Samsung Galaxy Watch - időtálló

A koreai gyártó új néven régi okosóráját tökéletesítgeti, ami gyorsabb, takarékosabb, szívósabb és többet tud, bár még mindig nem dolgozik össze az okostelefonnal tökéletesen.

Hirdetés

Tizen 4.0, mobilalkalmazás

A Galaxy Watch Tizen OS 4.0-t futtat, és Samsung telefonnal, 5.0-s vagy újabb verziójú Androiddal (minimum 1,5 GB RAM) vagy 5-ös és újabb iPhone-nal (legalább 9.0-os iOS verzióval) párosítható, illetve számítógéppel úgyszintén Bluetoothon, limitált funkciókkal. Én egy OnePlus 5T-vel üzemeltem be, az óra instrukcióival pofonegyszerűen, igaz, kapásból felment a telóra négy alkalmazás (Galaxy Wearable, Galaxy Watch Plugin, Samsung Accessory Service, Samsung Health), plusz időszerű volt Samsung fiókommal bejelentkezni, hiszen vásárolgattam már korábban Gear órára, plusz a nem / testsúly / magasságadatok is fontosak a szoftvernek.


[+]

A sokadik névváltozatnál tartó Galaxy Wearable mobilapp ügyesen összefoglalja a beállításokat, amelyeket lassabb az óráról intézni, de azért megoldható. Széles körben paraméterezhető, mely értesítések mikor jelezhetnek az órán (akár képpel és rövid előnézettel, bár például a Gmail levél vagy hosszabb Messenger bejegyzés esetében csak pár sornyi szöveg olvasható el). Lehet küldeni az óráról emojit, gyors szöveges választ vagy kézzel, számlapos gépeléssel esetleg diktálással bevitt riposztot (az utóbbit a Bixby intézi, ami magyarul nem tud). A lünettát balra tekerve szép sorban megtekinthetők a mobilos értesítések, illetve az óra sajátjai. Mondjuk a mozgás- és alvásadatokkal, az esti és reggeli összefoglalókkal (napi teendők, riasztások, időjárás), de akad egy jópofa óralap is, amely az eseményeket ügyesen szétszórja a Watch szélein, „napom” a neve.


[+]

A hang-, rezgés- és kijelzőfunkciók mellett a két óragombbal is variálni lehet. A vissza gomb hosszan megnyomva mondjuk úgy is mindig a Samsung Payt indítja, hogy itthon elvileg el sem érhető. A bekapcsolót egyszer megnyomva felugrik a körkörös elrendezésű alkalmazáslista, kétszer működtetve pedig a Bixby vagy bármely más lehetőség (és az asszisztenst sportindításra cseréltem). Az érintőpanelen vízszintes és függőleges mozdulattal navigálni, bökni és csíptetőmozdulattal nagyítani is lehet, persze a lünetta az elsődleges kezelőeszköz.


[+]

Jobbra tekerve gördülnek elő a variálható és átrendezhető widgetek, élükön a legutóbbi alkalmazások listájával. Akad tucatnyi egészség- és aktivitásközpontú, van naptár, időjárás, magasság- és légnyomásmérés, emlékeztetők, stressz szint figyelő és zenelejátszó (a mobilról vagy az óráról). De más appnak is lehet miniképernyője, ahogyan a tárcsázónak is, melynek widgetjére négy névjegy hajítható, gyorshívás és üzenetküldés funkciókkal.


[+]

Jól jön a Google Naptár beolvasása és megjelenítése az óra saját kalendáriumában, sajnálatos viszont, hogy annyi év közös munka után hiányzik mondjuk a Google Asszisztens, a Drive, a Play Zene vagy a navigálásra is alkalmas Térkép kliense. Bár ott a lassú, de navigációra alkalmas Here Maps, és jogos érv, hogy a Google a Wear OS-re koncentrál. De hát ott van nekik a Pixel telefon is, mégis elérhető mindenféle Google szolgáltatás a Galaxy mobilokra. Ha pedig a Samsung órája Galaxy Watch néven fut, ideje lenne a Google csomagnak mindkét részről teret adni, a teljes értékű értesítéskezelést beleértve.


[+]

Persze a telefonnal együttműködő vagy azt teljesen nélkülöző lehetőségekből nincs hiány. Kapóra jön a stopper és a számológép, az okosotthon elemei irányíthatók a SmartThings rendszerében, használható az óra összekapcsolódott készülék (akár PC) feloldására, szinkronizálható a telefonos galéria (meglepően jól mutatnak a miniatűr képek az apró megjelenítőn). Kérhető világóra, hírolvasó (Flipboard), számológép, diktafon, Gear VR kliens és sebességmérő. Akad a harmadik féltől ügyes launcher, számos játék, nem túl hatékony és nem hivatalos böngésző, YouTube kliens vagy Google Térkép, és persze sportkliens is (ESPN, Strava). Az áruház százával rejti a további érdekességeket, bár mintha az utóbbi két évben a minőségi tartalmak lassabban gyarapodnának.


[+]

Azért a Watch mégis időmérő kellék – jól is jön a tucatnyi telepített és százával elérhető, interaktív óralap. Akad mutatós klasszikus és modernebb digitális, egyszerű és információkkal túlzsúfolt, az pedig külön jó hír, hogy az egyes részelemekre bökve elindulnak a kapcsolódó widgetek, appok vagy beállítások. Jópofa a néhány óralap felvillanásakor hallható ketyegő hang, és bár nem túl hasznos, annál látványosabb a felhasználó pozícióját a földgömbön mutató variáció, amely naplemente után a Földet éjjeli városi fényeit mutatja. A kedvencem mégis egy lengyel óralap, iskolai matekfüzet-firka stílusban: ugyanúgy interaktívak és frissek rajta az akkumulátor, dátum vagy mondjuk pulzusadatok, csak tényleg olyan, mintha valaki unalmában rajzolta volna oda.


[+]

Felülről simítható le a kapcsolópanel és számos eleme. Több variáció van rezgések, a csengetések, az értesítések és az emelésre történő felvillanás visszafogására (ne zavarj, mozi és jó éjszakát mód). Állítható innen a fény- és hangerő, a repülőgépes mód és az akkumulátorkímélő, plusz némi státuszinformáció is megjelenik. Még egy rakás másik lehetőség elérhető a beállítások közül (mondjuk képernyőzár, az értesítések hangos felolvasása, a telefon vagy arról az óra megkeresése, vészhelyzeti értesítés megadott személyeknek koordinátákkal). De azért még nem tartunk ott, hogy egy óra kiválthatná a mobilt.


[+]

A Bixby magyarul nem tud és a hardverutasítások hiánya mellett (repülőgépes, néma mód bekapcsolása, alkalmazásindítás stb.) egész alapvető kérdésekre nem talál választ (ki hazánk miniszterelnöke?). Mindenesetre informálódásra (pl. időjárás), üzenetküldésre, hívásra vagy a naptáresemények megtekintésére szóban utasítható, és alkalmazáson belül az OK Bixby felszólításra is hallgat. Előfordult ugyanakkor, hogy hiába beszéltem hozzá, valamiért rám se hederített, ezt egy alkalmazásbezárás és újraindítás megoldotta. Ennél azért a Google Asszisztens hasznosabb Wear OS-en és az Apple Watch is jobban összedolgozik a Sirivel, avagy az almás ökoszisztémával. Egyébként pedig jól jönne egy Twitter, Facebook, Viber, Intagram vagy Snapchat kliens más hasznos modul mellett a Samsung órára – kommunikációban, informálódásban és szórakozásban még mindig amolyan másodkészülék a teló mellett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Gear Sport - új körrekord

    Radikális változások helyett a Gear Sport olyan apró előrelépéseket hoz, mint az 5 ATM minősítés az úszáshoz és a hölgyeknek kedvezőbb, karcsúbb kialakítás.

  • Samsung Gear S3 - második kör

    A Gear S3 továbbviszi az elődmodell érdemeit, a tekerőgyűrű további funkciókkal bővült, az ergonómia és a megjelenés kifinomultabbá vált, nem utolsó sorban pedig a hardver is fejlődött.

Hirdetés