Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

Külső és kijelző

A tátott száj volt tavaly a jellemző mimika, amikor ismerőseink körében az S6 edge-et előkaptuk, és a futurisztikus, mégis esztétikus küllemet a Samsung nem gondolta újra. Ehelyett a képátlót igazította az 5,1 hüvelykes S6 edge és az 5,7-es S6 edge+ közé. Az előbbit keskeny mivolta miatt célszerű volt erősebben szorítani a biztos fogásért, ilyenkor viszont élesnek hatott az oldalkeret, az utóbbi pedig nagyobbra nőtt az egykezes használat kényelménél. Bár az ergonómia tenyérfüggő, mégis úgy érezzük, hogy eddig ez a legjobb edge méret. Jómagam egy kézzel, fogásváltás nélkül tudtam kezelni az egész képernyőt, az oldalélek és a hátlap pedig pont annyira lettek lekerekítve, hogy az eszköz tökéletesen simuljon a kézbe. Bár kissé csúszós, a hátlap mintha jobban tapadna, mint tavaly, vagy csak az ívek igazodnak jobban a tenyérformához. Fényképezéskor viszont nem árt odafigyelni, mert ilyenkor kevésbé stabil a fogás.

Az S7 edge az eddigi legkényelmesebben tenyérbe simuló ilyen eszköz
Az S7 edge az eddigi legkényelmesebben tenyérbe simuló ilyen eszköz [+]

A 157 grammos tömeg és a 150,9 x 72,6 x 7,7 milliméteres paraméterek hozzák a kategóriaátlagot, a kerekded sarkaknak és a vékony oldalkávának köszönhetően a szokásosnál mégis könnyebben nyújtózkodik a hüvelykujj a kijelző teteje felé, bár néha akaratlanul hozzáér a tenyér a képernyő széléhez. Phabletként persze sokan inkább maradnak a biztos kétkezes használatnál, de van mód képernyőtartalom lekicsinyítésére, ha ez nem lenne megoldható. Az S7 edge csak 5 grammal nehezebb 5,1 hüvelykes fivérénél, és 4 grammal az 5,7-es edge+-nál úgy, hogy IP68-as szabvány szerinti, tökéletesen illesztett burkolat védi a portól és a víztől, és sokkal nagyobb az akkumulátora.

A fekete hátlap visszafogottabban csillog és kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat.
A fekete hátlap visszafogottabban csillog és kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat. [+]

A hátlapi ívek mellett a mindössze 0,46 millimétert kiemelkedő Dual Pixel kamera hozza a leglátványosabb változást. Egyfelől mélyebbre került a modul, másfelől pedig vastagabb lett az idei edge a tavalyiaknál, ami éppenséggel a fogás előnyére válik, és az F/1,7-es lencse is kevésbé sérülékeny. Mellette továbbra is a vaku és az S Health-hez bevethető szenzorok lapulnak, lejjebb pedig mindössze egy márkafelirat töri meg a színvariációtól függően visszafogottan vagy határozottabban csillogó, üveg felületet. Ezt az oldalt is Gorilla Glass védőüveg borítja. Elismerés jár azért, hogy az S5-tel szemben nem kell a microUSB portot védőfüllel lefedni, ahogy a mellette lévő fülhallgató-kimenet és a monó multimédiás hangszóró is kívül tartja a vizet. A Samsung még nem váltott USB-C csatlakozásra, de a gyorstöltés enélkül is adott. Természetesen, a vízből kiemelve nem szabad a phabletet egyből töltőre dugni, meg kell várni, hogy a port kiszáradjon, mindenesetre egy nedvességfigyelő szenzor valószínűleg el lett helyezve, hogy vizesen semmiképpen ne kezdődjön meg a töltés, és okozzon galibát. A kézikönyv vonatkozó pontjai itt és itt olvashatók el, a felhasználóknak ezekhez kell tartaniuk magukat.

A hátlapi Gorilla Glass üveg is ívesre csiszolt, a kameralencse pedig csak egészen kicsit emelkedik ki
A hátlapi Gorilla Glass üveg is ívesre csiszolt, a kameralencse pedig csak egészen kicsit emelkedik ki [+]

Alulra és felülre is került egy-egy mikrofon, a készülék tetején viszont a tavalyinál eggyel kevesebb elem fedezhető fel: sajnos kimaradt az infra, amit már az S6 edge+ esetében sem értettünk. Kárpótolhat az innen előhúzható SIM-tálca, arra ugyanis a nanoSIM mellett egy microSD kártyát is rá lehet helyezni, akár 200 gigabájtosat – mondjuk azon elmosolyodtunk, amikor ezt technikai vívmányként vezette fel a Samsung. Műanyag elemeket mindössze alul és felül, egy-egy keskeny csík formájában lehet felfedezni, ezek a jobb antennajel átvitelt hivatottak szolgálni. A bekapcsoló billentyű jobb oldalt, a hangerőszabályzók pedig balra tapinthatók ki, szerencsére nem túl magasan, ideális nyomásponttal. Hozzájárul a kézkomforthoz, hogy a masszív fém oldalkeret élek nélkül találkozik a Gorilla Glass üveglapokkal – egy ponton sem szúr vagy vág az S7 edge burkolata.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy S7 edge Huawei Mate 8 Google Nexus 6 LG V10
Fehér fényerő 560 / 777 nit 470 nit 266 / 436 nit 487 nit
Fehér fényerő (min.) 1,6 nit 10,4 nit ? nit 4,3 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,31 nit 0 nit 0,28 nit
Kontrasztarány végtelen 1518:1 951:1 1738:1
Színhőmérséklet 7423 / 6580 K 8230 K + kézi 6520 K 7845 K

Az S7 edge SuperAMOLED panelja jó fényerejű és tűéles
Az S7 edge SuperAMOLED panelja jó fényerejű és tűéles [+]

A főszereplő továbbra is a Super AMOLED kijelző, a Samsung legfőbb megkülönböztető jegye a piacon. Az 5,5 hüvelykes, 1440 x 2560 pixeles panel minden korábbit lepipál, hiszen tovább nőtt a fehér képernyős maximális fényerő (napfény alatt 560 nit) és a pontszerű fehér fényerő is (nem tudom, hogy a 777 nit valami isteni célzás akar lenni, de az S7-tel is pont ennyit mértünk). Az éjsötét feketékkel és az alacsony fényvisszaveréssel kombinálva jelenleg nincs jobban látható képernyő a piacon napfény alatt, éjjel pedig kényelmesen alacsony a minimum a hosszabb használathoz. Akik a visszafogottabb színeket és a pontos kalibrációt kedvelik, ezúttal is AMOLED-fénykép és alapvető mód közül választhatnak.

Az S7 edge SuperAMOLED panelja és gyémánt elrendezésű szubpixeljei közelről
Az S7 edge SuperAMOLED panelja és gyémánt elrendezésű szubpixeljei közelről

Ami a kijelző íveit illeti, szemből nézve továbbra sem érezhető torzítás, hiszen csak a panel szélei hajlanak le, a környezeti fények viszont hajlamosak ezeken a részeken becsillanni, sokan pont emiatt mondanak le az ilyen megjelenítőről. A betekintési szögek hibátlanok, alig csökken a fényerő laposan rápillantva, mindez a tűéles, két szubpixeles (RG, BG) megjelenítéssel a piac legjobb kijelzőjévé teszi a panelt. Az automatikus fényerőállítás remekül igazodik a változó viszonyokhoz.

Az edge funkciók kikapcsolt képernyőnél is elérhetők
Az edge funkciók kikapcsolt képernyőnél is elérhetők [+]

Bár az oldalsó kávák vékonyak, alulról és felülről továbbra sem faragott a Samsung. Ez lehetővé teszi, hogy az érintésalapú alkalmazásváltó és vissza gombok, illetve a biometikus azonosítóval felszerelt kezdőlap billentyű ne raboljon a kijelzőtől magának helyet. A panel és a gombok érintésérzékenysége hibátlan, a billentyűt pedig kényelmes lenyomni. Felülre fénymérő, közelségérzékelő, értesítési LED, beszélgetési hangszóró, márkafelirat és 5 megapixeles kamera került. „Vaku” is van az előlapon, méghozzá 5,5 hüvelykes: a rendszer az AMOLED panelt villantja fel, ha kérjük. Bár ismerőseink kevésbé csodálkoztak rá az edge vagány vonásaira és visszafogott csillogására, továbbra is a piac egyik legszebb és legelőremutatóbb eszközét tarthatja a vásárló a kezében, és a sorozatból a legkényelmesebbiket. Az ezüst és arany változatokon jobban látszanak az ujjlenyomatok, a fekete és a fehér variáns jobban elrejti azokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés