Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra

Ez az ötödik Ultra a Samsung Galaxy telefonok történetében. Nem érződött még ennyire átgondoltnak a típus.

Bevezető, külső, csomagolás

2020-ban jelent meg az Ultra típus a Samsung Galaxy csúcstelefonok között, először külön az S és a Note szériában, majd a kettőt tavaly egyesítette a gyártó és tollat kapott az S22 Ultra. Ezt megtartotta az idei Samsung Galaxy S23 Ultra is, továbbra is a ház bal alsó sarkába tolva, vélhetően a kameranégyes jobb oldalon történő elhelyezkedése miatt. Egyébként pont az S Pen érintőtoll az, ami látványos(abb)an változott az elődhöz képest, a toll nyomkodható, rugós vége négyzetes, így biztosan nem kompatibilis az előző modellel. Mármint olyan értelemben, hogy nem fér majd bele egy S22 Ultra házába, a kijelzőn lehet ezzel is rajzolni, ahogy az S23 Ultra beállításai között is találhatunk olyan beállítást, hogy mindenféle más S Pen ceruzával működjön együtt a telefon. A toll 105,08 milliméter hosszú, 5,8 milliméter széles és 4,35 milliméter vastag, 3,04 grammot nyom, műanyagból van, hegye csúcsának átmérője 0,7 milliméter, alumínium gombbal tetején és műanyag gombbal oldalán.

Kezemben a Samsung Galaxy S23 Ultra.
Kezemben a Samsung Galaxy S23 Ultra. [+]

A toll mellett négyzetesebb lett a telefon széle is, ennek pedig csak örülni lehet, mivel az S23 Ultrát jóval kényelmesebb kézben fogni így. Igaz, most is legtöbbször két kéz fog kelleni hozzá, 78,1 x 163,4 x 8,9 milliméterével a telefon hatalmas, a 233 gramm viszont jól oszlik el, nem próbál kifordulni az ember tenyeréből a mobil. Azzal, hogy a szélek egyenesebbek lettek, csökkent a kijelző íve is a széleken, a 6,8 hüvelykes panel így több hasznos képernyőfelületet nyújt az elődhöz képest, mégis maradt benne annyi ív, hogy tévedhetetlenül Samsung csúcsmobilnak nézzen ki, plusz így az S Pen is könnyebben siklik fel a széleken.

[+]

Hiányzik továbbra is a 3,5 milliméteres audio csatlakozó, nincs infravörös port, búcsút kell mondani az SD-kártyás tárhelybővítésnek az alulról kihúzható SIM-tálcán, és a 12 MP-es előlapi kamera sem költözött a kijelző alá. A sztereó hangszóró viszont teltebben, több hangerővel szólal meg, mint a korábbi modellek, ez felírható a pozitívumok listájára. Az egyik hangszóró mondjuk továbbra is alul helyezkedik el, így az ember könnyedén le tudja takarni, a másik pedig a felső kávában van elrejtve. Mikrofonból a keret aljára, tetejére és a hátlapra is került, ezek képesek sztereóban rögzíteni és a hátlapi videofelvétel során képes a kameraváltásokhoz igazodva követni a nagyítás irányát.


[+]

Látszólag változatlan a hátlap is, matt üveg, belőle négy különálló gyűrűben kimagaslik négy kamera és egy segédszenzor, köztük a kéttónusú LED-villanóval, sík felületre fektetve tok nélkül billeg is a telefon. Láthatatlan változás, hogy ez az üveg Gorilla Glass Victus 2, ami állítólag még erősebb, mint elődjei. Ugyanez van az előlapon is, de érthető módon nem próbáltuk ki törésteszten a gyártótól tesztre kölcsönkapott mobilt, lévén a 8/256 GB-os modell 609 990 forintba kerül, a tesztmobilt pedig vissza kell adnunk sértetlenül. Maradt az IP68-as vízvédelem, ezzel fél órát kibír másfél méter mély vízben a telefon, de azért nem ajánlott ezzel merülni. Ugyanígy az S Pen is megkapta az IP68-as minősítést, de a gyártó azért nem ajánlja, hogy medencében vagy tengerben használja a vásárló.


[+]

Ténylegesen változatlan a csomagolás abban a tekintetben, hogy a SIM-tálcát nyitó tűn kívül csak egy mindkét végén USB-C töltőkábelt mellékel benne a Samsung. Az antennák az alumínium keretben vannak, a vétel Wi-Fi és mobilhálózati kapcsolaton is jobb az elődnél, az üveg hátlap alatt továbbra is megtaláljuk a Qi tekercset, mellyel felvenni és leadni is képes energiát a telefon. Kábelen 45 wattot (USB PD 3.0, AFC és QC 2.0) vesz fel maximum a telefon, vezeték nélkül pedig a Fast Wireless Charging 2.0-val minimum 15 wattot, vagy a Samsung saját töltőivel akár többet is. Az átlagos vezeték nélküli energiafelvétel 5 és 15 watt között mozog, leadni pedig 5 wattal tud a készülék.

A doboz és tartalma.
A doboz és tartalma. [+]

Kijelző, S Pen, DeX

Kijelző terén továbbra is csúcspanelről beszélhetünk, de minden paraméterében nem a legjobbról, amit a Samsung gyárt. Persze okunk nem lehet panaszra, a 6,8”-es képátlóval és QHD+ (1440 x 3088 pixel, 500 ppi) felbontással, az 1 és 120 Hz között dinamikusan váltó frissítéssel ez az Edge Dynamic AMOLED 2X is ott van az élmezőnyben. Adott a DCI-P3 skála teljes lefedettsége, a HDR10+ támogatás, a kijelző alá rejtett ultrahangos ujjlenyomat-leolvasó, mely nőtt, így pontosabban és nagyobb felületen olvas elődjénél, talán gyorsabban is. Megvan az S Pen támogatás, körbe minimális szimmetrikus káva, és szolidan a kijelzőbe lyukadó 12 MP-es kamera. Miért mondjuk akkor, hogy nem minden paraméterében ez a legjobb Samsung gyártotta megjelenítő most a piacon lévő készülékek között? Azért, mert az Apple iPhone 14 Pro modelljeibe is a Samsung csinálja a kijelzőt, azon panelek pedig magasabb fénysűrűséget képesek magukból kipréselni, mint az S23 Ultrában található.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Samsung Galaxy S23 Ultra Apple iPhone 14 Pro Max Samsung Galaxy S22 Ultra Oppo Find X5 Pro Sony Xperia 1 IV Xiaomi 12 Pro
Képátló 6,8 hüvelyk 6,7 hüvelyk 6,8 hüvelyk 6,7 hüvelyk 6,5 hüvelyk 6,73 hüvelyk
Felbontás 1440 x 3088 1290 x 2796 1440 x 3088 1440 x 3216 1644 x 3840 1440 x 3200
Technológia HDR10+ Dynamic AMOLED 2X Super Retina XDR OLED HDR10+ Dynamic AMOLED 2X HDR10+ LTPO2 AMOLED 10 bit HDR OLED 10 bit HDR10+ OLED
Képfrissítés adaptív 1 - 120 Hz adaptív 1 - 120 Hz adaptív 1 - 120 Hz 120 Hz adaptív 120 Hz adaptív 120 Hz
Fehér fényerő 708 / 1768 nit 517 / 2256 nit 437 / 1799 nit 494 nit 593 / 848 nit 473 / 1251 nit
Fehér fényerő (min.) 0,8 nit 1,9 nit 1,8 nit 1,9 nit 1,8 nit 2,0 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7323 K + kézi 6676 K + TrueTone 7118 / 6584 K + kézi 7624 K + kézi 7665 K + kézi 7649 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Aprónak tűnhet a különbség mondjuk az iPhone 14 Pro Max 2257 nites és az új Galaxy Ultra 1768 nites fényessége között, és fontos megjegyezni, hogy a Galaxy ügyesen bánik az automata fényszabályozással, és az új szemkímélő módok is pontosan alkalmazkodnak a környezeti fényviszonyokhoz, az esti használatban pedig a nagyon alacsony fehér fényerő is besegít, de azért lelkiismeret-furdalás nélkül elvárható lenne a fényesebb panel a csúcs-csúcs Galaxy mobilban. A teszt alatt megpróbáltuk hősugárzóval a szobában a nyári forróságot szimulálni, hogy megnézzük, meddig bírja a maximális, teljes képernyős fehér fényerőt fenntartani a telefon, mivel ezzel a korábbi modelleknek akadt problémája. Tapasztalataink szerint az S23 Ultra készülékházának 42 Celsius-fokra való melegedése volt az a pont tizenegy perc után, ahol a mobil elkezdte korlátozni a panelt, majd 34 fokra visszahűlve emelte meg újból a fényességét. A készülékek új, nagyobb méretű hőkamrás hűtése egyébként megbízható — bővebben a következő oldalon —, de arra számíthatunk, hogy nyáron hosszú időszakon keresztül forró helyen, közvetlen napfény alatt használva ez a telefon is korlátozni fogja a maximális fényerőt.


[+]

Adott a mindig éber kijelző (AoD) az értesítési LED helyett, a szélekről behúzható edge-panelek és nincs panaszunk az érintések érzékelésének pontosságára és a kissé ívelt szélekre sem, fantomérintésekkel nem találkoztunk egy hét használat alatt, a szövegbevitel, a nagyítás, vagy épp a rajz ujjal és tollal is ugyanolyan pontos és gyors. Az S Pen szoftveres funkcióit és specifikációit tekintve nem sokat változott tavaly óta, de durván Dudley Dursley-nak kellene lennünk ahhoz, hogy belekössünk, miért csak 2,8 ezredmásodperces a válaszidő és miért csak 4096 nyomáspontot képes érzékelni a tízcentis rajzeszköz, amikor tavaly is pont ennyi volt?! Az egyetlen, amin még lehetne csiszolni kicsit tapasztalataink szerint, az a szoftver, mely felismeri, hogy mikor ér a toll a kijelzőhöz és mikor az ember keze, bár egy hét alatt két alkalom volt, amikor a kijelzőhöz véletlenül hozzáérő kezemet és nem a tollat fogta fel parancsként a telefon. Az előre telepített PENUP kreatív alkalmazásban pedig külön beállítási lehetőség van ezen véletlen érintések kiszűrésére.

Az S Pere vonatkozó beállítási lehetőségek.Az S Pere vonatkozó beállítási lehetőségek.Az S Pere vonatkozó beállítási lehetőségek.Az S Pere vonatkozó beállítási lehetőségek. Az S Pere vonatkozó beállítási lehetőségek. (forrás: Mobilaréna) [+]

Hirdetés

A One UI 5.1 rendszerbeállításai között pedig az S Pen funkcióit szabhatjuk testre, szinte végtelen lehetőség közül választva. A tollal varázspálcaként hadonászva vezérelhetjük a telefonunkról futó prezentációt, vagy szolidabban, a gombok nyomkodásával is megtehetjük ezt. Új, hogy az összes lehetséges szövegbeviteli helyre írhatunk a tollal, s azt a rendszer egyből átalakítja, ez magyarul is tökéletesen pontosan működött, bár ennek a funkciónak személy szerint egy táblagépen több értelmét látom. A toll használható távkioldóként fotózáshoz, feloldhatjuk vele a telefont, és jelez a mobil, ha hátrahagytuk. Érthető, hogy miért van hatalmas rajongótábora, átgondolt, precíz és jól használható kiegészítője a telefonnak, legyen szó munkavégzésről, kreatív időtöltésről vagy csak egy hosszabb szöveg átböngészéséről.

További opciók az S Pen kapcsán a telefon beállításai között.További opciók az S Pen kapcsán a telefon beállításai között.További opciók az S Pen kapcsán a telefon beállításai között.További opciók az S Pen kapcsán a telefon beállításai között. További opciók az S Pen kapcsán a telefon beállításai között. (forrás: Mobilaréna) [+]

Egyes funkciókhoz nem is kell a tollal a kijelzőhöz érni, elég ha csak közel tartjuk a panelhez, máris gyors előnézeti képet kapunk vagy kijelölhetünk valamit. Az ilyen extrákat támogató alkalmazások listája kissé szűkös, mert a Samsung saját programjai mellett egyelőre csak a Google Chrome van a telefon szerint a listán, de a médiavezérlés például az összes külsős appban is ment az S Pen gombjait nyomkodva. Maradtak az AR-rajzok, az S Pen intelligens kijelölése pedig bővült, immáron már képekről is lehet szöveget vagy a képen szereplőket kimásolni vele. (Utóbbi megy mondjuk ujjal is, ez a One UI újdonsága.) Kifejezetten okos és pontos, lásd az alábbi példát.

Balra a fotó, jobbra a One UI által a képről kivágott részlet.Balra a fotó, jobbra a One UI által a képről kivágott részlet. Balra a fotó, jobbra a One UI által a képről kivágott részlet. [+]

Az S Pennel szerelt telefonban több értelmet nyert számomra asztali nézetet kínáló DeX mód is, a Bluetooth-tollal ugyanis szerintem könnyebben és pontosabban manőverez az ember a monitorra vagy tv-re vezetéken vagy vezeték nélkül kivetített rendszerben. A mobil ilyenkor touchpad funkciót vesz fel, a tollal gesztusvezérléssel vagy egyszerű kurzormozgató segédként dolgozhatunk, de ha van átalakítóval vagy Bluetooth-on csatlakoztatható klaviatúra a közelben, akkor azt is hozzá tudjuk csapni a telefonhoz és van egy kvázi asztali környezetünk dolgozni. Annak, aki a DeX-et gyakran használná és hosszú távra tervez a telefonnal — lehet is az 5 éves terméktámogatás mellett —, azt ajánlanám, hogy minimum a 12 GB operatív memóriával szerelt készüléket válassza és ne elégedjen meg a 8 GB RAM-mal, mert átlagban 6,1 és 7,3 GB között használ a rendszer magában, a DeX pedig meg tudja dobni a memóriaigényt.

Pár példa, mire jó az S Pen: feljegyzések, rajzok, firkák.Pár példa, mire jó az S Pen: feljegyzések, rajzok, firkák.Pár példa, mire jó az S Pen: feljegyzések, rajzok, firkák. Pár példa, mire jó az S Pen: feljegyzések, rajzok, firkák. [+]

SD 8 Gen 2 for Galaxy, teljesítmény


[+]

Az amerikai piac eddig is Snapdragon lapkákkal szerelt Galaxy csúcstelefonokat kapott, Európa viszont évekig az Exynos variánsokkal volt kiszolgálva, melyek közül pont tavaly az Exynos 2200 startja volt nagyon döcögős és kellett hozzá több hónap, hogy tényleg olyan csúcsteljesítményt nyújtson a telefon, mint ami elvárható tőle. És még akkor is gyengébb volt a számítási és grafikus teljesítmény egy európai Galaxy-n, mint egy amerikain. Ennek idén vége, a Samsung minden régióban a Qualcomm lapkájára váltott, ráadásul nem is az alap Snapdragon 8 Gen 2-re, ami az aktuális csúcslapka, hanem egy speciális változatra. Ezt jelöli a for Galaxy utótag a telefonban dolgozó SoC nevében, de ezt is ugyanúgy a TSMC gyártja 4 nanométeres csíkszélességen.

Antutu és 3DMark eredmények.Antutu és 3DMark eredmények.Antutu és 3DMark eredmények.Antutu és 3DMark eredmények. Antutu és 3DMark eredmények. (forrás: Mobilaréna) [+]

3DMark stresszteszt eredmények.3DMark stresszteszt eredmények.3DMark stresszteszt eredmények.3DMark stresszteszt eredmények. 3DMark stresszteszt eredmények. (forrás: Mobilaréna) [+]

A rendszerchip felépítésében különösebb változás nincs, maradt a 1 + 2 + 2 + 3-as CPU-kiosztás (Cortex-X3 + két Cortex-A715 + két Cortex-A710 + három Cortex-A510 mag) és az Adreno 740-es GPU is a Galaxy mobilokban található Snapdragon 8 Gen 2-ben. Viszont a Cortex X3-as teljesítménymag 3,36 GHz-es emelt órajelre van skálázva, a GPU-t pedig 680 MHz-ről 719 MHz-re húzták fel, aztán az egész mögé betettek egy, a tavalyinál 30%-kal nagyobb hőkamrát, az eredmény pedig örömteli minden szempontból. Egyrészt takarékosabb az új lapka nagyobb teljesítményen is, másrészt kevésbé melegszik a készülék, ezek harmadrészt pedig azt hozzák magukkal, hogy hosszabb távon képes csúcsteljesítményt vagy ahhoz közeli eredményt fenntartani a mobil.

Így néz ki az új hűtőkamra az S23 Ultrában.
Így néz ki az új hűtőkamra az S23 Ultrában. (forrás: PBKreviews) [+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Samsung Galaxy S23 Samsung Galaxy S23+ Samsung Galaxy S23 Ultra Samsung Galaxy S22+ Samsung Galaxy S22 Ultra Apple iPhone 14 Pro Max
Rendszerchip Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy Exynos 2200 Exynos 2200 Apple A16 Bionic
AnTuTu 9.x 1160535 pont 1212706 pont 1198251 pont 858891 pont 865130 pont 952950 pont
Geekbench 5 (single/multi) 1556 / 4953 pont 1544 / 4927 pont 1582 / 4968 pont 1115 / 3368 pont 1115 / 3368 pont 1889 / 5502 pont
Geekbench 6 (single/multi) 1928 / 5072 pont 1916 / 5125 pont 2006 / 5174 pont 1514 / 3670 pont 1517 / 2966 pont 2540 / 6459 pont
GFXBench Car Chase onscreen 109 fps 108 fps 67 fps (QHD) 58 fps 33 fps (QHD) 60 fps
GFXBench Car Chase offscreen 129 fps 128 fps 127 fps 68 fps 68 fps 119 fps
GFXBench Man. onscreen 120 fps 120 fps 120 fps (QHD) 119 fps 96 fps (QHD) 60 fps
GFXBench Man. offscreen 313 fps 313 fps 316 fps 179 fps 179 fps 280 fps
AndroBench Sequential Read 1689,85 MB/s 3392,91 MB/s 3455,36 MB/s 1320,15 MB/s 1617,93 MB/s -
AndroBench Sequential Write 448,16 MB/s 2003,01 MB/s 2442,09 MB/s 1091,15 MB/s 981,61 MB/s -
AndroBench Random Read 326,71 MB/s 451,18 MB/s 448,09 MB/s 379,68  MB/s 306,92 MB/s -
AndroBench Random Write 134,38 MB/s 144,34 MB/s 156,89 MB/s 545,89 MB/s 271,08 MB/s -

Egyedi még a Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy lapkában, hogy elsőként használja a Qualcomm új, a kognitív ISP-t érintő fejlesztését: a mélytanuláson alapuló valós idejű szemantikus szegmentációt. Ennek célja és feladata, hogy valós időben felismeri a képi elemeket (tárgyak, személyek, testrészek, stb.) az algoritmus, ezeket minél pontosabban körbehatárolja, majd a fotó elkészítésekor többképes feldolgozásban a különböző expozíciók összehangolásakor alkalmazza. Végeredményben természetesebb színű képek, pontosabban visszaadott bőrtónusok, finomabb részletesség, valósághűbb portrék készülnek, lásd a lentebbi videón. A Samsung az új kép-jel processzorra hagyatkozva válthatott az előlapon 40 MP-es szenzorról 12 MP-esre úgy, hogy a képminőség nem romlott, azt viszont érdemes észben tartani, hogy a hátlapi kamerákon is az alapbeállítások mellett pixelösszevonással készülő fotók esetén működik tényleg valós időben a folyamat, 50 és 200 MP-es nagy felbontásnál több tíz másodperceket kell várni, mire a galériában megtekinthetjük az elkészült képet. Az S23 Ultra által használt SoC-ben állítólag frissített DSP is dolgozik, erre bizonyítékot nem találtunk azon kívül, hogy a telefon az automatizálásokat és rutinokat gyorsan és hibamentesen végzi el.

Az egymás után többször, folyamatosan folytatott szintetikus tesztjeinket a legmagasabbra (WQHD) állított felbontással és automatikus fényerő mellett végeztük szobahőmérsékleten, ezen körülmények között folyamatos terheléssel és 5 GHz-es Wi-Fi kapcsolattal 3 óra és 46 perc alatt merült 100-ról 7%-ra a telefon akkumulátora.

A kiindulási hőmérséklet és a 3DMark Extreme tesztjének lefutása végén tapasztalható hőmérséklet.A kiindulási hőmérséklet és a 3DMark Extreme tesztjének lefutása végén tapasztalható hőmérséklet.A kiindulási hőmérséklet és a 3DMark Extreme tesztjének lefutása végén tapasztalható hőmérséklet. A kiindulási hőmérséklet és a 3DMark Extreme tesztjének lefutása végén tapasztalható hőmérséklet. [+]

Amikor grafikailag intenzív feladatokat kellett végeznie az S23 Ultrának, testhosszal verte elődjét, esetenként kétszeres teljesítménnyel, viszont a GPU terhelésekor melegedett is jobban a készülékház, a hátlapon egy húszperces 3DMark folyamatban mértünk 44,9 Celsius-fokot. A szokásos GFX-Benchmark adagot háromszor egymás után lehozta legmelegebb pontján 35 fokos hátlappal a mobil, a kijelző felőli oldalon pedig 41 fok volt a legmelegebb, melyet a 3DMark GPU stressztesztek végén produkált a készülék. A ház egyébként gyorsan vissza is hűl, bár ehhez a kedvező 20 fok körüli külső hőmérséklet is hozzátett.

GFXBench és Antutu alatt mért hőmérsékletek.GFXBench és Antutu alatt mért hőmérsékletek. GFXBench és Antutu alatt mért hőmérsékletek. [+]

CPU és kombinált tesztek terén nincs akkora ugrás, mint GPU-ban, de 30% körüli ugrást fel tud mutatni az S23 Ultra, ráadásul úgy, hogy 1 óra 45 percnyi folyamatos CPU-terhelés mellett 39 fokra melegedett csupán a hátlap, a processzor pedig teljes teljesítményét maximum 79 százalékig fojtotta vissza. Ezekben az esetekben valószínűsíthető, hogy az emelt órajelű X3-as magot tette takarékra a rendszer.

Negyedórás CPU-teszt hőeredményei.Negyedórás CPU-teszt hőeredményei.Negyedórás CPU-teszt hőeredményei.Negyedórás CPU-teszt hőeredményei. Negyedórás CPU-teszt hőeredményei. [+]

Az új UFS 4.0-s tárolók sebességelőnye is jelentős a tavalyi UFS 3.1-es változatokhoz képest, szekvenciális olvasási és írási sebességben lazán megvan a duplázás, s mivel az Ultra minimum 256 GB háttértárral van szerelve, így nem is opció már a 3.1-es tároló. Az viszont fájó pont, hogy a SIM-tálcán eSIM-támogatás mellett sem maradt hely SD-kártyának. Az LPDDR5X operatív memória is új, bár sem ez, sem a tároló nem egyedi a Galaxy mobilokban, az új OnePlus 11 is ezzel van felszerelve. Ahogy azt írtam korábban, a 8 GB-os Ultra alapmodell helyett érdemesebb lehet a 12 GB-os változat felé terelni magunkat, a teszt alatt átlagban minimum 6 GB-ot megevett a One UI a RAM-ból a mindennapi feladatok során is. A több ablak kezelése, a valós idejű multitasking, a háttérben futó folyamatok irányítása és a hosszabb időre magára hagyott alkalmazásaink visszatöltése sem okoz gondot az S23 Ultrának, ahogy az erőigényesebb játékokat is bármiféle panasz vagy hosszabb gondolkodási idő nélkül tölti be.

Ugyanaz a CPU-teszt, de már félórán át futtatva.Ugyanaz a CPU-teszt, de már félórán át futtatva.Ugyanaz a CPU-teszt, de már félórán át futtatva. Ugyanaz a CPU-teszt, de már félórán át futtatva. [+]

Milyen a sebesség és a teljesítmény a mindennapokban? Mint forró kés a vajon, úgy siklik az S23 Ultra, ami az előd döcögős startjához képest olyan, mintha a Samsungnál talán hiper-szuper sebességre kapcsoltak volna. De a konkurens csúcs-iPhone vagy bármely más androidos csúcskészülék mellett sem tűnik lassúnak az Ultra, minden egyből és úgy történik, ahogy kell, legyen szó a menüben lapozgatásról, egy üzenet begépeléséről, több gigabájtnyi anyag másolásáról, böngészésről vagy épp RAW fájlok Lightroomban való szerkesztéséről. Viszont ez már részben szoftver.

Végül pedig az egy órán át tartó CPU-teszt eredményei.Végül pedig az egy órán át tartó CPU-teszt eredményei.Végül pedig az egy órán át tartó CPU-teszt eredményei.Végül pedig az egy órán át tartó CPU-teszt eredményei. Végül pedig az egy órán át tartó CPU-teszt eredményei. [+]

One UI 5.1, Android 13

Új Galaxy mobil, új One UI verziószám. Idén az Android 13-as főverzióra épülő One UI 5.1 debütál a Galaxy S23-as szériával. A teszt alatt a telefonon a 2023. január 1-i biztonsági csomag futott, ami remek. A Samsung négy főverzió frissítésre és öt év biztonsági támogatásra adott ígéretet a készülék bemutatásakor, szóval papírforma szerint még az Android 17-et is megkapja majd az S23 Ultra és még rá egy évre is jönni fognak az időszakos biztonsági patchek. Ez az androidos csúcstelefonok között is kiemelkedő és az iPhone támogatásával egyenértékű szint. Megérdemli a Samsung a dícséretet érte, ahogy a frissítések terjesztésének terén az egyik legrosszabbul teljesítő márkából a legjobbá vált.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Az S23-ak piacra kerülését követően az Android 13-as frissítésre hivatott készülékekre is megérkezik majd az új szoftver, melyben első ránézésre nem eltérést talál majd a felhasználó, de azért lesznek észrevehető különbségek. Az új készülék például kevesebb előre telepített alkalmazással érkezik, a Samsung saját programjait, a Microsoft appjait és a Google csomagját is megcsonkította. Maradt a Spotify, illetve bekerült a Goodlock az alap alkalmazások közé. Ami még feltűnő lehet, hogy a tárhelyet az 5.1-es One UI jobban eszi, mint a korábbiak, átlagosan 40 GB-nyit kér magának a beépített tárolóból, így kisebb tárolócsomaggal dolgozhat a felhasználó az alapmodell esetében.

(forrás: Mobilaréna) [+]

A motorháztető alatt, a szoftverben turkálva találkozhatunk újdonságokkal vagy jobban átgondolt funkciókkal. Ilyen például a frissített rutinok menü, pontosabb és intelligensebb a telefon által adott reakció a különböző feladatokra, rutinonként vagy helyzetenként beállítható alkalmazáskínálattal, háttérképpel, értesítési preferenciákkal. Frissült a galériában a képeket javító funkció, GIF fájlokon is képes lesz ezentúl a készülék felbontást javítani és tömörítési zajt csökkenteni. A kép javítása gomb megnyomásával automatikusan képes lesz a telefon eltüntetni például az üvegfelületeken található tükröződéseket, ehhez korábban külön manuális állítgatás kellett. Az ultraszéles és a széles lencsék rajzolatának korrekciója is frissült, ezt utólag a galériában vagy közvetlenül a kamera alkalmazásban, a kép elkészülte előtt is be lehet kapcsolni.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Javult az eszköz belső keresője is, például címszavakkal pontosabban lehet immár személyekre, helyszínekre, témákra keresni a videók és fotók között. A fotókon vagy a videókon egy hosszú nyomással ki lehet jelölni tartalmat és azt bárhová kimásolni, akár matricát is lehet belőle készíteni különböző chatalkalmazásokban.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Tovább változtatható a zárképernyő megjelenése, különböző stílusokat lehet megadni az órának és az elrendezésnek. Alkalmazásszinten lehet beállítani preferált nyelveket, illetve alkalmazásonként kezelhető a program első megnyitásakor, hogy akarunk-e értesítéseket engedélyezni. Nem látható beállítás, de biztonsági szempontból pozitívum, hogy az új rendszer gyakrabban törli a vágólap tartalmát. Szintén kapcsolható a biztonsághoz az új Bixby (igen, még létezik) opció, hogy telefonhívás esetén a virtuális asszisztens veszi fel és reagál helyettünk, illetve rajta keresztül reagálhatunk begépelt szöveggel. Kár, hogy magyarul nem tud, az angol nyelvet viszont támogatja, és az alapvető spam hívások elleni védelem is bekapcsolható a menüből.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Szintén motorháztető alatti frissítés, hogy a gyári Samsung Internet böngészőt össze lehet hangolni PC-s böngészőnkkel, így megoldhatjuk azt, hogy a telefonon elkezdett netes tevékenységet a számítógépen folytassuk. Maradtak az állítható méretű ablakok, van gombokon alapuló és gesztusnavigáció, egykezes mód a kényelmesebb kezeléshez, a DeX-et használva vezetékes vagy vezeték nélküli asztali nézettel. Egymás tetejére pakolhatók és jobbra-balra hajtogathatók a widgetek, és a csatlakoztatott Galaxy kiegészítők töltöttségét immáron egy helyre gyűjti a telefon.

A beállítási folyamat majdnem olyan sima volt, mint az iPhone-ok közti költözés.
A beállítási folyamat majdnem olyan sima volt, mint az iPhone-ok közti költözés. [+]

A mozgások simák és gyorsak, a kezdőképernyőn balra suhintva a Google Discover felület vár, lentről felfelé pedig megtaláljuk az alkalmazáslistát. De opció minden új ikont felvenni a kezdőképernyők valamelyikére, ha úgy kényelmesebb. A játékokat a Game Launcher gyűjti, itt megadhatunk játékonkénti preferenciákat. A RAM Plus funkció kikapcsolható, van külön fájlkezelő, hangrögzítő, ha pedig régebbi Galaxy mobilról érkezünk, akkor egy közös hálózat és QR-kód leolvasása elég új telefonunk beállításához. Ha valakinek sokoldalú és átgondolt Android rendszerre van szüksége, akkor itt szinte biztosan megtalálja, amit keres.

Fotózás


[+]

Összesen öt kamera között debütál az új 200 MP-es ISOCELL HP2 szenzor. A Samsung mérnökei a kétszázmillió pixelt egy 1/1,3”-es méretű szenzorra pakolták rá, így a pixelek egyenkénti mérete 0,6 μm. Automatikus beállításokkal 16:1-es pixelösszevonás után (2,4 μm ) 12,5 MP-es képeket készít a telefon, itt a nagy felbontásnak előnye, hogy több részlettel dolgozhat az algoritmus. De opció a teljes felbontás használata, vagy 16:4-es, vagyis 4:1-es pixelösszevonás is, amivel 50 MP-es képek születnek. A teszt alatt készült fotók alapján pedig ezek az 50 MP-es képek részletesebbek, mint a natív ilyen felbontással dolgozó S23 és S23+ fotói. A 200 MP-es főkamerában f/1,7-es fényerejű lencsék dolgoznak 3 fokban mozgó optikai stabilizálással, és 85 fokos látóteret befogva.

200 MP főkamera

50 MP főkamera

12,5 MP főkamera

Gyakorlatban a felbontás növelésének nem lenne haszna, ha nem társulna hozzá megfelelő képfeldolgozó algoritmus. Erről nem felejtkezett meg a Samsung sem, a Snapdragon lapka érkezésével javul az automatikus színkezelés, a dinamikatartomány, gyors és pontos az autofókusz gyenge fények között is és jóval kevesebb a képzaj. A mesterséges élesítés időnként túllép a valósághű határán és azt is érdemes megjegyezni, hogy nagy felbontással történő fotózáskor ezeket a számításon alapuló simításokat a telefon nem valós időben, hanem utólag hajtja végre, vagyis ha egyből megnyitjuk a képet a galériában, láthatjuk, amint az változik. Ugyanez szerepet játszik abban is, hogy többször az előnézeti képen eltérő fotó látszik, mint ami elkészül az exponáló gomb megnyomása után.

Szintén feltűnő lehet időnként az exponálás késése, a gomb lenyomása és a kép elkészülte között tizedmásodpercek telhetnek el, ami mozgó témák esetén okozhat elmosódást. Erre megoldás lehet, ha letöltjük a Galaxy Store-ból a Camera Assistant nevű programot, aminek beállításai között találni egy kapcsolót, amivel elérhető a gyorsabb exponálás, de a leírás szerint minőségromlás mellett.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Ha pedig alkalmazások, akkor telepíthető az Expert RAW is, ami telepítés után beépül a normál kamera alkalmazásba és onnan is elérhető. Ebben újdonság az, hogy 50 MP-el is lehet idéntől kezdve fényképezni, másrészt van egy asztrofotó mód, mely a telefon helyadatainak elérésével megmutatja a képernyőn, merre vannak épp az egyes csillagképek, aztán 4-7-10 perces expozíciós időkkel fotót is készít róluk. Érdemes bekapcsolni a RAW + JPEG mentési opciót, valamiért alapbeállításokkal a nyersfájlt nem mentené el a telefon.

12,5 MP asztrofotó (telefon általi + kézi szerkesztés)

A maradék három hátlapi kamera változatlanul lett átemelve a tavalyi modellből, így van egy 12 MP-es autofókuszos ultraszéles (1,4 μm-es pixelekkel, 120 fokos látótérrel és f/2,2-es lencsékkel), egy 10 MP-es, tízszeres nagyításra képes periszkópos telefotó (1,12 μm-es pixelekkel, 11 fokos látótérrel és f/4,9-es apertúrával), és egy háromszoros nagyításra képes 10 MP-es zoomkamera (1,12 μm-es pixelméret, 36 fokos látótér és f/2,4-es fényerő). Maradt az optikai stabilizálás a háromszoros zoomkamera mögött is és az ötödik hátlapi gyűrűben található lézeres autofókusz garantálja a gyenge fények között is pontosan megtalált témát. A telefonnak nincs is gondja azzal, ha az ember a tízszeres nagyításig megy, ám a százszoros space zoom továbbra is csak nagyon indokolt esetben használható, főleg akkor, ha az ember kézből próbál fotózni. Legyen itt a Hold példaként, alatta pedig a készülék teljes látóterének átfogását ábrázoló képsorozat 0,6X-től az optikai és digitális nagyítást összefőző 100X-ig.

Holdfotók a 100X "Space Zoom" funkcióval

Sorrendben, első és harmadik sor: 0,6X - 1X - 2X (digitális) - 3X, második és negyedik sor: 10X - 30X - 100X

A rendszer minden kamera képét 12 MP-re skálázza automata módban, a képek jó dinamikaátfogással és expozícióval, pontos fehéregyensúllyal és korrekt részletességgel születnek meg. A fotók általánosságban meleg színárnyalatúak, részletvesztést pedig csak az ultraszéles kamera széleinél lehet felfedezni, viszont ott hibátlan fények mellett is szemmel látható az apróbb részletek összemosódása. Az algoritmikus zajszűrés és élesítés itt nem játszik, a zoomkamerák képén viszont felfedezhetjük, főként azokon a képeken, melyek gyengébb fényviszonyok között készültek. Ugyanakkor az egyértelmű, hogy a főkamera felbontásának emelése mellett vagy helyett legalább a periszkópos zoomkamera kaphatott volna nagyobb felbontást, így több részletet, vagy a háromszoros és tízszeres tartomány helyett megpróbálkozhattak volna főleg előbbi érték magasabbra tolásával. A magyarázat az lehet, hogy a 2X-es nagyítást meg tudja oldani a főkamera szenzorából származó információkkal a telefon, a 3X nagyítás lehet a legjobb portrékhoz, meg jövőre is kell valami frissítés. Mindenesetre aki nagyobb zoomot akar, annak a kínai gyártók, az akadásmentes nagyításhoz pedig a Sony felé kell nézelődnie.

12 MP ultraszéles

12 MP háromszoros nagyítás

12 MP tízszeres nagyítás

Pont az ellenkezője történt annak az előlapon, mint amit a periszkópos kamera kapcsán elvárhatnánk. Az S22 Ultra 40 MP-es előlapi kamerája helyett egy 12 MP-es egység rögzíti a szelfiket, dolgozik a videóhívások során vagy ismeri fel arcunkat a 2D-s arcazonosítással. Ez pontosan ugyanaz a kamera, mint ami az összes többi S23-ban is van idén, így adott benne a PD autofókusz, 80 fokos a látótér, f/2,2-es apertúrájú lencsékkel és 1,12 μm-es pixelmérettel. Végeredményben éles és jó részletességű fotók, jól elválasztott háttér, és meglepően világos esti felvételek készíthetők az S23 Ultrával. Az egyetlen, amivel néha meggyűlik a baja az előlapi kamerának, az a színek kezelése, a nappali fotókon jóval világosabb kékre színezte ki a kabátot, mint amilyen az valójában.

12 MP előlapi kamera

Pontos a portré mód is, örömteli, hogy két látószöggel is lehet önmagunkat fotózni az előlapi kamerával attól függően, hogy szűkebbre vagy szélesebbre vágott képet szeretnénk, de itt is fennáll az, amit korábban említettem: az előnézeti képen több esetben sem azt a képet látjuk exponálás előtt, amit a telefon elkészít majd. Összességében jó minőséget nyújt fotózásban a Galaxy S23 Ultra, javult az esti teljesítmény, javult a részletesség a közvetlen elődhöz képest, de a 200 MP itt sem mindent megváltoztató újdonság, ahogy a Xiaomi 12T Próban vagy a Motorola Ultrájában sem volt az. De legalább itt tényleg több részletet köszönhetünk neki.

Videók, multimédia

A tavalyi modellekkel ellentétben megy a 8K felvétel 30 képkockás másodpercenkénti sebességgel (maradt a 8K@24 fps is, mint opció), ráadásul nagyobb látószöget kihasználva, mégis érdemesebb 4K-ban vagy FHD-ban videót rögzíteni, a 8K-s felvételek ugyanis a főkamerára és azzal elérhető hatszoros digitális zoomra hagyatkoznak, és az optikai stabilizáláson kívül más extra nem is vethető be a felvételek közben. A videók minősége jó napközben és meglepően jó este is, éles a kép, remek a telefon mikrofonjai által rögzített hang. De ugyanez elmondható a 4K felvételekről is, és ott kihasználhatjuk a két zoomkamera és az ultraszéles adta lehetőségeket is, vagy válthatunk akár az előlapi kamerára is felvétel közben.


4K-ban pontos és gyors a fókusz, ügyes az elektronikus és az optikai stabilizálás, a lencsék színkezelése is közel pontos, viszont az ultraszéles szenzor előtti optika kevés fényt enged be, így látványosan sokkal sötétebb a kép. Szintén felróható, hogy a szenzorok közötti váltás az iPhone Próhoz képest kissé döcögősebb és az is, hogy 60 képkockás felvétel esetén nem lehet váltani a különböző látószögek között, külön-külön kell elindítani a felvételt azzal a kamerával, aminek a látószögét használni akarjuk. És lehetőleg ne a tízszeres zoomkamera legyen, mert ott nincs optikai stabilizálás, az elektronikus pedig csak küzd, sokszor eredménytelenül. A zoomkamerákhoz kapcsolódik az audiozoom funkció, mely a nagyításkor követi a videó képének irányát, ez hallható a videóban, és ha valakinek nem tetszik, a beállítások között ki tudja kapcsolni. A telefon alapértelmezettként sztereóban vesz fel hangot, de ha rendelkezik a felhasználó kompatibilis Galaxy fülhallgatóval, akkor a 360 fokos térhatású hangzás rögzítésére is akad lehetőség.


Van ultrastabilizálás, mely erősebb lett a tavalyinál és pariban van az iPhone akciómódjával. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy itt csak az ultraszéles és a főkamera használható, ezeknek látóterébe pedig belevág a szoftver. Plusz fontos adalék, hogy az ultrastabil videók csak QHD felbontásig mennek, viszont ezek minősége nappal nagyon jó, este elfogadható.


Az előlapon is megvan bármiféle nehézkedés nélkül a 4K, vlog-kompatibilissé téve ezt a készüléket. De ha videóhívásokról van szó, abban is remekelhet a telefon, a Samsung ugyanis engedélyezi, hogy például a Google Duo vagy a Teams teljes erejét kihasználja a kamerahardvernek. De ugyanígy a TikTok, a Snapchat vagy épp az Instagram is a kamera alkalmazás teljes kapacitásával dolgozhat, ha valakinek ez lenne fontosabb.


Plusz nem csak fotóban, videóban is van asztrofotós újdonság: a kamera Hyperlapse módját megnyitva immáron háromszázszoros sebességgel is lehet rögzíteni, akár 4K-ban is, ezzel elérve, hogy a csillagok mozgását rögzítse a telefon. Ez rendkívül hosszú művelet, így fix pontra, ideálisan állványra helyezett telefonnal érdemes nekivágni. A lentebb látható 14 másodperces felvételhez 1 óra és 13 percet volt kint a telefon egy állványon.

A 6,8”-es kijelzőn nagy felbontásban mehet a streaming, ehhez adott a Widevine L1-es biztonsági szint. FM-rádió nincs, kimaradt a 3,5 milliméteres jack csatlakozó is, és bár van Dolby Atmos támogatás, a hangszórók minősége azért egy Asus ROG Phone vagy egy Sony csúcskészülék mellett nem rúg labdába. Ettől független jelentős hangerővel és 50%-ig korrekt tisztasággal szólal meg a telefon aljába szerelt hangszóró, ezt megerősíti a sztereó párként besegítő beszédhangszóró is, ám egyrészt az alsó hangszóró könnyen letakarható helyen van, másrészt dedikált médiahangszóróként valamivel hangosabb, mint a felső, így a tökéletes sztereó hatás nem garantált. A Dolby Atmos bekapcsolása kiegyensúlyozottabb hangot ad, és sokat javult a korábbi modellekhez képest az új Ultra hangrendszere, de nem ez a legjobb a piacon. Kodektámogatás terén a Bluetooth 5.3 (A2DP, LE) mellé SBC, AAC, aptX Adaptive, LDAC és SSC van.

Adott az L1-es biztonsági szint.
Adott az L1-es biztonsági szint. [+]

Adatok, üzemidő, összegzés

Adatkapcsolati szempontból egyedül a Wi-Fi 7 elhagyása miatt lehetne megróni a Samsungot, hisz az S23 Ultra is maradt a 6/6E szabványon (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2,4 + 5 + 6 GHz, HE160, MIMO, 1024-QAM), adott az összes 4G és 5G sáv támogatása itthon (SA, NSA, Sub6), melyekre eSIM-et vagy akár egyszerre két nanoSIM-et használva is csatlakozhatunk, és adott a szolgáltató-aggregáció is. Plusz jobbnak tűnik a modem és az antennarendszer is idén, térerő-problémával egyszer sem találkoztunk, olyan ismert, kevésbé lefedett helyen is még hálózaton volt az S23 Ultra, ahol a legtöbb telefon elvérzik. Az alul található USB Type-C csatlakozó 3.2-es, megvannak az MTP- és OTG-képességei, valamint DisplayPortként is funkcionál 4K felbontásig és 60 fps-ig. Beállítható az is, hogy a DeX automatikusan elinduljon, ha HDMI-kapcsolatot létesített a telefon. Navigáció terén A-GPS mellett GPS (L1, L5), GLONASS (L1), Galileo (E1, E5a) és BeiDou (B1, B2a, B1C) rendszerekkel működik együtt a telefon, ezzel másodpercek alatt megtalálja helyét városi környezetben. Adott az UWB is, plusz van gyorsulásmérő, fényérzékelő, iránytű, közelségérzékelő, giroszkóp, légnyomásérzékelő és hall szenzor is a készülékházban.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Nem emelt a Samsung az akkumulátor 5000 mAh-s kapacitásán, s maradt a töltési sebesség is vezetéken 45 watton (USB PD 3.0 PPS, QC 2.0), vezetékek nélkül pedig 15 watton. A telefon hátlapján keresztül energiát leadni is tud, ez 5 wattban maximál, szóval változás itt nincs a tavalyihoz képest. Gond ez? Nézőpont kérdése. A kínai telefonok percekben mérhető töltési ideje mellett sokkolónak hathat, hogy a Galaxy S23 Ultra minimum egy és egynegyed órát kell töltőn legyen ahhoz, hogy a telepet 100%-ra telítse. Így nézve gond. A folyamatos stressztesztekkel 3,5 óra képernyőidővel le lehet meríteni, de mindennapi használatban azért a telefon átlagosan 6 - 6,5 óra kijelződő és 36 óra készenlét alatt lehet olyan szintre meríteni csupán, ahol már jelezni fogja, hogy kapcsoljuk be az energiatakarékos módot, amivel tovább spórolhatunk. Így nézve szerintem nem gond, 36 óra alatt valamikor csak aludtunk, fürödtünk, vagy csináltunk bármi olyat, aminek ideje alatt töltőn lehetett a telefon. Az viszont gond, hogy a dobozban nincsen fali adapter, a mellékelt kábel pedig mindkét végén Type-C, így a felhasználónak kell gondoskodnia egy megfelelőről, vagy meg kell elégednie a még lassabb töltéssel.

Üzemidő átlagos használattal és folyamatos terheléssel. Ha nagyon akarja, az ember le tudja meríteni 3-4 óra alatt ezt a telefont is.Üzemidő átlagos használattal és folyamatos terheléssel. Ha nagyon akarja, az ember le tudja meríteni 3-4 óra alatt ezt a telefont is. Üzemidő átlagos használattal és folyamatos terheléssel. Ha nagyon akarja, az ember le tudja meríteni 3-4 óra alatt ezt a telefont is. (forrás: Mobilaréna) [+]

Összegzés

Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra [+]

Samsung Galaxy S23 Ultra
Pro
Remek kijelző, Gorilla Glass Victus 2 védelem
Kevésbé ívelt szélek, jobb forma
S Pen érintőtoll
Remek kamerás teljesítmény
4 + 1 éves szoftveres támogatás
LPDDR5X RAM, UFS 4.0 tároló, erős SoC
Samsung DeX asztali megjelenítés
Kontra
Rendkívül magas kezdőár
Nincs töltő, fólia, tok, csere tollhegy a dobozban
A 3,5 mm-es jack, az értesítésjelző LED és a microSD bővítés is kimaradt
Lassú töltés vezetéken és vezeték nélkül is
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 9 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (8/256 GB, HUF) 609 990

Nincs konkurenciája a Galaxy S23 Ultrának, ha a sokoldalúságot nézzük. Ez egyrészt azért van, mert nem található más csúcskészülék a piacon, amelyben beépített érintőtoll lenne, sokaknak pedig ez önmagában ad annyi pluszt, hogy megérje elköteleződni a Samsung telefonja mellett. De említhető a 4 + 1 éves szoftveres támogatás is, a OnePlus ígérte az új 11-es mobiljuk bejelentésekor, hogy ők is ennyi ideig támogatják majd az Android rendszerüket, majd meglátjuk, a Samsung az elmúlt három-négy évben már bizonyított ezen a téren. Hosszú távú szoftverezettségben mondjuk ott van az iPhone közvetlen konkurensként, de abban se toll, se DeX mód, se Android rendszer nincs, ezek pedig kizáró indokok lehetnek vásárlóknál. Kamerában a csúcskategóriában van az S23 Ultra, s bár a Samsung szeretné azt mondani, hogy az ő telefonjuk az abszolút király, ez nem olyan egyszerű. Az iPhone Pro videóban, a Pixel vagy épp az Oppo Find X-széria fotóban szorongatja helyzettől függően a Galaxy-t. Ez persze nem jelenti azt, hogy rossz lenne a Samsung, általánosságban az egyik legjobb és legsokoldalúbb mobilos kamerarendszerről beszélhetünk, melyet jogosan lehet majd kiindulási pontnak használni az év során megjelenő újabb készülékek vizsgálatakor.

Idén a hardveres teljesítmény terén sincs miért szégyenkeznie a Samsungnak, az új SoC jó döntés volt, az LPDDR5X RAM és az UFS 4.0-s tárhely pedig csak tovább növeli a sebességelőnyt. Ebben persze várhatóan hamarosan felzárkóznak az androidos konkurensek zászlóshajói, a kérdés az, ők mennyiért fogják ezt kínálni és milyen formában? Mert bár irtó drága a Galaxy S23 Ultra, külsőleg pont annyit változott, hogy kényelmesebb legyen a használata, a motorháztető alatt olyan cserék és frissítések történtek, amik segítik a felhasználót a mindennapokban, a szoftver átgondolt és összeszedett, sokoldalúságában pedig egyszerűen nincs ellenfele ennek a készüléknek.

Egyértelmű helye van az asztalfőn az Ultrának a Galaxy S23 családban.
Egyértelmű helye van az asztalfőn az Ultrának a Galaxy S23 családban. [+]

Ugyanakkor nem mentes a negatívumoktól sem. Azok a dolgok, melyek egykor alapvetők voltak a dobozban vagy a telefonban, az évek során szépen lassan eltűntek. Pedig a Samsung PR-részlege jónak látta viccet csinálni reklámokban a jack csatlakozót vagy töltőt elhagyó Apple-ből, közben magukra, mint hősre mutogatva, hogy náluk megkapja a vásárló ezeket. Csak egy idő után ezek a reklámok szépen csendben be lettek söpörve a szőnyeg alá, aztán a vevő a méregdrága telefonhoz vehet külön fóliát, tokot, töltőt, fülhallgatót. Éppen ezért amilyen sokoldalú maga a készülék, annyira visszás az, hogy teljes potenciáljának kihasználásához (45 wattos töltés) vagy védelméhez (ha már elvileg 4-5 évig támogatott marad, ergo használható lesz) még egy kisebb vagyont kell otthagyni a boltban az egyébként is drága eszköz kifizetésekor. Ettől függetlenül egy tetszett plecsni mindenképp jár a Galaxy S23 Ultrának, mely mindenes csúcskészülék, sokrétűségében pedig maximum házon belül akad párja tavalyról.

Samsung Galaxy S23 Ultra

viragdani01

Specifikáció

Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra fekete Külső
Méretek 163,4 x 78,1 x 8,9 milliméter
Tömeg 233 gramm
Színvariációk fekete, fehér, zöld, pink
Kijelző képátlója 6,8 hüvelyk
Képaránya 9:19,3
Felbontása 1440 x 3088 pixel (500 ppi)
Típusa, frekvenciája Edge QHD+ Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+
Értesítő LED Nincs, mindig aktív kijelző van
Biometrikus védelem Ujjlenyomat-olvasó (ultrahangos, kijelzőbe integrált), 2D arcazonosítás
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Qualcomm SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, 4 nm
Processzor 1 x 3,36 GHz Cortex-X3 + 2 x 2,8 GHz Cortex-A715 + 2 x 2,8 GHz Cortex-A710 + 3 x 2 GHz Cortex-A510
Grafikus chip Adreno 740
RAM, tárhely mérete 8/256, 12/256, 12/512, 12/1024 GB
Memória bővítése Nincs
Adatátvitel
Technológiák 2G / 3G / 4G / 5G (sub 6 GHz)
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/B2/B3/B4/B5/B6/B7/B8/B9/B12
B17/B18/B19/B20/B26/B28/B32
5G n1/n3/n7/n8/n20/n28/n38/n41/n77/n78
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
eSIM támogatás Van
Bluetooth 5.3 (A2DP, LE)
WiFi 802.11a/b/g/n/ac/ax/6e (2,4, 5, 6 GHz, HotSpot, HE160, MIMO, 1024-QAM)
USB USB 3.2 (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort, DeX kimenet)
Navigáció A-GPS, GPS (L1 + L5), GLONASS (L1), Galileo (E1 + E5a), BeiDou (B1 + B2a)
NFC Van
Infra Nincs
Szoftver
Rendszer, felület Android 13, One UI 5.1
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 200 megapixel (24 mm, 85˚, f/1,7, OIS, 1/1,3”, PDAF, nona-Bayer szűrő)
12 megapixel (13 mm, 120˚, f/2,2, 1/2,55”, dual pixel AF)
10 megapixel (69 mm, 36˚, f/2,4, OIS, 1/3,52”, dual pixel AF)
10 megapixel (23 mm, 11˚, f/4,9, OIS, 1/3,52”;, dual pixel AF)
LED villanó, lézeres fókuszsegéd, auto-HDR
Előlapi kamerarendszer 12 megapixel (26 mm, 80˚, f/2,2, 1/2,82”, Dual PDAF)
Videófelvétel 8K (24, 30 fps), 4K (30, 60 fps), 1080p (30, 60, 240 fps), 720p (960 fps), HDR10+ felvétel
Jack kimenet Nincs
FM-rádió Nincs
Üzemidő
Akkumulátor 5000 mAh lítium-ion
Vezetékes töltés 45 watt (adapter nincs a dobozban)
Vezetékmentes töltés 15 watt, Qi/PMA, 5 watt fordított töltés
Egyebek
Giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, barométer, közelségérzékelő, fényérzékelő, UWB, S Pen érintőtoll, 4 év főverzió- és 5 év biztonsági szoftveres támogatás.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés