Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra

Ez az ötödik Ultra a Samsung Galaxy telefonok történetében. Nem érződött még ennyire átgondoltnak a típus.

One UI 5.1, Android 13

Új Galaxy mobil, új One UI verziószám. Idén az Android 13-as főverzióra épülő One UI 5.1 debütál a Galaxy S23-as szériával. A teszt alatt a telefonon a 2023. január 1-i biztonsági csomag futott, ami remek. A Samsung négy főverzió frissítésre és öt év biztonsági támogatásra adott ígéretet a készülék bemutatásakor, szóval papírforma szerint még az Android 17-et is megkapja majd az S23 Ultra és még rá egy évre is jönni fognak az időszakos biztonsági patchek. Ez az androidos csúcstelefonok között is kiemelkedő és az iPhone támogatásával egyenértékű szint. Megérdemli a Samsung a dícséretet érte, ahogy a frissítések terjesztésének terén az egyik legrosszabbul teljesítő márkából a legjobbá vált.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Az S23-ak piacra kerülését követően az Android 13-as frissítésre hivatott készülékekre is megérkezik majd az új szoftver, melyben első ránézésre nem eltérést talál majd a felhasználó, de azért lesznek észrevehető különbségek. Az új készülék például kevesebb előre telepített alkalmazással érkezik, a Samsung saját programjait, a Microsoft appjait és a Google csomagját is megcsonkította. Maradt a Spotify, illetve bekerült a Goodlock az alap alkalmazások közé. Ami még feltűnő lehet, hogy a tárhelyet az 5.1-es One UI jobban eszi, mint a korábbiak, átlagosan 40 GB-nyit kér magának a beépített tárolóból, így kisebb tárolócsomaggal dolgozhat a felhasználó az alapmodell esetében.

Hirdetés

(forrás: Mobilaréna) [+]

A motorháztető alatt, a szoftverben turkálva találkozhatunk újdonságokkal vagy jobban átgondolt funkciókkal. Ilyen például a frissített rutinok menü, pontosabb és intelligensebb a telefon által adott reakció a különböző feladatokra, rutinonként vagy helyzetenként beállítható alkalmazáskínálattal, háttérképpel, értesítési preferenciákkal. Frissült a galériában a képeket javító funkció, GIF fájlokon is képes lesz ezentúl a készülék felbontást javítani és tömörítési zajt csökkenteni. A kép javítása gomb megnyomásával automatikusan képes lesz a telefon eltüntetni például az üvegfelületeken található tükröződéseket, ehhez korábban külön manuális állítgatás kellett. Az ultraszéles és a széles lencsék rajzolatának korrekciója is frissült, ezt utólag a galériában vagy közvetlenül a kamera alkalmazásban, a kép elkészülte előtt is be lehet kapcsolni.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Javult az eszköz belső keresője is, például címszavakkal pontosabban lehet immár személyekre, helyszínekre, témákra keresni a videók és fotók között. A fotókon vagy a videókon egy hosszú nyomással ki lehet jelölni tartalmat és azt bárhová kimásolni, akár matricát is lehet belőle készíteni különböző chatalkalmazásokban.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Tovább változtatható a zárképernyő megjelenése, különböző stílusokat lehet megadni az órának és az elrendezésnek. Alkalmazásszinten lehet beállítani preferált nyelveket, illetve alkalmazásonként kezelhető a program első megnyitásakor, hogy akarunk-e értesítéseket engedélyezni. Nem látható beállítás, de biztonsági szempontból pozitívum, hogy az új rendszer gyakrabban törli a vágólap tartalmát. Szintén kapcsolható a biztonsághoz az új Bixby (igen, még létezik) opció, hogy telefonhívás esetén a virtuális asszisztens veszi fel és reagál helyettünk, illetve rajta keresztül reagálhatunk begépelt szöveggel. Kár, hogy magyarul nem tud, az angol nyelvet viszont támogatja, és az alapvető spam hívások elleni védelem is bekapcsolható a menüből.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Szintén motorháztető alatti frissítés, hogy a gyári Samsung Internet böngészőt össze lehet hangolni PC-s böngészőnkkel, így megoldhatjuk azt, hogy a telefonon elkezdett netes tevékenységet a számítógépen folytassuk. Maradtak az állítható méretű ablakok, van gombokon alapuló és gesztusnavigáció, egykezes mód a kényelmesebb kezeléshez, a DeX-et használva vezetékes vagy vezeték nélküli asztali nézettel. Egymás tetejére pakolhatók és jobbra-balra hajtogathatók a widgetek, és a csatlakoztatott Galaxy kiegészítők töltöttségét immáron egy helyre gyűjti a telefon.

A beállítási folyamat majdnem olyan sima volt, mint az iPhone-ok közti költözés.
A beállítási folyamat majdnem olyan sima volt, mint az iPhone-ok közti költözés. [+]

A mozgások simák és gyorsak, a kezdőképernyőn balra suhintva a Google Discover felület vár, lentről felfelé pedig megtaláljuk az alkalmazáslistát. De opció minden új ikont felvenni a kezdőképernyők valamelyikére, ha úgy kényelmesebb. A játékokat a Game Launcher gyűjti, itt megadhatunk játékonkénti preferenciákat. A RAM Plus funkció kikapcsolható, van külön fájlkezelő, hangrögzítő, ha pedig régebbi Galaxy mobilról érkezünk, akkor egy közös hálózat és QR-kód leolvasása elég új telefonunk beállításához. Ha valakinek sokoldalú és átgondolt Android rendszerre van szüksége, akkor itt szinte biztosan megtalálja, amit keres.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés