Hirdetés

Samsung Univerzum: a fitnesz világa

Amikor az első okosórák megjelentek, akkor sokan arra számítottak, hogy ezek olyan mértékben fognak maguknak piacot találni, hogy mérhető lesz a sikere az okostelefonokéhoz. Nem így lett, viszont a viselhető elektronikai termékek szépen megtalálták a helyüket, alapvetően két dologra szokták ezeket használni: értesítések kijelzésére és fitnesz funkciókra. Ez a két, alapvető elvárás pedig mára azt eredményezte, hogy rengeteg különböző formájú, tudású és színvonalú termék közül lehet választani, a Samsung pedig hamar külön utakra lépett és most is egy olyan portfóliót tart fent, amely igyekszik ezekre a különböző igényekre válaszokat nyújtani.

A Galaxy Watch egy 22 mm szabványú fémszíjjal
A Galaxy Watch egy 22 mm szabványú fémszíjjal [+]

Ez viszont annak ellenére sem egyszerű, hogy a karperecek hardveres-szoftveres szintje első ránézésre faék egyszerűségűnek tűnik, az okosórák kapcsán pedig a Google igyekezett az Android Wear nevű platformmal a gyártók számára is megoldást nyújtani. Ez utóbbiról azonban lassan kiderült, hogy nagyon kevés a kusztomizációs lehetőség, az egyes cégek nem nagyon tudják a felületet a saját megoldásaikkal fűszerezni, ezt pedig a nagy gyártók közül a Samsung nagyon hamar felismerte és a Tizen platform mellett tették le a voksukat. Érdekes, hogy most már más cégek is kihátrálnak a Google mögül és saját rendszert fejlesztenek a viselhető eszközök kapcsán, ebből a szempontból a koreai cég előrelátóan gondolkodott.

A Samsung alapvetően két termékvonalat tart fent a fitnesz kategóriában, a karperec-vonalon a Gear Fit 2 Pro az aktuális modell, az óra alakú stílusban pedig a Galaxy Watch játszik, ebből rögtön többféle változat is létezik. Ez 42 és 46 mm-es méretben készül, plusz még elérhető a korábbi Gear S3 Frontier, illetve a Gear Sport is. Ezekben mind közös, hogy Tizen operációs rendszert használnak, ám ez nem jár együtt azzal, hogy nem Samsung telefont használók ki lennének zárva a szolgáltatáskínálatból, ugyanis erre elég hamar rájött minden cég, hogy sokkal nagyobb számban tud eladni tartozékokat, ha nem zárja be a potenciális vásárlókat a saját ökoszisztémájába. Ennek megfelelően a Galaxy Watch, a Gear Sport és a Gear Fit is működik akár iOS-szel is.


[+]

Viszont mindennek a lelke, hogy legyen valamilyen szoftver, ami nem csak arra szolgál, hogy az adott készüléken az adott terméket menedzseli, hanem — ha már a fitnesz van fókuszban — a különböző aktivitásokat, mozgásokat, edzéseket, gyakorlatokat monitorozza, statisztikát készít és minél intelligensebb az app, annál inkább az is elvárható, hogy tippeket, tanácsokat adjon ezen adatok alapján. A jó hír az, hogy a Samsung Health irtó sokat fejlődött minden platformon, már iOS-en sincsenek különösebb megkötések a funkcionalitás és a sebesség kapcsán. Pár apróság még akad, például nincs “quick reply” az értesítések kapcsán és az Apple Music kezelése is hiányzik, de minden más alapvetően működik.


[+]

Egy fitnesz alkalmazás esetén sokféle elvárása lehet az embernek. Egyrészt az alkalmazás használatának egyszerűsége és áttekinthetősége, ebből a szempontból a Samsung jó munkát végzett. A Health felülete három részre tagolt, az alsó fülekkel tudunk váltani, a kezdőoldalon a saját adatainkat látjuk az elmúlt időszakról. Lépések, edzések, étkezések, alvásidő, pulzus, stressz és folyadékbevitel kapcsán akadnak statisztikák, ezek közül nyilván vannak olyanok, amik automatikusan keletkeznek a viselhető eszközöknek hála, de az étkezéseket és a vízfogyasztást nekünk kell rögzíteni, főleg előbbi elég macerás. Noha a Samsung adatbázisa ismer egy csomó terméket (és az azokhoz tartozó kalóriát), de néha olyan dolgok is hiányoznak, mint egy rántotta, vagy egy alma. Ezen majd a nem túl távoli jövőben bizonyára fog segíteni a témafelismeréssel megtámogatott kamera, de egyelőre nekünk kell felvinnünk azokat a tételeket, amelyek nem szerepelnek az adatbázisban.


[+]

Ha viszont ezeket szépen vezetgetjük, plusz megadtuk a saját adatainkat is (nem, súly, magasság, életkor), akkor az alkalmazás javaslatokat tesz arra, hogy milyen gyakorisággal és milyen mozgásokat érdemes végeznünk, majd ezeket különböző medálokkal honorálja, hogy így is motiváljon. A motiváció másik eleme az “együtt” fül, ahol egyrészt összemérhetjük magunkat a szintén Samsung Health felhasználó ismerőseinkkel, illetve vannak globális kihívások is, amelyhez lehet csatlakozni.


[+]

Ha edzést választunk, akkor egy olyan masszív listát kapunk az elvileg mozgással járó tevékenységekből, amelyek között még a társastánc, a vízi aerobic és a szabadtüdős merülés is szerepel. Nyilvánvaló, hogy például a “hátnyújtás” nevű edzéstípusnál nincs az a szenzoros-órás kombó, ami tökéletes képet ad arról, hogy milyen csodálatos technikával nyújtunk hátat, úgyhogy csak annyit tesz a szoftver, hogy X időnyi hátnyújtáshoz odaszámol Y mennyiségű elégetett kalóriát. Nyilván ez egy alapvetően extrémebb példa, mert egyébként a leggyakoribb edzéstípusoknál kifejezetten a viselhető eszköz adataira támaszkodik ilyen esetben az app, evidensen a gyaloglás, a futás, a túrázás, a futógépezés, az úszás, a tenisz és az összes olyan, mozgással járó sport ide tartozik, ahol például egy Galaxy Watch szenzorai, pulzusmérője és GPS modulja hasznos információkat tud szolgáltatni.


[+]

Ezeket a dolgokat több-kevesebb sikerrel a legtöbb, normálisan megcsinált fitnesz alkalmazás általában képes megoldani. A Samsung viszont a témában továbblépett két szempontból is. Ha a harmadik, felfedezés nevű fülre kattintunk, akkor azt fogjuk látni, hogy ki lehet lépni a koreai cég ökoszisztémájából és egy sereg külsős szoftverrel és hardverrel is együtt tud működni a Health, márpedig ezek mind-mind pontosabbá, profibbá és követhetőbbé teszik a mozgással kapcsolatos tevékenységeinket. Pillanatnyilag hétféle külsős app tud együttműködni a Samsung Health-szel, ezeknek a listája a lenti képen látszik, itt a könnyedebb, irodai átmozgatásokat javasló alkalmazásoktól kezdve a kifejezetten fogyásra összpontosító szoftvereken át az állóképességi edzéstervet kínáló megoldásokig akadnak opciók.


[+]

Ami viszont ennél is jobb hír, hogy a Samsung is pont tisztában van vele, hogy a hobbiszintet ugyan lehet hozni a saját órákkal és karperecekkel, de léteznek a piacon olyan gyártók, akik ennél komolyabban foglalkoznak a témával. Ezen gyártók általában szintén adnak korrekt szoftvert a termékeikhez, de nyilván sokkal egyszerűbb, ha az összes adat és mozgással kapcsolatos információ egy helyre fut be, ezért a Samsung Health képes kezelni számos egyéb kiegészítőt is. Pulzuspántok (Garmin, Polar, Jabra, GPULSE, Suunto), kerékpáros érzékelők (Garmin, Wahoo, Trek, Polar, GPULSE), okosmérlegek (Yunmai, Polar A&D, InBody, Tanita), vérnyomásmérők (Omron, A&D Medical) és vércukorszintmérők (i-Sens, SD, Accu-check) is vannak a támogatott eszközök között. Ezeket mind-mind bele lehet csatornázni a Samsung Health felületébe, így még pontosabb képet kaphatunk a különböző tevékenységeinkről.


[+]

A következő lépés nyilván az lenne, hogy mindazon adatainkat, amelyek egy adott idő alatt összegyűlnek, valamilyen módon orvosdiagnosztikai célokra is fel tudjuk használni. Ez azonban legkevésbé a gyártókon múlik, az egyes országok orvosi rendszerivel való összeköttetés és az adatok biztonságos és adatvédelmi szempontból is megfelelő továbbítása már elsősorban az adott ország egészségügyi fejlesztéseinek függvénye. Léteznek erre is már itthon is meglévő példák, de ezek kialakítása, komplex és egyértelmű rendszerbe történő illesztése még várat magára. Az viszont tisztán látszik, hogy a Samsung Health által gyűjtött mozgásadatok messze túlmutatnak azon, hogy a felhasználó tudja, hogy hány kilométert sétált, ha ezekhez a pulzus, vérnyomás, vércukor és egyéb adatokat is hozzávesszük, az már jelenleg is sokat segíthet az egészségügyi szakembereknek a megelőzésben és a különböző betegségek korai diagnózisában.

Előzmények

  • Samsung Galaxy Watch - időtálló

    A koreai gyártó új néven régi okosóráját tökéletesítgeti, ami gyorsabb, takarékosabb, szívósabb és többet tud, bár még mindig nem dolgozik össze az okostelefonnal tökéletesen.