Hirdetés

Samsung Galaxy Watch - időtálló

A koreai gyártó új néven régi okosóráját tökéletesítgeti, ami gyorsabb, takarékosabb, szívósabb és többet tud, bár még mindig nem dolgozik össze az okostelefonnal tökéletesen.

Hirdetés

Szíjak, szenzorok, hardver

A Galaxy Watch mindkét méretben mutatós, lünettájával jól azonosítható még a hasonszőrű riválisok között is, a dobozban mellékelt, kétféle szilikon pánttal együtt pedig kényelmes, stabil viselést biztosít, szívós csatszerkezettel. Azért az esztétikában jártasak fel fogják turbózni a pántot – a kisebbik óra a 20, a nagyobbik pedig a 22 mm-es standardon gyártott variációkkal kompatibilis. Sportoláshoz kevésbé illő, de roppant mutatós lehet egy bőrszíj, de a lent is látható fémvariációk sem rosszak, a dizájnon tehát variálni lehet. Az óra vastagságán azonban nem, és bár az ember karja könnyen megszokja (bár ez magánvélemény), az ingujjban és a táska pántjában a Watch azért meg-megakad.

A Galaxy Watch egy 22 mm szabványú fémszíjjal
A Galaxy Watch egy 22 mm szabványú fémszíjjal [+]

Nyilván kellett a hely, hiszen a méretes telep mellett az órában van egy vadi új pulzusmérő, középen egy zölden villódzó LED-del és alig látható, egyéb elemekkel, illetve négy méretesebb érzékelővel. A légnyomásmérő felül kapott helyet, a fénymérő pedig a másik oldalon, a képernyő mögött. Bár kézzel szabályozható a fényerő, és már 10/6-os állásban is kitűnően látszik minden odakint, hasznos az automatikus korrekció, ami odafigyel, hogy bent és főleg éjszaka ne vakítsa el a panel a sötéthez szokott szemet. A készülékház továbbá GPS/GLONASS antennát, kiszereléstől függően 3G/4G modemet és Samsung Pay fizetéshez használatos NFC-t is rejt, igaz, itthon tudomásom szerint a koreaiak mobil/órafizetés szolgáltatása még nem érhető el.

Új pulzusmérő került középre – balra, felül a légnyomásmérő pillantható meg
Új pulzusmérő került középre – balra, felül a légnyomásmérő pillantható meg [+]

Akad továbbá giroszkóp, gyorsulásmérő és magasságmérő, sőt: jobbra egy mikrofon, balra pedig egy apró hangszóró. Nyilván nem zenelejátszásra, de fülhöz tartva a hanghívás elfogadható minőségű enyhén zajos környezetben, viszont problémásabb a nyikorgó, morajló BKV járatokon. Komolyabb zajszűrés híján a vonal másik vége is megköszöni, ha nem metrózás közben telefonál a Watchcsal az ember, ami egyébként eléggé közönségcsalogató jelenség. A hangszóró amúgy csenget, értesítést és eseményt jelez vagy akár felolvas, de még tik-tak hangot is imitál. Jófajta a rezgőmotor, ami az álomból a fáradt júzert ugyan nem rázza fel, értesítést azonban nem hagy észrevétlenül. Ereje azért visszafogható.

A Galaxy Watch az Amazfit Stratos mellett
A Galaxy Watch az Amazfit Stratos mellett [+]

Érdekes, hogy a Galaxy mobilokon jó ideje adott a takarékosabb, avagy protokolltól függően nagyobb hatótávolságú Bluetooth 5.0, amit nem mellesleg a rivális Apple Watch is támogat, itt mégis 4.2-vel kell beérni, és két vastag fallal odébb már megszakad a mobilos kapcsolat. A WiFi 802.11b/g/n típusú és kapóra jön az önálló működéshez, akárcsak a Cat.4-es 4G adatátvitel az eSIM-es variáció esetében. Az önálló sportkövetéshez a gyorsan pozicionáló GPS és GLONASS pedig elengedhetetlen – besegít az A-GPS. A kétmagos Exynos 9110 nem csak takarékosabb, 1,15 GHz-en valamivel gyorsabb elődeinél, az óra pedig elképesztően reszponzív, magyarosan fogalmazva mindenre azonnal reagál. Az alkalmazások és a widgetek is fürgén töltenek be, van persze harmadik féltől származó app, amelyik lassabban dolgozik (mondjuk a Here Maps).

A mágneses töltőbölcső hátulról
A mágneses töltőbölcső hátulról [+]

Mobillal összekapcsolódva persze adott a Bluetooth adatátvitel korlátja, és csalódást keltő, hogy több tucat zeneszám hosszú-hosszú perceken át vándorol a telefonról az órára, a WiFi Direct ezt az időt megtizedelné. Ugyanígy a hírolvasó képeinél is jó lenne a WiFi-s átvitel telóról, anélkül persze használja a Watch a routert vagy a mobilhálózatot. Az LTE-s variáció 1,5 GB RAM-ot kapott, míg a sima kiszerelés mérettől függetlenül ennek a felét. Okosóra lévén nyilván nincs szükség végtelen mennyiségű memóriára, de azért 7-8 alkalmazást megnyitva az első 1-2 már be is záródik, úgyhogy indulhatott volna a RAM alapból is 1,5 GB-on. A 4 GB-os tároló addig nem tűnik szűkösnek, amíg rá nem jön az ember, hogy a százával letölthető alkalmazások és óralapok is a megmaradó 1,5 GB-on osztozkodnak, és hol vannak még a zeneszámok? Amúgy a MP3, M4A, 3GA, AAC, OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWBz kódolások támogatottak, a FLAC viszont nem. A párosítás BT-fülessel vagy hangszóróval pillanatok alatt megvan.

A Galaxy Watch, szilikonpántjai és csomagolása
A Galaxy Watch, szilikonpántjai és csomagolása [+]

Ha már adott az önálló működés és futásnál kétségtelenül hasznos zenehallgatás, és a Samsungnak van 512 GB-os mobilja, legalább 8 GB-os tárolónak bele kellett volna férnie, de miért ne legyen akár 16 GB-os egy óra, ha SIM kártyával akár teljesen kiválthatja a mobilt, és nincs bővítési lehetőség? Mellékelek a csomagolásban ehelyett egy rövid és hosszú szíjat, hogy ki-ki megtalálja a maga kényelmes viseletét. A jókora pakk emellett egy microUSB kábelt, egy ilyen likkal bíró, mágneses töltőt, egy adaptert és némi leírást rejt. Ha minden igaz, a Galaxy Watch Qi-szabvány szerint is tölthető, csak nem mindegyik lappal, van egyébként ehhez passzoló kiegészítője a Samsungnak. Mégis érdemes az egyszerűen használható bölcsőre vigyázni, mert azzal a legpraktikusabb tölteni. Az mondjuk érdekes, hogy nulláról a Note9 4000 mAh-s telepe hamarabb jut el 100%-ig.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Gear Sport - új körrekord

    Radikális változások helyett a Gear Sport olyan apró előrelépéseket hoz, mint az 5 ATM minősítés az úszáshoz és a hölgyeknek kedvezőbb, karcsúbb kialakítás.

  • Samsung Gear S3 - második kör

    A Gear S3 továbbviszi az elődmodell érdemeit, a tekerőgyűrű további funkciókkal bővült, az ergonómia és a megjelenés kifinomultabbá vált, nem utolsó sorban pedig a hardver is fejlődött.

Hirdetés