Másfél csúcsmobilt leplezett le a Sony

Nem elmaradt, csak online felületre került a Sony reggeli bemutatója, aminek legfőbb attrakciója az Xperia 1 II és az Xperia Pro volt.

Ha MWC, akkor sosem maradhat el a Sony reggeli sajtóeseménye, amit idén is minden bizonnyal végigültünk volna, ha a koronavírus közbe nem szól az egész rendezvénynek. Így aztán a Sony számára is maradt az online megoldás, ahol leleplezték új csúcsmobiljukat, a Sony Xperia 1 II-t (némi japános akcentussal feldobott Xperia One Mark Two a hivatalos megnevezés).


[+]

A mobil előlapjára 6,5 hüvelykes 4K HDR OLED kijelző került 21:9-es képaránnyal, és Motion Blur Reduction funkcióval, ami a gyártó szerint egyfajta virtuális növelése a képfrissítésnek. Notch nincs, helyette vékony, hagyományos kávákat használtak, a fentibe került a 8 megapixeles szelfikamera is. Hagyományosnak mondható a formaterv abban az értelemben is, hogy nem a kijelzőbe került, hanem oldalt maradt az ujjlenyomat-olvasó, viszont az IP68-as védelem és a 3,5 milliméteres jack csatlakozó visszakerülése mindenképpen a mobil mellett szól.


[+]

A csúcskészülékbe természetesen csúcshardvert tettek, a Snapdragon 865-tel lett ez a gyártó első 5G-s mobilja, a Qualcomm-féle specifikációt pedig nyilván ismerjük, DinamIQ designnal, Cortex-A77-es processzorral és Adreno 650 grafikai egységgel nyilván komoly teljesítményt ígér, társítottak hozzá továbbá 8 GB RAM-ot és 256 GB-os UFS tárolót.


[+]

A hátlapi kameratrió továbbra is 12 megapixeles egységekből áll. A főkamera igen méretes, 1/1.7” méretű Exmor szenzorból áll, nem maradt el a dupla PD-autofókusz és az optikai képstabilizálás sem, az f/1,7-es optikára pedig Zeiss T* anti-reflektív borítás került, ami korábban a fényképezők közül is a komolyabbak privilégiuma volt a gyártónál. Van két további látószög, a 16 milliméteres gyújtótávolságra átszámolható ultraszéles, f/2,2-es apertúrával és 1/2,6"-es szenzorral, illetve egy optikai stabilizálással is ellátott, f/2,4-es, 70 milliméteres gyújtótávolságú zoomkamera. Autofókusz a másik két kamerához is tartozik.

Az új Photo Pro alkalmazás a tavalyi Cinema Pro mellé csatlakozik, és széleskörű beállítási lehetőségeket ad az állóképekhez, mostantól pedig a szemkövetős fókuszkövetés nem csak emberekkel, hanem állatokkal is működik: a gyorsan mozgó kedvencek nagy pillanatait ráadásul 20 fps sebességű sorozatfotókkal lehet megörökíteni, ami a Sony szerint az eddigi leggyorsabb, amit okostelefonban látni lehetett. A fókuszálást egyébként egy 3D iToF szenzor is segíti, videózni pedig legfeljebb 4K-ban 60 fps-sel, vagy Full HD-ben, 120 fps-sel lehet.


[+]

Multimédiás oldalról a 360 Reality Audio-csomagot lehet érdemes említeni, ami a gyártó új jelfeldogozási szabványán alapszik, és állítólag a Tidal-zenehallgatást új szintre emeli az Xperia 1 II-vel. A vezeték nélkül is tölthető, 4000 mAh-s akkumulátorral szerelt mobil egyelőremég ismeretlen, de nyilván nem alacsony áron érkezik még tavasszal Európába is, és természetesen már Android 10 fut rajta. Fekete és lila színekkel kezd.


[+]

A végére is maradt némi puskapor, a mindenféle külön jelölés nélküli Xperia Pro a fent részletezett mobil alapjain, de jóval komolyabb felhasználásra tervezve kerül gyártásba hamarosan. A kijelző, a kamerarendszer és a hardver várhatóan nem változik, viszont kerül rá HDMI-csatlakozás, a Sony Alpha kamerákkal pedig vezeték nélküli nézőkeként is megfelelő folyamatossággal működik, a fejlett broadcast-képességekről pedig 4-sávos 5G mmWave antenna gondoskodik. A mobil premierje várhatóan Amerikában lesz - ahol már lehet találni olyan hálózatokat, ahol ezt a képességet nem csak demonstrálni, hanem érdemben használni is lehet -, viszont az időpontot még nem tudjuk, és a készülék még a gyártó szerint is fejlesztés alatt áll.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

  • IFA 2019: Miért Sony Xperia 5?

    Na, erre a kérdésre pont valami elég homályos választ kaptunk, de sok más döntés okára is fény derült.

  • Sony Xperia 1 - megérett a meggy

    Mozivásznas képaránnyal és 4K HDR OLED kijelzővel kapcsolja össze a Sony filmes és telefonos üzletágait. Kérdés, hogy kihúzza-e a tripla kamerás csúcsmobil a gyártót a csávából.

  • Sony Xperia XA2 és XA2 Ultra duplateszt

    Szinte mindenben fejlődött az XA széria új generációja, de főleg az üzemidő és az ujjlenyomat-olvasó jelentős a friss hardveren és néhány, egyébként pozitív apróságon kívül.

Hirdetés