Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas

200 megapixeles szenzort tett a Xiaomi is az új készülékébe, amely egy fokkal ügyesebb, mint a Motorola megoldása, máshol viszont akadnak kompromisszumok.

Bevezető

Megküzdöttek a magyar arcok a Xiaominál azzal, hogy a “make moments mega” szlogent átültessék a mi nyelvünkre. Mondjuk már az eredeti verzióra sem lehet azt mondani, hogy nincs benne némi erőltetés, itthonra végül azt sikerült alkotni, hogy “emeld a pillanatot Mega szintre”, aminek szerintem konkrétan semmi értelme, noha érződik, hogy a fotózást és a megapixeleket akarták valamiképp egy üzenetbe csomagolni. Nos, ennél még az is egyszerűbb lett volna, hogy “200 megapixel, nesztek”, mert lényegében erről van itt szó: egy hardveresen csúcskategóriás Xiaomi telefon, ahol legalább az egyik kamera korrektnek ígérkezik.


[+]

A dolog pikantériája azonban, hogy a Xiaomi 12T Próban a szenzor a Samsung műhelyéből származik, a HP1-es érzékelőt ugyanis a koreai banda fejlesztette ki, a másik csavar pedig az a történetben, hogy egy bizonyos Motorola néhány héttel beelőzte a Xiaomit, vagyis az Edge 30 Ultra ugyanezzel a szenzorral egy picit előbb érkezett meg. Ez jó alapot kínált az összehasonlításra, amit ebben a videóban meg is tettünk. Ugyanakkor viszont az a teszt a 12T Prót kívánja vizsgálni, de mielőtt még ízekre szednénk a telefont, előbb picit beszéljünk arról, hogy kell-e nekünk 200 megapixel.


[+]

A rövid válasz az, hogy nem. Örökérvényű mobilfotós igazság, hogy nem a megapixelszám határozza meg a képminőséget. Azt ugyanis a lencsék, a szenzor és az algoritmus határozzák meg, sokadrangú érték a felbontás, pláne akkor, ha amúgy is magas a szám, nem véletlenül dolgoznak ezek a masinák is alapesetben 12,5 megapixelen, mert az viszont közismert, hogy ez a képméret egy átlagember számára bőven elég. Akkor meg minek teszik bele? Kapásból az a legegyszerűbb válasz, hogy tiszta marketing, a nagyobb az jobb, ha ráírják a plakátra, akkor az felkelti az érdeklődést. Ennél azonban létezik egy összetettebb indoklás is: noha a képminőséget nem érinti érdemben, de azért 200 megapixelhez még akkor is méretes szenzor kell, ha maguk a képpontok roppant picikék, de ha ezekből 9-et összevonunk, akkor egy jó algoritmussal általánosan jobb fotót is lehet gyártani, bár az eredmény nem sokban tér el ettől, mintha ugyanez a szenzor csak 12,5 megapixelt lenne képes rögzíteni alapból jóval nagyobb pixelmérettel. Viszont 200 megapixelnyi információ már félig-meddig szükségtelenné teszi a dedikált zoom szenzor alkalmazását, hiszen egy ekkora képből szoftveresen is bőven lehet vágni úgy, hogy az eredmény még mindig nem rosszabb, mint egy alacsonyabb felbontású, kifejezetten zoomra tervezett megoldásé — ehhez képest a Motorolában van kifejezetten zoom kamera, a Xiaomi viszont úgy döntött, hogy ez innentől felesleges. És lehet, hogy ők döntöttek jól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés