a fejhallgatót, a dobozból azonban elmarad a repülőgépes szórakoztató rendszerekhez csatlakozó adapter, csak a hordtáska, a fejhallgató, a 3,5 milliméteres kábel és a töltőkábel jár, valamint egy apró boríték. Utóbbit érdemes kinyitni, mert a szokásos papírcsomagban a garancia és a használati utasítás mellett találunk egy beváltható kupont is, amit a Sony oldalán keresztül három havi Tidal, Deezer vagy Nugs.net ajándék előfizetésre válthatunk be, hisz ezek a szolgáltatók támogatják a Sony 360 Reality Audio térhangzást. A minimalista csomagolás egyébként műanyagoktól mentes, újrahasznosított anyagokból készült és komposztálható, nekem személy szerint tetszett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés