Samsung Galaxy Watch - időtálló

A koreai gyártó új néven régi okosóráját tökéletesítgeti, ami gyorsabb, takarékosabb, szívósabb és többet tud, bár még mindig nem dolgozik össze az okostelefonnal tökéletesen.

Hirdetés

Sport, végszó

Az aktivitáskövetést az óra intézi és a Samsung Health statisztikázza, az utóbbi pedig számos egyéb (akár orvosi) modullal rendelkezik, de az elfogyasztott étel-, ital- és koffeinadatok is betáplálhatók a lehető legteljesebb egészségkövetésért. Az óra elsődlegesen a napi lépéseket, a megmászott emeleteket, a 10 percenkénti pulzust (edzés közben a folyamatosat), az elégetett kalóriákat és az alvásadatokat listázza. Ezek az órán némi részlettel és saját widgettel, telefonon pedig grafikonokkal és komolyabb háttéradatokkal megtámogatva jelennek meg. Az órán napi és heti aktivitás összefoglaló is jár, no meg noszogatás túl hosszú tétlenség után egy kis mozgásra.


[+]

Ha az ember huzamosabb ideig sétál, az óra automatikusan érzékeli, és a napi aktivitástevékenységek közé listázza a gyaloglást. Felismeri a futást is, csak azt nem tudja előre, hogy a GPS-t be kéne kapcsolnia, de egyébként is érdemes az adott sporttevékenységet külön elindítani. Ilyen a futás, a gyaloglás, a kerékpár, az úszás, a futópad, a szobabicikli, a súlyzógép, a köredzés, a túrázás, az ellipszisgép, a pilátesz vagy a jóga. A következő gyakorlatok számolhatók, bár sajnos edzéssorozatot nem lehet belőlük összeállítani, így gyakorlatváltáskor az órán is matatni kell: alkartámasz, Burpee-teszt, csillagugrás, elemelés, előreemelés, evezőgép, fekvenyomás, fekvőtámasz, felülés, guggolás, hasprés, hegymászó gyakorlat, hátlehúzás, hátnyújtás, húzódzkodás, karhajlítás, karnyújtás, kitörések, lábemelés, lábhajlítás, lábnyújtás, lábtolás, lépcsőgép, nyújtás, oldalemelés és vállból nyomás.


[+]

Én némi falmászás és erősítés mellett (ezekhez általános edzéskövetést vetettem be) a terepfutás híve vagyok, és mivel még nálam volt az Amazfit Stratos, összehasonlításra is mód adódott. Akad egy kereken 7,5 km-es útvonalam a Nagy-Hárs-hegy körül. Általában a telefonnal és a Runtastic alkalmazással futok, most viszont két óra is csüngött a karomon. A GPS jelet a teló szinte azonnal, de a Galaxy Watch is hamar megtalálta, míg a Stratos fél perc türelmet kért, amit aztán meghálált. Egy másfél kilométeres szakaszt kiragadva, három különböző futás idevonatkozó részletei alapján a telefon átlagosan 45 koordinátát rögzített, az Amazfit átlag 108-at, a Galaxy viszont csak 21-et. A mintavétel gyakorisága sajnos nem állítható, a ritka szám terepen pedig problémás: sok a kanyar, az egyenetlen, girbegurba ösvény, a szintkülönbség és a visszafordító, ezek egy részét a Watch pedig nemes egyszerűséggel átvágta, mintha emlékezne gimnáziumi tornaköreimre.


[+]

Az első futásnál, talán az A-GPS koordináták frissítése előtt a Galaxy Watch 7,5 km helyett 7,09 km-es távot rögzített, és a térkép alapján mintha vaddisznóként csörtettem volna keresztül a hegyen, nem létező útvonalon „lecsalva” több száz métert. Aztán jött pár korrektül követett futás, ritka mintavételezéssel, majd egy újabb problémás. Ezúttal 7 km-ig hozta a Watch a megszokott követést, aztán, amikor gyors futásból a meredeken lefelé lassú kocogásra váltottam, azt hihette, végeztem, mert legközelebb 5 perc múlva, az edzés leállításakor nézett koordinátát, és így lett egy 300 méteres, légvonalban futó egyenes a dologból. Mindeközben a Stratos fennakadások nélkül és szorgalmasan mentette a pozíciómat, legfeljebb 5-10 méteres eltolódással itt-ott, ennyit a telefon is szokott tévedni.


[+]

A magasságmérés igen trükkös a kütyük esetében, de még a telefon is akár tíz métereket képes tévedni, ezért praktikus, hogy például a Runtastic a koordináták alapján újraszámolja az emelkedést saját adatbázisából. Mivel a Watch és a Stratos többet tévedett az elfogadható szintnél, a pontosan mért, 259 méteres emelkedésnél futástól függően akár 20-60 méterrel is kevesebbet mutatva, akinek ez az érték fontos, jobb ha a futásokat GPX-ben exportálja és a megfelelő szolgáltatással újraszámolja. A pillanatnyi tempó tekintetében apró eltérés mutatkozott a két óra között, de az átlag (amikor a Galaxy végigmérte a 7,5 km-t) megegyezett. A Stratos SPM-ben (lépés/percben) saját mérésem alapján pontosabb volt 3-4%-kal. Ami a napi összesített lépésszámot illeti, nem akadt nagy eltérés, bár a Galaxy rendre valamennyivel kevesebbet rögzített. Nem tűnt úgy, hogy a gépelés, az egérhasználat és a hasonló, óraemeléssel járó kézmozdulatok lépésként lettek volna regisztrálva.


[+]

Hasznos egyébként, hogy futás közben a Watch jelez megadott intervallumokként, magyarul felolvasva a legfontosabb adatokat. Jó lenne viszont opció az állandóan világító képernyőre, hogy ne kelljen a csuklót az arc elé lendíteni, ha random pillanatban vagyok kíváncsi az információkra. Természetesen a pulzusszám is rögzül, bár aki komolyan veszi a sportfelkészülést, azért inkább mellpántot használ, és az ilyesmi, ha minden igaz, nem társítható a Samsung kütyühöz. A karon csúszkáló, optikai megoldások technológiai és fizikai okokból is nagyobb hibaszázalékkal dolgoznak, és pont ezért volt meglepő, mennyire közel mért egymáshoz a Watch és a Stratos. Nem volt nálam mellpánt referenciaképpen, mindenesetre futás közben és nyugalmi állapotban, illetve pillanatnyi és átlagos pulzusszám tekintetében is legfeljebb 1-2%-os volt a különbség a két óra adatai között, és mindkettő helyesen felismerte, amikor hegymenetbe kapcsoltam, avagy lejtőn egy kicsit kifújtam magam.


[+]

A pontatlanságok másutt jelentkeztek: a Galaxy kiegyensúlyozottabb pulzusgrafikont rögzített edzés közben, míg az Amazfit órának valamivel nagyobb volt a szórása, bár ez az átlagra ez nem hatott ki. Feltűnt viszont folyamatos pulzusmérés mellett, hogy amikor nyugalmi helyzetből felpattanva mondjuk sétálni indultam, a Watch többször azt hitte, hogy a szívem majd kiesik a helyéről, akár 170 fölötti pulzust mérve, míg a Stratos csak enyhe, vélhetőleg pontosabb emelkedést rögzített, amire aztán a Galaxy is ráállt. Hobbiszintű mozgáskövetéshez mindenesetre ennyi magánvéleményem szerint belefér, a GPX exportálásával pedig más adatbázisba helyezhetők a Watch edzései. A profik persze jobban járnak a dedikált sportkütyükkel, de a Galaxy óra nem is hirdeti ekként magát.


[+]

A Samsung Health szép számban listázza az edzések adatait, térképpel és grafikonokkal. Teljesen hiányzik viszont a Stratos vagy más sportórák edzéselemzése (VO2Max, EPOC, Training Load, Performance Condition, javasolt regenerációs idő stb.) – az óra és a Samsung Health is jó értelemben hobbi egészségkövető, semmit profi sportkiegészítő. Jó értelemben, mert a mozgási és nyugalmi kalóriaégetés kalkulálásával, a sok beépülő modulokkal, a pontosságát nehezen ellenőrizhető alváselemzéssel vagy mondjuk stresszelemzéssel és légzésgyakorlatokkal általános és átfogó visszajelzést nyújt a felhasználó egészségi állapotáról. Nem orvosi értelemben, hanem a mozgásadatok és a táplálékbevitel figyelembevételével. Persze ügyes húzás volt az új Apple Watchra elhozni az EKG-t – a pontossága még elemzések kérdése, mindenesetre jól látszik, hogy ezen a vonalon fejlődnek a karra csatolható ketyerék a leginkább, nyilván néhány technológiai korlát mellett.


[+]

Összefoglaló

A Galaxy Watch nem új fejezet a Samsung órái között, hanem az eddigi legjobb Gear, mobilosított névvel. Az újdonság fürgébb és szerteágazóbb elődjénél, szélesebb körű (bár nem hibátlan) sportkövetéssel, úszásra is alkalmas, szívós házzal és a 46 milliméteres variáció esetében egészen remek üzemidővel. Teljes értékű okosóraként 4-5 nap működés eddig leányálom volt két töltés között, ilyen méretes és látványos Super AMOLED kijelzővel, három napon belül pedig aktív GPS-szel és folyamatos pulzusméréssel is komoly erőfeszítés lemeríteni. Nem változott az, hogy az Apple Watch és a Wear OS órák jobban együttműködnek saját ökoszisztémájukkal, és mintha fejlesztői oldalról is status quo alakult volna ki. Cserében a Tizen OS rengeteg önálló funkciót kínál pofonegyszerű kivitelben, roppant hasznos tekerőgyűrűvel és akár mobilhálózati kapcsolattal. A Galaxy Watch nem utolsósorban pedig mutatós 42 és 46 mm-es kivitelben egyaránt, bár akinek az esztétika fontos, a 20 és 22 milliméteres szilikonpántot hamar szemrevalóbbra cseréli.

A friss Gear cucc tehát új néven is maradt a régi, csak kiforrottabb formában, és a visszaadás utáni hiányérzet a bizonyíték, hogy én megszoktam és megszerettem másfél hét alatt, ami persze erősen szubjektív vélemény. Mondjuk, én pontosabb útvonalrögzítést várok el terepfutáshoz, az Amazfit Stratos tesztje után a Galaxy Watch mindenesetre sebességben is kijelzőben is lenyűgözött. Ilyen a kütyüszakma: rétegtermékek járnak nálunk, nem is túl gyakran, más-más célcsoportra koncentrálva, és az előnyök és hátrányok is drasztikusan eltérnek. Ebből pedig túlzottan leegyszerűsítő és végső soron magánvélemény jellegű plecsnit kreálni. Azt viszont bátran állíthatom, hogy bolttól függően a 90-110 (42 mm) és 100-120 ezer forintos ár (46 mm) a nem LTE-s Galaxy Watch variációkért, a hazai extra terhek mellett helytálló – ennyi, apró helyre sűrített technológiát és ilyen szintű védelmet nem nagyon lehet egy relatíve kis számban gyártott kütyübe olcsóbban belesűríteni. Aki kiforrott, jó üzemidejű okosórára vágyik, nyugodtan ideképzelhet egy ajánlott minősítést, persze olcsóbb, okos(ított) rivális is akad szép számban, illetve pontosabb sportkövető eszköz. Én egy különösen tetszett plecsnivel jutalmaznám a Samsung termékét, ennek hiányában pedig tessék az alábbi köré fényes csillogást odaképzelni:

Samsung Galaxy Watch (46 mm)

Bone123

A cikk elkészítését a TelenorHipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Gear Sport - új körrekord

    Radikális változások helyett a Gear Sport olyan apró előrelépéseket hoz, mint az 5 ATM minősítés az úszáshoz és a hölgyeknek kedvezőbb, karcsúbb kialakítás.

  • Samsung Gear S3 - második kör

    A Gear S3 továbbviszi az elődmodell érdemeit, a tekerőgyűrű további funkciókkal bővült, az ergonómia és a megjelenés kifinomultabbá vált, nem utolsó sorban pedig a hardver is fejlődött.

Hirdetés