Megtépázta a Samsung hírnevét a GOS ügy

A Korea Times szerint jelentős kedvezményeket kell adnia a szolgáltatóknak, hogy jól fogyjon a Samsung csúcsszéria.

Meglepődve vakartuk a fejünket, amikor a Galaxy S22 család tesztkészülékein – megjelenés előtti szoftverrel – a vártnál több döccenéssel találkozunk, kiváltképp a Twittert és pár Exynos 2200-ra még nem optimalizált játékot elindítva. Kétlaki a probléma: egyszerűen idő kell a Samsungnak, hogy az AMD-vel közösen fejlesztett hardverét gatyába rázza, másfelől pedig ügy lett egy másik dologból, amiről addig őszintén különösebben sokat nem hallottunk. A Game Optimization Service, vagyis a GOS olyan hardverkontroll szolgáltatás, amely a Samsung telefonokon a háttérben futva régebb óta szabályozza az erőforrásokat a jobb üzemidő érdekében. Ez egyébként rendben van, ha észrevétlenül működik, és korábban javarészt ez is volt a helyzet.


A Galaxy S22 Ultra szuper telefon, de bőven találtunk javításra váró bakikat [+]

A 4 nm-es Exynos 2200 (és a Snapdragon 8 Gen 1) viszont gyorsabban melegszik, ergo hamarabb kell az órajelek körmére nézni, ezt a GOS pedig nem csak játékok, hanem állítólag egy rakás másik app esetében is megteszi. Szerencsére az S22 széria több frissítést is kapott, számos bakit kijavítva – az egyikkel felbukkant az alternatív erőforrás-kezelés, a legújabb másfél gigabájtos csomag pedig a rendszerszintű tatarozás mellett a gyártói alkalmazások többségét is friss állapotba hozza. Mondjuk a Twitter vagy az Asphalt 9 ezzel együtt is gördülékenyebben fut az előttem lévő Realme 9 Pro+-on, mint az S22 Ultrán, de az utóbbi még mindig előszériás darab. Viszont ugyanazok az energiaigényes Cortex ARM magok hajtják, mint a polcokról leemelhető modelleket, és azt tapasztaltuk a szintén nagy étvágyú Snapdragon 8 Gen 1 esetében is, hogy a komolyabb hőelvezetéssel rendelkező telefonok szelídítik meg jobban a vasat (Oppo Find X5 Pro, Realme GT 2 Pro), az erre kevesebb figyelmet fordítók pedig hamarabb merülnek (Xiaomi 12).


A teszt publikálása óta számos frissítést közzétett a Samsung és a GOS fiaskóért is elnézést kért [+]

Az biztos, hogy a GOS-botrány nem tett jót a Samsung hírnevének: sok vásárló fejezte ki nemtetszését amiatt, hogy a korábban kikapcsolhatatlan szolgáltatásról nem kommunikált a gyártó, Korea Times szerint ez pedig ahhoz vezetett a gyártó hazai piacán, hogy több szolgáltatónak 500 ezer koreai wonra, vagyis 139 ezer forintra kellett tornáznia készülékkedvezményeit, hogy a kívánt eladási számok meglegyenek. Magyarul nem az értékesítés mennyisége, hanem az egyes készülékek értéke szenvedte meg az ügyet, amiért a chiptervezők mellett az ARM-ot is terheli a felelősség.


4 nm-es Qualcomm chippel a Xiaomi 12 is megérezte az új hardvergeneráció extra fogyasztását [+]

Míg ugyanis az Apple az 5 nm-es A15 Bioniccal megtalálta a teljesítmény és a fogyasztás közötti ideális balanszot, az androidos térben maradt a teljesítményméregetés, és a 4 nm-es node-ok, úgy tűnik, nem hoztak kellő előrelépést fogyasztásban és hőtermelésben, hogy a Cortex-X2 és Cortex-A710 processzormagokkal megbirkózzanak. Sőt: az érintett felek mindent a pontszámokra tettek fel, így megingott a Snapdragon 865/870 esetében még megfelelő teljesítmény/fogyasztás balansz. Pedig az iPhone 13 Pro Max precízen optimalizált sebessége és döbbenetes üzemideje aláhúzza: megéri a teljesítményteszek helyett a hosszan fenntartható működésre fókuszálni, és akkor GOS-féle szoftveres szépségtapaszokra sincs szükség.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés