Hirdetés

Sony MDR-1000X - zene be, világ ki

Egy felső-középkategóriás okostelefont lehet venni az árából, cserébe kiváló anyagokból van, remekül szól és mindent tud, amit ma egy Bluetooth-szal, vezeték nélkül kommunikáló fejhallgatótól el lehet várni.

Hirdetés

A sokkoló árcímke mögött zseniális zajszűrés lapul

A 150 000 forintos árcímkét mindenki másképp értelmezi egy fejhallgatóval kapcsolatban: aki már elindult a zenei lejtőn, az nem lepődik meg azon, hogy a nagy Hi-Fi-cégek csúcsmodeljjei könnyen kerülhetnek akár egymillió forintba is, a többség viszont még elhinni sem tudja, hogy értelme lenne egy ilyen kütyüért ennyire sok pénzt fizetni. A zenei világban – legyen szó fejhallgatóról, vagy akár komolyabb rendszerekről – teljesen egyértelmű, hogy a különböző minőségi szintekhez tartozó árak exponenciálisan növekednek, és egy bizonyos nívó után nagyon kis lépésekért fizetünk sokkal többet, a vezeték nélküli palettán pedig ez jelenleg a Sony legkomolyabb ajánlata.

Megnyerő külsejű és egyéb szempontok szerint sem kell szégyenkeznie
Megnyerő külsejű és egyéb szempontok szerint sem kell szégyenkeznie [+]

Érdemes persze abszolút listán is elhelyezni az összeget: a házon belüli, kábeles zászlóshajó jelenleg az MDR-Z1R, ami közel 760 000 forintba kerül, és akkor még nem számoltunk a hozzá illő, nagy felbontású lejátszóval, amiért szintén elővehetünk még néhány százezret. Tesztünk alanya tehát igazi olcsóság ehhez a kombinációhoz képest, és az előbbi még nem volt extrém példa, az otthoni zenehallgatáshoz kínált Sennheiser Orpheus fejhallgató-rendszer 50 000 eurós, azaz több mint 15 millió forintos árához képest még statisztikai hibahatáron belül van egy-két MDR-1000X. Ettől függetlenül persze ez egy igazán drága prémiumtermék, ami nyilvánvalóan nem a fenti kütyükkel versenyzik, inkább egy olyan dilemma elé állíthatja a vásárlót, hogy legyen a jóval olcsóbb h.ear on Wireless NC, vagy megér közel 50 ezer forintos felárat, amit a nagy tesó nyújt. Erre keressük most a választ!

A dobozt kinyitva nem lesz panaszunk az általános minőségérzetre, és természetesen minden fontos kelléket megtalálunk: egy cipzárral zárható kemény tokban, igényesen elrendezve figyel a fejhallgató, a különálló zacskóban pedig némi leírást, illetve egy microUSB kábelt és egy 3,5 milliméteres jack csatlakozóval ellátott, 1,5 méteres vezetéket találunk, ez utóbbi nem csak akkor jöhet jól, ha váratlanul merült le a fejünkön a kütyü.

Diszkrét plakett jelzi a konkrét típusszámot
Diszkrét plakett jelzi a konkrét típusszámot [+]

A japán gyártó anyaghasználata és gyártási minősége ezúttal is példásra sikerült. Remekül találkozik a matt, ujjlenyomatokat nem gyűjtő műanyag, a kellemes tapintású alumínium és a műbőr, az oldalanként körülbelül 5 centimétert 10 fokozatban állítható pántok finoman, szinte hangtalanul kattannak, nyikorgást és recsegést pedig semmilyen normális terheléssel nem fogunk előidézni. Igazán azonban nem is ez sokkolja a lelkes érdeklődőt, hanem a kényelem: többnapos aktív üzemidőt ígérő, teljes méretű Bluetooth-fejhallgatók közt nagyon könnyűnek számít a 275 grammos tömegével, tökéletesen fejre illeszkedő kialakítása pedig mindenkinek kényelmes volt, aki próbálta.

LDAC ide vagy oda, érdemes kábellel is kipróbálni!
LDAC ide vagy oda, érdemes kábellel is kipróbálni! [+]

Az igazán lehengerlő élmény azonban ezután jön: a circumaural, azaz fül köré ülő kialakítás és az ahhoz tartozó zártság önmagában is remek izolációt eredményez, így a teszt alá vont hallgatók többsége azonnal mondta: igen, tényleg lehet érezni az aktív zajszűrést. Ami nem volt bekapcsolva. Aztán megnyomtuk az NC-gombot, a zajszűrés bekapcsolt, a külvilág pedig ki. Komoly tesztnek sajnos nem tudtuk még alávetni a Bose hasonló rendszerét, viszont aránylag széles skálán próbálgattunk hasonló kütyüket, és az MDR-1000X-féle megoldás élesen kiemelkedik a többi közül: meg merjük előlegezni, hogy a Sony az etalonnak tartott QuietComfort-rendszerrel is fel tudná venni a versenyt, hiszen remek mintavételezéssel, rendkívül gyorsan dolgozik, több mikrofonnal pontosan ki tudja következtetni, hogy mi szűrődik be és mi nem, így nem az ellenpólussal termel fölösleges, zavaró hangot.

Könnyen elfér a tokjában
Könnyen elfér a tokjában [+]

A váratlanul megjelenő zajokat is meglepően jól kezeli, a monoton zúgást, motorhangot és egyéb zavaró tényezőket pedig tényleg 100%-osan tompítja le. Ha véletlenül nem ezt tapasztalnánk, az NC-gomb hosszú megnyomásával kalibrálhatjuk a zajszűrést, ami biztosan tökéletessé teszi a zenei élmény zavartalanságát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés