Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Galaxy S7 edge egy nanoSIM-et fogad be átlagos, nem kiemelkedő vételi minőséggel, legfeljebb Cat.9-es LTE adatsebességgel (450/50 Mbps) – 3G-n 42 Mbps a letöltési korlát. A beszélgetési hangminőség mindkét oldalon megfelelő, zajosabb környezetben sem volt gond hallani egymást. A kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac WiFi modul érzékenysége kiváló, és támogatja a MiMo-t, a Directet és a hotspot funkciókat. Bluetoothból 4.2 a szabvány A2DP-vel, LE-vel és Apt-X-szel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel és OTG-vel. A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS és GLONASS műholdak jeleit is használja az S7 edge, egyszerre akár 20 szatellitét. Gyorsabb mobilos navival még nem nagyon találkoztunk, szobabelsőben is másodpercek kérdése a pozíciószerzés. Az NFC nem maradt ki, és ahol opció, az Android és Samsung Pay szolgáltatásokhoz is bevethető (az MST alapú fizetés is támogatott), az infra viszont lekerült a menüről, és nem örülünk neki, mert a telefon, mint univerzális távirányító remek dolog volt, még akkor is, ha nem a legnépszerűbb.

Visszatért a sokak által hiányolt microSD foglalat
Visszatért a sokak által hiányolt microSD foglalat [+]

Nem lett rosszabb az üzemidő az S5-höz képest – így lehetett az S6 edge akkumulátoros teljesítményét némi csalódottsággal összefoglalni. A Samsung szerencsére hallgatott a kritikákra, és a 2600-ról 3600 milliamperórásra hizlalta az S7 edge telepét, a takarékos Exynos SoC és a Marshmallow akkumulátorkímélő trükkjei pedig kiemelkedően jó üzemidőt eredményeznek. Nekünk hatórás képernyőidők kényelmesen összejöttek a szokásos napi rutin, sok fényképezés és játék mellett, és nem könyörgött energiáért a készülék, amikor töltőre tettük, úgyhogy csutkára merülésig a hét óra is összejöhetett volna. Az adaptív gyorstöltő 100 perc alatt 100%-ra pumpálja a méretes akkumulátort, és vezetékmentes gyorstöltés is elérhető megfelelő kiegészítővel (WPC, PMA), ami nem a csomagolás része. A mindig aktív kijelzővel együtt is alacsony a készenléti fogyasztás, így két, a mobiljukat ritkán használók pedig akár háromnapos töltési rátára is berendezkedhetnek. A legtöbben persze alig tudják majd letenni a Samsung ívelt remekét (mi sem tudtuk), ez a csoport ezt a mobilt is naponta tölti majd. Kitolja az üzemidőt az energiatakarékos és az alapfunkciókra redukáló ultratakarékos mód, plusz ugyebár a játékokhoz is aktiválható takarékosság. A szokásos fényerőn, egy-egy töltéssel közel 12 óra böngészés, illetve 15 óra MinDig TV HD stream jött össze, ezek is kiemelkedő értékek.

A piac legjobb és legdrágább ajánlatai közé tartozik az S7 és az S7 edge (alul)
A piac legjobb és legdrágább ajánlatai közé tartozik az S7 és az S7 edge (alul) [+]

Értékelés: Samsung Galaxy S7 edge
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 10 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Nincs tökéletes telefon: kinek a kicsi, kinek a nagyobb tetszik; van, aki vegytiszta Androidra esküszik, van pedig, aki az extrák sorára, és így tovább. Az is biztos viszont, hogy a hibátlanhoz kevés készülék került annyira közel, mint az S7 edge. Adott egy gyönyörű phablet, minden oldalon kerekded vonásokkal a fogás és a kezelés kényelméért (egyedül fényképezéskor bizonytalan a fogás), IP68-as por- és vízállóság zárófedelek nélkül, jó és rossz fényviszonyok között is remekelő, ultragyorsan fókuszáló kamera, piacvezető AMOLED kijelző, hibátlan rendszersebesség, kitűnő üzemidő és egy szépen muzsikáló multimédiás hangszóró. Mondjuk, az utóbbi lehetett volna épp sztereó, az üveg hátlap jobban tapadó, az infra, illetve az FM-rádió hiányát pedig felrójuk hibaként.

Az biztos, hogy technológiailag a Samsung megint feladta a leckét, aztán meglátja az ember a 270 ezer forintos, kártyafüggetlen kezdőárat, és az arcára fagy a mosoly. Az a helyzet, hogy a sokadik ívelt kijelzős mobilként, illetve egy phabletekkel ellepett piacon nem érezzük indokoltnak a megegyező tudású, lapos kijelzős S7-hez képesti 30 ezer forintos felárat. Akad minőségi anyagokból összerakott, 5,5 hüvelykes mobil gyors működéssel és jó üzemidővel 100 ezer forint alatt (Redmi Note 3), az anyagköltség tehát nem indok. Persze az S7 edge prémiumkategóriás riválisai is méregdrágák (iPhone 6s Plus, Xperia Z5 Premium, LG G5, Huawei Mate 8, Nexus 6P, Galaxy Note5), és mindegyik ellen van a tesztkészüléknek előnyös tulajdonsága, a fentieken túl a vezetékes és vezetékmentes gyorstöltés, a remek GPS, a jó audiominőség, a takarékos, mindig aktív kijelző, a microSD kártyafoglalat vagy a Gear VR és a Gear 360 kompatibilitás. Kedvezmények után pedig ezúttal is körbe lehet nézni a szolgáltatói vagy GSM boltos kínálatban, és sokan fognak is, mert tényleg ritkán érezzük ennyire makulátlannak az összképet. Az ajánlott minősítés tehát nem kérdés egy olyan eszközért, amely sokkal jobb lett az elődjénél, és lényegében minden másik, hasonló méretű érintőkijelzős kütyünél, ha pedig közelebb kerül az árazás az S7-éhez, a plecsni is fényesebben fog csillogni.

Samsung Galaxy S7 edge

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés