Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja

Az Ultra az igazán nagy durranás idén, de ha nem kell a toll, akkor is sokat kínál a a Samsung kicsi és átlagos méretben, sokért.

Hardver, UI

Nincs sok dolgunk a hardver és a kezelőfelület kapcsán, mert Bone123 szépen összeszedte az S22 Ultra cikkben a fontos pontokat. De egy dologról mégis kell beszéljünk, ez pedig az Exynos 2200-as chipset jelenlegi felemás optimalizációja. Mint ismeretes, a Samsung bizonyos piacokon (nálunk is), a saját fejlesztésű lapkakészletét tolja, máshol viszont a friss Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 dolgozik a telefonokban. És bizony pontszámok és erőforrásigényes grafikai alkalmazások (főleg játékok) kapcsán a Qualcomm megoldása jelen pillanatban életképesebb, az Exynos mellé rakott AMD GPU még annyira új, hogy nincs optimalizálva rá minden, ezért bizonyos alkalmazások nem futnak olyan gördülékenyen, mint ahogyan azt egy csúcsmodelltől elvárhatnánk.

[+]

Számok szintjén nincs komoly aggodalom, noha az Exynos 2200 eredményei elmaradnak a Qualcomm csúcslapkája által szállított pontoktól (itt a táblázat az Ultra eredményivel, ugyanezzel a vassal), ám nemigen melegszik a chipset, ami viszont az üzemidő és az egyenletes teljesítmény kapcsán praktikus. De mindettől függetlenül az a helyzet, hogy vannak megdöccenések például a telefon feloldásánál, bizonyos közösségi oldalak görgetésénél, néhány játéknál és itt-ott a felületen, ezen még bőven kell reszelgetni. Hozzátenném ugyanakkor, hogy mindezen apró akadások kevésbé látványosak és zavaróak, mint amit az Ultra produkál, hiszen alacsonyabb a kijelző felbontása.

[+]

A felhasználói felület kapcsán nincs meglepetés: az Android 12-re épülő OneUI 4.1 továbbra is egy jól összerakott felület, amely kézreálló és logikus, rengeteg beállítási lehetőséggel és néhány apró hiányossággal (például nem lehet az állapotsávba kérni az adatátviteli sebességet). Máskülönben azonban egy kicsiszolt rendszer, ami amúgy érdekes módon a nagyobb modellnek jobban áll, hiszen úgy alkották meg, hogy a kijelző alsó részén kell csak leginkább maszatolni, a kisebb készüléken néha feleslegesen foglalja el felül a területet a menüpont neve öles betűkkel, miközben a termék mérete miatt ott is tudna hadonászni a júzer. Sőt, bár a kijelzőfelbontás azonos, ez a felső rész mégis ugyanakkor méretű, magyarán kevesebb menüpont fér ki alulra, ezt talán jobban is át lehetett volna gondolni.

[+]

Dani az S22+ kapcsán rögtön ráugrott a témázhatóságra, a nála levő telefon már megváltoztatott ikonokkal és színsémával rendelkezik, hiszen erre bőven ad lehetőséget a felület. A szoftveres felhozatalban sincs meglepetés, a Samsung ökoszisztémája ugyanúgy megvan (Health, Bixby, AR-zóna, Galaxy Wearable, SmartThings), mint a Google szolgáltatások, plusz a Netflix, a Facebook, a Twitter, a Spotify és a Microsoft szoftvercsomag. Továbbra is kicsit fura, hogy bár a Samsungnak van saját fejlesztésű zenelejátszója és például számológépe is, ezeket a júzer dolga letölteni a Galaxy Store-ból.

[+]

Persze van Samsung Notes a jegyzeteléshez, még ha S-Pen nincs is a telefonokhoz, a Samsung Free hírolvasót is megtaláljuk, ebben szerepelnek a mi híreink is. A magam részéről a Game Launchert is kedvelem, ugyan kevesebb extra beállítás van benne, mint egy gamer mobil esetében, de fel lehet tolni a teljesítményt, le lehet tiltani az értesítéseket és a vétlen érintéseket. Viszont az Android 12 óta mintha még mostohábban bánna a Samsung a RAM-mal, a korábbi verzióknál jellemzően ott maradt a futó játék a háttérben, most elég sokszor kilövi a rendszer, ami akár bosszantó is lehet. Ez még akkor is így van, ha bekapcsoljuk a RAM boostert, ami további 4 GB memóriát generál a belső tárhely terhére.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés