Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?

Álnéven tért vissza a Note, és szögletes külsővel teszi kerekké a csúcsmobilos történetet.

Külső és toll

Tízéves a Samsung Galaxy Note, a széria, amely legkedveltebb tesztcuccaim közé tartozott. Ezért érdekes, hogy sose birtokoltam efféle kelléket, így kis irigységgel tekintettem AliceWake-re, amikor az óriásképernyőn az S Pennel tevékenykedett. A Note egyszerre tartotta meg ugyanis a PDA-k hasznos kellékét és teremtette meg a csupa képernyős óriástelefon divatot. Ám egy éve, az S21-gyek startjánál kezdtem gyanakodni, hogy zavar került az erőbe: az Ultra megkapta az S Pen támogatást, de a tollat nem, és igaznak bizonyultak a pletykák, miszerint ősszel a házban rejtett stylus helyett a hajlítható stílus került főszerepbe.


[+]

Mégsem kerek a történet tolltartós Samsung mobil nélkül, és ahogy Bobbyt visszaimádkozták a Dallasba, úgy tért vissza a Note22 közkívánatra – persze így csak mi hívjuk, mert a Samsung valamiért S22 Ultra álnévre keresztelte. Pedig egyértelműen más vonalat képvisel 6,1 és 6,6”-es, lekerekített társai mellett: megnyerően szögletes szemből, csapott, ovális aljával megáll a saját lábán, az alumíniumvázhoz pedig olyan tökéletesen kanyarodnak a Gorilla Glass Victus+ védőüvegek, hogy tapintásra sem érezni, hol simulnak egybe.

Az Ultra panelje házával együtt elnyeli a legkisebb S22-t.
Az Ultra panelje házával együtt elnyeli a legkisebb S22-t. [+]

Az S22 Ultra matt feketében és bordó színben is irtó jól néz ki, kisebb méretalternatívával pedig a Samsung is bátran szabta a csúcskiadást 163,3 x 77,9 x 8,9 milliméteren és 228 grammon hatalmasra, ehhez passzoló, 6,8”-es Dynamic AMOLED 2X HDR10+ panelt közrefogva. Ez talán ma a legjobb képernyőarányú masina, melybe csak aprócska, 40 megapixeles szelfilyuk zavar bele, és a túloldal is előrelépett esztétikailag. Ajtót mutattak az S21 Ultra döbbenetes kamerasarkának: a 108 + 12 + 10 + 10 megapixeles szett és a lézeres fókuszsegéd elemei egyenként emelkednek ki – annyira azért még mindig, hogy a telefon az asztallapon egy kicsit billegjen.


[+]

A szolid lencsegyűjtemény szebben eltűnik a csúszós hátlap letisztult egységében, és a cseppektől sem kell tartani, hiszen maradt az IP68-alapú por és víz elleni védelem, ami a tollra is vonatkozik. Az utóbbival mondjuk furcsa a lekanyarodó szélek felől a vissza mozdulatot bevinni, de amúgy a panel túlzottan nem hajlik le és ügyesen szűri ki a véletlen érintéseket. Az biztos, hogy az S22 Ultra kétkezes, avagy egykezes és egytollas jószág egy rakás hasznos S Pen funkcióval, 4096 nyomásponttal, Bluetooth gesztusokkal és 10,5 cm-n azért aprócska tollal.


[+]

A gombbal ellátott ceruza eltörpül az érintőfunkciót kínáló Staedtler stylus mellett, amit valamelyik Samsung eseményen szereztem pár éve, az S Pen mindenesetre könnyed nyomásra bújik elő alulról, és csak eggyel határozottabb mozdulat kell visszapattintásához. Van erre amúgy egy könnyítő trükk: ha a toll tetejét előbb lenyomjuk, utána ellenállás nélkül akad meg a járat végén, amit speciel és jobbra helyeztem volna, ám balra vájtak neki utat a hangszóró, a Type-C port és a szimpla vagy dupla nanoSIM tálca mellett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés