Samsung Galaxy S20 Ultra 5G - nagy ügy

Gigantikus mérethez végeláthatatlan tudáslista, ám a kérdés az 5G érában is égető: van-e szüksége az embernek félmillió forintos mobilra?

Hirdetés

Videó, multimédia

Fotóban a 108 megapixel, videóban pedig a 8K felvétel jelenti az újdonságot 24 FPS-sel – persze kevés olyan tévé, telefon vagy számítógép van, amelyik a 33 megapixeles videókat egyáltalán lejátssza, ez a felbontás pedig a főkamerára korlátozott, jócskán szűkített látószöggel.

Nem tudom, miért a közel 2x-es vágás, elektronikus stabilizálás ugyanis nem segíti az optikai modul dolgát, ám ettől még durva leírni: tényleg 7680 x 4160 pixelesek a felvételek, és megvan a stabil 24 FPS, csak ez messze nem olyan folyamatos, mint a 30 vagy 60.

A Samsung szerint a 8K videókból akár nagyfelbontású fényképeket is vághatunk, és bár ez technikailag igaz, a minőség a videótömörítés miatt nem az igazi, lásd az első képet fent. Gyakorlati minőségelőny a szélesebb látószöget kínáló 4K pillanatképhez képest nincsen (2. kép), a 108 és 27 megapixeles példák jobbra pedig aláhúzzák: állóképhez tessék az állókép módot használni!

Az S20 Ultra a legjobbját 4K/30 FPS-sel nyújtja: pazar a képélesség és a dinamika, gyors a váltás a lencsék között (5x-ös zoomnál nincs meg mindig a fókusz) és elektronikus stabilizálás is besegít (bár a főkamerával lépdelve nem tökéletes a dolog).

Opció a 4K / 60 FPS is, ám gyengébb a minőség, amit az algoritmus túlélesít, a stabilizálás pedig bizonytalanabb.

A legkiegyensúlyozottabb a szuperstabil mód: mintha sínen húznák az S20 Ultrát és tulajdonosát. A 1080p-s minőség azonban messze a 4K képélességtől – ezt a módot én aktív mászkálásra, extrém sportra, rázkódó járatra és nagy szél esetére tartogatnám.

Este a főkamera jófajta minőséggel dolgozik, a másik kettő már zajosabb. Mindenesetre az S20 Ultra ilyenkor és koncert közben is hozza a szolid mobilos minőséget, amihez tiszta sztereó hang társul.


[+]

Újdonság a profi kameramód az érzékenység, a záridő, a fókusz, a fehéregyensúly és pár képparaméter állításával (pl. telítettség, kontraszt, kiemelés), a leghasznosabb, expozíciókorrekció ikon viszont szürke, és nem lehet állítani. Azért is kár, hogy a főkamerára korlátozott a dolog, szemben mondjuk egy Xperia 5 minden lencsére kiterjedő lehetőségeivel.


[+]

Ha felvesz 8K-ban, nem okozhat gondot a lejátszás ugyanezen a felbontáson, az S20 Ultra pedig a HDR10+ tartalmakkal is megbirkózik. Ilyesmit kínál például a YouTube, a Netflix egyelőre viszont csak HD-ban és SDR-ben streamel, bár gondolom napok kérdése, és meglesz a HDR hitelesítés. Hagyományos zenelejátszó nincsen, a Samsungét és a Google-ét is nekünk kell beszerezni, addig a YouTube Music és a Spotify kínál fizetős muzsikaszót.


[+]

A jack kimenetről is le kell mondani (FM-rádió régóta nincs), átalakítót meg vegyen mindenki magának, üzeni a csomagolás efféle hiányossága. Megfelelő darabbal mindenesetre részletes, dinamikus hang jut a céleszközre (UHQ 32-bit és DSD64/128 támogatással). Kifejezetten korrekt a sztereó hangszóró, főleg komolyzene esetében. Van a hangoknak némi tere, és mélyekből is kapunk egy keveset. Az átlag feletti hangerőn a Dolby mód tol jelentősen, a rock és a zúzósabb dallamok a maximumon viszont erősen torzak és zörejesek – jobb a halkabb, tisztább minőség 80%-on.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés