Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

Hirdetés

Hardver és TouchWiz

Az S7 edge néhány régióban Snapdragon 820-as, a többiben, így nálunk is az Exynos 8890-es SoC-vel vásárolható meg – mindkettőt a Samsung gyártja a 14 nanométeres FinFET LPP node-on. Az exynosos variáns négy 1,6 gigahertzes Cortex-A53, és négy házi fejlesztésű Exynos M1 magot tartalmaz big.LITTLE elrendezésben. Ha az M1 magokból 1-2 aktív, akkor 2,6 gigahertz az órajel maximuma, ha pedig 3-4, akkor 2,3 gigahertz. Az 1-2 magos extra lóerő lehetővé teszi azon folyamatok gyorsabb meghajtását, amelyek kevesebb szálat használnak. Rendszermemóriából 4 gigabájt LPDDR4 jár, a grafikus feladatokért pedig az igencsak méretes, 12 magos konfigurációt használó Mali-T880MP12 felel, 650 megahertzen – a több mag, alacsonyabb órajel kombináció jobb hőkezelést és alacsonyabb fogyasztást hivatott szolgálni. A belső tároló kiszerelés szerint 32 vagy 64 gigabájtos a villámgyors UFS 2.0-s szabvány szerint, a rendszer 8 gigabájtot foglal le az egészséges működésért. MicroSD-ből akár 200 gigabájtosat is be lehet pattintani, és a felhasználó által telepített appok adatainak egy részét át lehet rá helyezni (a játékok méretes adatmappáit pont nem, olyan alkalmazásokat például, mint a Here Maps, pedig egyáltalán nem), a kártyáról való alkalmazásbetöltés azonban nem javallott, hiszen a belső tároló sokszorta gyorsabb.

A TouchWiz immáron Android Marshmallow-n fut és továbbra is témázható
A TouchWiz immáron Android Marshmallow-n fut és továbbra is témázható [+]

A szintetikus tesztek pontszámait ismét újraírta a legújabb Exynos, processzorosan elképesztő erőt rejt a 8890, de a memóriának, a tárhelynek és a Mali GPU-nak sem kell szégyenkeznie, még ha a Snapdragon 820 Adreno 530-as IGP-je pár százalékkal erősebb is 3D-ben. Mégsem időzünk el a fenti táblázat mellett, mert sokkal fontosabb a hétköznapi sebességgel foglalkozni. Első beüzemeléskor és 50 app frissítésekor, gyorstöltés közben megijedtünk, mert itt-ott megakadt a TouchWiz, a készülékház pedig felmelegedett. A beköltözés végeztével aztán eltűnt minden ilyen kellemetlenség: az egész felület villámgyors lett és maradt pattogós animációkkal, pillanatok alatt betöltő alkalmazásokkal és elég szabad RAM-mal (teljes ürítés után 1,8 gigabájttal), hogy 5-6 nagyobb, vagy még több kisebb app a cache-ben pihenjen anélkül, hogy a hírhedt agresszív memóriamenedzsment kilőtte volna azokat. A RAM-kezelés tehát egyértelműen előrelépett, és az egész telefon az új hardvergenerációhoz méltó sebességen pörög, nincs nagyon gyorsabb mobil a piacon.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Samsung Galaxy S7 edge Samsung Galaxy S6 edge+ Huawei Mate 8 LG G4
Rendszerchip Exynos 8890 Exynos 7420 HiSilicon Kirin 950 Snapdragon 808
AnTuTu Benchmark 6.x 131697 pont n/a 87865 pont 65913 pont
Vellamo Browser 7032 pont 5224 pont 5334 pont 4131 pont
Vellamo Metal 3522 pont 2503 pont 2966 pont 2241 pont
Geekbench 3 (single) 2150 pont 1495 pont 1667 pont 1100 pont
Geekbench 3 (multi) 6588 pont 5170 pont 6024 pont 3495 pont
GFXBench Man. onscreen 27 fps 15 fps 17 fps 9,3 fps
GFXBench Man. offscreen 40 fps 25 fps 16 fps 14,9 fps
GFXBench T-Rex onscreen 53 fps 37 fps 38 fps 24,5 fps
GFXBench T-Rex offscreen 86 fps 57 fps 36 fps 34,32 fps

Nemcsak a szoftveroptimalizálás nőtt fel az elvárásokhoz, a játékok is hibátlanul elfutnak: egyórányi Real Racing 3-féle, grafikailag intenzív gyötrés legfeljebb langyosra melegítette a fém/üvegházat, a hőelvezetésből ráadásul beépített hőelvezetőcső gondoskodik, plusz a GPU órajelét sem húzta túl a gyártó. Az egyetlen rövid késedelem akkor áll elő a rendszerfelületen, ha a Flipboard Briefing egész lapos hírolvasót a kezdőlapon előhúzza az ember – ez még mindig nincs olyan jól optimalizálva, mint a HTC Blinkfeed, de legalább kikapcsolható.


[+]

Már akkor voltak problémák a Google által közzétett Android 5.0-val (memóriakezelés, üzemidő, teljesítmény), amikor a gyártók még csak belefogtak saját lollipopos frissítéseik fejlesztésébe. Az Android Marshmallow részben ezek orvoslására fókuszált, néhány hasznos újdonsággal kiegészítve (pl. Doze akkumulátorkímélő üzemmód, első megnyitáskor felugró és szabadon kezelhető engedélyek stb.). Bár azt nem tudni, hogy igazak-e a pletykák, miszerint a Google fejlesztői besegítettek a TouchWiz optimalizálásába, a külső változások Android 6.0.1-en elenyészőek: a kikapcsolási és újraindítási képernyő immáron nagy ikonokat használ, a kapcsolópanel háttere pedig világos, máskülönben a küllem maradt a régi. A több száz téma bármelyikével úgyis másodpercek alatt újrarajzolhatók a hátterek, az ikonok, a tárcsázó, a billentyűzet, a kapcsolók és a beállítások, úgyhogy, aki a harsányabb, vagy éppen Material Design köntöst szeretne a gyári helyett, rengeteg opciója van.


[+]

Egy ujjal lehet lehúzni az értesítési panelt öt kapcsolóval és a fényerőcsúszkával, kettővel pedig a kapcsolótáblát. 5,5 hüvelyken hasznos lehet két appot egymás fölé dobni, ezt az alkalmazásváltóból vagy a gombját hosszan lenyomva lehet aktiválni. A kompatibilis appok átméretezhetők, lebegő ikon méretre csukhatók és ablakosan is futtathatók – ezt a felső sarokból, átlós ujjhúzással lehet kezdeményezni. A kezdőlap gomb dupla nyomása indítja a kamerát, a tripla pedig egykezes használathoz lekicsinyíti a képernyőtartalmat. Egykezes mód a billentyűzethez és a tárcsázóhoz is jár.


[+]

Aki a 4 x 4-es, 4 x 5-ös vagy 5 x 5-ös ikonkiosztás helyett valami szimplábbra vágyik, aktiválhatja a nagy ikonos egyszerű módot, aki pedig unja az alkalmazásmenüt, a Galaxy Labs menüpont alatt kilőheti, így minden ikon a főoldalakra kerül. Az intelligens kezelő felügyeli az akkumulátort, a tárhelyet, a memóriát és az adatvédelmet – a szoftver tippeket ad az erőforrás-felszabadításra és a biztonságra. Az alkalmazások internetelérése és engedélyei immáron egyesével kapcsolgathatók, és az értesítéskezelés is kiterjedt (tiltás, prioritás élvező, megjelenhet-e a zárképernyőn stb.). A ne zavarj funkciók is testreszabhatók.


[+]

Mostantól lezárt képernyőnél is aktív maradhat a kijelző, sötét alapon megjelenítve az órát, az elmulasztott értesítéseket, a naptárat vagy absztrakt formákat. Az óra lehet digitális vagy analóg, és hátteret is választani lehet mellé. Kikapcsolt képernyőnél az ívelt széleket megdörzsölve keskeny panelként, aktív kijelzőnél pedig a szélektől középre simítva lehet az edge paneleket előhívni. Itt a kedvenc névjegyek egyéni színekkel, a gyorsindító ikonok és műveletek (pl. új névjegy, üzenet, könyvjelző), az eszközök (iránytű, vonalzó, ötfokozatú zseblámpa), az időjárás, a hírolvasó és hasonló beépülő modulok aktiválhatók, immáron szélesebb függőleges sávokkal. Az edge SDK nyitott a fejlesztők előtt, hogy tetszés szerinti modulokat fejlesszenek. Az edge sáv ügyes megoldás továbbra is, ugyanakkor nem kellene exkluzívnak lennie, más Galaxy is megkaphatná – persze akkor nehezebb lenne felárat elkérni az ívelt mobilokért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés