Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

Módok és szoftverek

Visszatérnek olyan gesztusvezérlési módok, mint a rezgés a készülék felemelésekor, ha olvasatlan értesítés pihen a kijelzőn, hívásindítás és -fogadás fülhöz emeléssel, felvétel tenyérsuhintással vagy némítás a kijelző letakarásával. Tovább nőtt az ujjlenyomat-olvasó hatékonysága, tízből 9-10 alakalommal sikeres az azonosítás. A regisztrálás a szokásos módon, a kezdőlap gomb többszöri megérintésével zajlik. Érdemes a billentyűt lenyomva is regisztrálni az ujjmintákat, összesen egyébként ötöt lehet. A feloldás nagyjából egy másodpercet vesz igénybe kikapcsolt képernyőnél, az azonosítás pedig a Samsung és Android Pay fizetési módok mellett a Samsung-fiókba és a böngészőben, az online fiókokba való bejelentkezésekre is bevethető.


[+]

Az utóbbi szoftver a legvaskosabb honlapokkal is dadogás nélkül, villámgyorsan megbirkózik, ahogyan tucatnyi lap kezelése sem okoz neki gondot. Az oldalakon lehet keresni, a linket megosztani, akad teljes képernyős nézet, asztali elrendezésre váltás és könyvjelzőkezelés – a linkeket a főképernyőre és az edge panelre is ki lehet rakni. A fejlettebb adatbiztonságért és a személyes és munkahelyi tartalmak elkülönítéséért a My Knox felel, amelyhez ugyancsak bevethető a biometrikus azonosító, a szoftver viszont nem lett előre telepítve. A tárcsázó támogatja a gyorskeresést és gyorshívást, a telefonkönyv pedig SIM-ről, fájlból és számos forrásból (Facebook, Samsung, Google stb.) képes a névjegyeket szinkronizálni. A lista átlátható, a szám nélküli névjegyek szűrhetők, a vezeték- és keresztnév szerint rendezést viszont nem tudtuk váltogatni. Az email alkalmazást rendben beüzemeltük.


[+]

A touchwizes billentyűzet remek, a betűsor felett a számok is elérhetők, akad bővíthető magyar szótár, korrektúra és ujjhúzós bevitel, illetve egykezes elrendezés. A Samsung a maga részéről a hangrögzítőt, a remek naptárat (S Tervező), a Gear okosóra kezelőt, az S Voice hangasszisztenst és az S Health-t mellékelte, a többi gyártói szoftver a Galaxy Apps áruházból kapható le. Az S Health továbbra is az egyik legjobb egészségfelügyelő app, amellyel követni lehet a napi kalóriabevitelt és -égetést, az alvásciklusokat, a lépésszámot, az edzéseket (akár a beépülő Nike modullal), illetve opció a pulzusszám és a véroxigén-telítettség mérése a hátlapi szenzorra helyezve az ujjat. Az UV-index viszont már nem mérhető, mindenki nagy bánatára. A készülékházban egyébként légnyomásmérő is lapul.


[+]

Újdonság a játékkezelés: a Game Launcher mappába gyűjti a telepített játékokat, ahonnan egy gombbal tiltani lehet a felugró értesítéseket, illetve aktiválni lehet energiatakarékos módokat a képfrissítés és a grafikai beállítások leszabályozásával. Ez a Real Racing 3 esetében jól működött, de maximális minőségen sem darálta le az aszfaltszaggatás az akkumulátort. Aktiválható továbbá egy lebegő és áthelyezhető Game Tools gomb, amelyet játék közben vagy a menüben megérintve könnyedén kikapcsolhatók az értesítések, illetve a vissza és alkalmazásváltó gombok a véletlen lenyomás ellen. Ugyaninnen a játékmenet megszakítása nélkül le lehet csukni a futó alkalmazást lebegő ikonméretbe, képernyőképet lehet készíteni, sőt: képernyőfelvételt is. Megadható a felbontás, a bitráta, rögzíthető az előlapi kamera képe, és arról is dönteni lehet, hogy a játék- vagy a mikrofonhangokat vegye fel a rendszer. Ezen funkciók egy része minden más app esetében is hasznos lehet, éppen ezért nem bántuk volna, ha a lebegő ikon mindig elérhető.


[+]

A Google alkalmazásfelhozatala teljes pompájában elérhető a Térképtől kezdve a Keresőn át A Chrome-ig. A Mircosoft is szép számmal jelen van (Word, Excel, PowerPoint, OneDrive, OneNote, Skype), természetesen szerkesztési és mentési funkciókkal. A pakk mellé 100 gigabájtos OneDrive felhőtárhely jár, méghozzá két évre. A közösségi oldalról az Instagram, a Facebook és a Viber lett előre telepítve, az eszközök közül pedig az óra és a számológép. Ugyan nem kevés az a szoftver, amelyet a Samsung összeválogatott, mégis a hasznosság és az átláthatóság volt szem előtt, a rendszer optimalizálásba pedig nem lehet belekötni – Android 6.0.1-en hasít a TouchWiz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés