Asus Zenfone 8 - komplett kompakt

Az Asus megalkotta a piac legkisebb androidos csúcsmodelljét, amire az 5,9 hüvelykes képátló ellenére is határozottan mondhatjuk, hogy kompakt. De ezen kívül is tud még néhány trükköt.

Hirdetés

Bevezetés

Az Asus tegnap bemutatta a piac legkisebb, Android rendszerű csúcsmodelljét, ami a fizikai dimenziók alapján az 5,9 hüvelykes képátló ellenére is kompakt. Nem viszonylag vagy aránylag, hanem tényszerűen. A méreteket egyébként nem csak úgy random találták ki. A Zenfone 8 fejlesztését kiterjedt kutatások előzték meg arra vonatkozóan, hogy a felhasználók milyen méreteket tartanak optimálisnak. Az eredmény a képátló tekintetében a kínálat nagy részéhez képest akár meglepő is lehet.


[+]

Viszont azt is érdemes figyelembe venni, hogy a keskeny kávás modellek széleskörű elterjedésének köszönhetően a júzereknek lassan azért sikerül feldolgozni, hogy a képátló mérete nem feltétlenül reflektál a készülék fizikai méreteire. Kifejezetten kis kijelzővel szerelt (5,4” alatti) készüléket mindössze a válaszadók 6%-a óhajt, a legnépszerűbb méretkategória pedig az 5,8” és 6,0” közötti 39%-kal. 6,0” és 6,3” között a vásárlók 33%-a próbál válogatni. Azért próbál, mert az átlag kijelzők már 6,5” körül állnak meg, míg a technikailag nem létező 5,4-5,7 hüvelykes méretkategóriát a felhasználók 22%-a véli ideálisnak.


[+]

Elég nagy a szórás, engem speciel érdekelt volna, hogy hányan szeretnének kifejezetten 6,5 hüvelyk fölötti eszközt, tekintve, hogy a gyártók ezt az irányt tolják évek óta, ha tetszik, ha nem, de erre nem kérdeztek rá. Az Asus azt szerette volna kideríteni, hogy kisméretű készülékre van-e igény, és a számok azt mutatják, hogy persze. Az 5,4 hüvelyk alatti kategória, az 5,4-5,7”-ig terjedő tartomány és az 5,8-6,0”-es kijelzőt, vagyis valahol 5 és 6 hüvelyk közötti panelt kívánatosnak tartók arány összesen 67%. Ami szignifikáns ahhoz képest, hogy a gyártók alig kínálnak valamit ebben a szegmensben, nemhogy csúcsmodellt.


[+]

A Zenfone 8 5,9 hüvelykkel eléggé a felső limitet karistolja, de ugye az sem mindegy, hogy milyen fizikai méretek mellett. A magasság és a szélesség meghatározza a kényelmesen kezelhető terület nagyságát, ami ideális esetben felfelé maximum 150 milliméter, széltében pedig 70 milliméter alatti értékkel optimális amellett, hogy a lehető legnagyobb hasznos felület áll rendelkezésre a tartalom megjelenítéséhez. A piacon jelenleg egyetlen olyan készülék sincs, ami megfelel ezeknek az értékeknek, bár a Sony Xperia 5 II legalább a szélességet lefaragta 68 milliméterre a 21:9-es képaránnyal és kirakta az előlapi készségeket a felső kávára, a Samsung Galaxy S21 pedig csak 1,7 milliméterrel haladja meg a 150 milliméteres lélektani határt.


[+]

Szóval a koordinátarendszerben kirajzolódott egy jól definiálható tartomány, ahol konkrétan nincs semmi, viszont a felmérések alapján pont az optimumot fedi le. Úgyhogy az Asus ide pozicionálta a Zenfone 8-at, ami alacsonyabb, mint 150 mm, keskenyebb, mint 70 mm, de még nem jelent komoly kompromisszumot az akkumulátorméret, a megjelenítés és a teljesítmény tekintetében. Ehhez hozzácsaptak még néhány olyan tulajdonságot és funkciót (legyen meglepi), ami rendre kimarad (vagy szóba se kerül) manapság, et voilá. Statisztikailag a felhasználók több, mint felének a Zenfone 8 ellenállhatatlan kell, hogy legyen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés