Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

Bevezető

Ha első látásra ítélnénk, azt mondhatnánk, semmi nem változott egy év alatt, hiszen a Galaxy S7 edge látszólag olyan, mint az elődje, csak nagyobbra nőtt. Ám egyfelől a kényelem érdekében előnyösen igazítottak a vonásokon, másfelől pedig annyi változás történt a szemtől elzárva, hogy érthető a hatalmas olvasói érdeklődés a készülék és tesztje iránt. Aki személyesen vagy virtuális valóságban részt vett a barcelonai Galaxy Unpacked eseményen, azt végképp nem kell győzködni, hogy többről van a szó ráncfelvarrásnál: a VR-őrülettel megtámogatott bemutató ugyanis az utóbbi évek egyik leglátványosabbika volt, a körítés mégis másodlagosnak bizonyult, amint olyan tapsot kapó tulajdonságoké lett a főszerep, mint a visszatérő microSD kártyafoglalat, a 3600 milliamperórásra hízott akkumulátor, az új generációs rendszerchip vagy az IP68-as por- és vízállósági védelem, amely másfél méteres mélységig, legfeljebb 30 percig garantálja a víz kívül tartását.

A Galaxy S7 edge az A9 (2016) és az S7 szendvicsében
A Galaxy S7 edge az A9 (2016) és az S7 szendvicsében [+]

Az alig kiemelkedő hátlapi kameralencse is azt mutatja, hogy a gyártó hallgatott a felhasználókra, az F/1,7-es lencsével megtámogatott, merőben új technológiát használó Dual Pixel kamera pedig meglehetősen ígéretes. Az edge igazi ütőkártyája mégis a mérete lehet: 5,5 hüvelykesre nőtt képátlójával ugyanis meg tudja különböztetni magát az S7-től és a Note5-től is, és első fogáskor érezni, hogy valamit nagyon eltaláltak a méretekkel. 5,7 hüvelyk ugyanis már egyértelműen a kétkezes használat terepe, és ahhoz szuper kiegészítő az S Pen, ezért is volt furcsa, hogy itthon hónapokig csak az 5,7-es S6 edge+ volt kapható a Note5 ellenében. Tesztkészülékünk tehát az S6 edge igazi folytatása, és ismét az ívelt kijelzős modell a vagányabb az új Galaxyk közül, legyen szó a visszafogottan csillogó fekete, a fényesebb arany és ezüst, vagy az ujjlenyomatokat hatékonyabban elrejtő fehér változatról.

Az S7 generáció hátlapja immáron ívelt
Az S7 generáció hátlapja immáron ívelt (az edge balra, feketében pózol) [+]

Az újdonságoknak még messze nincs vége: ott a kijelzőt felvillantó „előlapi vaku”, az Android 6.0.1-es TouchWiz, a mindig aktív kijelző és az új edge funkciók – ezeket mind kipróbáljuk, hogy kiderüljön: tényleg olyan hasznosak-e, ahogyan azt a gyártó állítja. Az Unpacked esemény egyébként már a használat élményére, és nem a megahertzekre és a megapixelekre koncentrált, ami véleményünk szerint jó dolog, mert nem a specifikáció teszi a mobilt. Ezt fokozva egy sor kiegészítő bemutatkozott az ablakos kivágású, ledekkel megtámogatott, áttetsző vagy tele- és halszemoptikákat befogadó tokoktól a fizikai QWERTY gombsoron át az vezetékmentes gyorstöltőig, amely immáron álló helyzetben eteti a készüléket. Egy 3400 milliamperórás „akkumulátorkabát” is rápattintható a hátlapra, amely vezetékmenetesen tölti a készüléket, és 360 fokos kamera is elérhető lesz VR-integrációval, mert ugye manapság már a sarki fűszeres is virtuális valóságban gondolkodik.

Nem lenne az S7 edge edge, ha nem lennének edge funkciói
Nem lenne az S7 edge edge, ha nem lennének edge funkciói [+]

A két új Samsung csúcskészülékhez szerencsére hamar hozzájutottunk, ami azt is jelenti, hogy a március 11-ei, hivatalos startig még érkezhet komolyabb frissítés. Az S7 edge éjfekete dobozban lesz megkaparintható, amelynek fedelét kihajtva mindjárt egy gyönyörű készülékkel szemezhet a vásárló. Alóla egy microUSB kábel, némi leírás, egy SIM-tű, egy 2 amperes adaptív gyorstöltő és egy earbud típusú mikrofonos füles varázsolható elő, egy pár extra gumiharanggal. Egy USB-OTG adapter is került a csomagolásba, melynek a másik végére a régi készüléket kötve a Smart Switch alkalmazással gyorsan importálni lehet a személyes adatokat – ez egyébként vezetékmentesen is működik. A telep után felesleges kutakodni, hiszen az idén sem cserélhető, a +1000 milliamperóra és a vízállóság viszont persze feledtetheti, hogy az akkumulátor a G5-tel ellentétben el van zárva. A moduláris LG telefonból meg az IP-védettség hiányzik, és a telep is soványabb, ismét lehet választani preferencia szerint.

Külső és kijelző

A tátott száj volt tavaly a jellemző mimika, amikor ismerőseink körében az S6 edge-et előkaptuk, és a futurisztikus, mégis esztétikus küllemet a Samsung nem gondolta újra. Ehelyett a képátlót igazította az 5,1 hüvelykes S6 edge és az 5,7-es S6 edge+ közé. Az előbbit keskeny mivolta miatt célszerű volt erősebben szorítani a biztos fogásért, ilyenkor viszont élesnek hatott az oldalkeret, az utóbbi pedig nagyobbra nőtt az egykezes használat kényelménél. Bár az ergonómia tenyérfüggő, mégis úgy érezzük, hogy eddig ez a legjobb edge méret. Jómagam egy kézzel, fogásváltás nélkül tudtam kezelni az egész képernyőt, az oldalélek és a hátlap pedig pont annyira lettek lekerekítve, hogy az eszköz tökéletesen simuljon a kézbe. Bár kissé csúszós, a hátlap mintha jobban tapadna, mint tavaly, vagy csak az ívek igazodnak jobban a tenyérformához. Fényképezéskor viszont nem árt odafigyelni, mert ilyenkor kevésbé stabil a fogás.

Az S7 edge az eddigi legkényelmesebben tenyérbe simuló ilyen eszköz
Az S7 edge az eddigi legkényelmesebben tenyérbe simuló ilyen eszköz [+]

A 157 grammos tömeg és a 150,9 x 72,6 x 7,7 milliméteres paraméterek hozzák a kategóriaátlagot, a kerekded sarkaknak és a vékony oldalkávának köszönhetően a szokásosnál mégis könnyebben nyújtózkodik a hüvelykujj a kijelző teteje felé, bár néha akaratlanul hozzáér a tenyér a képernyő széléhez. Phabletként persze sokan inkább maradnak a biztos kétkezes használatnál, de van mód képernyőtartalom lekicsinyítésére, ha ez nem lenne megoldható. Az S7 edge csak 5 grammal nehezebb 5,1 hüvelykes fivérénél, és 4 grammal az 5,7-es edge+-nál úgy, hogy IP68-as szabvány szerinti, tökéletesen illesztett burkolat védi a portól és a víztől, és sokkal nagyobb az akkumulátora.

A fekete hátlap visszafogottabban csillog és kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat.
A fekete hátlap visszafogottabban csillog és kevésbé gyűjti az ujjlenyomatokat. [+]

A hátlapi ívek mellett a mindössze 0,46 millimétert kiemelkedő Dual Pixel kamera hozza a leglátványosabb változást. Egyfelől mélyebbre került a modul, másfelől pedig vastagabb lett az idei edge a tavalyiaknál, ami éppenséggel a fogás előnyére válik, és az F/1,7-es lencse is kevésbé sérülékeny. Mellette továbbra is a vaku és az S Health-hez bevethető szenzorok lapulnak, lejjebb pedig mindössze egy márkafelirat töri meg a színvariációtól függően visszafogottan vagy határozottabban csillogó, üveg felületet. Ezt az oldalt is Gorilla Glass védőüveg borítja. Elismerés jár azért, hogy az S5-tel szemben nem kell a microUSB portot védőfüllel lefedni, ahogy a mellette lévő fülhallgató-kimenet és a monó multimédiás hangszóró is kívül tartja a vizet. A Samsung még nem váltott USB-C csatlakozásra, de a gyorstöltés enélkül is adott. Természetesen, a vízből kiemelve nem szabad a phabletet egyből töltőre dugni, meg kell várni, hogy a port kiszáradjon, mindenesetre egy nedvességfigyelő szenzor valószínűleg el lett helyezve, hogy vizesen semmiképpen ne kezdődjön meg a töltés, és okozzon galibát. A kézikönyv vonatkozó pontjai itt és itt olvashatók el, a felhasználóknak ezekhez kell tartaniuk magukat.

A hátlapi Gorilla Glass üveg is ívesre csiszolt, a kameralencse pedig csak egészen kicsit emelkedik ki
A hátlapi Gorilla Glass üveg is ívesre csiszolt, a kameralencse pedig csak egészen kicsit emelkedik ki [+]

Alulra és felülre is került egy-egy mikrofon, a készülék tetején viszont a tavalyinál eggyel kevesebb elem fedezhető fel: sajnos kimaradt az infra, amit már az S6 edge+ esetében sem értettünk. Kárpótolhat az innen előhúzható SIM-tálca, arra ugyanis a nanoSIM mellett egy microSD kártyát is rá lehet helyezni, akár 200 gigabájtosat – mondjuk azon elmosolyodtunk, amikor ezt technikai vívmányként vezette fel a Samsung. Műanyag elemeket mindössze alul és felül, egy-egy keskeny csík formájában lehet felfedezni, ezek a jobb antennajel átvitelt hivatottak szolgálni. A bekapcsoló billentyű jobb oldalt, a hangerőszabályzók pedig balra tapinthatók ki, szerencsére nem túl magasan, ideális nyomásponttal. Hozzájárul a kézkomforthoz, hogy a masszív fém oldalkeret élek nélkül találkozik a Gorilla Glass üveglapokkal – egy ponton sem szúr vagy vág az S7 edge burkolata.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy S7 edge Huawei Mate 8 Google Nexus 6 LG V10
Fehér fényerő 560 / 777 nit 470 nit 266 / 436 nit 487 nit
Fehér fényerő (min.) 1,6 nit 10,4 nit ? nit 4,3 nit
Fekete fényerő 0 nit 0,31 nit 0 nit 0,28 nit
Kontrasztarány végtelen 1518:1 951:1 1738:1
Színhőmérséklet 7423 / 6580 K 8230 K + kézi 6520 K 7845 K

Az S7 edge SuperAMOLED panelja jó fényerejű és tűéles
Az S7 edge SuperAMOLED panelja jó fényerejű és tűéles [+]

A főszereplő továbbra is a Super AMOLED kijelző, a Samsung legfőbb megkülönböztető jegye a piacon. Az 5,5 hüvelykes, 1440 x 2560 pixeles panel minden korábbit lepipál, hiszen tovább nőtt a fehér képernyős maximális fényerő (napfény alatt 560 nit) és a pontszerű fehér fényerő is (nem tudom, hogy a 777 nit valami isteni célzás akar lenni, de az S7-tel is pont ennyit mértünk). Az éjsötét feketékkel és az alacsony fényvisszaveréssel kombinálva jelenleg nincs jobban látható képernyő a piacon napfény alatt, éjjel pedig kényelmesen alacsony a minimum a hosszabb használathoz. Akik a visszafogottabb színeket és a pontos kalibrációt kedvelik, ezúttal is AMOLED-fénykép és alapvető mód közül választhatnak.

Az S7 edge SuperAMOLED panelja és gyémánt elrendezésű szubpixeljei közelről
Az S7 edge SuperAMOLED panelja és gyémánt elrendezésű szubpixeljei közelről

Ami a kijelző íveit illeti, szemből nézve továbbra sem érezhető torzítás, hiszen csak a panel szélei hajlanak le, a környezeti fények viszont hajlamosak ezeken a részeken becsillanni, sokan pont emiatt mondanak le az ilyen megjelenítőről. A betekintési szögek hibátlanok, alig csökken a fényerő laposan rápillantva, mindez a tűéles, két szubpixeles (RG, BG) megjelenítéssel a piac legjobb kijelzőjévé teszi a panelt. Az automatikus fényerőállítás remekül igazodik a változó viszonyokhoz.

Az edge funkciók kikapcsolt képernyőnél is elérhetők
Az edge funkciók kikapcsolt képernyőnél is elérhetők [+]

Bár az oldalsó kávák vékonyak, alulról és felülről továbbra sem faragott a Samsung. Ez lehetővé teszi, hogy az érintésalapú alkalmazásváltó és vissza gombok, illetve a biometikus azonosítóval felszerelt kezdőlap billentyű ne raboljon a kijelzőtől magának helyet. A panel és a gombok érintésérzékenysége hibátlan, a billentyűt pedig kényelmes lenyomni. Felülre fénymérő, közelségérzékelő, értesítési LED, beszélgetési hangszóró, márkafelirat és 5 megapixeles kamera került. „Vaku” is van az előlapon, méghozzá 5,5 hüvelykes: a rendszer az AMOLED panelt villantja fel, ha kérjük. Bár ismerőseink kevésbé csodálkoztak rá az edge vagány vonásaira és visszafogott csillogására, továbbra is a piac egyik legszebb és legelőremutatóbb eszközét tarthatja a vásárló a kezében, és a sorozatból a legkényelmesebbiket. Az ezüst és arany változatokon jobban látszanak az ujjlenyomatok, a fekete és a fehér variáns jobban elrejti azokat.

Hardver és TouchWiz

Az S7 edge néhány régióban Snapdragon 820-as, a többiben, így nálunk is az Exynos 8890-es SoC-vel vásárolható meg – mindkettőt a Samsung gyártja a 14 nanométeres FinFET LPP node-on. Az exynosos variáns négy 1,6 gigahertzes Cortex-A53, és négy házi fejlesztésű Exynos M1 magot tartalmaz big.LITTLE elrendezésben. Ha az M1 magokból 1-2 aktív, akkor 2,6 gigahertz az órajel maximuma, ha pedig 3-4, akkor 2,3 gigahertz. Az 1-2 magos extra lóerő lehetővé teszi azon folyamatok gyorsabb meghajtását, amelyek kevesebb szálat használnak. Rendszermemóriából 4 gigabájt LPDDR4 jár, a grafikus feladatokért pedig az igencsak méretes, 12 magos konfigurációt használó Mali-T880MP12 felel, 650 megahertzen – a több mag, alacsonyabb órajel kombináció jobb hőkezelést és alacsonyabb fogyasztást hivatott szolgálni. A belső tároló kiszerelés szerint 32 vagy 64 gigabájtos a villámgyors UFS 2.0-s szabvány szerint, a rendszer 8 gigabájtot foglal le az egészséges működésért. MicroSD-ből akár 200 gigabájtosat is be lehet pattintani, és a felhasználó által telepített appok adatainak egy részét át lehet rá helyezni (a játékok méretes adatmappáit pont nem, olyan alkalmazásokat például, mint a Here Maps, pedig egyáltalán nem), a kártyáról való alkalmazásbetöltés azonban nem javallott, hiszen a belső tároló sokszorta gyorsabb.

A TouchWiz immáron Android Marshmallow-n fut és továbbra is témázható
A TouchWiz immáron Android Marshmallow-n fut és továbbra is témázható [+]

A szintetikus tesztek pontszámait ismét újraírta a legújabb Exynos, processzorosan elképesztő erőt rejt a 8890, de a memóriának, a tárhelynek és a Mali GPU-nak sem kell szégyenkeznie, még ha a Snapdragon 820 Adreno 530-as IGP-je pár százalékkal erősebb is 3D-ben. Mégsem időzünk el a fenti táblázat mellett, mert sokkal fontosabb a hétköznapi sebességgel foglalkozni. Első beüzemeléskor és 50 app frissítésekor, gyorstöltés közben megijedtünk, mert itt-ott megakadt a TouchWiz, a készülékház pedig felmelegedett. A beköltözés végeztével aztán eltűnt minden ilyen kellemetlenség: az egész felület villámgyors lett és maradt pattogós animációkkal, pillanatok alatt betöltő alkalmazásokkal és elég szabad RAM-mal (teljes ürítés után 1,8 gigabájttal), hogy 5-6 nagyobb, vagy még több kisebb app a cache-ben pihenjen anélkül, hogy a hírhedt agresszív memóriamenedzsment kilőtte volna azokat. A RAM-kezelés tehát egyértelműen előrelépett, és az egész telefon az új hardvergenerációhoz méltó sebességen pörög, nincs nagyon gyorsabb mobil a piacon.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Samsung Galaxy S7 edge Samsung Galaxy S6 edge+ Huawei Mate 8 LG G4
Rendszerchip Exynos 8890 Exynos 7420 HiSilicon Kirin 950 Snapdragon 808
AnTuTu Benchmark 6.x 131697 pont n/a 87865 pont 65913 pont
Vellamo Browser 7032 pont 5224 pont 5334 pont 4131 pont
Vellamo Metal 3522 pont 2503 pont 2966 pont 2241 pont
Geekbench 3 (single) 2150 pont 1495 pont 1667 pont 1100 pont
Geekbench 3 (multi) 6588 pont 5170 pont 6024 pont 3495 pont
GFXBench Man. onscreen 27 fps 15 fps 17 fps 9,3 fps
GFXBench Man. offscreen 40 fps 25 fps 16 fps 14,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 53 fps 37 fps 38 fps 24,5 fps
GFXBench T-Rex offscreen 86 fps 57 fps 36 fps 34,32 fps

Nemcsak a szoftveroptimalizálás nőtt fel az elvárásokhoz, a játékok is hibátlanul elfutnak: egyórányi Real Racing 3-féle, grafikailag intenzív gyötrés legfeljebb langyosra melegítette a fém/üvegházat, a hőelvezetésből ráadásul beépített hőelvezetőcső gondoskodik, plusz a GPU órajelét sem húzta túl a gyártó. Az egyetlen rövid késedelem akkor áll elő a rendszerfelületen, ha a Flipboard Briefing egész lapos hírolvasót a kezdőlapon előhúzza az ember – ez még mindig nincs olyan jól optimalizálva, mint a HTC Blinkfeed, de legalább kikapcsolható.


[+]

Már akkor voltak problémák a Google által közzétett Android 5.0-val (memóriakezelés, üzemidő, teljesítmény), amikor a gyártók még csak belefogtak saját lollipopos frissítéseik fejlesztésébe. Az Android Marshmallow részben ezek orvoslására fókuszált, néhány hasznos újdonsággal kiegészítve (pl. Doze akkumulátorkímélő üzemmód, első megnyitáskor felugró és szabadon kezelhető engedélyek stb.). Bár azt nem tudni, hogy igazak-e a pletykák, miszerint a Google fejlesztői besegítettek a TouchWiz optimalizálásába, a külső változások Android 6.0.1-en elenyészőek: a kikapcsolási és újraindítási képernyő immáron nagy ikonokat használ, a kapcsolópanel háttere pedig világos, máskülönben a küllem maradt a régi. A több száz téma bármelyikével úgyis másodpercek alatt újrarajzolhatók a hátterek, az ikonok, a tárcsázó, a billentyűzet, a kapcsolók és a beállítások, úgyhogy, aki a harsányabb, vagy éppen Material Design köntöst szeretne a gyári helyett, rengeteg opciója van.


[+]

Egy ujjal lehet lehúzni az értesítési panelt öt kapcsolóval és a fényerőcsúszkával, kettővel pedig a kapcsolótáblát. 5,5 hüvelyken hasznos lehet két appot egymás fölé dobni, ezt az alkalmazásváltóból vagy a gombját hosszan lenyomva lehet aktiválni. A kompatibilis appok átméretezhetők, lebegő ikon méretre csukhatók és ablakosan is futtathatók – ezt a felső sarokból, átlós ujjhúzással lehet kezdeményezni. A kezdőlap gomb dupla nyomása indítja a kamerát, a tripla pedig egykezes használathoz lekicsinyíti a képernyőtartalmat. Egykezes mód a billentyűzethez és a tárcsázóhoz is jár.


[+]

Aki a 4 x 4-es, 4 x 5-ös vagy 5 x 5-ös ikonkiosztás helyett valami szimplábbra vágyik, aktiválhatja a nagy ikonos egyszerű módot, aki pedig unja az alkalmazásmenüt, a Galaxy Labs menüpont alatt kilőheti, így minden ikon a főoldalakra kerül. Az intelligens kezelő felügyeli az akkumulátort, a tárhelyet, a memóriát és az adatvédelmet – a szoftver tippeket ad az erőforrás-felszabadításra és a biztonságra. Az alkalmazások internetelérése és engedélyei immáron egyesével kapcsolgathatók, és az értesítéskezelés is kiterjedt (tiltás, prioritás élvező, megjelenhet-e a zárképernyőn stb.). A ne zavarj funkciók is testreszabhatók.


[+]

Mostantól lezárt képernyőnél is aktív maradhat a kijelző, sötét alapon megjelenítve az órát, az elmulasztott értesítéseket, a naptárat vagy absztrakt formákat. Az óra lehet digitális vagy analóg, és hátteret is választani lehet mellé. Kikapcsolt képernyőnél az ívelt széleket megdörzsölve keskeny panelként, aktív kijelzőnél pedig a szélektől középre simítva lehet az edge paneleket előhívni. Itt a kedvenc névjegyek egyéni színekkel, a gyorsindító ikonok és műveletek (pl. új névjegy, üzenet, könyvjelző), az eszközök (iránytű, vonalzó, ötfokozatú zseblámpa), az időjárás, a hírolvasó és hasonló beépülő modulok aktiválhatók, immáron szélesebb függőleges sávokkal. Az edge SDK nyitott a fejlesztők előtt, hogy tetszés szerinti modulokat fejlesszenek. Az edge sáv ügyes megoldás továbbra is, ugyanakkor nem kellene exkluzívnak lennie, más Galaxy is megkaphatná – persze akkor nehezebb lenne felárat elkérni az ívelt mobilokért.

Módok és szoftverek

Visszatérnek olyan gesztusvezérlési módok, mint a rezgés a készülék felemelésekor, ha olvasatlan értesítés pihen a kijelzőn, hívásindítás és -fogadás fülhöz emeléssel, felvétel tenyérsuhintással vagy némítás a kijelző letakarásával. Tovább nőtt az ujjlenyomat-olvasó hatékonysága, tízből 9-10 alakalommal sikeres az azonosítás. A regisztrálás a szokásos módon, a kezdőlap gomb többszöri megérintésével zajlik. Érdemes a billentyűt lenyomva is regisztrálni az ujjmintákat, összesen egyébként ötöt lehet. A feloldás nagyjából egy másodpercet vesz igénybe kikapcsolt képernyőnél, az azonosítás pedig a Samsung és Android Pay fizetési módok mellett a Samsung-fiókba és a böngészőben, az online fiókokba való bejelentkezésekre is bevethető.


[+]

Az utóbbi szoftver a legvaskosabb honlapokkal is dadogás nélkül, villámgyorsan megbirkózik, ahogyan tucatnyi lap kezelése sem okoz neki gondot. Az oldalakon lehet keresni, a linket megosztani, akad teljes képernyős nézet, asztali elrendezésre váltás és könyvjelzőkezelés – a linkeket a főképernyőre és az edge panelre is ki lehet rakni. A fejlettebb adatbiztonságért és a személyes és munkahelyi tartalmak elkülönítéséért a My Knox felel, amelyhez ugyancsak bevethető a biometrikus azonosító, a szoftver viszont nem lett előre telepítve. A tárcsázó támogatja a gyorskeresést és gyorshívást, a telefonkönyv pedig SIM-ről, fájlból és számos forrásból (Facebook, Samsung, Google stb.) képes a névjegyeket szinkronizálni. A lista átlátható, a szám nélküli névjegyek szűrhetők, a vezeték- és keresztnév szerint rendezést viszont nem tudtuk váltogatni. Az email alkalmazást rendben beüzemeltük.


[+]

A touchwizes billentyűzet remek, a betűsor felett a számok is elérhetők, akad bővíthető magyar szótár, korrektúra és ujjhúzós bevitel, illetve egykezes elrendezés. A Samsung a maga részéről a hangrögzítőt, a remek naptárat (S Tervező), a Gear okosóra kezelőt, az S Voice hangasszisztenst és az S Health-t mellékelte, a többi gyártói szoftver a Galaxy Apps áruházból kapható le. Az S Health továbbra is az egyik legjobb egészségfelügyelő app, amellyel követni lehet a napi kalóriabevitelt és -égetést, az alvásciklusokat, a lépésszámot, az edzéseket (akár a beépülő Nike modullal), illetve opció a pulzusszám és a véroxigén-telítettség mérése a hátlapi szenzorra helyezve az ujjat. Az UV-index viszont már nem mérhető, mindenki nagy bánatára. A készülékházban egyébként légnyomásmérő is lapul.


[+]

Újdonság a játékkezelés: a Game Launcher mappába gyűjti a telepített játékokat, ahonnan egy gombbal tiltani lehet a felugró értesítéseket, illetve aktiválni lehet energiatakarékos módokat a képfrissítés és a grafikai beállítások leszabályozásával. Ez a Real Racing 3 esetében jól működött, de maximális minőségen sem darálta le az aszfaltszaggatás az akkumulátort. Aktiválható továbbá egy lebegő és áthelyezhető Game Tools gomb, amelyet játék közben vagy a menüben megérintve könnyedén kikapcsolhatók az értesítések, illetve a vissza és alkalmazásváltó gombok a véletlen lenyomás ellen. Ugyaninnen a játékmenet megszakítása nélkül le lehet csukni a futó alkalmazást lebegő ikonméretbe, képernyőképet lehet készíteni, sőt: képernyőfelvételt is. Megadható a felbontás, a bitráta, rögzíthető az előlapi kamera képe, és arról is dönteni lehet, hogy a játék- vagy a mikrofonhangokat vegye fel a rendszer. Ezen funkciók egy része minden más app esetében is hasznos lehet, éppen ezért nem bántuk volna, ha a lebegő ikon mindig elérhető.


[+]

A Google alkalmazásfelhozatala teljes pompájában elérhető a Térképtől kezdve a Keresőn át A Chrome-ig. A Mircosoft is szép számmal jelen van (Word, Excel, PowerPoint, OneDrive, OneNote, Skype), természetesen szerkesztési és mentési funkciókkal. A pakk mellé 100 gigabájtos OneDrive felhőtárhely jár, méghozzá két évre. A közösségi oldalról az Instagram, a Facebook és a Viber lett előre telepítve, az eszközök közül pedig az óra és a számológép. Ugyan nem kevés az a szoftver, amelyet a Samsung összeválogatott, mégis a hasznosság és az átláthatóság volt szem előtt, a rendszer optimalizálásba pedig nem lehet belekötni – Android 6.0.1-en hasít a TouchWiz.

Kamerák és multimédia

Nincs megállás a mobilkamerák fejlődésében, és annak ellenére, hogy az S6-széria bizonyosan dobogós volt tavaly, a Samsung új alapokra fektette az S7 család fotós képességeit, kezdve a sokak által furcsállt, 16-ról 12 megapixeles szenzorra való váltással. A hangsúly a Nexus 6P-hez hasonlóan már pixelszinten van, minél több fény jut ugyanis egy-egy fényérzékelő pontra, annál pontosabban, nagyobb dinamikával és kevesebb zajjal dolgozhat. Mindez az F/1,7-es rekeszértékű, kiemelkedő fényerejű optikával minden olyan helyzetben előnyt jelent, amikor nem ideálisak a fényviszonyok fényképezésre, mégis megörökítésre vár egy fontos pillanat. Maximális felbontáson a képarány 4:3-asra változott, ami ugyancsak megosztó a szélesvásznú kijelzők korában, cserében viszont nőtt a látószög. A lencse mögött a Samsung igényeire szabott, Sony IMX260 típusú szenzor lapul Dual Pixel technológiával, amely a DSLR-ek világából lépett a mobiltelefonok közé, és a lényege az, hogy a fáziskülönbség-érzékelős autófókuszálási rendszert (ahol néhány fókuszpixel végzi az élesítési feladatot), az összes szenzorpixelre kiterjeszti, elég csak megnézni az alábbi animGIF-et, hogy milyen eredményekkel, ugyanez videón itt megtekinthető.

Új szintre emeli a fókuszálást a mobilos Dual Pixel kamera
Új szintre emeli a fókuszálást a mobilos Dual Pixel kamera. Ugyanez videón itt megtekinthető

A fáziskülönbség-érzékelés lényege, hogy a rendszer a lencse két oldaláról a szenzorokon elhelyezett fókuszpixelekre érkező jeleket összehasonlítja. Ha a kép életlen, a pixelinformációk között fáziskülönbség van, és a rendszer korrigál. Ez gyors élesítést tesz lehetővé, ám, mivel ezek a pixelek nem használhatók fényfeldolgozásra, „pótolni” kell a jelüket, így 1-5%-nál több fókuszpixelt nem helyeztek eddig a szenzorokra, a komolyabb minőségveszteséget elkerülendő. A Dual Pixel technológia lényege, hogy minden pixelhez két fotódióda tartozik, ami lehetővé teszi a fáziskülönbség-érzékelést és a fényfeldolgozást mind a 12 millió képpont segítségével, és nincs is mit pótolni. A lenti, gyors fókuszálás mellett a rendszer megbízhatósága is elismerést érdemel, és bár este pillanatok helyett tizedmásodpercek kérdése az élesítés, akkor is hibátlan a dolog. A harmadik előnyt a videofelvétel élvezi (amelyet amúgy is kisegít a Smart OIS optikai képstabilizátor): a Dual Pixel technológiával magabiztosabb a mozgáskövető fókusz, az ilyenkor bezavaró, újraélesítéskor előálló lencsemozgások nélkül.


[+]

A touchwizes kameraszoftver az S6 edge+ óta lényegében komplett, de azért felbukkant pár új funkció. Dupla kezdőlap gombnyomásra, fél másodperc alatt előugrik az élőkép, amelyen az effektek, a HDR, az önkioldó (2, 5, 10 mp, 3 elemes sorozat), a felbontás, a beállítások, a módok, a kameraváltó, az exponáló, a videofelvevő és a galéria is egy érintésre van. Az érintőfókusz szintén villámgyors (expozíciót hosszú érintéssel vagy a csúszkával lehet állítani), a képen pedig kompozíciós segédvonalak is elhelyezhetők. Ott van aztán a professzionális mód, ahol a két fókusz és a három mérési mód, a kézi expozícióállítás, a záridő (1/24000 - 10 mp), az érzékenység (ISO50-800), a fehéregyensúly (4 séma + csúszka) és a kézi fókuszálás is elérhető. Előre beállított és a felhasználó által összerakott tónusok is elérhetők, és menthetők beállításkombinációk is (mondjuk rögzített záridő, esetleg utcai sárgás fényhez igazított fehéregyensúly). A DNG RAW-ba való mentés is opció az utólagos képfeldolgozásért és érintetlen részletgazdagságért.


[+]

Visszatérnek az olyan módok, mint a szelektív fókusz, a videokollázs vagy az ételfotózás. Gyorsított felvétel (hyperlapse) és mozgó panoráma is lőhető – ez utóbbi, a körbeforduláskor videót is rögzít, így utólag nemcsak a panorámakép, hanem jobbra-balra forgatva a készüléket vagy húzva az ujjat a pásztázás közbeni mozgások is visszanézhetők. A virtuális felvétel hasonló elven működik, csak itt egy tárgy vagy az előlapi kamerával magunk körül kell mozgatni a kamerát. Az élő fotó rögzíti a kattintás előtti másodperceket, a galériában így pármásodperces klip lejátszása előzi meg a végleges kép megjelenítését. Videofelvétel legfeljebb 4K-ban készíthető 30 fpssel (katt), 1080p-ben 60-nal (katt) és 720-ben lassítva, 240 képkockával (katt). A kép- és hangminőség remek, és az optikai képstabilizátor is besegít. További opció a hangvezérlés, a szoftveres videostabilizálás, a mozgáskövető fókusz és az élő YouTube közvetítés. Az előlapi kamera 5 megapixeles, nagy látószögű és szintén F/1,7-es rekeszértékű. A HDR, a videokollázs, az élő közvetítés és a virtuális felvétel itt is opció – no és persze a „szelfipanoráma”, illetve egy sor arcszépítő funkció. Újdonság, hogy más készülékek után az új Galaxyk is felvillantják a kijelzőt, amolyan előlapi vakuként, természetes tónusokkal, vörös szem effektus előidézése nélkül. Exponálni a hangerőgombokkal és a hátlapi szenzort megérintve is lehet. A szenzort Samsung szállítja (S5K4E6) és ilyen képeket készít.

Nappal zéró késedelemmel, természetes színekkel és kiemelkedően jó dinamikatartománnyal készülnek a fotók. A vonalélesség jó, a Samsung pedig nem alkalmaz szoftveres élesítést az eredmények felturbózására. Ez viszont, 12 megapixelen azt jelenti, hogy arányosan kevesebb részlet rögzül, mint a tavalyi, 16 megapixeles modullal, illetve a sarkoknál némi lencsetorzítás is felfedezhető. A HDR mód remekül kompenzál nagy dinamikájú témák esetében, bár észrevehető minőségveszteség árán. Makrókat igencsak szűk mélységélességgel lehet lőni, előnyösen kiemelve az apró részleteket az elő- és háttérből, bár itt szívesen viszontláttunk volna több részletet.

Este és rossz fényviszonyok között remekel igazán az S7 edge, mivel a nagy szenzorpixelek és nagy fényerejű optika lehetővé teszi alacsonyabb érzékenység és rövidebb záridő választást, komolyabb minőségveszteség nélkül. A Dual Pixel kamera tényleg „lát a sötétben”, ahol 1/4 másodpercnél húzza meg a záridőkorlátot, valamivel több fény esetén pedig 1/10-nél. Kézi módban hosszabb expozíciók is megtartható kézből, 10 másodperces záridővel pedig a fényfestés is opció. A fókusz este is pontos és fürge, ahogyan a képek is gyorsan és remek hatásfokkal készültek. A kamerarendszer nyers képességeiről a RAW-ból feldolgozott fotók árulkodnak (lent), méghozzá hibátlan vonalélességről, kiemelkedő dinamikával és kevés képzajjal. Ezek alapján úgy gondoljuk, a Samsung némileg visszafoghatná a zajmentesítést és a JPG tömörítés mértékét, de ez már tényleg kukacoskodás. A lényeg: a gyártó kockáztatott a kisebb felbontású Dual Pixel szenzorral, és lesz, aki hiányolni fogja az előd 16 millió éles pixeljét ideális fényviszonyok között. Csakhogy rosszabb és sokkal rosszabb körülmények között az S7 edge simán lekőrözi az elődöt és a konkurencia legjavát, így bármikor kapja elő a zsebéből az ember a mobilt, a múló momentumot bemozdulás és homály nélkül rögzítheti.

A helyben tárolt vagy a Google által kínált számokat a Play Zenével lehet lejátszani, amely előadók, albumok, listák és dalok szerint rendszerezi az állományokat, illetve ajánlót is felkínál. Az ismert formátumok közül mindegyikkel megbirkózott a szoftver. Hangszínszabályzóként a SoundAlive jár számos sémával, UHQ felbontás-növelő algoritmussal és néhány effekttel. A fejhallgatók hangzásán az Adapt Sound menüpont alatt lehet finomítani. A mellékelt mikrofonos füles a készülékdobozos fajták közül minőséginek számít, tiszta hangzással és megfelelő mennyiségű mély hanggal. Ha pedig magasabb árfekvésű fejhallgató kerül a 3,5 milliméteres portra, az edge kiegyensúlyozott frekvenciaátvitellel, megfelelő hangerővel és hallható zaj vagy áthallás nélkül hálálja meg, elegendő hangerővel.


[+]

Az FM-rádió sajnos kimaradt, pedig sok másik Galaxy készülék része, a videolejátszó viszont meghajtja a feliratokat, a 4K-s videókat és képes ablakos módban is futni. A DivX, Xvid és AC3-as tartalmakat alternatív szoftverrel lehet meghajtani, ekkora és ilyen jó kijelzőn pedig nagyon is működőképes az egérmozi, csak kár, hogy mono az S7 edge alján elhelyezett hangszóró. A modul egyébként jó hangerővel és kifejezetten szép, telt hangzással szó, egyik tartományban sem éreztünk hiányt. Bulit nem lehet vele csapni vele, és a BoomSound hangerejét nem éri el, egy szobányi teret viszont a klasszikustól a zúzósabb dallamokig be tud tölteni, és a bejövő hívást is meg fogja hallani a tulajdonos.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Galaxy S7 edge egy nanoSIM-et fogad be átlagos, nem kiemelkedő vételi minőséggel, legfeljebb Cat.9-es LTE adatsebességgel (450/50 Mbps) – 3G-n 42 Mbps a letöltési korlát. A beszélgetési hangminőség mindkét oldalon megfelelő, zajosabb környezetben sem volt gond hallani egymást. A kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac WiFi modul érzékenysége kiváló, és támogatja a MiMo-t, a Directet és a hotspot funkciókat. Bluetoothból 4.2 a szabvány A2DP-vel, LE-vel és Apt-X-szel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel és OTG-vel. A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS és GLONASS műholdak jeleit is használja az S7 edge, egyszerre akár 20 szatellitét. Gyorsabb mobilos navival még nem nagyon találkoztunk, szobabelsőben is másodpercek kérdése a pozíciószerzés. Az NFC nem maradt ki, és ahol opció, az Android és Samsung Pay szolgáltatásokhoz is bevethető (az MST alapú fizetés is támogatott), az infra viszont lekerült a menüről, és nem örülünk neki, mert a telefon, mint univerzális távirányító remek dolog volt, még akkor is, ha nem a legnépszerűbb.

Visszatért a sokak által hiányolt microSD foglalat
Visszatért a sokak által hiányolt microSD foglalat [+]

Nem lett rosszabb az üzemidő az S5-höz képest – így lehetett az S6 edge akkumulátoros teljesítményét némi csalódottsággal összefoglalni. A Samsung szerencsére hallgatott a kritikákra, és a 2600-ról 3600 milliamperórásra hizlalta az S7 edge telepét, a takarékos Exynos SoC és a Marshmallow akkumulátorkímélő trükkjei pedig kiemelkedően jó üzemidőt eredményeznek. Nekünk hatórás képernyőidők kényelmesen összejöttek a szokásos napi rutin, sok fényképezés és játék mellett, és nem könyörgött energiáért a készülék, amikor töltőre tettük, úgyhogy csutkára merülésig a hét óra is összejöhetett volna. Az adaptív gyorstöltő 100 perc alatt 100%-ra pumpálja a méretes akkumulátort, és vezetékmentes gyorstöltés is elérhető megfelelő kiegészítővel (WPC, PMA), ami nem a csomagolás része. A mindig aktív kijelzővel együtt is alacsony a készenléti fogyasztás, így két, a mobiljukat ritkán használók pedig akár háromnapos töltési rátára is berendezkedhetnek. A legtöbben persze alig tudják majd letenni a Samsung ívelt remekét (mi sem tudtuk), ez a csoport ezt a mobilt is naponta tölti majd. Kitolja az üzemidőt az energiatakarékos és az alapfunkciókra redukáló ultratakarékos mód, plusz ugyebár a játékokhoz is aktiválható takarékosság. A szokásos fényerőn, egy-egy töltéssel közel 12 óra böngészés, illetve 15 óra MinDig TV HD stream jött össze, ezek is kiemelkedő értékek.

A piac legjobb és legdrágább ajánlatai közé tartozik az S7 és az S7 edge (alul)
A piac legjobb és legdrágább ajánlatai közé tartozik az S7 és az S7 edge (alul) [+]

Értékelés: Samsung Galaxy S7 edge
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 10 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Nincs tökéletes telefon: kinek a kicsi, kinek a nagyobb tetszik; van, aki vegytiszta Androidra esküszik, van pedig, aki az extrák sorára, és így tovább. Az is biztos viszont, hogy a hibátlanhoz kevés készülék került annyira közel, mint az S7 edge. Adott egy gyönyörű phablet, minden oldalon kerekded vonásokkal a fogás és a kezelés kényelméért (egyedül fényképezéskor bizonytalan a fogás), IP68-as por- és vízállóság zárófedelek nélkül, jó és rossz fényviszonyok között is remekelő, ultragyorsan fókuszáló kamera, piacvezető AMOLED kijelző, hibátlan rendszersebesség, kitűnő üzemidő és egy szépen muzsikáló multimédiás hangszóró. Mondjuk, az utóbbi lehetett volna épp sztereó, az üveg hátlap jobban tapadó, az infra, illetve az FM-rádió hiányát pedig felrójuk hibaként.

Az biztos, hogy technológiailag a Samsung megint feladta a leckét, aztán meglátja az ember a 270 ezer forintos, kártyafüggetlen kezdőárat, és az arcára fagy a mosoly. Az a helyzet, hogy a sokadik ívelt kijelzős mobilként, illetve egy phabletekkel ellepett piacon nem érezzük indokoltnak a megegyező tudású, lapos kijelzős S7-hez képesti 30 ezer forintos felárat. Akad minőségi anyagokból összerakott, 5,5 hüvelykes mobil gyors működéssel és jó üzemidővel 100 ezer forint alatt (Redmi Note 3), az anyagköltség tehát nem indok. Persze az S7 edge prémiumkategóriás riválisai is méregdrágák (iPhone 6s Plus, Xperia Z5 Premium, LG G5, Huawei Mate 8, Nexus 6P, Galaxy Note5), és mindegyik ellen van a tesztkészüléknek előnyös tulajdonsága, a fentieken túl a vezetékes és vezetékmentes gyorstöltés, a remek GPS, a jó audiominőség, a takarékos, mindig aktív kijelző, a microSD kártyafoglalat vagy a Gear VR és a Gear 360 kompatibilitás. Kedvezmények után pedig ezúttal is körbe lehet nézni a szolgáltatói vagy GSM boltos kínálatban, és sokan fognak is, mert tényleg ritkán érezzük ennyire makulátlannak az összképet. Az ajánlott minősítés tehát nem kérdés egy olyan eszközért, amely sokkal jobb lett az elődjénél, és lényegében minden másik, hasonló méretű érintőkijelzős kütyünél, ha pedig közelebb kerül az árazás az S7-éhez, a plecsni is fényesebben fog csillogni.

Samsung Galaxy S7 edge

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Samsung Galaxy S7 edge
 Samsung Galaxy S7 edge Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 150,9 x 72,6 x 7,7 milliméter
Tömeg 157 gramm
Színvariációk Fehér, fekete, ezüst, arany
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1440 x 2560 pixel (534 ppi)
Kijelző és készülékház védelme Gorilla Glass (a hátlapon is)
Kijelző típusa Super AMOLED kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Samsung Exynos 8890
Processzor típusa 1,6 GHz-es, négymagos Cortex-A53 és 2,3 gigahertzes, négymagos Exynos M1
Processzor csíkszélessége 14 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-T880MP12
RAM mérete 4 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 32/64 GB (a rendszer 8 GB-ot foglal le)
Memória bővíthetősége microSD (200 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 Mhz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/850/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 450 Mbps
LTE Cat.9
IrDA / Bluetooth nincs / 4.2 (A2DP, LE, apt-X)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac, dual band, WiFi hotspot, Direct, MiMo
USB microUSB 2.0 (MTP, OTG)
Ujjlenyomat-olvasó van
Pulzusszámmérő van
SpO2 mérő van
Barométer van
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
Beidou van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 6.0.1 (Marshmallow)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter van
Extra szoftverek S Health, Intelligens Kezelő, Edge funkciók, Galaxy Apps, S Tervező, Fájlkezelő, Játékkezelő, OneDrive, OneNote, Word, Excel, Power Point, Skype, Témaáruház, mindig aktív kijelző
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel, Dual Pixel autófókusz, élő HDR, F/1,7-es lencse, LED villanó
Másodlagos kamera 5 megapixel, autófókusz, élő HDR, F/1,7-es lencse, kijelzőt felvillantó vaku
Videófelvétel 2160p @ 30 fps, 1080p @ 60 fps, 720p @ 240 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3600 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
IP68-as por- és vízállóság, 3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, ultratakarékos üzemmód, gesztusvezérlés, ujjlenyomat-olvasó, pulzusszám mérő, véroxigén-telítettség mérő, légnyomásmérő, edge funkciók, vezetékmentes gyorstöltés, NFC és MST alapú fizetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés