Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja

Az Ultra az igazán nagy durranás idén, de ha nem kell a toll, akkor is sokat kínál a a Samsung kicsi és átlagos méretben, sokért.

Doboz, külső

A csomagoláson annyit karcsúsítottak, amennyit csak tudtak, még kisebbek a dobozok és továbbra sincs bennük semmi a telefonon, a Type-C kábelen és a SIM-tűn kívül. Magyarán töltőfejet lesz szíves a júzer beszerezni, ami a kisebbik modell 25 wattos töltési sebessége mellett végeredményben nem egy óriási dráma, de 45 wattos adaptert venni már valamivel drágább buli, ha esetleg nincs ilyenünk otthon. Nyilván a környezetvédelem szlogenje lobog a dobozba tűzött képzeletbeli zászlón, de ha közben az újdonsült tulajdonos rendel egy 45 wattos fejet, amit csomagolnak és kiszállítanak, akkor rögtön kitörik az a zászlórúd.


[+]

Az S22 kisebb lett, mint az S21 — és ez jó. Az előd sem volt egy drabális darab, de tudtak belőle faragni, ezzel majdnem be tudtak menni 70 mm alatti szélességre, ami egyfajta általános iparági mércéje annak, hogy a termék mennyire használható egy kézzel. És az S22 ennek megfelel, mert nem csak 5 mm-rel rövidebb és valamivel keskenyebb, mint az előd, de pár tized milliméterrel vékonyabb is, ami sokat számít akkor, ha az a kérdés, hogy mennyire lehet stabilan megmarkolni. A témában etalon Zenfone 8 még keskenyebb, de vaskosabb és picit magasabb, szóval azt lehet mondani, hogy az S22-ből nem kell “mini”, ez egy kompakt csúcsmodell, ami ritka és örömteli, aki pedig ennél nagyobb motyóra vágyik, annak ott van az S22+, ami megfelel az átlagos méretű okostelefon definíciójának.

S22
S22 [+]

A gombok és a csatlakozók persze a két eszközön ugyanott találhatók, de például a jobb oldalon levő billentyűk a nagyobb készüléken fentebb vannak, a hangerő növeléséhez néha fogásváltásra van szükség, ilyen mozdulatot ugyanez a szándék nem igényel a kisebb készüléken. A SIM tálca alulról húzható ki, memóriabővítés nincs, a tesztcuccokba két nanoSIM-et is betehettünk volna, de opció az eSIM is, ha a szolgáltató támogatja. Hangszórónyílás és Type-C van alul, jacket már egy ideje nem fogunk találni a csúcskategóriás Samsungokon, ugyanakkor viszont a kijelző felett is van hangszóró, de ez szabad szemmel kvázi láthatatlan, viszont gyönyörűen szól.

S22+
S22+ [+]

Természetesen eltér a két telefon kijelzőméret szempontjából, a kis S22 “csak” 6,1 inches megjelenítőt kínál, az S22+ ennél jóval nagyobb a maga 6,6 inches képátlójával. Elég valószínűnek tűnik, hogy majd érkezni fog az S22-ből is FE variáns, amit a kettő közé ékel be a Samsung. Mindenesetre a technológia és a felbontás megegyezik: Dynamic AMOLED 2X megjelenítőt kínál a gyártó adaptív, maximum 120 Hz-es frissítéssel, 1080 x 2340 pixeles felbontással, ami 6,1 hüvelyken 425 ppi-s képpontsűrűséget eredményez. Továbbra is kirobbanóak a színek, acélos a fényerő és remek a kontraszt, az egészet pedig Gorilla Glass Victus+ védi, ami egyelőre Samsung-exkluzív, tehát más telefonon ilyen védelem nincs. És ugyanez van a hátlapon is.


[+]

Apropó, hátlap. Az S22 Ultrával ellentétben itt mindkét eszközön van kamerasziget, vagyis valami betét, ami a három lencsét magába foglalja. Az S22 és az S22+ ebből a szempontból tökéletesen megegyezik, ugyanakkora méretű és formájú ez a panel, ugyanazok a kamerás képességek is. A LED villanó külön került, más látnivaló pedig nincs a hátlapon — leszámítva a márkajelzést. Direkt nem fehér árnyalatú mobilokat kértünk tesztre, a sötétzöld pedig kifejezetten jól áll a kisebb modellnek. A nagyobb változat árnyalatának meghatározása pedig a ráeső fény függvénye, hol rózsaarany, hol világosabb bronz, hol pedig definíció szerinti pink. Az összeszerelési minőség és az anyaghasználat is elsőrangú, megerősített alumínium a készülék váza, masszív, integráns, tökéletesen összeillesztett házat kap a vásárló, ami sugall valamiféle örökkévalóságot, de természetesen bőven vannak tokok is a kínálatban — a gyártótól jó drágán, a kínai piacról pedig fillérekért. Az S22+ mellé egyébként is érdemes: nagy is, csúszik is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés