Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra

Ez az ötödik Ultra a Samsung Galaxy telefonok történetében. Nem érződött még ennyire átgondoltnak a típus.

Adatok, üzemidő, összegzés

Adatkapcsolati szempontból egyedül a Wi-Fi 7 elhagyása miatt lehetne megróni a Samsungot, hisz az S23 Ultra is maradt a 6/6E szabványon (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2,4 + 5 + 6 GHz, HE160, MIMO, 1024-QAM), adott az összes 4G és 5G sáv támogatása itthon (SA, NSA, Sub6), melyekre eSIM-et vagy akár egyszerre két nanoSIM-et használva is csatlakozhatunk, és adott a szolgáltató-aggregáció is. Plusz jobbnak tűnik a modem és az antennarendszer is idén, térerő-problémával egyszer sem találkoztunk, olyan ismert, kevésbé lefedett helyen is még hálózaton volt az S23 Ultra, ahol a legtöbb telefon elvérzik. Az alul található USB Type-C csatlakozó 3.2-es, megvannak az MTP- és OTG-képességei, valamint DisplayPortként is funkcionál 4K felbontásig és 60 fps-ig. Beállítható az is, hogy a DeX automatikusan elinduljon, ha HDMI-kapcsolatot létesített a telefon. Navigáció terén A-GPS mellett GPS (L1, L5), GLONASS (L1), Galileo (E1, E5a) és BeiDou (B1, B2a, B1C) rendszerekkel működik együtt a telefon, ezzel másodpercek alatt megtalálja helyét városi környezetben. Adott az UWB is, plusz van gyorsulásmérő, fényérzékelő, iránytű, közelségérzékelő, giroszkóp, légnyomásérzékelő és hall szenzor is a készülékházban.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Hirdetés

Nem emelt a Samsung az akkumulátor 5000 mAh-s kapacitásán, s maradt a töltési sebesség is vezetéken 45 watton (USB PD 3.0 PPS, QC 2.0), vezetékek nélkül pedig 15 watton. A telefon hátlapján keresztül energiát leadni is tud, ez 5 wattban maximál, szóval változás itt nincs a tavalyihoz képest. Gond ez? Nézőpont kérdése. A kínai telefonok percekben mérhető töltési ideje mellett sokkolónak hathat, hogy a Galaxy S23 Ultra minimum egy és egynegyed órát kell töltőn legyen ahhoz, hogy a telepet 100%-ra telítse. Így nézve gond. A folyamatos stressztesztekkel 3,5 óra képernyőidővel le lehet meríteni, de mindennapi használatban azért a telefon átlagosan 6 - 6,5 óra kijelződő és 36 óra készenlét alatt lehet olyan szintre meríteni csupán, ahol már jelezni fogja, hogy kapcsoljuk be az energiatakarékos módot, amivel tovább spórolhatunk. Így nézve szerintem nem gond, 36 óra alatt valamikor csak aludtunk, fürödtünk, vagy csináltunk bármi olyat, aminek ideje alatt töltőn lehetett a telefon. Az viszont gond, hogy a dobozban nincsen fali adapter, a mellékelt kábel pedig mindkét végén Type-C, így a felhasználónak kell gondoskodnia egy megfelelőről, vagy meg kell elégednie a még lassabb töltéssel.

Üzemidő átlagos használattal és folyamatos terheléssel. Ha nagyon akarja, az ember le tudja meríteni 3-4 óra alatt ezt a telefont is.Üzemidő átlagos használattal és folyamatos terheléssel. Ha nagyon akarja, az ember le tudja meríteni 3-4 óra alatt ezt a telefont is. Üzemidő átlagos használattal és folyamatos terheléssel. Ha nagyon akarja, az ember le tudja meríteni 3-4 óra alatt ezt a telefont is. (forrás: Mobilaréna) [+]

Összegzés

Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung Galaxy S23 Ultra [+]

Samsung Galaxy S23 Ultra
Pro
Remek kijelző, Gorilla Glass Victus 2 védelem
Kevésbé ívelt szélek, jobb forma
S Pen érintőtoll
Remek kamerás teljesítmény
4 + 1 éves szoftveres támogatás
LPDDR5X RAM, UFS 4.0 tároló, erős SoC
Samsung DeX asztali megjelenítés
Kontra
Rendkívül magas kezdőár
Nincs töltő, fólia, tok, csere tollhegy a dobozban
A 3,5 mm-es jack, az értesítésjelző LED és a microSD bővítés is kimaradt
Lassú töltés vezetéken és vezeték nélkül is
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 9 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (8/256 GB, HUF) 609 990

Nincs konkurenciája a Galaxy S23 Ultrának, ha a sokoldalúságot nézzük. Ez egyrészt azért van, mert nem található más csúcskészülék a piacon, amelyben beépített érintőtoll lenne, sokaknak pedig ez önmagában ad annyi pluszt, hogy megérje elköteleződni a Samsung telefonja mellett. De említhető a 4 + 1 éves szoftveres támogatás is, a OnePlus ígérte az új 11-es mobiljuk bejelentésekor, hogy ők is ennyi ideig támogatják majd az Android rendszerüket, majd meglátjuk, a Samsung az elmúlt három-négy évben már bizonyított ezen a téren. Hosszú távú szoftverezettségben mondjuk ott van az iPhone közvetlen konkurensként, de abban se toll, se DeX mód, se Android rendszer nincs, ezek pedig kizáró indokok lehetnek vásárlóknál. Kamerában a csúcskategóriában van az S23 Ultra, s bár a Samsung szeretné azt mondani, hogy az ő telefonjuk az abszolút király, ez nem olyan egyszerű. Az iPhone Pro videóban, a Pixel vagy épp az Oppo Find X-széria fotóban szorongatja helyzettől függően a Galaxy-t. Ez persze nem jelenti azt, hogy rossz lenne a Samsung, általánosságban az egyik legjobb és legsokoldalúbb mobilos kamerarendszerről beszélhetünk, melyet jogosan lehet majd kiindulási pontnak használni az év során megjelenő újabb készülékek vizsgálatakor.

Idén a hardveres teljesítmény terén sincs miért szégyenkeznie a Samsungnak, az új SoC jó döntés volt, az LPDDR5X RAM és az UFS 4.0-s tárhely pedig csak tovább növeli a sebességelőnyt. Ebben persze várhatóan hamarosan felzárkóznak az androidos konkurensek zászlóshajói, a kérdés az, ők mennyiért fogják ezt kínálni és milyen formában? Mert bár irtó drága a Galaxy S23 Ultra, külsőleg pont annyit változott, hogy kényelmesebb legyen a használata, a motorháztető alatt olyan cserék és frissítések történtek, amik segítik a felhasználót a mindennapokban, a szoftver átgondolt és összeszedett, sokoldalúságában pedig egyszerűen nincs ellenfele ennek a készüléknek.

Egyértelmű helye van az asztalfőn az Ultrának a Galaxy S23 családban.
Egyértelmű helye van az asztalfőn az Ultrának a Galaxy S23 családban. [+]

Ugyanakkor nem mentes a negatívumoktól sem. Azok a dolgok, melyek egykor alapvetők voltak a dobozban vagy a telefonban, az évek során szépen lassan eltűntek. Pedig a Samsung PR-részlege jónak látta viccet csinálni reklámokban a jack csatlakozót vagy töltőt elhagyó Apple-ből, közben magukra, mint hősre mutogatva, hogy náluk megkapja a vásárló ezeket. Csak egy idő után ezek a reklámok szépen csendben be lettek söpörve a szőnyeg alá, aztán a vevő a méregdrága telefonhoz vehet külön fóliát, tokot, töltőt, fülhallgatót. Éppen ezért amilyen sokoldalú maga a készülék, annyira visszás az, hogy teljes potenciáljának kihasználásához (45 wattos töltés) vagy védelméhez (ha már elvileg 4-5 évig támogatott marad, ergo használható lesz) még egy kisebb vagyont kell otthagyni a boltban az egyébként is drága eszköz kifizetésekor. Ettől függetlenül egy tetszett plecsni mindenképp jár a Galaxy S23 Ultrának, mely mindenes csúcskészülék, sokrétűségében pedig maximum házon belül akad párja tavalyról.

Samsung Galaxy S23 Ultra

viragdani01

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés