Hirdetés

Samsung Gear Sport - új körrekord

Radikális változások helyett a Gear Sport olyan apró előrelépéseket hoz, mint az 5 ATM minősítés az úszáshoz és a hölgyeknek kedvezőbb, karcsúbb kialakítás.

Bevezető, csomagolás

Elég körbenézni egy közösségi járművön vagy tetszőleges, zsúfolt helyszínen és összeszámolni, hányan nyomogatják éppen mobiljukat (legyen okos vagy buta), és hányan ügyködnek egy karra szerelt órával (fitneszközpontúval, csatlakoztatottal vagy analóggal). Ez a kis szociális felmérés segíthet gyorsan elhelyezni az okosóra pozícióját az elektronikus eszköztérképen: rétegtermék. Akad, akinek elengedhetetlen, hogy a csuklója elárulja az időt, van, aki oda is a legforradalmibb technológiát szíjazná, és akad, akit pont hidegen hagy minden bőrfelületre rögzített fémdarab. A teszt most sem fogja megmondani a tutit, hogy eljött-e az idő a boltokat megrohamozni egy lünettás Gearért vagy random okoskütyüért, betekintést nyújthat viszont arra vonatkozóan, hogy mennyire mozdult előre a tartozékpiac önmagához képest, ha egyáltalán.


[+]

Az idő- értesítéskijelzésen túl két főtulajdonsága van ezeknek az óráknak. Nem mindegy ugye a külső, úgy forma és a használat, mint ellenállás és vállalt védelem tekintetében. Ott van aztán a belső, hardverben, szoftverben és adatkommunikációban mérlegre állítva a tudást. Kétségtelen, hogy mindkét fronton történtek előrelépések az okosórák, és így a Gear generációk között. Roppant örvendetes például, hogy az itt látható, acélvázas Sport is komolyabban veszi a vízállóságot, és a 5 ATM / 50 méter minősítéssel az úszást sem zárja ki a közös tevékenységek közül.


[+]

A kategória adatkommunikációban is fejlődik: egyre több helyen adott a GPS modul (itt Glonass és Beidou támogatással megspékelve), a mobilkapcsolathoz elengedhetetlen Bluetooth mellett (4.2 jár 5.0 helyett) pedig a WiFi (itt 802.11b/g/n) és a nanoSIM / eSIM formájában biztosított LTE kapcsolat, bár ez utóbbit a Gear Sport egyelőre nem tudja. Ezek próbálják a koránt sem óriási okosóra piacot az egyről a kettőre mozdítani – a címszó: önálló működés. Elmenni edzeni, és úgy rögzíteni az útvonalat, mintha a telefon ott volna. Megkapni egy sor friss információt a mobiltól függetlenül. Az óráról fizetni (a Samsung Pay bár adott, itthon nem elérhető, egyébként NFC-vel lehet, az MST most kimaradt, az edzés és bármilyen egyéb adatot önállóan szinkronizálni és mondjuk az okosotthont laza csuklómozdulattal kezelni. Ezek olyan dolgok, amikre szép lassan azért nő az igény, bár mindeközben a forma és a funkció oldaláról inkább csak tatarozás folyik.


[+]

A Samsung Gear Sport éppen ezért már a nevével is az aktivitásra helyezi a hangsúlyt, a telefontól függetlenedve, és GPS moduljával 10-20 másodperc keresés után készen is áll a kilométerekre. Pontosan számolja a lépéseket és a megtett emeleteket (bár beleszámol mindenféle karlendítést). A gyorsulásmérő és giroszkóp a mozgás formáját vizsgálja. A szoftver a kalóriafogyasztást a bevitellel összeveti, a pulzusmérő a test állapotát monitorozza, a légnyomás- és magasságmérő pedig tovább bővíti a naplózható adatok sorát. Azt, hogy mennyire az aktivitáson van most a hangsúly, Gear S3 fogyókúrája is bizonyítja: a Gear Sport tök ugyanúgy néz ki, ám leadott pár grammot, és derékban is vékonyabb lett. Így 42,9 x 44,6 x 11,6 milliméterével és 50 grammjával talán már a női kezet sem húzza le, amikor az ember mindennapi vagy nem mindennapi (sport)tevékenységeit végzi.


[+]

Egy Gear Fit2 Pro karpereccel összevetve persze még mindig egy méretes csuklóviseletről beszélhetünk, ám egy olyanról, aminek sokkal felejthetőbb csuklós jelenléte, ebből a keskenyebb, 20 milliméteres szíjak is kiveszik a részüket. A dobozban ebből van egy hosszabb és egy rövidebb, egyaránt hipoallergén szilikonból, kellően sűrű vájatokkal és erős csatszerkezettel a kényelmes, stabil viseléshez. A Gear Sport fekete kockacsomagja egyébként a szükséges minimumot hozza: tartalmaz némi leírást, a mágneses töltőbölcsőt microUSB kimenettel és a töltőt, rögzített microUSB kábellel. A hangsúly kevésbé a prezentáción van – a kerek Gear eddig is pofás volt, a lünetta pedig szuper kezelőeszköz – inkább azon, hogy a tulajdonost mennyire tudja fotelja vagy kanapéja elhagyására rávenni, és nem a hűtőszekrény tartalmáért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy Note 8 - hass, alkoss, gyarapíts!

    Visszaül a trónra a produktív mobilok királya és dupla hátlapi kamerával kattintgat. Az árazás viszont olyan erősre sikeredett, hogy az S Pen színaranyból is lehetne.

  • Samsung Gear S3 - második kör

    A Gear S3 továbbviszi az elődmodell érdemeit, a tekerőgyűrű további funkciókkal bővült, az ergonómia és a megjelenés kifinomultabbá vált, nem utolsó sorban pedig a hardver is fejlődött.

  • Samsung Gear S2 - egy gyűrű mind felett

    Öt perc használat és kiderül: a kijelzőt körbevevő lünettájával jó irányba mozdította el a Samsung az okosóra piacot. Vajon a Tizen OS és persze a hozzá kapcsolódó fejlesztői közösség is felnő a feladathoz?

Hirdetés