Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23

Három telefon van idén is: S23, S23+ és S23 Ultra. A külső ismerős, a hátlap alatt nagyobb változás történt.

Lassan tradíció, hogy az év eleji Unpacked bemutatóján minimum három új készüléket prezentál a dél-koreai mamut, a Samsung, hisz az S10-es telefonok bemutatása óta eltelt négy évben sorra trióban érkeztek az újabb és újabb szériák. Nincs ez másként idén sem, a február 1-i Unpackedre három új telefont hozott a gyártó: Samsung Galaxy S23, Samsung Galaxy S23+ és Samsung Galaxy S23 Ultra.

Balról jobbra: S23, S23+, S23 Ultra.
Balról jobbra: S23, S23+, S23 Ultra. [+]

Aki rendszeresen követte a pletykákat és a híreket az új Samsung csúcsmobilok kapcsán, annak a bemutató nem okozhatott nagy meglepetést. A formaterv pont annyit változott, hogy kényelmesebb legyen kézben tartani a telefonokat, ez leginkább az abszolút csúcsmodell Ultrát érinti, hisz kevésbé ívelt a kijelző és négyzetesebb a keret az idei modellben. Ettől függetlenül 163,4 x 78,1 x 8,9 milliméterével továbbra is egy monstrumról beszélünk, de stabilabban ül az ember kezében 234 grammjával.

Az S23 Ultra és a tavalyi S22 Ultra egymás mellett. Az első két képen bal oldalon látható az S23 Ultra, a harmadik képen jobb oldalon.Az S23 Ultra és a tavalyi S22 Ultra egymás mellett. Az első két képen bal oldalon látható az S23 Ultra, a harmadik képen jobb oldalon.Az S23 Ultra és a tavalyi S22 Ultra egymás mellett. Az első két képen bal oldalon látható az S23 Ultra, a harmadik képen jobb oldalon. Az S23 Ultra és a tavalyi S22 Ultra egymás mellett. Az első két képen bal oldalon látható az S23 Ultra, a harmadik képen jobb oldalon. [+]

A megjelenítő maradt a 6,8”-es QHD AMOLED 2X, és maradt a ház bal alsó sarkából előhúzható S-Pen toll is, melynek összes funkciója tovább is költözött az új modellbe. A kijelző fénysűrűsége idén is 1750 nites maximumot ígér, apróbb újdonság azonban az egész S23-as szériában, hogy a kijelző képes három szintben, a környezeti fényekhez és a napszakhoz igazítva állítani a kijelzőn a kontrasztot és a színeket a legjobb láthatóság és a szemkímélés érdekében.

Samsung Galaxy S23Samsung Galaxy S23 Samsung Galaxy S23 [+]

Bár a Galaxy S23 Ultra már kevésbé ívelt, azok, akiknek teljesen sík kijelzőre van szükségük, továbbra is az alapmodell és a Plus változat közül kell válasszanak. A Galaxy S23 megtartotta a 6,1 hüvelykes képátlót, a Galaxy S23+ pedig a 6,6 hüvelyket. Minden modellben AMOLED 2X panelekről van szó, adott a 120 Hz-es frissítés és a kijelzőbe integrált ujjlenyomat-leolvasó, ahogy a kijelző tetejébe középen lyukadó előlapi kamera és az új Gorilla Glass Victus 2 védelem. A felbontás ugyanakkor alacsonyabb, mint az Ultra esetén, hisz itt csak 1080 x 2340 pixel dolgozik kezünk alá. Az idei modellek szelfikamerája egységesen 12 MP-es szenzort (f/2,2, 80 fokos látószög) használ, ezzel remek textúrákat és élességet ígér a Samsung továbbfejlesztett éjszakai és portré módokkal, plusz az új kamera lehetővé teszi maximum 60 képkockás másodpercenkénti sebességgel a HDR-tartalmak rögzítését. Az új képfeldolgozó algoritmus a Samsung szerint több dolgot ismer fel külön-külön, köztük például a szemet, bőrt, hajat is, így realistább képet ad vissza a felhasználóról fényképeken.

Samsung Galaxy S23+Samsung Galaxy S23+ Samsung Galaxy S23+ [+]

Oldalanként nincs látványos változás, a SIM-kártyát alulról tolhatjuk be, az USB-C csatlakozó is alulra került, a jobb szélen bekapcsoló és hangerőszabályzó gombokat találunk és ennyi. Az Ultrában az USB-C mellől ki tudjuk csúsztatni az S-Pen ceruzát, ahogy tavaly is. A hátlapon viszont van már némi változás, az alapmodellekről eltűnt az alumínium kerettel egybeöntött kamerasziget, helyette mind a három lencse külön-külön emelkedik ki a hátlapból. Pont annyira, hogy tok nélkül asztalra lefektetve már billegjenek a készülékek, de ránézve hangsúlyosabb megjelenést kapjanak a képrögzítők.

Samsung Galaxy S23 UltraSamsung Galaxy S23 Ultra Samsung Galaxy S23 Ultra [+]

A hátlap üvegből készül - négy színben: fantom fekete, krém (fehér), zöld és levendula -, továbbra is adott Qi töltés és a visszatöltés is, maradtak a vezetékes töltés sebességei is (25 watt az alapmodellnél, 45 watt a Plus és Ultra esetében), de a dobozban továbbra sincs fali adapter vagy fülhallgató, vagy bármilyen tartozék az USB-C kábelen és a SIM-tálcát nyitó tűn kívül.


[+]

Vannak viszont új tartozékok, melyeket a Samsung fejlesztett, ezek pedig különféle tokok egy új, egyedi csatlakozóval. A lényeg, hogy bele lehet pattintani a tok hátlapján található fogatba a kiegészítőket, melyek az általunk eddig látottak alapján a telefon fogását segítő gyűrűtől a háromlábú állványon át a vezetékmentes elsütő-billentyűvel szerelt kameramarkolatig terjednek.


[+]

Ezek a kiegészítők átjárhatók a széria összes tagja között, a csatlakozó egységes, szóval csak egy foglalattal szerelt tok kell és tekerheti a különböző kiegészítőket a felhasználó kedvére. A telefonok mellett ezeket a kiegészítőket is tervezi Magyarországon értékesíteni a Samsung, rájuk vonatkozó árakat viszont egyelőre nem tudunk.

A kamerás markolatot és tripodot kínáló kiegészítő a kivehető elsütővel.A kamerás markolatot és tripodot kínáló kiegészítő a kivehető elsütővel.A kamerás markolatot és tripodot kínáló kiegészítő a kivehető elsütővel.A kamerás markolatot és tripodot kínáló kiegészítő a kivehető elsütővel. A kamerás markolatot és tripodot kínáló kiegészítő a kivehető elsütővel. [+]

Mutatjuk videón is, hogy működik az új kiegészítős rendszer:

De vissza a kamerákhoz! Az alapmodell és a Galaxy S23+ továbbra is 50 MP-es főkamerát (f/1,8), 12 MP-es ultraszélest (f/2,2, 120 fokos látószög) és 10 MP-es telefotó kamerát használ (3X nagyítás, f/2,4), az Ultra ugyanakkor ezt kiegészíti egy tízszeres nagyításra képes 10 MP-es (f/4,9) kamerával is, és az 50 MP-es főkamera szenzorja helyett egy, a szériában új 200 MP-es (f/1,7) képalkotót használ. A Samsung szerint a frissített szoftveres algoritmusaikkal az éjszakai képek tisztábbak és fényesebbek lesznek, akár portré módban is. Az Ultra ezt megfejeli azzal, hogy a 200 MP-es képet két 4:1-es binningen viszi keresztül, így végeredményben 16 pixelből generál egy nagy pixelt, az összes adat megtartásával. Alapból 12,5 MP-es képeket lőhetünk az Ultrával is, de opció az 50 MP-es rögzítés és akár a 200 MP-es is. Az új szenzorral a 8K videofelvételek is elérhetők 30 képkockás másodpercenkénti sebességgel.

A Galaxy S23-ak kamerái.
A Galaxy S23-ak kamerái. [+]

Megújult a videóstabilizáció is, az algoritmus a Samsung szerint okosabban analizálja a mozgást és a környezeti fényeket, pontosabban ismeri fel a fényforrásokat, ezeket az adatokat pedig összegezve használja fel a kép stabilizálásakor. Ehhez az Ultrában némi extra hardveres segítség is van, az OIS nagyobb szögben (1,5 helyett 3 fokban) mozog. Ez segítség lehet az új "Asztro-hyperlapse" módhoz is, a csillagok mozgását lehet rögzíteni egy tripodra rakott telefonnal. Maradt az Expert RAW alkalmazás is, amiben immáron minden modellel lehet 50 MP-es felbontással fotózni, és érkezett az Expert RAW-hoz új asztrofotós mód és multi-expozíció is. Mi hajtja mindezt?

A Galaxy S23 Ultra két Galaxy S23+ társaságában.
A Galaxy S23 Ultra két Galaxy S23+ társaságában. [+]

A Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy rendszerchip. Idén már Európa is snapdragonos változatot kap a Galaxy S-szériából, nem pedig Exynos lapkásat, mellé pedig minimum 8 GB RAM-ot és 128 GB tárhelyet az alap S23, 256 GB-ot az S23+ és S23 Ultra modellben. Az operatív memóriát 12 GB-ig lehet feltornázni, a tárhelyet akár 1 TB-ig. Az egyelőre nem derült ki, hogy az új SoC-t a Samsung gyártja-e vagy a TSMC, és a szintetikus tesztek eredményeivel is várnunk kell a tesztig. Ugyanígy a RAM és a tárhely típusa körül is vannak kérdőjelek, a korábbi információk szerint van a modellek között különbség, de ennek bizonyításával várnunk kell a tesztkészülékek megérkezésééig. Az viszont biztos, hogy nagyobb akkumulátorokkal lett felszerelve az S23 (3900 mAh) és az S23+ (4700 mAh), az S23 Ultra pedig megtartotta az 5000 mAh-s telepet, ha pedig az új SoC az ígéreteknek megfelelően tényleg takarékosabb, jobb üzemidő várható.

Csatlakozók és gombok a telefonokon.Csatlakozók és gombok a telefonokon. Csatlakozók és gombok a telefonokon. [+]

Mindhárom telefon egységesen Android 13 alapú One UI 5.1-es rendszerrel érkezik, a Samsung pedig négy főverzió-frissítést és plusz egy, összesen öt évnyi biztonsági támogatást ígér a telefonokhoz. A One UI 5.1-ben megvannak a rutinok, a személyre szabható beállítások, a Samsung Knox védelmi vonal, a frissített Samsung Notes alkalmazás, a Windows PC-vel történő összekapcsolás, és természetesen a DeX is. A vezeték nélküli kapcsolatok lefedik az összes hazai 5G- és 4G-sávot, van Wi-Fi 6E, NFC, UWB*, valamint Bluetooth 5.3 is.

*Frissítés: Az ultraszélessávú hálózatokat csak a Galaxy S23+ és az Ultra támogatja, az S23 nem rendelkezik a szükséges hardverrel.

Az alapmodell idén is kényelmesen kompakt méretű.
Az alapmodell idén is kényelmesen kompakt méretű. [+]

Szinte már alapvető, hogy IP68-as védelmet élveznek ezek a készülékek, vagyis ha rövid ideig víz éri őket, nem tesz bennük nagy kárt. A ház kialakítása kapcsán új, hogy 6 belső komponens helyett az idei modellekben 12 belső és külső alkotóelemben (például az üvegek, SIM-tálca, gombok, hangszóró) használ a gyártó újrahasznosított forrásból származó anyagokat, a csomagolás pedig 100%-ban újrahasznosított papírból van.


[+]

A legolcsóbb modell idén a Galaxy S23 8/128 GB-os változata lesz, ezért 409 990 forintot kell a pénztárnál hagyni, a 8/256 GB-os változat már 439 990 forintba kerül. A Galaxy S23+ árai a 8/256 GB-os modellel 524 990 forintról kezdődnek és a 8/512 GB-os változat 574 990 forintba kerül majd hazánkban. A Galaxy S23 Ultra három kiszerelésben lesz elérhető, a 8/256 GB-os változat 609 990 forint, a 12/512 GB-os 689 990 forint és a 12 GB / 1 TB-os modell 789 990 forint lesz. Az előrendeléseket a bemutató napjával, vagyis február 1-től megnyitja a Samsung és azok, akik február 17-ig megrendelik a készüléket a gyártótól, a választott tárhely kétszeresével szerelt modellt kapnak, amennyiben ez lehetséges. Ezen felül régebbi telefonok felújítását is vállalja a gyártó az új készüléket vásárlóknak, ezzel kapcsolatban a részletekért idézzük a sajtóközleményt:

“A Samsung a fenntarthatósági törekvéseinek részeként indítja el Magyarországon a ReGalaxy programját, melynek középpontjában a meglévő készülékek javítása és frissítése áll. A Samsung mindazok számára, akik a Galaxy S23 eszközök valamelyikét megvásárolják, bruttó 100 ezer forintos keretösszeget biztosít a korábbi Samsung Magyarország által forgalomba hozott – Galaxy S10 S20, S21, S22 vagy Note20 - készülékek díjmentes felújítására. A ReGalaxy programban 2023. február 1. és 2023. március 31. között vehetnek részt a vásárlók, amely során a Galaxy S10, S20, S21 és S22 vagy Note20 készüléktulajdonosok a vásárlást követően a Samsung Members applikációba tölthetik fel a készülékszámot és IMEI azonosítót. Ezt követően a Samsung munkatársai az eszköz tulajdonosának otthonában vagy egy Samsung szaküzletben veszik át a korábbi készülékeket, amellyel párhuzamosan a készüléktulajdonos e-mailben fogadhatja el a felújításra vonatkozó ajánlatot. A javítást követően a készüléket a korábban felsorolt átvételi módok egyikén juttatja vissza a Samsung. Ezzel a programmal a régebbi okostelefonok egy új életet kaphatnak, akár egy másik családtagnál vagy egy okosotthon ökoszisztémájába beépítve.”

Hamarosan érkeznek hozzánk a mintadarabok, így az értékesítés kezdetére már a tesztet is tervezzük leszállítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés