Hirdetés

Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja

Az Ultra az igazán nagy durranás idén, de ha nem kell a toll, akkor is sokat kínál a a Samsung kicsi és átlagos méretben, sokért.

Adatátvitel, akkumulátor

Majdnem minden megvan a két S22-ben, amire szükségünk lehet adatáviteli szempontból. Infra nincs azonban (ezt úgy a Note 4 magasságában elhagytuk), a kisebbik készülék pedig nem ismeri az UWB szabványt, ami csak azoknak érvágás, akiknek van a birtokukban SmartTag, de gyanítom, hogy ők jóval kevesebben vannak, mint az S22 potenciális vásárlói köre. Az 5G természetesen most már alapvető, a WiFi 6 szintén, az összes ismert műholdas rendszert segítségül hívja a telefon a lokációszerzéshez, a kisebb modellből sem hiányzik a DeX mód, böngészni pedig a Google Chrome mellett a Samsung saját browserével is lehet, amit egy csomóan jobban kedvelnek, mint az Android platformszintű megoldását. A böngészési sebesség általában oké, de bizony komplexebb oldalak görgetésénél előfordulnak megdöccenések — ezt megint csak az Exynos 2200 számlájára írhatjuk.

Hirdetés

[+]

Az akkumulátoros teljesítmény viszont jelentős eltéréseket mutat papíron: 3700 mAh áll szemben 4500 mAh-val, valamint 25 wattos töltési teljesítmény mérkőzik meg 45 wattos megoldással. Mindkét esetben az S22+ nyer, de töltésben alig: nem kap folyamatosan 45 wattot az ilyen szempontból erősebbik telefon sem, a nagyobb telepből fakadóan pedig a töltési idők tekintetében csak néhány százalékos az eltérés. Az üzemidő esetében azonban markánsabb az differencia: míg az S22+ simán elketyeg akár másfél napot is átlagos igénybevétel mellett, a kisebb modellt a nap végére már biztosan töltőre kell tenni, ha nem akarjuk, hogy reggel pániktöltésre kényszerüljünk, ráadásul 25 wattal ez bizony nem lesz szélsebes, a vezeték nélküli etetés pedig 15 watton valósulhat meg. Ugyanazt a videót néztem rajtuk ugyanazon a WiFi hálózaton streamelve maximum fényerővel, a kis S22 ezt 12 órán keresztül tudja művelni csupán, a nagyobbik termék 17 órán keresztül tudja szolgáltatni a néznivalót.


[+]

Samsung Galaxy S22
Pro
Kompakt méretben nagy tudás
Kiváló kijelző
Korrekt kamerás felhozatal, videózásban is erős
Kontra
Az Exynos 2200 még nem az igazi
Lassú töltés, karcsú üzemidő
Nincs nagy előrelépés az elődhöz képest
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 6 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (8/128 GB, HUF) 334 990

Összegzés. Van két hibája mindkét telefonnak. Az egyik az Exynos chipset, ami egyelőre még nem áll készen arra, hogy kifogástalan csúcsteljesítményt nyújtson, főleg a GPU felől nézve. Ezen optimalizációval, csiszolgatással lehet ugyan segíteni, de mindenképpen kockázatos döntés volt a Samsungtól, hogy bevállalt egy vadonatúj GPU-t a csúcskategóriában. Nem is sült el maradéktalanul jól, gyengébb, mint a konkurens Snapdragon, nem minden fut rajta gördülékenyen, viszont talán kevésbé melegszik. Akárhogyan is, ez adott esetben bosszantó is lehet úgy, hogy tudjuk, hogy máshol a Snapdragon 8 Gen 1 van a cuccokban, és ezzel muszáj kezdenie valamit a gyártónak, mert a felhasználói türelem bizony véges, ha pedig elfogy, akkor nagyon sok lesz a panasz. A másik necces pont az üzemidő és a töltési tempó, bár akkumulátorméret kapcsán a kisebbik modellt meg kell védenem: ennyi fért bele. De a nagyobbikban lehet 5000 mAh-s akkumulátor, az pedig elég ciki, hogy 2022-ben még a 45 wattnak is örülni kell egy csúcsmodellnél, ráadásul úgy, hogy olyan nagy ugrás nincs a 25 watthoz képest egyszerűen azért, mert a Samsung annyira óvatos a témában, hogy még ezt a 45 wattot sem engedi rá telibe a telepre.

Samsung Galaxy S22+
Pro
Kiváló kijelző
Korrekt kamerás felhozatal, videózásban is erős
Kontra
Az Exynos 2200 még nem az igazi
Lassú töltés
Nincs nagy előrelépés az elődhöz képest
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 7 pont
Ár/érték arány 6 pont
Indulóár (8/128 GB, HUF) 409 990

De itt elfogytak a problémák, az S22 egy kompakt csúcsmodell, amihez hasonló kevés van a piacon, az S22+ pedig ugyanezt tudja komfortosabb üzemidővel nagyobb méretben. Az árazásra viszont most sem mondhatjuk, hogy baráti, 335 ezer forintról indulunk a kisebb készülék kapcsán, 410 ezer forintot kell letenni az asztalra, ha a nagyobb telefont szeretnénk zsebbe csúsztatni. Ennyi pénzért gyakorlatilag bármit lehet kapni manapság (iPhone 13 van 335-ért szintén, a Pro pedig 425-ért vihető el), az Xperia 1 III valamivel drágább, de az az Ultrával versenyez, akárcsak a Huawei P50 Pro (és most tekintsünk el a GMS hiányától), a Zenfone 8 280-ért megy, de mindjárt itt az új OnePlus és a Find X5 Pro is, plusz bekopog majd a Xiaomi is a 12-es szériával. De tény, hogy kijelzőben, összeszerelésben, kamerás teljesítményben, videózásban, hangzásban, szoftverben és ökoszisztémában a Samsung továbbra is éllovas, de van még dolguk az Exynos miatt, a következő generációnál pedig már közröhej lesz a 25 wattos töltés. A két motyó közül részünkről a sima S22 érdemel plecsnit: árban is elfogadhatóbb, mérete pedig zseniális, főleg azoknak lehet ajánlani, akiknek a sok-sok tepsivel kapcsolatban mindig csak az jut eszükbe, hogy mi ez a sok-sok tepsi. Nos, ez egy kompakt csúcsmodell, ami ugyan nem tökéletes, de elég sokat tud. Ehhez képest az S22+ kicsit drága (plusz 70 lepedő a nagyobb akku és kijelző miatt), ráadásul a 45 wattos töltés a gyakorlatban nem akkora előny, mint aminek kinéz.

Samsung Galaxy S22

Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés