Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - nagy ügy

Gigantikus mérethez végeláthatatlan tudáslista, ám a kérdés az 5G érában is égető: van-e szüksége az embernek félmillió forintos mobilra?

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

Az S20 Ultra két nanoSIM-et fogad be (plusz akad egy programozható eSIM), minden hazai frekvenciákat támogató 4G (4x4 MIMO, 7CA, 2000/150 Mbps) és 5G modemmel (NSA, SA, Sub6, mmWave). A beszélgetési hangminőség tiszta, kellően hangos és a túloldalon is rendben értettek. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac/ax szabványokat támogatja jó érzékenységgel (Direct, HotSpot, HE80, MIMO, 1024-QAM, 1,2 Gbps-os le- és feltöltés), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE), az USB pedig 3.2-es (Type-C, MTP, OTG, DisplayPort @ 4K/60 FPS DeX-szel). 10 GB-os fájlt 40 másodperc volt a PC-m és a telefon között átmozgatni saját USB 3.1-es kábellel, a dobozban mellékelt zsineg viszont 2.0-s sebességekre korlátozott, azaz sokszorta lassabb. Az A-GPS támogatású navigációs egység villámgyorsan pozícionál (GPS, GLONASS, Galileo és Beidou két csatornán), besegít iránytű is. Akad giroszkóp, gyorsulásmérő, hall szenzor, barométer és NFC (mobilfizetés ezzel és MST-vel), csak az infra maradt ki.

Egy összehajtható és egy sima: a Galaxy Fold és az S20 Ultra
Egy összehajtható és egy sima: a Galaxy Fold és az S20 Ultra [+]

Méretéhez illő, 5000 mAh-s telepet kapott az S20 Ultra, QHD felbontás / 60 Hz képfrissítés mellett remek, kb. 5-7 órás képernyőidőket kínálva, amivel a legintenzívebb nap kihúzható, illetve kettő visszafogottabb nyomogatással. FHD/120 Hz-re váltva viszont 4-5 órára zuhan a képernyőidő, kora esti töltővadászattal, és még egy órát vág, ha a mindig aktív kijelzőt is használjuk. One UI 2.0 alatt egyébként kézzel kellett mérni a képernyőidőt, ami nem egyszerű, nincsenek ugyanis az aktuális ciklushoz igazított statisztikák. Bár a telefon 45 wattos gyorstöltést is támogat, USB-IF PowerDelivery 3.0 hitelesítéssel, csak 25 wattos adaptert mellékeltek, fél óra alatt mindenesetre 60%, egy óra alatt pedig 100% jut a telepbe. Na jó, ez elég gyors, ám egy Realme X2 Pro még ezt az időt is megfelezi. A 15 wattos, vezetékmentes Qi töltés nyilván lassabb, a 9 wattos fordított töltés mindenesetre kapóra jön kompatibilis kütyük etetéséhez. Akad pár energiatakarékossági opció, a készenléti fogyasztás pedig alacsony.

A Galaxy Fold az S20 Ultra társaságában
A Galaxy Fold az S20 Ultra társaságában [+]

Értékelés: Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
Külső
Ergonómia 7,5 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 10 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 10 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 9 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 8,5 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

Hogy hívják a mobilkészüléket, amelyik döbbenetesen nagy, megfizethetetlenül drága, a gyártó legjavát nyújtja és minden földi jóval agyonpakolták? A tiltott gyümölcs eddig jó tipp volt, most viszont már a Samsungnak is van Pro Maxja, és az Ultra utónév semmivel se fantáziadúsabb. A lényeget mindenesetre eltalálja: aki a legjobb kijelzőt akarja (egyelőre 1080p-n és 120 Hz-en tökéletesen gördülékenységgel, vagy QHD felbontáson és 60 Hz-en), az egyik legtutibb kameraszettet (pár apró megjegyzéssel és erős idei konkurenciával), a legkevesebb kávát (itt-ott érintési túlérzékenységgel), a legjobb multimédiás tartalomfogyasztást (korrekt sztereó hangszóróval) és az egyik legjobb üzemidőt (ami 120 Hz-en megcsappan), 5G képességekkel (Budapest belvárosára korlátozva), jó helyen kopogtat.

Mondjuk nem elegáns, hogy 485 ezer forintba nem fért bele a 45 wattos adapter (azért a 25 wattos is gyorsan tölt), a 256 GB-os tároló (meg lehet lenni 128-on), vagy a jack kimenet (a Samsung is beadta a derekát), ám ettől még áll, amit a teszt elején mondtam: csajoknak és dizájnlovagoknak ott az összehajtható Z Flip, maximalistáknak és geekenek pedig az S20 Ultra, ha a negyedkilós, fejnehéz, vízálló monstrum méreteivel megbarátkoznak. Aki nem érzi magát megnevezve, ne bánkódjon, mert nemcsak a két kisebb S20 érdemel figyelmet, hanem a három tavaly S10 féláron, versenyképes kamerákkal és sebességgel, aki pedig ilyen telefont hordoz, bátran maradhat a zsebében.


[+]

Az Apple után már a Samsung sem akarja az embert a tavalyiról lebeszélni, és nyugodtan ki lehet kötni bármilyen díjnyertes, 4G-s kütyünél – jövőre majd az S20-ak ára mérséklődik földi halandók szintjére. A csata 2020 legjobb okostelefonjáért mindenesetre megkezdődött, és az Ultra repülőrajtot vett lényegében minden szempontból. Kíváncsian várjuk, mit nyújt a kamerában roppant ígéretes Mi 10 Pro (a jelentős áremelésen túl), a P40 Pro (Google csomag nélkül), a Realme X50 Pro, az Xperia 1 II, az LG V60 ThinQ, a Zenfone 7, a OnePlus 8 Pro és a többek – aki mindenesetre most is tud pénzt nyomtatni, aligha jár rosszul, ha lecsap a Samsung non plus ultrájára.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Hidegkuti Zoltán a.k.a. Bone123

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés