Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra

Ez az ötödik Ultra a Samsung Galaxy telefonok történetében. Nem érződött még ennyire átgondoltnak a típus.

Hirdetés

Videók, multimédia

A tavalyi modellekkel ellentétben megy a 8K felvétel 30 képkockás másodpercenkénti sebességgel (maradt a 8K@24 fps is, mint opció), ráadásul nagyobb látószöget kihasználva, mégis érdemesebb 4K-ban vagy FHD-ban videót rögzíteni, a 8K-s felvételek ugyanis a főkamerára és azzal elérhető hatszoros digitális zoomra hagyatkoznak, és az optikai stabilizáláson kívül más extra nem is vethető be a felvételek közben. A videók minősége jó napközben és meglepően jó este is, éles a kép, remek a telefon mikrofonjai által rögzített hang. De ugyanez elmondható a 4K felvételekről is, és ott kihasználhatjuk a két zoomkamera és az ultraszéles adta lehetőségeket is, vagy válthatunk akár az előlapi kamerára is felvétel közben.


4K-ban pontos és gyors a fókusz, ügyes az elektronikus és az optikai stabilizálás, a lencsék színkezelése is közel pontos, viszont az ultraszéles szenzor előtti optika kevés fényt enged be, így látványosan sokkal sötétebb a kép. Szintén felróható, hogy a szenzorok közötti váltás az iPhone Próhoz képest kissé döcögősebb és az is, hogy 60 képkockás felvétel esetén nem lehet váltani a különböző látószögek között, külön-külön kell elindítani a felvételt azzal a kamerával, aminek a látószögét használni akarjuk. És lehetőleg ne a tízszeres zoomkamera legyen, mert ott nincs optikai stabilizálás, az elektronikus pedig csak küzd, sokszor eredménytelenül. A zoomkamerákhoz kapcsolódik az audiozoom funkció, mely a nagyításkor követi a videó képének irányát, ez hallható a videóban, és ha valakinek nem tetszik, a beállítások között ki tudja kapcsolni. A telefon alapértelmezettként sztereóban vesz fel hangot, de ha rendelkezik a felhasználó kompatibilis Galaxy fülhallgatóval, akkor a 360 fokos térhatású hangzás rögzítésére is akad lehetőség.


Van ultrastabilizálás, mely erősebb lett a tavalyinál és pariban van az iPhone akciómódjával. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy itt csak az ultraszéles és a főkamera használható, ezeknek látóterébe pedig belevág a szoftver. Plusz fontos adalék, hogy az ultrastabil videók csak QHD felbontásig mennek, viszont ezek minősége nappal nagyon jó, este elfogadható.


Az előlapon is megvan bármiféle nehézkedés nélkül a 4K, vlog-kompatibilissé téve ezt a készüléket. De ha videóhívásokról van szó, abban is remekelhet a telefon, a Samsung ugyanis engedélyezi, hogy például a Google Duo vagy a Teams teljes erejét kihasználja a kamerahardvernek. De ugyanígy a TikTok, a Snapchat vagy épp az Instagram is a kamera alkalmazás teljes kapacitásával dolgozhat, ha valakinek ez lenne fontosabb.


Plusz nem csak fotóban, videóban is van asztrofotós újdonság: a kamera Hyperlapse módját megnyitva immáron háromszázszoros sebességgel is lehet rögzíteni, akár 4K-ban is, ezzel elérve, hogy a csillagok mozgását rögzítse a telefon. Ez rendkívül hosszú művelet, így fix pontra, ideálisan állványra helyezett telefonnal érdemes nekivágni. A lentebb látható 14 másodperces felvételhez 1 óra és 13 percet volt kint a telefon egy állványon.

A 6,8”-es kijelzőn nagy felbontásban mehet a streaming, ehhez adott a Widevine L1-es biztonsági szint. FM-rádió nincs, kimaradt a 3,5 milliméteres jack csatlakozó is, és bár van Dolby Atmos támogatás, a hangszórók minősége azért egy Asus ROG Phone vagy egy Sony csúcskészülék mellett nem rúg labdába. Ettől független jelentős hangerővel és 50%-ig korrekt tisztasággal szólal meg a telefon aljába szerelt hangszóró, ezt megerősíti a sztereó párként besegítő beszédhangszóró is, ám egyrészt az alsó hangszóró könnyen letakarható helyen van, másrészt dedikált médiahangszóróként valamivel hangosabb, mint a felső, így a tökéletes sztereó hatás nem garantált. A Dolby Atmos bekapcsolása kiegyensúlyozottabb hangot ad, és sokat javult a korábbi modellekhez képest az új Ultra hangrendszere, de nem ez a legjobb a piacon. Kodektámogatás terén a Bluetooth 5.3 (A2DP, LE) mellé SBC, AAC, aptX Adaptive, LDAC és SSC van.

Adott az L1-es biztonsági szint.
Adott az L1-es biztonsági szint. [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés