Samsung Galaxy Watch - időtálló

A koreai gyártó új néven régi okosóráját tökéletesítgeti, ami gyorsabb, takarékosabb, szívósabb és többet tud, bár még mindig nem dolgozik össze az okostelefonnal tökéletesen.

Külső, kijelző

A kütyüpiac sokféle igényt próbál kielégíteni, létezik például apró pulzusmérő, sportközpontú kiegészítő és persze a mobilos ökoszisztémába integrált, bár egyre önállóbb variáció. Okosórának azért az utóbbit szeretjük titulálni, nyílt operációs rendszerrel és jókora fejlesztői érdeklődéssel. Az (Android) Wear OS kifejezetten ügyesen dolgozik össze a zöld robotkával, az Apple Watch széles körben integrálja az almás szolgáltatásokat, a Samsung tizenes órái meg – nos, külön utasok, az önálló működés javára. A Gear S3 és a Gear Sport talán éppen azért tanult el egy rakás mobilt nélkülöző trükköt, mert a Samsungnak nincs szava az Apple vagy a Google ökoszisztémája fölött, ezért kevésbé is dolgozik össze azokkal. Van viszont lünettája, azaz a kezelést leegyszerűsítő, nagyszerű tekerőgyűrűje és olyan tudáslistája, hogy az ember nyelve kiszárad felsorolásakor.

A Galaxy Watch (46 mm)
A Galaxy Watch (46 mm) [+]

Drasztikus változás helyett a Galaxy Watch a fenti elődök továbbfejlesztése – kevésbé hardveresen, inkább lehetőségekben és tartósságban. Az IP68-as por- és víz elleni védelem mellett például jogosan várható el és adott is a nem pontosított Mil-STD-810G specifikáció, valamint az 50m / 5 ATM felirat, ami azt jelenti, hogy a friss ketyerével úszni is lehet, bár búvárkodni és nagynyomású vízi sport űzni nem (pl. szörf, vízisí). 316L szériájú, rozsdamentes acélváza várhatóan hosszú ideig garantálja a belső komponensek épségét, a kerettel védett, Gorilla Glass DX+ üveglap pedig a kerek Super AMOLED panel egészségét. Egy mai, drága okosóra elképzelhetetlen szívós konstrukció nélkül, ami abszolút adott, persze a méret és a megjelenés sem utolsó.

A Samsung Galaxy Watch (46mm)
A Samsung Galaxy Watch (46mm) [+]

Éppen azért a Galaxy Watch két változatban szerezhető be: a 42 mm-esnek (41,9 x 45,7 x 12,7 mm, 49 g) van fekete és rózsaarany variációja, és mindenképpen ez javallott a hölgy vásárlóknak (de a kisebb csuklójú férfiaknak is). Női karon a 46 mm-es, ezüstszínű darab ugyanis kényelmetlenül nagy (46 x 49 x 13 mm, 63 g), a méretes órákhoz szokott férfitársadalom persze hamar megbarátkozhat vele. Valamit valamiért: a kisebbik 270 mAh-s telepet kapott, ami nem kicsi, a nagyobbik viszont 472 mAh-val akkorát, hogy a 10 nm-en gyártott Exynos 9110 SoC-vel ez a variáció valóságos üzemidőbajnok, már saját műfajában.

Fémből van és kényelmesen működtethető a vissza gomb (a képen jobbra) és a bekapcsoló (balra)
Fémből van és kényelmesen működtethető a vissza gomb (a képen jobbra) és a bekapcsoló (balra) [+]

Alapbeállításokkal és automata fényerővel, tízpercenkénti pulzusméréssel (ami testmozgás során folyamatos), a sporttevékenység idején bekapcsoló GPS-szel, némi önálló órahasználattal és persze gyakori tekergetéssel a Galaxy Watch közel öt napot elfutott, mielőtt 2,5 óra étkező időt kért a töltőbölcsőn. De még folyamatos nyomogatással és pulzusméréssel, minden app számára elérhető GPS-szel és óráról történő egy-egy telefonálással is simán kijött 3 nap, és a kütyü tényleg gyakran volt használva. A nálam járt, 46 mm-es verzió persze nem az eSIM-es volt, ami 4G hálózatra is felkapcsolódik és tulajdonképpen a mobilt ki is válthatja, hanem a Bluetooth/WiFi-s, így BT-kihangósítóként beszéltem róla, zavartalanul. Pont a rövid üzemidő az érv sokaknak az okosóra műfaja ellen, és most számos Apple Watch tulaj kénytelen bólogatni, az új Samsung ketyere tehát elsődlegesen ezen javított jókorát.

A kint mindig jól látható, transzflektív kijelzős Amazfit Stratos balra, a felvillanó AMOLED paneles Galaxy Watch jobbra
A kint mindig jól látható, transzflektív kijelzős Amazfit Stratos balra, a felvillanó AMOLED paneles Galaxy Watch jobbra [+]

Az aktivitásmérők persze körberöhögik a 4-5 napot, akár többhetes működéssel, e-ink vonalon is akad kitartóbb fajta, ám egyik sem kínál tűéles, 360 x 360 pixeles AMOLED érintőkijelzőt, a 42 mm modell esetében 1,2”-es, a fivér esetében pedig 1,3”-es képátlóval. Ez a Galaxy Watch sava borsa tökéletes feketéivel és kontrasztjaival, fényes nappal és éjszaka is remekül látható tartalmaival, pontos érintő felületével és mindig aktív funkciójával. Jó, az utóbbit felejtsük is el, odakint egy Amazfit Stratos-féle transzflektív megjelenítővel szemben konkrétan semmi nem látszik belőle, de hát elég egy csuklóemelés vagy fordítás, és felvillan a színes panel (a világos és mindig aktív futás közben azért jól jött volna). Ugyanez történik az egy és két ujjal is könnyen kezelhető lünettát tekergetve, avagy a jobb oldali, recézett vissza és az alatta lévő bekapcsoló billentyűt megnyomva.

Hirdetés

Szíjak, szenzorok, hardver

A Galaxy Watch mindkét méretben mutatós, lünettájával jól azonosítható még a hasonszőrű riválisok között is, a dobozban mellékelt, kétféle szilikon pánttal együtt pedig kényelmes, stabil viselést biztosít, szívós csatszerkezettel. Azért az esztétikában jártasak fel fogják turbózni a pántot – a kisebbik óra a 20, a nagyobbik pedig a 22 mm-es standardon gyártott variációkkal kompatibilis. Sportoláshoz kevésbé illő, de roppant mutatós lehet egy bőrszíj, de a lent is látható fémvariációk sem rosszak, a dizájnon tehát variálni lehet. Az óra vastagságán azonban nem, és bár az ember karja könnyen megszokja (bár ez magánvélemény), az ingujjban és a táska pántjában a Watch azért meg-megakad.

A Galaxy Watch egy 22 mm szabványú fémszíjjal
A Galaxy Watch egy 22 mm szabványú fémszíjjal [+]

Nyilván kellett a hely, hiszen a méretes telep mellett az órában van egy vadi új pulzusmérő, középen egy zölden villódzó LED-del és alig látható, egyéb elemekkel, illetve négy méretesebb érzékelővel. A légnyomásmérő felül kapott helyet, a fénymérő pedig a másik oldalon, a képernyő mögött. Bár kézzel szabályozható a fényerő, és már 10/6-os állásban is kitűnően látszik minden odakint, hasznos az automatikus korrekció, ami odafigyel, hogy bent és főleg éjszaka ne vakítsa el a panel a sötéthez szokott szemet. A készülékház továbbá GPS/GLONASS antennát, kiszereléstől függően 3G/4G modemet és Samsung Pay fizetéshez használatos NFC-t is rejt, igaz, itthon tudomásom szerint a koreaiak mobil/órafizetés szolgáltatása még nem érhető el.

Új pulzusmérő került középre – balra, felül a légnyomásmérő pillantható meg
Új pulzusmérő került középre – balra, felül a légnyomásmérő pillantható meg [+]

Akad továbbá giroszkóp, gyorsulásmérő és magasságmérő, sőt: jobbra egy mikrofon, balra pedig egy apró hangszóró. Nyilván nem zenelejátszásra, de fülhöz tartva a hanghívás elfogadható minőségű enyhén zajos környezetben, viszont problémásabb a nyikorgó, morajló BKV járatokon. Komolyabb zajszűrés híján a vonal másik vége is megköszöni, ha nem metrózás közben telefonál a Watchcsal az ember, ami egyébként eléggé közönségcsalogató jelenség. A hangszóró amúgy csenget, értesítést és eseményt jelez vagy akár felolvas, de még tik-tak hangot is imitál. Jófajta a rezgőmotor, ami az álomból a fáradt júzert ugyan nem rázza fel, értesítést azonban nem hagy észrevétlenül. Ereje azért visszafogható.

A Galaxy Watch az Amazfit Stratos mellett
A Galaxy Watch az Amazfit Stratos mellett [+]

Érdekes, hogy a Galaxy mobilokon jó ideje adott a takarékosabb, avagy protokolltól függően nagyobb hatótávolságú Bluetooth 5.0, amit nem mellesleg a rivális Apple Watch is támogat, itt mégis 4.2-vel kell beérni, és két vastag fallal odébb már megszakad a mobilos kapcsolat. A WiFi 802.11b/g/n típusú és kapóra jön az önálló működéshez, akárcsak a Cat.4-es 4G adatátvitel az eSIM-es variáció esetében. Az önálló sportkövetéshez a gyorsan pozicionáló GPS és GLONASS pedig elengedhetetlen – besegít az A-GPS. A kétmagos Exynos 9110 nem csak takarékosabb, 1,15 GHz-en valamivel gyorsabb elődeinél, az óra pedig elképesztően reszponzív, magyarosan fogalmazva mindenre azonnal reagál. Az alkalmazások és a widgetek is fürgén töltenek be, van persze harmadik féltől származó app, amelyik lassabban dolgozik (mondjuk a Here Maps).

A mágneses töltőbölcső hátulról
A mágneses töltőbölcső hátulról [+]

Mobillal összekapcsolódva persze adott a Bluetooth adatátvitel korlátja, és csalódást keltő, hogy több tucat zeneszám hosszú-hosszú perceken át vándorol a telefonról az órára, a WiFi Direct ezt az időt megtizedelné. Ugyanígy a hírolvasó képeinél is jó lenne a WiFi-s átvitel telóról, anélkül persze használja a Watch a routert vagy a mobilhálózatot. Az LTE-s variáció 1,5 GB RAM-ot kapott, míg a sima kiszerelés mérettől függetlenül ennek a felét. Okosóra lévén nyilván nincs szükség végtelen mennyiségű memóriára, de azért 7-8 alkalmazást megnyitva az első 1-2 már be is záródik, úgyhogy indulhatott volna a RAM alapból is 1,5 GB-on. A 4 GB-os tároló addig nem tűnik szűkösnek, amíg rá nem jön az ember, hogy a százával letölthető alkalmazások és óralapok is a megmaradó 1,5 GB-on osztozkodnak, és hol vannak még a zeneszámok? Amúgy a MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWBz kódolások támogatottak, a FLAC viszont nem. A párosítás BT-fülessel vagy hangszóróval pillanatok alatt megvan.

A Galaxy Watch, szilikonpántjai és csomagolása
A Galaxy Watch, szilikonpántjai és csomagolása [+]

Ha már adott az önálló működés és futásnál kétségtelenül hasznos zenehallgatás, és a Samsungnak van 512 GB-os mobilja, legalább 8 GB-os tárolónak bele kellett volna férnie, de miért ne legyen akár 16 GB-os egy óra, ha SIM kártyával akár teljesen kiválthatja a mobilt, és nincs bővítési lehetőség? Mellékelek a csomagolásban ehelyett egy rövid és hosszú szíjat, hogy ki-ki megtalálja a maga kényelmes viseletét. A jókora pakk emellett egy microUSB kábelt, egy ilyen likkal bíró, mágneses töltőt, egy adaptert és némi leírást rejt. Ha minden igaz, a Galaxy Watch Qi-szabvány szerint is tölthető, csak nem mindegyik lappal, van egyébként ehhez passzoló kiegészítője a Samsungnak. Mégis érdemes az egyszerűen használható bölcsőre vigyázni, mert azzal a legpraktikusabb tölteni. Az mondjuk érdekes, hogy nulláról a Note9 4000 mAh-s telepe hamarabb jut el 100%-ig.

Tizen 4.0, mobilalkalmazás

A Galaxy Watch Tizen OS 4.0-t futtat, és Samsung telefonnal, 5.0-s vagy újabb verziójú Androiddal (minimum 1,5 GB RAM) vagy 5-ös és újabb iPhone-nal (legalább 9.0-os iOS verzióval) párosítható, illetve számítógéppel úgyszintén Bluetoothon, limitált funkciókkal. Én egy OnePlus 5T-vel üzemeltem be, az óra instrukcióival pofonegyszerűen, igaz, kapásból felment a telóra négy alkalmazás (Galaxy Wearable, Galaxy Watch Plugin, Samsung Accessory Service, Samsung Health), plusz időszerű volt Samsung fiókommal bejelentkezni, hiszen vásárolgattam már korábban Gear órára, plusz a nem / testsúly / magasságadatok is fontosak a szoftvernek.


[+]

A sokadik névváltozatnál tartó Galaxy Wearable mobilapp ügyesen összefoglalja a beállításokat, amelyeket lassabb az óráról intézni, de azért megoldható. Széles körben paraméterezhető, mely értesítések mikor jelezhetnek az órán (akár képpel és rövid előnézettel, bár például a Gmail levél vagy hosszabb Messenger bejegyzés esetében csak pár sornyi szöveg olvasható el). Lehet küldeni az óráról emojit, gyors szöveges választ vagy kézzel, számlapos gépeléssel esetleg diktálással bevitt riposztot (az utóbbit a Bixby intézi, ami magyarul nem tud). A lünettát balra tekerve szép sorban megtekinthetők a mobilos értesítések, illetve az óra sajátjai. Mondjuk a mozgás- és alvásadatokkal, az esti és reggeli összefoglalókkal (napi teendők, riasztások, időjárás), de akad egy jópofa óralap is, amely az eseményeket ügyesen szétszórja a Watch szélein, „napom” a neve.


[+]

A hang-, rezgés- és kijelzőfunkciók mellett a két óragombbal is variálni lehet. A vissza gomb hosszan megnyomva mondjuk úgy is mindig a Samsung Payt indítja, hogy itthon elvileg el sem érhető. A bekapcsolót egyszer megnyomva felugrik a körkörös elrendezésű alkalmazáslista, kétszer működtetve pedig a Bixby vagy bármely más lehetőség (és az asszisztenst sportindításra cseréltem). Az érintőpanelen vízszintes és függőleges mozdulattal navigálni, bökni és csíptetőmozdulattal nagyítani is lehet, persze a lünetta az elsődleges kezelőeszköz.


[+]

Jobbra tekerve gördülnek elő a variálható és átrendezhető widgetek, élükön a legutóbbi alkalmazások listájával. Akad tucatnyi egészség- és aktivitásközpontú, van naptár, időjárás, magasság- és légnyomásmérés, emlékeztetők, stressz szint figyelő és zenelejátszó (a mobilról vagy az óráról). De más appnak is lehet miniképernyője, ahogyan a tárcsázónak is, melynek widgetjére négy névjegy hajítható, gyorshívás és üzenetküldés funkciókkal.


[+]

Jól jön a Google Naptár beolvasása és megjelenítése az óra saját kalendáriumában, sajnálatos viszont, hogy annyi év közös munka után hiányzik mondjuk a Google Asszisztens, a Drive, a Play Zene vagy a navigálásra is alkalmas Térkép kliense. Bár ott a lassú, de navigációra alkalmas Here Maps, és jogos érv, hogy a Google a Wear OS-re koncentrál. De hát ott van nekik a Pixel telefon is, mégis elérhető mindenféle Google szolgáltatás a Galaxy mobilokra. Ha pedig a Samsung órája Galaxy Watch néven fut, ideje lenne a Google csomagnak mindkét részről teret adni, a teljes értékű értesítéskezelést beleértve.


[+]

Persze a telefonnal együttműködő vagy azt teljesen nélkülöző lehetőségekből nincs hiány. Kapóra jön a stopper és a számológép, az okosotthon elemei irányíthatók a SmartThings rendszerében, használható az óra összekapcsolódott készülék (akár PC) feloldására, szinkronizálható a telefonos galéria (meglepően jól mutatnak a miniatűr képek az apró megjelenítőn). Kérhető világóra, hírolvasó (Flipboard), számológép, diktafon, Gear VR kliens és sebességmérő. Akad a harmadik féltől ügyes launcher, számos játék, nem túl hatékony és nem hivatalos böngésző, YouTube kliens vagy Google Térkép, és persze sportkliens is (ESPN, Strava). Az áruház százával rejti a további érdekességeket, bár mintha az utóbbi két évben a minőségi tartalmak lassabban gyarapodnának.


[+]

Azért a Watch mégis időmérő kellék – jól is jön a tucatnyi telepített és százával elérhető, interaktív óralap. Akad mutatós klasszikus és modernebb digitális, egyszerű és információkkal túlzsúfolt, az pedig külön jó hír, hogy az egyes részelemekre bökve elindulnak a kapcsolódó widgetek, appok vagy beállítások. Jópofa a néhány óralap felvillanásakor hallható ketyegő hang, és bár nem túl hasznos, annál látványosabb a felhasználó pozícióját a földgömbön mutató variáció, amely naplemente után a Földet éjjeli városi fényeit mutatja. A kedvencem mégis egy lengyel óralap, iskolai matekfüzet-firka stílusban: ugyanúgy interaktívak és frissek rajta az akkumulátor, dátum vagy mondjuk pulzusadatok, csak tényleg olyan, mintha valaki unalmában rajzolta volna oda.


[+]

Felülről simítható le a kapcsolópanel és számos eleme. Több variáció van rezgések, a csengetések, az értesítések és az emelésre történő felvillanás visszafogására (ne zavarj, mozi és jó éjszakát mód). Állítható innen a fény- és hangerő, a repülőgépes mód és az akkumulátorkímélő, plusz némi státuszinformáció is megjelenik. Még egy rakás másik lehetőség elérhető a beállítások közül (mondjuk képernyőzár, az értesítések hangos felolvasása, a telefon vagy arról az óra megkeresése, vészhelyzeti értesítés megadott személyeknek koordinátákkal). De azért még nem tartunk ott, hogy egy óra kiválthatná a mobilt.


[+]

A Bixby magyarul nem tud és a hardverutasítások hiánya mellett (repülőgépes, néma mód bekapcsolása, alkalmazásindítás stb.) egész alapvető kérdésekre nem talál választ (ki hazánk miniszterelnöke?). Mindenesetre informálódásra (pl. időjárás), üzenetküldésre, hívásra vagy a naptáresemények megtekintésére szóban utasítható, és alkalmazáson belül az OK Bixby felszólításra is hallgat. Előfordult ugyanakkor, hogy hiába beszéltem hozzá, valamiért rám se hederített, ezt egy alkalmazásbezárás és újraindítás megoldotta. Ennél azért a Google Asszisztens hasznosabb Wear OS-en és az Apple Watch is jobban összedolgozik a Sirivel, avagy az almás ökoszisztémával. Egyébként pedig jól jönne egy Twitter, Facebook, Viber, Intagram vagy Snapchat kliens más hasznos modul mellett a Samsung órára – kommunikációban, informálódásban és szórakozásban még mindig amolyan másodkészülék a teló mellett.

Sport, végszó

Az aktivitáskövetést az óra intézi és a Samsung Health statisztikázza, az utóbbi pedig számos egyéb (akár orvosi) modullal rendelkezik, de az elfogyasztott étel-, ital- és koffeinadatok is betáplálhatók a lehető legteljesebb egészségkövetésért. Az óra elsődlegesen a napi lépéseket, a megmászott emeleteket, a 10 percenkénti pulzust (edzés közben a folyamatosat), az elégetett kalóriákat és az alvásadatokat listázza. Ezek az órán némi részlettel és saját widgettel, telefonon pedig grafikonokkal és komolyabb háttéradatokkal megtámogatva jelennek meg. Az órán napi és heti aktivitás összefoglaló is jár, no meg noszogatás túl hosszú tétlenség után egy kis mozgásra.


[+]

Ha az ember huzamosabb ideig sétál, az óra automatikusan érzékeli, és a napi aktivitástevékenységek közé listázza a gyaloglást. Felismeri a futást is, csak azt nem tudja előre, hogy a GPS-t be kéne kapcsolnia, de egyébként is érdemes az adott sporttevékenységet külön elindítani. Ilyen a futás, a gyaloglás, a kerékpár, az úszás, a futópad, a szobabicikli, a súlyzógép, a köredzés, a túrázás, az ellipszisgép, a pilátesz vagy a jóga. A következő gyakorlatok számolhatók, bár sajnos edzéssorozatot nem lehet belőlük összeállítani, így gyakorlatváltáskor az órán is matatni kell: alkartámasz, Burpee-teszt, csillagugrás, elemelés, előreemelés, evezőgép, fekvenyomás, fekvőtámasz, felülés, guggolás, hasprés, hegymászó gyakorlat, hátlehúzás, hátnyújtás, húzódzkodás, karhajlítás, karnyújtás, kitörések, lábemelés, lábhajlítás, lábnyújtás, lábtolás, lépcsőgép, nyújtás, oldalemelés és vállból nyomás.


[+]

Én némi falmászás és erősítés mellett (ezekhez általános edzéskövetést vetettem be) a terepfutás híve vagyok, és mivel még nálam volt az Amazfit Stratos, összehasonlításra is mód adódott. Akad egy kereken 7,5 km-es útvonalam a Nagy-Hárs-hegy körül. Általában a telefonnal és a Runtastic alkalmazással futok, most viszont két óra is csüngött a karomon. A GPS jelet a teló szinte azonnal, de a Galaxy Watch is hamar megtalálta, míg a Stratos fél perc türelmet kért, amit aztán meghálált. Egy másfél kilométeres szakaszt kiragadva, három különböző futás idevonatkozó részletei alapján a telefon átlagosan 45 koordinátát rögzített, az Amazfit átlag 108-at, a Galaxy viszont csak 21-et. A mintavétel gyakorisága sajnos nem állítható, a ritka szám terepen pedig problémás: sok a kanyar, az egyenetlen, girbegurba ösvény, a szintkülönbség és a visszafordító, ezek egy részét a Watch pedig nemes egyszerűséggel átvágta, mintha emlékezne gimnáziumi tornaköreimre.


[+]

Az első futásnál, talán az A-GPS koordináták frissítése előtt a Galaxy Watch 7,5 km helyett 7,09 km-es távot rögzített, és a térkép alapján mintha vaddisznóként csörtettem volna keresztül a hegyen, nem létező útvonalon „lecsalva” több száz métert. Aztán jött pár korrektül követett futás, ritka mintavételezéssel, majd egy újabb problémás. Ezúttal 7 km-ig hozta a Watch a megszokott követést, aztán, amikor gyors futásból a meredeken lefelé lassú kocogásra váltottam, azt hihette, végeztem, mert legközelebb 5 perc múlva, az edzés leállításakor nézett koordinátát, és így lett egy 300 méteres, légvonalban futó egyenes a dologból. Mindeközben a Stratos fennakadások nélkül és szorgalmasan mentette a pozíciómat, legfeljebb 5-10 méteres eltolódással itt-ott, ennyit a telefon is szokott tévedni.


[+]

A magasságmérés igen trükkös a kütyük esetében, de még a telefon is akár tíz métereket képes tévedni, ezért praktikus, hogy például a Runtastic a koordináták alapján újraszámolja az emelkedést saját adatbázisából. Mivel a Watch és a Stratos többet tévedett az elfogadható szintnél, a pontosan mért, 259 méteres emelkedésnél futástól függően akár 20-60 méterrel is kevesebbet mutatva, akinek ez az érték fontos, jobb ha a futásokat GPX-ben exportálja és a megfelelő szolgáltatással újraszámolja. A pillanatnyi tempó tekintetében apró eltérés mutatkozott a két óra között, de az átlag (amikor a Galaxy végigmérte a 7,5 km-t) megegyezett. A Stratos SPM-ben (lépés/percben) saját mérésem alapján pontosabb volt 3-4%-kal. Ami a napi összesített lépésszámot illeti, nem akadt nagy eltérés, bár a Galaxy rendre valamennyivel kevesebbet rögzített. Nem tűnt úgy, hogy a gépelés, az egérhasználat és a hasonló, óraemeléssel járó kézmozdulatok lépésként lettek volna regisztrálva.


[+]

Hasznos egyébként, hogy futás közben a Watch jelez megadott intervallumokként, magyarul felolvasva a legfontosabb adatokat. Jó lenne viszont opció az állandóan világító képernyőre, hogy ne kelljen a csuklót az arc elé lendíteni, ha random pillanatban vagyok kíváncsi az információkra. Természetesen a pulzusszám is rögzül, bár aki komolyan veszi a sportfelkészülést, azért inkább mellpántot használ, és az ilyesmi, ha minden igaz, nem társítható a Samsung kütyühöz. A karon csúszkáló, optikai megoldások technológiai és fizikai okokból is nagyobb hibaszázalékkal dolgoznak, és pont ezért volt meglepő, mennyire közel mért egymáshoz a Watch és a Stratos. Nem volt nálam mellpánt referenciaképpen, mindenesetre futás közben és nyugalmi állapotban, illetve pillanatnyi és átlagos pulzusszám tekintetében is legfeljebb 1-2%-os volt a különbség a két óra adatai között, és mindkettő helyesen felismerte, amikor hegymenetbe kapcsoltam, avagy lejtőn egy kicsit kifújtam magam.


[+]

A pontatlanságok másutt jelentkeztek: a Galaxy kiegyensúlyozottabb pulzusgrafikont rögzített edzés közben, míg az Amazfit órának valamivel nagyobb volt a szórása, bár ez az átlagra ez nem hatott ki. Feltűnt viszont folyamatos pulzusmérés mellett, hogy amikor nyugalmi helyzetből felpattanva mondjuk sétálni indultam, a Watch többször azt hitte, hogy a szívem majd kiesik a helyéről, akár 170 fölötti pulzust mérve, míg a Stratos csak enyhe, vélhetőleg pontosabb emelkedést rögzített, amire aztán a Galaxy is ráállt. Hobbiszintű mozgáskövetéshez mindenesetre ennyi magánvéleményem szerint belefér, a GPX exportálásával pedig más adatbázisba helyezhetők a Watch edzései. A profik persze jobban járnak a dedikált sportkütyükkel, de a Galaxy óra nem is hirdeti ekként magát.


[+]

A Samsung Health szép számban listázza az edzések adatait, térképpel és grafikonokkal. Teljesen hiányzik viszont a Stratos vagy más sportórák edzéselemzése (VO2Max, EPOC, Training Load, Performance Condition, javasolt regenerációs idő stb.) – az óra és a Samsung Health is jó értelemben hobbi egészségkövető, semmit profi sportkiegészítő. Jó értelemben, mert a mozgási és nyugalmi kalóriaégetés kalkulálásával, a sok beépülő modulokkal, a pontosságát nehezen ellenőrizhető alváselemzéssel vagy mondjuk stresszelemzéssel és légzésgyakorlatokkal általános és átfogó visszajelzést nyújt a felhasználó egészségi állapotáról. Nem orvosi értelemben, hanem a mozgásadatok és a táplálékbevitel figyelembevételével. Persze ügyes húzás volt az új Apple Watchra elhozni az EKG-t – a pontossága még elemzések kérdése, mindenesetre jól látszik, hogy ezen a vonalon fejlődnek a karra csatolható ketyerék a leginkább, nyilván néhány technológiai korlát mellett.


[+]

Összefoglaló

A Galaxy Watch nem új fejezet a Samsung órái között, hanem az eddigi legjobb Gear, mobilosított névvel. Az újdonság fürgébb és szerteágazóbb elődjénél, szélesebb körű (bár nem hibátlan) sportkövetéssel, úszásra is alkalmas, szívós házzal és a 46 milliméteres variáció esetében egészen remek üzemidővel. Teljes értékű okosóraként 4-5 nap működés eddig leányálom volt két töltés között, ilyen méretes és látványos Super AMOLED kijelzővel, három napon belül pedig aktív GPS-szel és folyamatos pulzusméréssel is komoly erőfeszítés lemeríteni. Nem változott az, hogy az Apple Watch és a Wear OS órák jobban együttműködnek saját ökoszisztémájukkal, és mintha fejlesztői oldalról is status quo alakult volna ki. Cserében a Tizen OS rengeteg önálló funkciót kínál pofonegyszerű kivitelben, roppant hasznos tekerőgyűrűvel és akár mobilhálózati kapcsolattal. A Galaxy Watch nem utolsósorban pedig mutatós 42 és 46 mm-es kivitelben egyaránt, bár akinek az esztétika fontos, a 20 és 22 milliméteres szilikonpántot hamar szemrevalóbbra cseréli.

A friss Gear cucc tehát új néven is maradt a régi, csak kiforrottabb formában, és a visszaadás utáni hiányérzet a bizonyíték, hogy én megszoktam és megszerettem másfél hét alatt, ami persze erősen szubjektív vélemény. Mondjuk, én pontosabb útvonalrögzítést várok el terepfutáshoz, az Amazfit Stratos tesztje után a Galaxy Watch mindenesetre sebességben is kijelzőben is lenyűgözött. Ilyen a kütyüszakma: rétegtermékek járnak nálunk, nem is túl gyakran, más-más célcsoportra koncentrálva, és az előnyök és hátrányok is drasztikusan eltérnek. Ebből pedig túlzottan leegyszerűsítő és végső soron magánvélemény jellegű plecsnit kreálni. Azt viszont bátran állíthatom, hogy bolttól függően a 90-110 (42 mm) és 100-120 ezer forintos ár (46 mm) a nem LTE-s Galaxy Watch variációkért, a hazai extra terhek mellett helytálló – ennyi, apró helyre sűrített technológiát és ilyen szintű védelmet nem nagyon lehet egy relatíve kis számban gyártott kütyübe olcsóbban belesűríteni. Aki kiforrott, jó üzemidejű okosórára vágyik, nyugodtan ideképzelhet egy ajánlott minősítést, persze olcsóbb, okos(ított) rivális is akad szép számban, illetve pontosabb sportkövető eszköz. Én egy különösen tetszett plecsnivel jutalmaznám a Samsung termékét, ennek hiányában pedig tessék az alábbi köré fényes csillogást odaképzelni:

Samsung Galaxy Watch (46 mm)

Bone123

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Gear Sport - új körrekord

    Radikális változások helyett a Gear Sport olyan apró előrelépéseket hoz, mint az 5 ATM minősítés az úszáshoz és a hölgyeknek kedvezőbb, karcsúbb kialakítás.

  • Samsung Gear S3 - második kör

    A Gear S3 továbbviszi az elődmodell érdemeit, a tekerőgyűrű további funkciókkal bővült, az ergonómia és a megjelenés kifinomultabbá vált, nem utolsó sorban pedig a hardver is fejlődött.

Hirdetés